Rumos tea fahéjjal és Bumbu The Original Rummal
Hozzávalók:
1 kávéskanál citromlé, 2 cl rum. Egy kis citromhéj két szegfűszeggel megtűzve, forr tea és egy rúd fahéj.
Elkészítése:
Egy bögrében keverjük össze a citromlét, a rumot és a citromhéjat. Öntsük bele a forró teát, majd keverjük össze a rúd fahéjjal, és azonnal tálaljuk, nehogy kihűljön!
Ehhez a kompozícióhoz eszményi választás a Bumbu The Original Rum. A selymes cukornádköltemény igazi prémium minőséget reprezentál a palackban. Egykor ennek eredetijével koccintottak a mindenre elszánt matrózok a Karibi-térségben, hogy ne rettegjenek a tengeri kalózok fosztogatásától és a viharos hullámoktól. Az eredeti receptúra már önmagában tekintélyt kölcsönöz a Bumbu The Original Rumnak, ám a 15 éves Kentucky Bourbon hordós érlelés is olyan elegáns rétegeket simít az ízkarakterbe, amely nélkül nem beszélgetnénk egy ennyire szenzációs párlatról!
Borostyán árnyalatok, narancsos-cukornádas édesség Barbadosról – a Bumbu The Original Rum egy olyan párját ritkítóan fenséges tétel, aminek ott a helye a rumos fahéjas italban (már csak azért is, mert „saját jogán” is valósággal dúskál a fahéjban).
Hitelesség és tradíció – ebből lesz a szenzáció, hiszen a Bumbu zamata lassan, de biztosan a planétánk mind a négy sarkát meghódította ízeinek édes armadájával! Készítésekor a mai napig szigorúan követik a tengerész receptúra hagyományát, amit egykor még a Nyugat-Indiai társaság tengeri fenegyerekei eszeltek ki, rengeteg karibi komponens hozzáadásával! Életre keltettek egy kézműves rumot, aminek azóta sem fakult a nimbusza, a rumkedvelők körében óriási a kultusza. Vonzereje a természetes karibi fűszerek összhangjának tökéletes megtalálásában rejlik. Mindig kis adagokban desztillálják, ezért számít annyira originálisnak, mint a régi időkben. Minden kortyán érződik a lepárlási tapasztalat 400 éve, és kóstolása után egyre több rumkedvelő elmélkedik azon, hogy tényleg ideje lenne visszatérni a klasszikus kézműves rumok ragyogó tradíciójához.
A Bumbu The Original Rum illatában kirajzolódik a barbadoszi fűszeresség fortissimója. Természetesen az 5 hosszú évig tartó érlelés előkelő hatása is érződik az orrban. Illatában barbadosi fiestát jár az édes fűszeresség a fahéjjal és a vaníliával, mintha valamilyen 17. századi dallamot követnének, amire a matrózok ropták a régi karavellák fedélzetén. Ízében elárasztja a nyelvet a menta megállíthatatlan frissessége, fahéj és a csokoládé elválaszthatatlan kettőssége. Emellett pikáns kóstolót kapunk az égetett cukorból az édességével a lábáról bárkit levevő vaníliával és a mézzel. Ha mindez nem lett volna elég a Bumbu csábításához, ott van még a csokoládés narancs, ami újabb kortyokra ösztönzi az embert a kóstolás során, mert ellenállhatatlan finomságot képvisel.
Rum Cha-Yen Don Papa Masskara Limited Edition Rummal
Hozzávalók:
2 teáskanál teafű, 1 pohár rum, 40 dkg sűrített tej, fél pohár cukornádszirup, forró víz, 1.5 cl Averna likőr, 3 csepp nádecet, jégkocka és szóda.
Elkészítése:
A 2 teáskanál thai teafüvet keverjük el egy pohár rummal. Hagyjuk állni 7 percig, majd szűrjük le. Kevergessünk egészen addig 40 dkg sűrített tejet, fél pohár nádcukorszirupot (2:1 nádcukrot és vizet) egy csésze forró vízzel egészen addig, amíg nem válik teljesen egyenletessé és simává. Keverjünk össze 6 cl rumos teát 4 cl sűrített tejes sziruppal, 1.5 cl Avernával, 3 cl nádecettel és jéggel, majd erőteljes mozdulatokkal rázzuk össze őket egy shakerben. Öntsük pohárba, és egészítsük ki a zamatát egy kis szódavízzel.
