Az eredetvédelem számtalan részletre kiterjed, és pontosan ez a szabályozottság az, ami a kiegyenlített, magas minőség garantálója.
Hány évig érlelődik a konyak?
Hivatalosan 2 évet kell minimum eltöltenie a nedűnek a tölgyfahordók érlelő ölelésében. De nyilvánvalóan, minél hosszabb ez az időszak, az ital annál karakteresebbé, egyedibbé válik. A rézüstben történő lepárlás is figyelemreméltó. Nem véletlen, hogy ez az a technológia, amely a leghatásosabb az elkészítés folyamatában. Ahhoz, hogy a hőn szeretett ízek egyformán csábítóak legyenek, nélkülözhetetlenek ezek a fix pontok.
Az ital tisztaságára vall, hogy sok vidéki hagyományban ugyanolyan erős enyhítő hatást tulajdonítottak neki fájdalmak, görcsök esetén, mint a pálinkának. Az, hogy ebben mekkora volt a pszichés nyomaték, persze nehezen kinyomozható, de az biztos, hogy a tanúk szerint a pozitív változás a kortyolást követően elvitathatatlanul bekövetkezett. Az igazság az, hogy a magas alkoholtartalom ténylegesen hozzájárulhat a leírt átalakuláshoz, de csak mértéktartás esetén. A nedű cseppjei amúgy is akkor adják ki legjobban a karakterüket, ha ráérős kortyolgatás jellemzi a fogyasztást.
A konyak a gasztronómiában is szerepet vállalhat?
Egy-két fogás elkészítéséhez bátran ragadható konyakosüveg, hiszen különösen főzés közben az alkohol nagy része elpárolog, és „csak” a jellegzetes ízvilág marad. A felhasználás módja tehát sokszínű. Ízlés kérdése, hogy melyek azok a kulináris élmények, amik tovább fokozhatóak néhány csepp Cognacból származó szőlőbor párlattal.