Minden, amit tudni akartunk a pálinkafőzésről, de sosem mertük megkérdezni! 2. rész: A házi pálinkafőzés praktikái és a megfelelő gyümölcsfa kiválasztása

Minden, amit tudni akartunk a pálinkafőzésről, de sosem mertük megkérdezni!  2. rész: A házi pálinkafőzés praktikái és a megfelelő gyümölcsfa kiválasztása

Vajon mi lehet az oka annak, hogy minél tovább tart a pálinkafőzés, annál változóbb lesz a végeredmény? És milyen gyümölcsök közül válasszunk pálinkafőzés előtt? Mennyire nehéz az almafa, a szilvafa vagy a meggyfa gondozása a kertünkben? Új cikkünkben ezekre az izgalmas kérdésekre keresünk válaszokat! Amennyiben bevezető cikkünkről lemaradt, úgy azt itt elolvashatja!

 

A házi pálinkafőzés praktikái és a megfelelő gyümölcsfa kiválasztása

A házi pálinkafőzés titkai: a párlat hőfoka, főzési ideje, lassú főzési tempója és a párlatok elkülönítése

A második lepárlásnál már nem főzhetünk magas hőfokon. Ideje kicsit lassítani a tempón, amikor látjuk, hogy a páracső nagyon átmelegszik: ilyenkor várható, hogy az előpárlat cseppjei nemsokára megérkeznek, és ideje minimálisra állítani a fűtést a berendezésen. Persze egy hőmérő segítségével még könnyebben vehetjük észre a hirtelen hőugrásokat, és előzhetjük meg az ezzel járó problémákat.

Az aromaanyagok meglehetősen alacsony forráspontúak, és már az előpárlati rész végső fázisában megindul a párolgásuk. Nagyon gondosan vizsgáljuk meg, hogy az előpárlat lassan, csepegve induljon meg (ha ez villámgyorsan történik, vagy a párlat gyorsan folyik, akkor nem tudjuk egymástól rendesen megkülönböztetni az előpárlati részt és a pálinka lényegét adó középpárlati részt, ami a párlat rovására megy). Ha hígítót, ragasztót idéző illatot érzünk, akkor még az előpárlati szakaszban vagyunk, amint azonban az illat semlegesre, netén gyümölcsösebbre vált, akkor ez már a középpárlat csalhatatlan jele.

Amikor beazonosítottuk a házi pálinkafőző berendezésünkben a középpárlati szakasz beköszöntését, ismét magasabbra emelhetjük a fűtést, de ne tegyük túlságosan forróra, mert minél tovább tart a pálinkafőzés, annál finomabb lesz a végeredmény! Ugyanis az alszesz egyenletesebben melegszik, és így lényegesen tisztább pálinkát kapunk a nagy főzés végén. A középpárlati párolgási szakaszának elején a pálinkafőző „hőemelkedése” gyakran megáll, és magas alkoholtartalmú folyadékot kapunk. Aztán emelkedni kezd a hőmérőn látott szám, és hitelen zuhanni kezd az alkoholtartalom…Ezt látva egyből vegyük vissza a hőfokot a főzés során, és 1-2 decinként kezdjük gyűjteni a párlatot. Ha semleges illatokat érzünk a párlatban, akkor a középpárlat vége felé járunk-az utópárlatnak ugyanis már kicsit erősebb, kellemetlenebb, dohosabb szaga lesz. Hiába magas az utópárlat alkoholtartalma, mégsem szabad összekevernünk a középpárlattal, mert könnyen elronthatjuk vele a pálinka letisztult ízét és fenséges illatát!

Az utópárlatot már nyugodtan főzhetjük magas hőfokon, és nyerjünk ki annyi desztillátumot a készülékből, amennyit csak lehet (ilyenkor már nem számít az illat és az íz). Csak addig fűtsük az üstöt, amíg 5-10%-ra csökken az alkoholtartalom, aztán tegyük el az utópárlatot, mert később újrapárolva majd (akár) zseniális aromájú pálinkát főzhetünk belőle!

A házi pálinkafőzés folyamatának végén büszkén szorongatjuk a kezünkben a saját desztillátumunkat, viszont még koránt sincs vége a játéknak! A kapott középpárlat ugyanis általában ihatatlanuk erős, és ízléstől függően 50% és 75% magasságában mozog. Nyers pálinkaként durva és karcos, nem rendelkezik annyira kifinomult ízkarakterrel, csak vízzel hígítva kísérletezzünk vele. Pihentessük inkább néhány hónapig a párlatot! A türelem ugyanis kiváló minőségű pálinkát terem! Tartsuk a pálinkát a napfénytől elzártan, zárt edényben, és gondosan szellőztessük időnként. Bízzuk a középpárlatra, hogy a kémia belső törvényszerűségeinek köszönhetően a lehető legtöbbet hozza ki magából: a hosszas pihenő alatt munkálkodni kezdenek a párlatban lévő vörösréz ionok, a savak, az alkohol és az oxigén is, és ezek egymással kölcsönhatásba lépve egy finom, különleges pálinka aromát alakítanak ki. Legalább olyan finomat, mint az Árpád Dupla Ágyas Feketecseresznye Pálinka, amely a gyümölcs, a marcipán ls az édes csoki csodás ízrobbanása!