Érdemes megbolondítani a Rum Cha-Yen alapképletét egy kis egzotikus Fülöp-szigetekről származó rummal! Ezt a célt szolgálja napjaink egyik legizgalmasabb itala, a Don Papa Masskara Limited Edition Rum, amely az iDrinks üzleteiben is elérhető. Don Papáék nem mismásolnak, nem „maskaráznak”, ha a kiugróan jó minőségről van szó! Ezt a nézetet támasztja alá a Don Papa Masskara Limited Edition Rum, amely a Fülöp-szigetek egyik monumentálisan nagy fesztiváljának, a Masskarának állít emléket, és színes címkéjével, aromáinak komplexitásával is ezt az értéket illusztrálja. Amint azon a vidéken megemlítik a Masskarát, akkora buli-feelingje lesz az emberek, mintha Woodstockot mondtak volna a régi Amerikában!
Lényeg a lényeg: a Don Papa Masskara Limited Edition Rum a Fülöp-szigetek egyik energiától bizsergő fesztiválitala, mézes-citrusos zamathullámzással! A buli résztvevői extravagáns jelmezekben, színes kavalkádjában táncolnak vad helyi ritmusokra, és ez a sokoldalúság a párlat zamatában és illatában is hírt ad magáról. Minden Negros Occidental szigetére utal, a Kanlaon hegy környezetére, ahol az amerikai tölgyfahordókban mézédes, citrusos dinamikájú borostyánrum hömpölyög. A Don Papa Masskara változata, amit a Kanlalon erdő méze és a filippínó citrus tesz még színesebbé és zamatosabbá.
A melasz-alapú ízvarázs whiskyhordós érleléssel hozza ki magából a maximumot. Illatában egyszerre évődik az orrunkkal a mindent átjáró édesség, vibráló citrusossággal együtt. Ízében egyszerre vonultatja fel a kellemes lágyságot és a csodás gyümölcsösséget. A mély borostyán színben játszó Masskara egy édes rumzuhatag gyümölcsösen citrusos sodrással, fűszeres crescendóval, ami igen jót tesz a télen remekül kortyolgatható Rum-Cha Yennek.
Bostoni teadélután Takamaka Overproof White Rummal
Volt idő, amikor az Amerikát meghódító brit telepeseknek küzdeniük kellett az anyaországgal, a Nagy Brit Birodalommal szemben az Új Világban. Ezekre a küzdelmes történelmi időkre utal napjaink egyik legvirulensebb erejű téli itala, az amerikai függetlenségi háború előfutárának tekinthető 1773 decemberi eseményekre utaló Bostoni teadélután!
Hozzávalók:
¾ pohár száraz vermut, 2 teáskanál japán zöldtea, másfél pohár fehérrum, 5 teáskanál bodzavirág likőr, 21 teáskanál Bitters, 6 lime héja.
Elkészítése:
Keverjük össze a vermutot és a teát. Hagyjuk 10 percig állni. Szűrjük át, majd adjunk hozzá ¾ pohár vizet. a rumot, a bodzavirág likőrt és a bittert. Fedjük le, várjunk egy órát, míg az ízek kellőképpen összeérnek. Utána felforrósíthatjuk, hogy egy kellemes téli italt kortyolgathassunk! A puncsos poharat öntsük fel a koktéllal, végül díszítsük az italt a lime héjával.
Ha egy izgalmasabb Bostoni teadélutánra gyúrunk, akkor a fehérrumok terén sem szabad félmegoldásokra törekedni – nincs mese, ilyenkor ideje beszerezni egy acélosabb erőt demonstráló overproof rumot! A hideg télvíz idején muszáj lecsapni a legjobb nedűk egyikére, ami elérhető az iDrinks polcain. Ebben a ligában játszik sokak kedvence, a Takamaka Overproof White Rum. A Takamaka fehérrumos inkarnációja az alkoholtartalom terén nem a szolid tartományban kavarog: a maga 69%-os alkoholtartalmával az ütősebb tételek sorát gyarapítja, így csak mértékkel kortyolgassuk (ebbe a téli italba sem szabad fék nélkül locsolni a Takamaka ezen verzióját, mert akkor olyan forradalmi hangulatba kerülhetünk tőle, mint a történelemben a tényleges bostoni teadélután lázadó résztvevői).
