A cognac nem brandy, nem konyak, vagy mégis?
Ahogy fentebb már utaltunk rá, rengeteg a félreértés a témában. Akad, aki eredendően konyaknak bélyegzi ezt az italt, és kész. Aztán megint más brandynek címkézi. Ám egyik keresztelő sem állja meg a helyét.
Az eredetvédelem nem tréfál. Megannyi olyan törvényt sorakoztat fel, amiknek a betartása nem ajánlott, nem javasolható, hanem kötelező. Pontosabban természetesen nem muszáj ezeket alapul venni a gyártás során, csak akkor éppen a minőségjelzőtől el lehet búcsúzni. Mert nem mindenféle ital viselheti a cognac nevet. Ezért annyira jó kiindulási pont az eredetvédettség, hiszen támpontként szolgál, de úgy is fogalmazhatunk, hogy olyan szikla, ami elmozdíthatatlan és kikezdhetetlen. Na, de miért olyan jó mindez vásárlói szemmel nézve?
Azért, mert így elkerülhetőek a hamisítások, a félrecímkézések, a minősíthetetlen italok eladása, vagyis a vevők tudatos megkárosítása. Ennek tehát ez a jelentősége. Ha egy üvegen a cognac felirat olvasható, akkor az nem a véletlen, meg a nyomdász műve. Az bizony egy kiérdemelt elismerés, ami egyúttal minőségbiztosítás is egyben.
A cognac különlegesen méltó a kóstolásra?
Igen, hiszen a gyártása számos ponton kötött, de ahogy írtuk, ez épp a minőség védelmét szolgálja. Ami kizárólag a prémium jelzővel illethető. Egyáltalán nem hasonlítható vagy keverhető össze mással.