Persze a pálinkafőzésnek van egy nulladik lépése, amit nem hagyhatunk ki a számításból. Mielőtt pálinkafőző készüléket vennénk, kell egy szép gyümölcsfa, ami csodás gyümölcsökkel ajándékoz meg minket a főzéshez!

De honnan szerzünk gyümölcsfát a pálinkafőzéshez?

Szeretne gyümölcsfaültetéssel elindulni a saját pálinkafőzés útján? Akkor nézzen szét Megyeri Szabolcs kertészetében!

A gyümölcsfaültetés nemcsak a pálinkafőzés miatt nagyszerű ötlet! A fa otthonosabbá, barátságosabbá varázsolja a kertet, és a család minden tagja örömmel hűsöl majd az árnyékában egy forró nyári napon! Az egyik legszebb gyermekkori emlék, amikor a kerti fáról szakítjuk le a friss, ropogós almát, a lédús szilvát! Keltse új életre ezeket a gyönyörű napokat, és ültessen gyümölcsfát! Ennek nemcsak a családja fog örülni, hanem Ön is, ha a finom gyümölcsökből elkészíti élete első saját pálinkáját!

Az almafa nemcsak egészséges és vitamindús gyümölcsöt ad, hanem növényként is gyönyörű, szerethető küllemű. Az almafa ízletes gyümölcsöt ad, és szinte egybeforrt a magyar kiskertekkel. Az almafa nevelésével kapcsolatos metszési és növényvédelmi feladatok könnyen tanulhatóak, ezért a kezdő pálinkafőzők is bátran belevághatnak!

A magyar gyümölcsfák örök toplistáján legfeljebb a cseresznyefa tudja megszorongatni az almafát! A cseresznyefának gyönyörűek a virágai, dekoratívak a termései, és remek alapanyagot ad egy fenséges cseresznyepálinkához. A cseresznyefa porhanyós, humuszban gazdag levegős talajt és sok napsütést igényel, ám egy felnőtt cseresznyefa akár 80-100 kg terméssel is meghálálhatja a megfelelő tartást!

A cseresznyét imádják a gyerekek, a felnőttek ugyanis a tapasztalatok szerint inkább a savanykás, fanyarabb ízvilágú meggyet kedvelik. A meggy nemcsak nassolnivalónak szuper, hanem egy rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs. Segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású, serkenti a máj és a vesék működését. És persze kiváló pálinkát főzhetünk a meggyből!

A pálinkafőzést fontolgatók másik nagy kedvence a körte! A körtefa az almánál kicsivel több gondoskodást igényel, azonban meghálálja a törődést, hiszen vitamin- és tápanyagtartalma az almához hasonlóan rendkívül magas. A körte a mérsékelt meleg éghajlaton érzi magát elemében, csapadékos klímát vagy öntözést igényel.

Hazánk egyik klasszikusnak nevezhető gyümölcse az ízletes szilva, amely kiválóan megél a magyar klímán, és nemcsak a bélműködést segíti, hanem számos kiváló élettani hatása is van. De ami a legfontosabb: frenetikus pálinkát főzhetünk belőle!

Az őszibarackról sokaknak a lekvár, nekünk viszont egy kiváló pálinka jut az eszünkbe! De emellett befőttet, levest és süteményt is készíthetünk belőle, ráadásul megőrzi a bőr szépségét, a haj és a köröm egészségét. Az őszibarackfa jól bírja a téli fagyokat, és a permetezés-metszés-trágyázás szentháromságával a nevelése sem egy ördöglakat!

Legalább ilyen nagyszerű ötlet a birsalmafa (vagy a birs

körtefa) ültetése, mert a birsalma fogyasztása számos kedvező élettani hatással bír: vitamintartalomban meghaladja a többi almafajtát, és olyan kellemes illata van, amely minden ősszel belengi majd a kertet (ráadásul jól bírja a hideget, a zordabb teleket is könnyen átvészeli).

Különösen finom pálinkát főzhetünk a magyar kajszibarackból! A magyar fajták minőségét nemzetközi szinten is kimagaslónak tekintik. A kajszibarack fa bírja a téli fagyot, talaj- és vízigénye mérsékelt, betegségei pedig permetezéssel mérsékelhetőek és elkerülhetőek.

