A skót szigetvilág közel 800 szigetet foglal magába, azonban olyan tagjai is vannak, amelyek szenzációs whiskykkel hívták fel magukra a figyelmet. Ezek a szigetek alkotják a skót Islands-régiót. Ide tartozik Orkney, Jura, Skye, Lewis, Shetland és Mull is. A whiskyrégiók elkülönítésénél vannak olyan megközelítések, miszerint az Islay-sziget is az Islands kategóriába tartozik, ám az idők során egyre inkább saját régiónak kezdték tekinteni, így mi külön tárgyaljuk Islay-t a szigetvilág whiskyterületétől. A Hebridák szigetein szétszórtan épültek whiskylepárlók. A kemény, embert próbáló körülmények miatt számos üzem zárta be kapuit, a földek bekerítése miatt pedig rengeteg szigeti szeszfőzde sodródott az illegális lepárlás szürkezónájába. A törvénytelen szigeti lepárlók kategóriájában Tiree a csúcstartó, ahol összesen 157 illegális szeszfőzőt fogtak el és állítottak bíróság elé a hatóságok. De olyan szigeti lepárlók is akadtak, amelyek már a 19. században feladták a szeszfőzést, mert az ekkoriban szeszélyesen változó piaci igények rettenetesen megdrágították a kereskedelmi célokra készülő whiskyk gyártását. A szigeteken lassan, kényelmesen telik az idő, ami különösen jót tesz az Islands-whiskyk karakterének. Ezek az italok tükrözik a szigetlakók megalkuvást nem tűrő személyiségét, finomhangulásuk során a saját szabályaikat érvényesítik, és azért aratnak sikert, mert a piaci sztenderdhez képest mernek mások lenni, merik a saját útjukat járni.
Vad és eszméletlenül sokszínű tengeri aromakarakter: a skót szigetekről származó whiskyk olyan sajátos ízeket képviselnek, amely teljesen megkülönbözeti őket egy highlandi vagy lowlandi whiskytől. A szigeteken készülő whiskyk a szagok színes spektrumát nyitják ki előttünk: érezhetjük bennük a hangát, a nedves kötelet és a fenyérmirtuszt, ugyanakkor legalább ennyire hangsúlyos bennük a sós permet, az olajos láp, a sáspáfrány. A száradó rákpáncélok és a horgászdoboz illata is megnyílik előttünk, amikor megkóstolunk egy hamisítatlan Islands-whiskyt.
Az Islands régióba tartozó whiskyk stílusa területenként eltér egymástól, amit javarészt a földrajzi adottságok határoznak meg. Arran szigetét a Felföldi-törésvonal tagolja, és gránit intrúziók, üledékrétegek, gleccservölgyek, metamorfózisos sziklák alakítják a sziget arculatát. Ez a sokrétű geológiai felépítés persze rajta hagyta a kézjegyét az Arran whiskyn, amely sokrétűsége miatt nem tekinthető tisztán sem szigeti, sem alföldi vagy felföldi whiskynek, mivel a három régió metszéspontjában helyezkedik el. Az Arran lepárlóüzeme Lochranzában található. Az Arran korábbi igazgatója, Gordon Mitchell azért döntött a sziget északi része mellett, mert a Loch na Davie nagyszerű vízbázist adott a whiskykészítéshez, és a víz PH-értéke nagyban segítette az erjesztési folyamatot. Az Arran lepárlója 1995-ben épült, amikor 160 év szünet után tért vissza a szigetre a whiskylepárlás (korábban ezen a földdarabon is az illegális desztillálás virágzott).
A tőzegben bővelkedő Jura (ősi gael nyelven: Diúra) szigetén meglehetősen kevesen, mindössze kétszázan laknak. Itt csupán egyetlen falu, egy műút és lepárló található, azonban a Jura whisky készítése összekovácsolja a helyi közösséget. A tőzeg mellett a Jura whisky meghatározó összetevője a helyi erdőkben zöldellő páfrány, amely extra aromával árnyalja az itt készülő whiskyket. Jura szigete Islay mellett található, Port Askaig kikötőjéből pár perc alatt is megközelíthetjük egy komppal. Ez a természet egyik utolsó érintetlen, vad szigete, ahol az erdőkben közel 5000 szarvas él. Jurának a whisky mellett van egy másik csodája is, a Paps of Jura, a szigetet uraló mell alakú hatalmas hegycsúcs, amelyben messziről is gyönyörködhetünk. Jura szigetén található a Barnhill villa, ahol George Orwell, a híres író az 1984 című utópisztikus regényét írta.
Skye szigete ad otthont a Talisker lepárlójának. A Skye szigeten több mint kilencezren élnek. A terület már a kőkorszak óta lakott, hiszen éltek itt hódító vikingek (ők nevezték el ezt a földet „sky-a”-nak, azaz „felhőszigetnek” égbenyúló hegycsúcsa, a ködös Cuillin Hills nyomán). Skye szigetét egykor a híres MacLeod klán tagjai lakták, napjainkban pedig a Talisker lepárló által ismert a sziget. Az itt készülő párlatok zamatában felismerhető a helyi környezet, a tenger, a hegygerincek és a tőzeg: érezhető a moszat, sós víz, a füst, az osztriga és a homárpáncél aromáinak jelenléte. Skye szigeten rettentő vékony a termőtalaj, ezért a Talisker lepárlóját összesen 21 vízforrás táplálja, az itt termő árpa pedig tőzeges zamatokat is tartalmaz.
Az Orkney-szigeteken épült a Scapa és a Highland Park Whisky lepárlója. A szigetcsoport teli van ősi állókövekkel, neolitikus sírkamrákkal, és kör alakú erődítményekkel. Itt még ma is viking mondák keringenek, mert ez a terület egyszerre skandináv és skót, a két kultúra izgalmas keverékét adva. A beszédes névvel bíró Highland Park lepárlója egy hatalmas dombon áll, a Highland Park Whisky ízében a citrusos és füstös jellemzők keverednek. A Highland Parkot az orkney-i tőzeg sajátossága különbözteti meg minden más whiskytől: Gerry Tosh, a Highland Park márkanagykövete szerint a sós permet miatt nem éltek fák a szigeten, itt csak hangamezők nőttek, és teljesen egyedi illat jelenik meg az ebből származó tőzeg elégetésekor. A Highland Distillery sziklából kiemelkedő üzeme kővel burkolt szikár utcácskákból áll, és első benyomásra egy középkori kisváros hangulatát kelti.
A whiskyevolúció másik irányát követte a Highland Parktól légvonalban mindössze másfél kilométerre lévő Scapa Distillery, amely nem a tőzegre, hanem a gyümölcsös ízekre helyezi a hangsúlyt. A Scapa Whiskykben érezhető az őszi- és a kajszibarack, amely fűszerességgel és gyömbéres árnyalatokkal ad tanúbizonyságot arról, hogy igenis van létjogosultsága ezen a gyönyörű szigeten két remek whiskynek.