A Seychelle-szigeteken valamit nagyon eltaláltak a rumos ízek kavarásakor. Életre keltettek egy felejthetetlen finomságot, a Takamaka White Rumot, a cukornádas ízek kedvelőinek nagy örömére. A párlat annyira tüzes, hogy csak haladó rumrajongóknak ajánljuk, ez semmiképpen sem egy belépő szintű nedű.
A párlat íze mellett nevében is visszakanyarodik a Seychelle-szigetekhez, hiszen itt található a sokat emlegetett Takamaka-öböl. Kóstolásakor mi is az egzotikus tenger mellett érezhetjük magunkat a végtelen kék hullámok környezetében, a fehér és forró homokon sétálgatva. Mert tényleg élményszámba megy, ahogyan a Takamaka Overproof változatában a nyelvre siklik a bársonyosan magához édesgető cukornádmelasz, és felsejlik az amerikai tölgyfahordó érlelőhatása, a nemes íztartományok sokasága…Nem vitás, hogy ez az overproof párlat koktélokhoz és téli italok finomhangolásához készült, ha azok fehérrumos komponensre „szomjaznak”. A Takamaka Overproof White Rum egy éteri tisztaságú nedű nyílegyenesen Seychelle-ről. Bizsergető, kellemes robbanással felérő érzéki benyomással, amit a kortyolgatása közben átélhetünk, és elrepít minket a szemgyönyörködtető trópusi szigetre.
Puncs: a téli italok alfája
Lehet hideg vagy meleg, létezik belőle alkoholos és alkoholmentes „kiszerelés” is. A puncs gyermekkorát tekintve egy indiai ital volt, amelyet öt izgalmas összetevőből kutyultak össze. Erre utal a neve is, ami a hindi „panch”, azaz „öt” szóból származik. Az öt nagy komponens nem volt más, mint az alkohol, a víz, a fűszerek és a cukor, megbolondítva az alapkompozíciót a citrusfélék dinamikájával.
Már a 14. század vége óta csak úgy hasít a puncs népszerűsége, ugyanis nagyjából ebben az időben hozta el receptjét egy brit tengerész Kelet-Indiából. És nem is lett volna ennyire szuper, ha egy gáláns brit italguru nem adta volna hozzá a sajátosan angol ízt, a teát. Ugyanis ez az aromatikus csavar jelentősen lazábbá tette az alkoholos árnyalatokat, amelyekért a korszak popkult italaként naná, hogy a rum volt a felelős.
Selymesebbé, ihatóbbá vált a punch a brit teától, és apránként nagy italkeverők ráeszméltek, hogy vodkából is egészen fenomenális puncsot lehet kikeverni.
Íme egy klasszikus puncs recept:
Alapanyagok: 3 cl vodka, 1 cl áfonyaszirup, 2 cl cherry brandy, 1 dl almalé
Fűszerek: szegfűbors, fahéj, kardamom
Nincs más dolgunk az ízek finomhangolásához, mint összekeverni a hozzávalókat és felmelegíteni az italt.
Aranyló ízek a puncsban – vajon milyen összetevővel érhetjük el ezt a csodás hatást?
Ha már vodka, akkor az ember nem érje be kevesebbel minőségi italrajongóként az Au Premium Vodkánál! Már csak azért sem, mert ez a párlat minden ízében kristálytiszta, és a zamatok tekintetében is felvillantja a csillogó arany értékeit. Már a palackja is arany kiszerelésben ragyog és igencsak áramvonalas külsővel ragyog az iDrinks üzletek polcain, szóval nem lesz nehéz megtalálni. Kimunkált zamatának hétterében a brit hagyományok és a luxus komponensek állnak, ennek köszönhető az Au Premium Vodka elementárisan kristálytiszta esszenciája, amely minden téli itallal csodát művel.
A prémium vodkára a szakma is elismeréssel tekint, hiszen 2016-ban elnyerte a szépen csillogó aranyérmet a Vodka Masters nemzetközi megmérettetésén. Minden ízében ott ropog és a „visszhangzik” az angol vidék szívében termesztett ropogós gabona. Az Au Premium Vodkához csak a „legaranylóbb” minőségű gabonát használják, így született egy maga nemében verhetetlen ultraprémium nedű a ködös Albionban. Nemcsak bearanyozza az életünket, de a koktélokban és a téli italokban is igazi Jolly Joker lehet, ami az aromák összesimítását illeti.
