
- Boulard Grand Solage: ez a gyártó választékában a legfiatalabb calvados, 2-5 éves párlatok házasítása; illatában és ízében is a vaníliával fűszerezett friss érett alma dominál, ez határozza meg az ital lecsengését is.
- Boulard VSOP: a VSOP esetében a blend legfiatalabb párlata is legalább 4 éves; illatában és ízében a sült almát érezhetjük, némi pörkölt dióval gazdagítva; a korty sima és elegáns.
- Boulard XO: itt már a blend legfiatalabb párlata is legalább 6 éves. Az ital teljesen lekerekített, bársonyosan sima, szinte krémes; az utóíz hosszan tartó és határozottan fűszeres. Ez bizony prémium termék a javából!
Ezeken a kategóriákon kívül is készül persze számos különlegesebb palackozás, akár sokkal idősebb, vagy épp egy-egy különleges aromát, netán érdekes érlelési módot kiemelő ízjegyekkel. A Franciaországban érvényes szabályozás szerint kereskedelmi forgalomba csak 40-42 fokos erősségű ital hozható. A hagyományos calvados ettől erősebb, akár 72 fokos is lehet.
1950 előtt a szabályozás megengedte, hogy házilag, rendszerint a település által közösen fenntartott, házról házra vontatott kocsira szerelt desztillálót használjanak a termelők. Azóta új engedélyt nem adnak ki, de a régiek még üzemelhetnek. Emellett Normandiában még számos kis magánüzem állítja elő saját receptje szerint e tájra jellemző italt.
Étkezés előtt vagy után hatnak a legjobban a Calvados cseppjei?
Ha konkrétan azért szeretné kortyolni, hogy túl az ízek élvezetén rásegítsen kicsit a bevitt táplálék emésztéséhez, akkor a legjobb tanács, amivel szolgálhatunk, hogy előtte és utána is jó ötlet koccintani vele. Miért? Azért, mert a Calvados a savtartalmának hála az üres gyomrot kifejezetten ideális állapotba képes hozni. Magyarul fokozhatja az étvágyat, egyúttal az éhség érzetét. Így az evés előtt elfogyasztott nedű tulajdonképpen előkészítheti a terepet a későbbi „érkezőknek”. A felszívódás, és természetesen az emésztés így eleve optimálisabb szintről indul, hiszen az enzimek készenlétben várják, hogy szolgálatba léphessenek.
Aztán, amikor az étkezés befejeződött, akkor jöhet a következő adag, ekkor már célzottan a feldolgozást megkönnyítendő. A zsíros, nehéz, fűszeres ételek helyén kezelése nem túlságosan egyszerű feladat - a gyomor szempontjából nézve. Így aztán minden támogatás jól jöhet. Pláne, ha ez ilyen, koccintásra méltóan ízletes formában érkezik.
A Calvados étkezéstől függetlenül is fogyasztható?
De még mennyire, hogy igen! A fenti példa csupán ajánlás. Ám ez a karakteres, izgalmas ital bármikor felejthetetlen ízélményekel szolgálhat. Úgyhogy az étkezés „megléte” egy cseppet sem elvárás.
Tekintse meg az iDrinks.hu Calvados kínálatát, nézzen szét italaink között!