A fehér rum önmagában is értékes kortyolni való
Ugyan sokan szeretik a kategorizálást, talán a könnyebb és egyszerűbb használat miatt, ám ez nem mindig kifizetődő stratégia. A beskatulyázás ugyanis korlátozást is jelent egyúttal. Azok az italok, amik főként koktélok összetevőiként terjedtek el, a legtöbbször önmagukban is kitűnőek. Pusztán arról van szó, hogy az aktuális trend kijelölt számukra egy sokak által járt utat. Ám néha érdemes letérni a járt ösvényről.
A cukornád szirupból erjesztett italok, amelyek az ókorban terjedtek el, a rumfélék őseinek tekinthetőek. Az első, “hivatalos” rumlepárlás a Karib-térség valamely cukornád ültetvényéhez köthető. A XVII. században ilyen formában megszülető nedű “velejére” a cukorültetvényeken dolgozó rabszolgák ébredtek rá. Rájöttek ugyanis, hogy a mellékterméknek tekinthető melaszból erjesztéssel alkohol készíthető. Innen már csak egy lépés kellett a lepárláson keresztül a ma is ismert rum megszületéséhez.
Ettől fogva nem volt megállás, az ital képletesen és valóságosan is bejárta a világot, milliók rajongását elnyerve. Ez a kedveltség pedig ma épp ugyanúgy jellemző rá, mint egykor.
A fehér rum általánosan elismert rumfajta?
Igen. A rum osztályozása ugyan nehéz feladat, mert nincsenek egységes szabályozások a gyártására vonatkozóan. Ám a “fehér”, mint megkülönböztethető variáció, elfogadott.