Minden italfajtának megvan a maga speciális pohara
A pezsgőt szűk és hosszúkás flute poharakból isszuk, mert nem melegszik fel benne gyorsan a champagne, és így a finom buborékok szökésére is jóval kevesebb az esély. A snapsznál klasszikus, alulról felfelé szélesedő poharat használunk, konyakhoz rövid talpon álló, rózsabimbóhoz hasonló fejjel rendelkező poharat, a sört pedig robosztus, füllel ellátott korsóból kortyoljuk.
Amint a whiskyfan elővesz egy minőségi whiskyt a bárszekrényből, akkor rendszerint a Glencairn pohár is előkerül. Az adott whisky zamatát mindig a speciálisan erre a célra létrehozott pohárból tudjuk a legjobban élvezni!
A vérbeli whisky geekek számára már-már kötelező elem a kóstolási szettben egy Glencairn pohár. A skót üveggyártásban élmenőnek számító Glencairn Crystal mára iparági sztenderd lett, mivel szinte minden szakmai szervezet és whiskygyártó ezt használja. A maga műfajában valamennyi ital komplex, de a mester blenderek által izgalmasan kialakított whiskyk tartalmazzák a létező legösszetettebb ízeket és illatokat, amiket „az élet vize” a magáénak mondhat. Sokáig nem volt megfelelő pohár ahhoz, hogy tökéletesen visszaadja a whiskyk ízbe álmodott harmóniáit, ám jött a briliáns Raymond Davidson, a skót Glencairn Crystal igazgatója, aki egy rajzzal megmutatta, milyennek kellene lennie az ideális pohárnak!
A megvalósításig meglehetősen hosszú és rögös út vezetett, mert Raymond terve csaknem 20 évre feledésbe merült, és két fia, Paul és Scott váltotta valóra apjuk whisky üvegről alkotott vízióját. A nyers üveg megtalálása rengeteg időt és pallérozott szakértelmet igényelt, végül azonban mégis megszületett a Glencairn pohár, amely nélkül olyan elképzelhetetlen a minőségi whiskykóstolás, mint a whiskykészítés hordós érlelés nélkül!
A Davidson-fiúk nem álltak meg a Glencairnnél, mert napjainkban igény szerint még számos egyéni kialakítású poharat készítenek többek között a Johnnie Walkernek, a Glenmorangie-nak és a Woodford Reserve-nek is.
A lényeg a részletekben rejlik: főként a whiskys poharaknál!
Megtalálni az igazit – ez nemcsak a magánéletben fontos kérdés, hanem a whiskys pohár esetében is! Nem mindegy, milyen pohárban ízlelgetjük a régóta kiszemelt prémium whiskyt, hiszen csak így tudjuk a maga teljességében élvezni az ital varázslatát. Mert előfordulhat, hogy egy klassz whisky egy átlagos pohárban csak középszerűnek bizonyul, de egy Glencairn az érzékelésünk olyan széles körét nyitja meg az ízek, illatok, színek csúcsra járatásával, hogy különlegesnek érezzük majd, vagy évek múlva is emlékezetes élményként fogunk visszagondolni a vizsgált whiskyre.
Scott Davidson, a Glencairn Crystal termékfejlesztési igazgatója elárulta, mekkora különbséget jelent az, hogy egy vállalat sima poharat vagy egy kóstoló poharat rendel a Glencairn Crystal-től: az utóbbinál különösen fontos az ízlelési és szaglási tapasztalatok szerves összekapcsolása a pohár kialakításában. Más márkák a tapasztalatok szerint egyenesen azt kérik, hogy az üveg legyen a megszokottól sokkal nehezebb, lényegesen könnyebb, vagy metszett kristályból készüljön.
A tökéletes whiskys üveg megtervezése egyszerre tudomány és művészet: a kultúra és pszichológia területeinek termékeny találkozási pontjain valósul meg, ahogyan ez a Glencairn esetében is történt!
–Néha csak néhány milliméterrel változtatjuk meg az üveg oldalának vastagságát, és ez elég ahhoz, hogy drámaian más szaglási élményt kapjunk – avat be minket az alkotás fortélyaiba Scott Davidson.
Minden a tervezési folyamatokon apró nüanszain múlik. Ha az üveg falai túlságosan egyenesek, akkor az az illatok valósággal menekülnek a pohárból, azonban tovább maradnak, és színesebb karaktereket ismerhetünk meg, ha öblösebben oldjuk meg a pohár kialakítását. Davidson szerint ebben az esetben az ital aromagazdagságát kortyolgatása közben nemcsak a nyelvünkkel, hanem az orrunkkal is felfedezhetjük. Egy igazán jó whiskys pohár lehetővé teszi, hogy csodás egységbe foglalja az ízlelési és szaglási tapasztalatokat, és pontosan ez az a komplexitás, amit egy mester blender szeretne kifejezni valamennyi összetett kialakítású whisky ízlelgetésekor.