Kortyaiban elegáns keringőt járnak a feketebors pikáns összetevői, fenségesen elegyedve a gabonás ropogóssággal. Egyesi, stílusos lecsengése kiemeli a mainstream vodkák seregszemléjéből, képes kristálytiszta letisztultságot adni a téli estéknek.
Grog: a tengerészek menő bátorságcsinálója és „túlélő itala”
A grog zamata valósággal tocsog a gyarmatosítás históriájában, amikor az 1700-as években a hajók fedélzetén szinte kötelező elem volt rumot iszogatni, mert így váltak elviselhetővé a kőkemény tengeri körülmények. A viharok mellett így tudták a matrózok elviselni a vad tengeri viharokat és a szeretteiktől végtelen messzeségben eltöltött időszakot. A rumfogyasztásnak azonban volt egy nagy rizikója, amit a hajóskapitányoknak menedzselnie kellett: könnyen „csatak részegre” itták magukat az embereik. Valamiképpen kezelni kellett ezt a helyzetet, és itt jön a képbe a rum vizezése és a grog születése.
Egykor a tengerek fenegyerekei kortyolgatták, hála a royal navy veszedelmeinek, legyen szó a mostoha tengeri időjárásról, a mindenre elszánt ellenségnek számító kalózokról vagy arról, hogy mélytengeri szörnyekkel, többek között krakenekkel riogatták őket (ennek lettek jótékony hozadékai is, például így született a Kraken Rum).
A grogban királyi módon elegyedik a rum, a cukor, a citrom, a szegfűszeg és a víz. A grog születésében elévülhetetlen érdemei vannak a brit Királyi Haditengerészetnek, létrejötte visszavezethető egészen a 13. századig. Történt ugyanis, hogy a hosszadalmas hajóutakon rendre tönkrement, pontosabban megposhadt az ivóvíz a hajók fedélzetén, ami igen rossz egészségügyi következményekkel kecsegtette a hajósokat. 1740-ben támadt egy nyerő ötlete a fedélzetet irányító egyik admirálisnak, Edward Vernonnak: furmányos ötlete nyomán a vizet rummal kezdték keverni (többek között azért is, hogy ne romoljon el a víz minősége, és ne legyenek a tömény rumtól matt részegek a tengerészek – mindkét cél egyaránt fontos szempontot jelentett).
Az admirálist Old Grogként emlegették a matrózok, mert folyton-folyvást egy grogham néven emlegetett vastag kabátot viselt. A beceneve átsugárzott az általa elnevezett italra is, így maradt meg az utókor emlékezetében a grog, ami forró téli italként is egyenesen parádés! Vernon admirális még azt is megengedte a hajóján szolgáló matrózoknak, hogy kenyerüket és sójukat lime-ra és cukorra cseréljék, amit a tengerészi medvék leleményesen összekevertek a rummal és a vízzel. Láss csodát, egyre jobb grogok születtek, a téli forró italok pedig gazdagabbak lettek egy igazi édeskés, mégis savanykás kuriózummal, amely a tengerek utazói után a télen didergők lelkét is felforrósítja végre!
Jason Mayberry régi feljegyzései feltárják: az 1500 és 1800 között bekövetkező tengeri halálesetek első számú oka a skorbut volt. A harvardi újságíró meglátása szerint a skorbut betegség ekkoriban több embert ölt meg, mint a kalózok vagy az összes többi betegség, katasztrófa és csata. Az 1756-tól 1763-ig tartó hétéves háborúban 184 899 tengerészből 133 708 halt meg betegségekben, főként skorbutban, és „csak” 1514 matróz vesztette életét csatákban. Szóval óriási igény kínálkozott egy citrusosságban tobzódó italra, mert az akkori orvostudomány nézetei szerint ez volt a skorbut ellenszere, hiszen a betegséget a C-vitamin hiánya okozta.
Ahogy teltek-múltak az évek, a grog a Királyi Haditengerészet legkedveltebb italává nőtte ki magát. A hordóból felszolgált grog adagját nemes egyszerűséggel csak tot-ként emlegették a tengerek nagy vándorai. Akik a függetlenségi háború, az első és a második világháború idején is grogot kortyolgattak a hajók fedélzetén!
