Miért annyira kedveltek a magyar borok?
Mind hétköznapi, mind szakértői szinten egyaránt elismertek a kis hazánk borai, ami nem kis teljesítmény. Természetesen ennek több oka is van. Egyrészt az alapanyag minősége kulcsfontosságú. A hazai termőföldek gyümölcseinél nincsen ízesebb, zamatosabb. Ezt a természetes karakterességet kiérezni minden egyes kortyból. Másrészt, hogy még mélyebbre menjünk, a nektár megszületéséhez tápanyagokra van szükség, amit a szőlőtőkék a földből nyernek.
Azaz az itthoni termőföld minden olyan összetevőt tartalmaz, ami a borkészítés szempontjából elengedhetetlen. Harmadrészt a klíma is hozzáad a kerek egészhez, bár meg kell hagyni, ez a terület az utóbbi esztendőkben óriási átalakuláson ment és megy keresztül, ami nagymértékben kihat a szőlészetekre is. Mindenesetre a hazánkat átható kontinentális éghajlat és a mediterrán beütések jól kiegészítik egymást. Negyedrészt, és meglehet épp ez az első a sorban: a családi örökül hagyott receptek, a borászok és szőlőgazdák lelkiismeretességével megfűszerezve olyan végeredményt hoz létre, ami ténylegesen utánozhatatlan.
A leghíresebb magyar borok fejlett technológiával készülnek?
A legtöbb manufaktúra kitűnően vegyíti a tradicionális eljárásokat az innovatív megoldásokkal. Ez a „házasítás” kortyolásra méltó borremekek megalkotását teszi lehetővé. Az pedig, hogy melyik az Ön kedvence, kizárólag ízlés kérdése. A gyakori kóstolás jó taktika.