Megyeri Szabolcs kertészetéből azért is érdemes rendelni, mert az egész ország területén házhoz szállítja a kiválasztott facsemetét!

 

Merítsünk inspirációt a legjobb magyar pálinkákból!

Mindenki ismeri a pálinkák top játékosát, a Szatmári szilvát, amelyet a Panyolai elixír szilva pálinkájában élvezhetünk a legjobb minőségben.

A Tisza, a Szamos és a Túr aranyháromszögének árterületéről származik a híres Nemtudom szilva, amely a Beszterceivel együtt adja a Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilva Pálinka különleges, semmi máshoz nem hasonlítható ízét. Ez egy harmonikus, letisztult aromakinccsel bíró pálinka, melynek selymes karakterét a ritka eperfahordós érlelés biztosítja. A hosszú hónapokig tartó érlelés sárga színt és lágyságot ad az országszerte ismert Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilva Pálinkának. Ez a pálinka remekül illik a vadhúsokhoz, lekváros tésztához, de szilvás gombóchoz is tökéletes.

Egy másik inspirálóan finom pálinka a 40%-os Zsindelyes Újfehértói Meggy Pálinka, amely Újfehértó környékének kiváló földrajzi és klimatikai adottságai által rendelkezik egy sajátos aromakarakterrel. Ezen a vidéken már a 17. században kialakult a meggytermesztés kultúrája, és itt született az Újfehértói fürtös meggyfajta is, amiből a világ egyik legfinomabb pálinkáját főzik! A kristálytiszta kisüsti pálinkát tölgyfahordóban érlelik, és a Zsindelyes Újfehértói Meggy Pálinka belga csokoládéból készült desszertekhez is zseniális választás!

Hasonlóan finom pálinka az Árpád Budapest Prémium Barack Pálinka, amely a kajszikra kísértetiesen emlékeztető tulajdonságokkal, friss baracklekvárral és egy lélegzetnyi citrusossággal kápráztatja el az ízlelőbimbóinkat. Az Árpád Pálinkafőzde kisüsti pálinkája kristálytiszta, és nagymamáink csodás baracklekváros palacsintáihoz is pompás ital lehet! Az Árpád Budapest Prémium Barack Pálinka illatában rendkívül gazdag aromavilág fogad minket, és a markáns barackos jegyek mellett a hívogatóan telt gyümölcsösséget is megismerhetjük, amit lendületes citrusosság kísér. Ez még nem minden: illatában úgy érezhetjük, mintha visszaköszönne a frissen főzött lekvár orrunkat csiklandozó finomsága is! Az Árpád Budapest Prémium Barack Pálinka ízében a tökéletesre érett barackok pompás zamata uralkodik, a lekváros jegyeket pedig ismét enyhe citrusosság hatja át. A pálinka lecsengése hosszú és fenséges.

De ne feledkezzünk meg a Zsindelyes Szabolcsi Alma Pálinkáról sem, aminek csak és kizárólag szabolcsi alma lehet az alapja (ugyanis különleges földrajzi áruvédelmi oltalommal rendelkezik). A napérlelte lédús almák közül csak a legjobbakból készül a Zsindelyes Szabolcsi Alma Pálinka, melynek komplex ízében izgalmasan keverednek az édes fahéjas jegyek a jellegzetesen füstös-fás karakterekkel, amit a pálinka tölgyfahordós érlelése ad. 

A Zsindelyes Szabolcsi Alma Pálinka nagyszerű választás könnyű ételekhez és gyümölcstálakhoz. A valódi magyar alma zamatáért rajongóknak mindenképpen érdemes megkóstolni a Zsindelyes Szabolcsi Alma Pálinkát, amely 2011-ben megszerezte az Országos Pálinka Verseny ezüstérmét, és ugyanebben az évben a HunDeszt ezüstérmét is megkaparintotta!

Találja meg régi és új kedvenceit az iDrinks prémium pálinka kínálatában!

Tartalomhoz tartozó címkék: pálinka Panyolai elixír

Kapcsolódó termékek

Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilva Pálinka [0,5L|45%]

Raktáron
8.990 Ft
Kedvencekhez adom

Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilva Pálinka Mini [0,05L|45%]

Raktáron
1.590 Ft
Kedvencekhez adom

Árpád Budapest Prémium Barack Pálinka [0,35L|40%]

Raktáron
10.550 Ft
Kedvencekhez adom

Árpád Budapest Prémium Barack Pálinka Mini [0,05L|40%]

Raktáron
1.690 Ft
Kedvencekhez adom