Komoly kötelező műfaji elemei vannak a grog felszolgálásának: rendszerint vastag falú talpas pohárban szolgálják fel, nehogy megégesse közben a kezünket az átforrósodott üveg.
Összetevők:
6 cl dark rum, 2,5 cl lime juice, 1.5 cl Demerara szirup, 3 cl víz.
Elkészítése:
Tegyük az összes hozzávalót egy tiki bögrébe és keverjük össze. Ízlés szerint télen fel is forrósíthatjuk, hogy tényleg egy szívet-lelket melengető finomságot kapjunk a mínuszok legyűréséhez!
A grandiózus ízekkel kavargó grog kifejezetten egy olyan ital, amihez vérbeli dark rum dukál, a maga temperamentumos, masszívan kellemes ízeivel. Ezt a célt szolgálja a Kraken Black Spiced Rum, amely minden ízében megidézi a régi idők tengeri kalandjait, amikor még hatalmas tengermélyi teremtmények tartották rémülteben a hajók matrózait. A Kraken Black Spiced Rum eszelősen izgalmas kialakítása visszarepít minket a krakenek korába, hiszen az üveg is a kreatúra dermesztő csápjait juttatja az ember eszébe.
Illatolásakor érezzük, miért 13 fűszerből komponálták meg a felépítését, valósággal magával sodor minket a kraken sokoldalúsága. Egyszerre jelenik meg benne a barbasi rumok komplexitása és harmóniája. Ez egy igazi must-have tétel a fűszeres rumok régi kalandorainak és azoknak is, akik, új rumos ízekre szomjaznak.
Illata egyszerre olajos és mogyorós, mindent áthat a gourmanoknak való vaníliás hömpölygés. A folytatásban a kávés jegyzetek elegáns gomolygását érezhetjük kirajzolódni az orrban, enyhe melaszos jelleggel, hiszen mégiscsak egy karibi ihletésű rumról beszélünk.
Kóstolásakor egyszerre siklik a nyelvre a Kraken édessége és fűszeressége, teljesen kéz a kézben járnak az aromakarakterben. A melaszos édesség szinte eggyé válik a krémes karamellás jelleggel. Mindezt mennyeien finom vanília, szegfűszeg, bizsergetően finom gyömbér egészíti ki, rengeteg fahéjjal, pazar presszókávés elevenséggel.
Ez egy sötét dióbarna rumgyönyör, ami pompás ötlet, ha egy különösen finom téli grog létrehozásában gondolkodunk.
Krampampuli: egy ital, amit télen nem szabad kihagyni
Népszerűvé válása a selmecbányai diákoknak köszönhető, mert a német eredettel rendelkező ital a selmeci diákhagyományokhoz kapcsolódik. A napjainkban Szlovákiához tartozó Selmecbányán 1735-ben alapították a Bergscholát, vagyis a bányászati-kohászati iskolát, itt iszogatták a hallgatók előszeretettel krampampulit. Majd a hagyomány Sopronba és a Miskolci Egyetem campusára is átterjedt, így az idők során egyre többen ismerték meg a krampampulit.
Viccesen csak „az ördög italaként” emlegetik, amit a látványelemekért rajongók fogyasztás előtt be is gyújtanak kicsit, szeretik lángra lobbantani. Rendszerint nagyobb összejövetelek alkalmával készítik, és egészen elvarázsolja a vendégeket ez az íz, a rummal meglocsolt égő cukor látványáról már nem is beszélve. Érdemes hozzá ragyogó minőségű rumot választani, egy testesebb bor társaságában, mert így tudja prezentálni ízei maximumát. Farsang idején is sokan kortyolgatják, egy igazi Jolly Joker, szívmelegítő a téli időszakban.
Hozzávalók:
250 g barnacukor, 250 ml rum, 500 ml vörösbor, 250 ml erős főzetű fekete tea, 1 db közepes citrom, 1db közepes narancs, dió (ízlés szerion ti mennyiségben), pekándió (ízlés szerinti mennyiségben), mandula (szintén ízlés szerinti mennyiségben), földimogyoró, 200 g vegyes aszalt gyümölcs (füge, datolya, aszalt szilva, áfonya, barack, meggy), langyos víz az aszalt gyümölcsök áztatásához.
