A kibontott palackok

A kibontott palackok
Beszéljünk kicsit arról, meddig érdemes tartogatni egy már kibontott italt. A levegő oxigénjével való érintkezés, az oxidáció minden italféleségben bizonyos változásokat okoz. Ezért is fontos a palackok légmentes lezárása, ezért vannak a dugók, fóliák, pecsétek, a boltból hazavitt palackon. De mi történik, ha kibontjuk ezeket?
 

A bor esetében tudjuk, hogy a felbontott üveget maximum két-három napig illik tárolni a hűtőben, lehetőleg minél precízebben (vagyis légmentesebben) visszazárva. A levegőtől való elzárás fontos, bár egy félig kiürült üvegben már eleve sok levegő és oxigén lesz.

Ennek a levegőnek az eltüntetésére persze léteznek eszközök, a különböző, a levegő kiszívására alkalmas szerkezetek és rendszerek, amilyeneket például a borokra specializálódott vendéglátóhelyeken használnak (ahol nagyszámú drága bor is felbontásra kerül egy időben, és nem mind fogy el azonnal). Ez eddig rendben is van, akinél néhány nap alatt nem fogy el egy palack bor, igyon inkább szörpöt.

De mi a helyzet az égetett szeszes italokkal? Egy whisky, vagy egy idős rum nem arra készül, hogy egyszerre megigyuk, itt bizony időnként fogyasztunk csak belőlük, és a légmentes lezárás sem mindig működik, ha például valami szép üvegdugós dekanterben lakik az ital. (Mi pedig amolyan Jockey Ewing módon időnként töltünk belőle, és ilyenkor nem akarunk foglalkozni mindenféle spéci vákumdugóval.) Pedig a levegő, illetve az oxigén itt is megteszi amit szokott, az idővel bizony változik az ital, maximum mi magunk nem vesszük észre, mert mire az utolsó pohárnyit isszuk, már nem lesz a szánkban az első pohár íze, a változás pedig amúgy is nagyon lassú és finom, rendszeres fogyasztáskor nem szúr szemet. De ha megkínálunk valakit, aki ismeri az adott italt, ő például kiszúrhatja ezt.

András kollégánk (akit a vlogjainkban is láthattok) azt mondja ezzel kapcsolatban, hogy ő valahová 1,5 hónapra (persze a palackban lévő mennyiségtől függ) tenné azt az időpontot, amíg a gondosan visszadugaszolt ital az eredeti ízét és aromáit mutatja. Ha nagyon megengedő akar lenni, akkor a maximum 2 hónap, de ezen túl már bűn tárolni a felbontott palackot. Hogy nem beszél a levegőbe, és ezek valóban érezhető különbségek, azt én magam is tanúsíthatom, mert nálam otthon volt olyan eset, hogy András beleillatolt egy bontott palack rumba, és azt mondta, hogy ez már vagy egy hónapja nyitva lehet. És igaza is volt.

Persze a legtöbbünknek alighanem nincs ilyen kifinomult érzékelésünk, de azért érdemes figyelni erre a szempontra is. A kibontott ital ugyanolyan folyamatos kémiai változásokon megy át, mint bármilyen más élelmiszer, jobban járunk, ha mielőbb elfogyasztjuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek mindenmás tipp