Bár kár lenne tagadni, hogy a hosszú hajóutak izgalmait jól kompenzálták a nedű értékes cseppjei. Olykor háborúk is zajlottak érte, és nem egy kalóztámadás célja a rumkészletek megszerzése volt. De mára már bárki bezsákmányolhatja azt a fajtát, ami az ínyére és az ízlésére való.
A fehér rum, mint bekategorizált alkoholtípus
Mit értünk ez alatt? Azt, hogy sokan még a mai napig úgy gondolnak erre az italra, mint egy kiváló koktél alapanyagra. Nyilván ez az asszociáció nem téves. A probléma a skatulyázásnál kezdődik. Hiszen valóban számtalan híres koktél összetevője, de a felhasználása nem merül ki ennyiben. Szóval, ha azon tanakodik, hogy mi tévő legyen egy üveg jó minőségű itallal, akkor álljon itt néhány példa, extra módon a gasztronómiából! Mert igen, ez az ízkarakter kiválóan alkalmas arra is, hogy különböző fogások ízesítőjévé váljon. Ki ne ismerné a rumos golyót vagy a puncs szeletet? Mindkettő jellegzetességét a rumos karakter adja. Persze ma már a főzés-sütés területén főszerephez jutnak az alkoholmentes ízesítők is, mint például a rumaroma. Ennek kétségtelen előnye, hogy azok is fogyaszthatják az általa ízesített étkeket, akik nem kívánnak minimális mértékben sem alkoholt bevinni a szervezetükbe. De, amiben nagyjából mindenki egyetért, hogy a valódi, eredeti rumnak párja nincs. Ez bizony érezhető az egyes fogásokban is. Mártások, szószok, páclevek készíthetőek a segítségével, de nem érdemes kihagyni a desszertremekelés folyamatából sem.
A fehér rum önmagában is kortyolható?
Bár tényleg számolatlan koktél nemesedhet általa, ám a minőségi fajták magukban kortyolva is óriási ízélménnyel szolgálnak.