A RUM - az alapok

A RUM - az alapok
A Facebook minden visszássága ellenére sok érdekes tanulság levonására is lehetőséget kínál. Esetünkben például jó ideje észrevettük, hogy ha az iDrinks.hu Facebook oldalán egy rum témájú bejegyzést osztunk meg, az biztosan kevesebben reakciót vált ki a követőinkből, mint egy pontosan ugyanolyan, de whiskyről szóló bejegyzés vagy kép. Úgy látszik, bár a rumok talán nagyobb múltra tekinthetnek nálunk, mint a whiskyk, de valahogy mégsem részei annyira a minőségi italok körének, valahogy kevésbé mozgatják meg az olvasók fantáziáját. Pedig, ha tudnák… Az iDrinks-nél mindenesetre úgy gondoljuk, mindenképpen javítani kéne ezen a hozzáálláson. Ezt a hetet épp ezért a rumoknak szenteljük. Igyekszünk minél több rumtörténeti érdekességet, tudnivalót és információt megosztani ezen csodálatos, a buja és édes cukornádból születő italfajtáról.
 
Kezdjük az alapokkal:
 
Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a rum a nádcukorgyártás melléktermékeként maradt melaszból (olyan cukorszirup, amiből már nem lehet kristályosítani a cukrot), vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. A párlatot legtöbbször tölgyfahordókban (később meglátjuk, milyen sokfélében) érlelik. Az érlelés ideje változó, minimum 3-4 év, de akár 30-40 év is lehet. A palackokba általában 37–60% alkoholtartalommal kerül az ital.
 
A világ rumtermelésének jelentős része a Karibi-térségben és Latin-Amerikában összpontosul. Nem véletlen ez, hiszen a rumlepárlás általában együtt jár a cukornád termelésével, ott alakult ki, ahol a cukornádat is sikerült megtelepíteni majd komoly mennyiségben termeszteni. Bár a cukornád eredetileg Ázsiából származik, de az európai bevándorlók a gyarmatosításkor megtelepítették az a teljes Közép- és Dél-amerikai régióban, ami aztán elvezetett ezen területek rumtermelésének beindulásához is. A térség rumtermelő országai a Dominikai Köztársaság, Martinique, Guatemala, Kolumbia, Venezuela, Bolívia, Barbados, Jamaica, Saint Lucia, Trinidad és Tobago, Puerto Rico, az Amerikai Virgin-szigetek, Brazília, Haiti, Belize, Grenada, Guyana, Peru és Kuba. Szintén ismert rumtermelők a spanyol Kanári-szigetek, Ausztrália, a Fidzsi-szigetek, Mexikó, Hawaii, a Fülöp-szigetek, India, Réunion, Mauritius és a Dél-afrikai Köztársaság. Európában Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában készítenek elismert és kedvelt rumokat.
 
Az ital elnevezése, vagyis a RUM kifejezés eredetéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a cukor latin nevének (saccharum) rövidülése tűnik a legvalószínűbbnek. Más források szerint a rumbillion, „zűrzavar” szóból ered. A név írásmódja is árulkodó, a RUM, RHUM, RON írásmód jelzi, hogy az adott rum milyen stílust képvisel, és honnan is származik. (Erre később még visszatérünk.)
 
A Karib-szigetek kultúrájának meghatározó elemévé vált a rum, amit a közvélekedés egyfelől a tengerészek (ez leginkább a Brit Királyi Haditengerészet miatt alakult így) és a kalózok italának tart. A rum időnként afféle egyetemes fizetőeszközként is működött, például a rabszolga-kereskedelemben, szervezett bűnözésben vagy felkelésekkor (például az amerikai függetlenségi háborúban vagy az ausztrál rumlázadás alatt). A tengeri, vagyis a hajósokhoz való kötődés is érthető, hiszen a rumok a tengeri kereskedelem révén jutottak el a nagyvilágba, és voltak időszakok, amikor valóban hivatalos védőitalként is szolgáltak a különböző nemzetek hadi- és kereskedelmi hajóin.
 
 
Persze, ahogy manapság már nemigen adnak hivatalos védőitalként alkoholt, épp úgy a rum sem tekinthető csak amolyan »munkavédelmi« italnak. Nagyon nem. Mára számos gyártó bizony igazán prémium kategóriájú termékeket készít. Egy évszázada még a könnyű és világos rumokat főként koktélokban, míg az arany és sötét fajtákat magukban fogyasztották vagy konyhában használták. Mára ez sokat változott. Egyfelől az idősebb, markánsabb rumok is kivívták a helyüket a koktélok világában, a hosszan érlelt, felső kategóriás rumok pedig ugyanolyan elegáns itallá váltak, mint a legsznobabb skót lepárlók maltjai, ezeket önmagukban vagy jéggel fogyasztjuk. Hogy miért is gondoljuk, hogy ezek az italok szinte bármilyen más alkoholfélével felveszik a versenyt?
 
Olvasd a további rumokról szóló írásainkat (naponta jön egy) és előbb-utóbb eljutunk oda is.
Tartalomhoz tartozó címkék: rum érlelés koktél