Elkészítése:
Mérjük le, készítsük elő a hozzávalókat. A krampampulihoz mindenképpen kell egy nagyméretű hőálló edény, egy merőkanál, gyufa és egy hőálló levesszűrő.
Az aszalt gyümölcsöket áztassuk be a 15 percre a langyos vízbe egészen addig, míg az rendesen ellepi őket. Mossuk meg nagy precizitással a citromot és a narancsot, aztán vékonyan karikázzuk fel mindkettőt (vegyük ki belőle a magvakat, ha vannak bennük). Főzzük le a teát 1 teafilterből. Szűrjük és csepegtessük le az aszalt gyümölcsöket, vágjuk ezeket apró darabokra. A felkarikázott narancs és citrom társaságában tegyük hőálló edénybe, mondjuk egy egyszerű fazékba. A fémszűrőt tegyük az edényre, és helyezzük rá a kockacukrot.
A kockacukorra öntsünk rumot, és gyújtsuk meg. Az a legjobb, ha nem egyszerre öntjük rá az összes rumot, hanem lépésről lépésre locsolgatjuk vele a cukrot. A folyamat eredményeként a kockacukor egy része apránként elolvad majd, és belecsöpög az edénybe. Szép élénkkék színt láthatunk az égése közben, viszont érdemes vigyázni vele, mert könnyen megégethetjük magunkat. Csináljuk olyan helyen, ahol az edény felett és mellett semmi sem tud lángra lobbanni.
Forrósítsuk fel a bort, ám fokozottan ügyeljünk arra, hogy semmiképpen se kapjon lángra. Mert akkor elillan az alkoholtartalma a forralástól, szóval nem érdemes kockáztatni! Ha a tea közben elhűl, szintén forrósítsuk vissza. Amikor az összes rum elfogyott, öntsük az edénybe a forralt teát és a bort is, majd a forró itallal olvasszuk le merőkanállal a szűrön megmaradó cukrot.
Keverjük jól össze a krampampulit, aztán adagoljuk vastag bögrékbe. Méghozzá leleményesen – úgy, hogy a magvakból, a gyümölcsökből és az aszalványokból is bőséggel kerüljön a bögrébe! Aztán már csak egyetlen „dolgunk” maradt: élvezni ezt a fenséges forró italt!
A bevállalósabbak hamis krampampulit is készíthetnek ősz és télvíz idején, egy kis gyümölcstea és fehérbor bevetésével. Zamata igencsak emlékeztet az alapreceptre, és hidegen is felemelő az íze. Kockacukor helyett sokan sümegcukorral finomhangolják, és vannak vagányabb krampampulisok, akik a teát teljes egészében kihagyják belőle egy erősebb téli ital kedvéért…
A klasszikus krampampulihoz érdemes egy nem megszokott, trópusi felütésű rumot használni, mondjuk a Takamaka Dark Spiced Rumot. A Seychelle-szigeteken tudják a remekbeszabott dark rum titkát! Arrafelé a narancsos borostyán árnyalatban tündöklő nedű által híres e föld, nem tagadhatja meg csodásan egzotikus származási helyét! Tényleg egy trópusi ízözön rajzolódik ki a nyelven kóstolásakor. Aromatikájában gyakorlatilag eggyé válik az édes és a fűszeres tengely, a lágy rumos oldal összesimítja a két dimenziót. Alapanyaga a Seychelle-szigeteken termesztett cukornád, a kisüsti lepárlást pedig hordós érlelés követi, hogy a lehető legtökéletesebben kiteljesedjenek az ízek a Takamaka italában. A végeredmény egy fűszeres örvényekkel áradó rum, amely minden téli italnak különösen finom árnyalatokat kölcsönöz!
A cukornád alapú Takamaka elixír illatolásakor az orrban érezzük a melasz édességét és a vanília fűszerességét, miközben a párlat fuvallatai valósággal tobzódnak a gyümölcsösségben. Ízében egyszerre táncol a nyelven a cukornád édessége és a harsány, vad Seychelle-fűszeresség, telis-tele trópusi gyümölcsökkel. A Takamaka Dark Spiced Rum lecsengése bársonyos és közepesen hosszú, azonban mély hatást tesz majd az ízlelőbimbókra.
