A whisky fajták hasonlítanak egymásra?
A kérdés nem véletlenül merül fel ebben a témában. Ugyanis a legendák tanúsága szerint, majdnem minden, ami az aranyló nedűvel kapcsolatos, Skóciából származik. A receptúra, a gyártással összefüggő tradíciók, minden. Persze azért ez reklámfogásnak sem rossz, de van benne némi igazság.
Különösen, ha az Amerikába átvándorlókat vesszük górcső alá, akik nagyrészt Skóciából érkeztek. Ami pedig még szintén ezt a teóriát hitelesíti, hogy a japánok is a skótoktól tanultak. A történetírók úgy emlékeznek vissza a Japán whisky megszületésére, mint egy lelkes fiatalember tanulmányaiból létrejövő sikersztorira. Hol sajátította el a mesterség csínját-bínját a fent emlegetett ifjú? Skóciában, ahol az üstök mellett állva figyelt és magába szívta nemcsak a párolgó alkohol aromáját, hanem a tudást is. Amit a skótok ugyanakkor sohasem voltak restek kiadni a kezükből/fejükből.
Ettől függetlenül azért szűklátókörűségre utalna, ha egyetlen nemzetre és vidékre irányítanánk a fókuszt. Mert Kanada, Írország, Japán, Amerika épp úgy megérdemlik a lelkesedést, mint Skócia.
Az ízesített whisky fajták is kelendőek?
De még mennyire. Erre a legtöbb gyártó rá is érzett. Az ízesítéssel ráadásul olyan célcsoportokat is elértek, akik amúgy nem rajongtak a whiskyért. A rajongótábor tehát bővül.