​A fehér rum kialakulásának története

​A fehér rum kialakulásának története

Elsősorban koktélok alapanyagaként szokták használni, de biztosan tudja, hogy magában fogyasztva is elterjedt a rum. Neve Don Facundo Bacardi nevéhez fűződik, aki Kubába emigrált. Az italt ő készítette el először és innen indult világkörüli hódító útjára az.

A kezdetekkor egy rendkívül olcsón előállítható ital volt, ezért elterjedt volt a szegények és a Karib-tengert járó kalózok körében. Bacardi úgy gondolta, hogy változtat ezen a hagyományon, és egy igényes, minőségi italt varázsol az egykoron kissé talán durvának számító rumból. Ennek érdekében kísérletezgetni kezdett a lepárlási folyamattal, s így lágyítás során, faszenes szűrésen keresztül született meg az az ital, amely jelentős előrelépésnek számított a fehér rum történetében. Az ital így már alkalmassá vált társasági eseményeken történő fogyasztásra is, s a Bacardi fehér rum 1862-ben előállított változatát ma gyakran használják igényes koktélok készítéséhez. Természetesen nem csak a lepárlás folyamatára érdemes hangsúlyt helyezni, hanem a jó minőségű cukornád melaszra, valamint annak tárolási körülményeire is. Az elkészült fehér rum a palackozást megelőzően még pihen, és csak az utolsó keverés, valamint szűrés után kerül sor annak palackozására. A napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő italból gyakran kevernek koktélokat, melynek kiváló kiegészítője a limelé, a cukorszirup, valamint a grenadine szirup is. Díszítésként ne feledkezzen meg a koktélcseresznyéről, és máris felkínálhatja vendégeinek azokat a fehér rum alapú koktélokat, melyeket világszerte sokan ismernek és kedvelnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek