Lemaradt előző cikkünkről? A Japán whisky lepárlókról szóló bejegyzésünk első részét ide kattintva olvashatja.

Ezek a lepárlók a szigetországban szétszórva helyezkednek el, és persze számuk azért messze nem éri el például a Skóciában található - mintegy 100 - lepárlók számát. Japánban nagyjából tucatnyi whiskylepárló található.
A jelentősebbek északról délre haladva:
Yoichi (Nikka): 1936-ban alapított lepárló különlegessége és egyedisége, a prémium párlatok készítése mellett, a széntüzeléses üstök használata. Asahi cég tulajdona. A „Nagymester” Taketsuru által alapított üzem.
Miyagikyo (Nikka): 1969-ban, szintén a Taketsuru által alapított üzem. Asahi cég tulajdona.
Mars, Shinshu: 1984-ben alapított lepárló, Japán legmagasabban elhelyezkedő whisky üzeme. A középmezőnyhöz tartozik előállított mennyiségben. A magasan lévő területek, jó környezetet biztosítottak az érleléshez. A tulajdonos a Tokiwa.
Chichibu: Japán legfiatalabb lepárlója a maga 10 évével. 2008-ban alapított üzem, amely a Tokiwa cég tulajdonában van, még nem rendelkezik egetrengető éves termeléssel, de fejlődő, és kiváló termékeket tesznek lehetővé a kóstolásra.
Karuizawa: A nagymúltú cég, mára egy legendává vált. 2006-os bezárása és 1955-ös megnyitása között remek párlatokat adott a világnak, és a mai napig lehet vásárolni az utolsó hordókból palackozott alkotásokból.
Hanyu: 1946-tól 2000-ig működő lepárlót, Ichiro nagyapja alapította. Tulajdonos: Tokiwa
Mars, Yamanashi: Tokiwa nem túl hosszúéletű üzeme, 1960-tól 1984-ig tartott, mikor is az üstöket átszállították a Shinshu-hoz.
Hakushi: 1973 óta üzemelő lepárló a Yamazaki márka egyik legnagyobb üzeme.
Fuji Gotemba: 1973-ban alapított lepárló az ikonikus Fuji hegy lábánál fekszik, és hogy egy kicsit a megalománia is felüsse a fejté, az egyébként pedáns nép lepárlóinak kultúrájában, így ez lett a VILÁG legnagyobb lepárlója, a cseppnyi 520 ezer négyzetméteren elterülő üzemével.
White Oak: Az Akashi, nagyjából annyit tesz, hogy „napfényes város”, és a Kobe öböl és a környezet nyújtotta adottságok remek tulajdonságokkal ruházza fel Japán ezen whiskyeit.
Yamazaki: 1924. A bűvös év. Előző részünkben kicsit jobban részletezzük ennek a lepárlónak a történetét, de elég annyit itt is megemlíteni, hogy Japán legrégebben üzemelő whisky üzeme.
Togouchi: Egy picit kakukktojás itt a listán, ugyanis nem lepárló, hanem kereskedőház és Skóciából veszi a malátapárlatot, és Kanadából a gabonapárlatot, de a varázslat a helyszínen történik! Ott blendelik, érlelik, palackozzák és alkotnak egy csodát.
Talán egy lepárlót még érdemes említenünk; A Saborumaru-t. Ji-Whiskyt gyártanak, amit a legegyszerűbben egy táj-autentikus, kistermelői, kézműves whiskynek lehetne nevezni. Ez a lepárló már az 1800-as évek vége fele készített érlelt gabonapárlatokat, de a nemzetközi törvények szerint nem lehetett még teljes mértékben nevén nevezni az italt. Nagyjából 1953-ban kapta meg a whisky lepárlás jogosítványát és azóta a kereskedelembe is forgalmaznak, többek között Japán legöregebb whisky-jét.