Ez egy igazi „krampampuli-kompatibilis” ital, mindenképp érdemes kipróbálni a téli bulik idején.
A sípályák italai: Jagertee és Bombardino
A Jagertee fekete tea és rum 4:1 arányú keverékét jelenti. Az osztrák sípályák popkult italáról beszélünk, így nemigen van olyan klasszikus sípálya, ahol ne lenne felfedezhető a melegedőben ez a remekbeszabott téli ital. Napjainkban rengeteg citrusfélét, fahéjat és mézet is tesznek bele.
A Jagerteehez kézenfekvő választás az iDrinks üzleteiben is elérhető nemes nedű, a Stroh Jagertee Rum. Ennél „osztrákosabb” eredetű italt már nemigen tudnánk elképzelni, ráadásul a 40%-os nedű méltó társ a hideg téli hétköznapokhoz, valamennyi kortya alaposan felmelegíti az embert (még akkor is, ha nem egy havas sípályán töltjük a napot). A Jagertee fanatikusai szerint 1:3 arányban érdemes keverni a vízzel, mert így a legfinomabb. Ez a dark rum olasz alfája! Már illatában is bővelkedik életerőben és édes fűszerességben, ami egyből felébreszti az embert a bőre alá kúszó hidegben. Tényleg érdemes hozzáadni egy kevés meleg vizet, mert a párlat ekkor tudja megmutatni magát a saját teljességében.
Kóstolásakor még pontosabb képet nyerhetünk a Stroh Rum Jagertee-ről. A dark rum valami briliáns módon találja meg az arany középutat az édesség és a fűszeresség között. Forró teával keverve még magasabbra emelhetjük az élményfaktorát (vétek lenne kihagyni ezt a csavart, mert tényleg ez adja a specifikumát).
A sípályák másik nagy téli telitalálata a Bombardino: lelke a tojáslikőr, a rum és tejszínhab. Elmondhatjuk, hogy a Bombardino valóban egy bombasztikus téli ital, amely valamennyi komponenséből a legjobbat hozza ki! A Bombardino 17% likőrös gyönyör a sípályák mellől. A hüttékben a régi időktől kezdve egészen napjainkig ez az egyik legnagyobb sláger az olasz hegyek között, amikor valaki bátorságot gyűjt egy merészebb lejtőn való lesikláshoz, és nem érzi még magában Alberto Tomba, egykori műlesikló delejes erejét. Mint minden jó dolog, a Borbardino is a kiváló minőséget képviselő összetevőknek köszönheti ragyogó, emlékezetes zamatát, amivel a legnagyobb hidegben is felmelegíti az embert és mosolyt varázsol az arcunkra.
A Bombardino esszenciája a tojáslikőr, ezt emeli magasabb hatványra a hozzákevert whisky és rum. Akkor is a kellemesen melengető kandalló mellé varázsolja a téli hétvégék hangulatát, ha odakint nem esik a hó. A Bombardino „szentháromsága” a whisky, a rum és a tojás együttállása: mindez olyan parádésra sikerült, hogy mindenkinek érdemes megízlelni, aki elszántan keresi a felemelően finom téli ízeket, és kedveli az olasz likőrös különlegességeket. Egyéni módon jól behűtve és forrón is kortyolgathatjuk, azonban annyira magával ragad az élmény, hogy semmiképpen sem fogunk csalódni a Bombardinóban. Már az élénksárga, eleven színe is magához vonzza a tekintetet, és kóstolásra csábítja az embert.
Ízétől olyan dinamika ragadja magával az embert, hogy a legszívesebb a lecek nélkül is széles mosollyal siklanánk a téli havas lejtőkön. Mindenképpen érdemes megízlelni, mert a Bombardino hamisítatlan olasz életérzést és téli életörömöt ad az embernek.
Megjött a kedve a rumos-teás italokhoz? Kergesse messzire a téli depressziót és a mínuszokkal járó megfázás rémét! Keverje ki a környék legjobb grogját, puncsát vagy krampampuliját! Az ízek kiforrottságához persze alapvető fontosságú a megfelelő minőségű rum kiszemelése. Ebben segítünk Önnek az iDrinks üzleteiben. Jöjjön el hozzánk, és segítőkész kollégáink megtalálják az ízléséhez legjobban illő rumokat a téli nedűk elkészítéséhez!