Mi történik, ha egy bort három különböző kialakítású üvegből kóstolunk meg? Valószínűleg három különböző ízérzetet érezünk a szánkban! Bizonyos formák az emberi szaglás számára hangsúlyozzák a fenséges, kifinomultabb aromákat, mások azonban megtartják a keményebb, fenolosabb jegyeket. A pohár alakja nemcsak a borok aromáinak kifejezésében lehet döntő: a pohár öblösségének nagysága határozza meg, mennyi oxigén tud eljutni az adott ital felszínére. Az ital érzékelésének különbsége származhat az öblösségből, a pohár átmérőjéből és a perem alakjából is. Az üveg pereme azért is kiemelkedően fontos, mert alapvetően meghatározza, mennyi folyadék kerülhet a kóstoló szájába, és ez milyen szögben történik. A perem megváltoztatja azt a szöget, amelyen keresztül az adott ital aromái érintkeznek a nyelvünkkel, és ez jól mutatja, mennyire képlékeny az ember ízlelési folyamata. Ha a perem keskenyebb és befelé görbül, akkor szinte biztos, hogy a kortyolás során egy kicsit meg kell döntenünk, amelynek köszönhetően a folyadék teljesen más módon lép be a szánkba.
–A pohár és a whisky ízlelés tudománya rendkívül bonyolult és sokrétű. Középpontjában az italban lévő aromák állnak, amelyek először a pohárba kerülnek, aztán az orrba és a szájba. Egy jól elkészített pohárnak hangsúlyoznia kell a whisky kívánatos, kellemes aromáit, és háttérbe kell szorítania a kevésbé finom ízeket – avat be a műhelytitokba Scott Davidson – A whiskys pohár tudományában kulcsszerepet játszik az ital textúrája, hőmérséklete, testessége, a szánkban lévő nyál italhoz való aránya, az, hogy mennyi hely maradt még a szánkban a levegő keringéséhez, és még a kortyolás gyorsasága is.
A pohár alakja, mérete, peremvastagsága és átmérője felelős az ízélmény fokozásáért és javításáért, ám a Glencairn csapatának arra is jó oka van, hogy speciális üveget használjon. Ha van egy gyönyörű pohár, ami után mohón sóvárognak a műértők, akkor mindez még az ízelési tapasztalatoknak is új dimenziót ad!
Az ízérzékelés tudománya és a whiskys pohár kialakítása
Először a tekintetünket ejti rabul a vizsgált whisky: egy ragyogó színekben pompázó ital villámgyorsan kóstolásra csábíthat minket! A pohár színe azért lényeges, mert a kristálytiszta üveg lehetővé teszi, hogy a felfedezésre váró whisky színének valamennyi árnyalatát megismerjük, és ez esztétikailag is jobban megragadja a szemünket.
Másodszor mindig az orrunk találkozik a whiskyvel, ezért a pohárkészítésnek különös figyelmet kell fordítania a szaglásra. A Glencairn pohár azért kap felfelé csúcsosodó kialakítást, mert ez a forma tudja a legjobban koncentrálni az italban lévő aromákat, és könnyedén eljuttatja a magával ragadó illatokat az orrnyílásokba.
A szaglás után az ízérzékelésünk, a nyelvünk barátkozik a kiszemelt ital tulajdonságaival. A Glencairn egy olyan poharat tervezett, amely könnyen illeszkedik a kézbe, és ezáltal gyorsabban juttatja el a szájpadlásunkhoz a kóstolni kívánt tételt (a nyelvünkön kívül itt zajlanak a legfontosabb ízlelési folyamatok).
Próbálja ki a Glencairn legújabb menőségeit!
Érdemes tesztelni egy kanadai stílusú Glencairn keverőpoharat! A magassága azért lett hajszálpontosan 115 mm-es, mert az a méretet kifejezetten a kiválasztott whisky jeges kóstolására találták ki. Aki kalandos utazásaira egy (vagy több) tesztelésre váró whiskyt is magával visz, annak a Glencairn Travel Case utazószett a tökéletes választás, két elegáns kristály kóstolópohárral.
A Glencairn kristály taster szett meg egyenesen kihagyhatatlan, ha rendszeresen fergeteges hangulatú whiskybemutatókat tartunk otthonunkban a barátoknak és a családtagoknak. A készlet négy darab ólommentes kóstolópoharat és egy lenyűgözően szép dekantert tartalmaz.
A whiskyfanatikusok egyik kedvenc pohárkészítője, a Glencairn persze nemcsak a klasszikus kristálypoharakat veti be a kóstolási tapasztalatok színesítésére! Az iDrinks üzleteiben beszerezhet egy klasszikus Glencairn kristály kancsót, amely a kóstolásokon a legelegánsabb megoldás a víz folyamatos biztosításához. A kóstolásban rejlő ízek és illatok még alaposabb megismeréséhez nélkülözhetetlen egy Glencairn pohárfedő, amely a kellő időpontig őrzi a whisky aromáit.
Végül a Glencairn a whiskygyártás finom műhelytitkai iránt érdeklődőknek is kedveskedett egy extra érdekességgel. A legendás lepárlóüstöt idéző The Glencairn Pot Still Kristály Dekanterrel elkápráztathatja whisky-geek ismerőseit egy színvonalas kóstolón! Valószínűleg keresni fogják az állukat- és ők is beszerezik ezt a designcsoda jegyében fogant dekantert!
Válassza ki kedvenc Glencairn poharát az iDrinks választékából!