Csak a száraz a hamisíthatatlan bor?
Ugyan sokan kötik az ebet a karóhoz, miszerint a száraz ízvilág mutatja meg legjobban a nedűben összpontosuló nektár legjavát, ám az alkoholfogyasztás leginkább ízlés kérdése. Éppen ezért nagyon egyedi is, emberenként változó. Felesleges közös nevezőre emelni az eltérő véleményeket, a legjobb elfogadni azt a tényt, hogy mindenki másképp ízlel. Van, akinek az édeskés ízjegyek elengedhetetlenek az élvezeti érték megéléséhez, míg megint más a száraz, fél-száraz karakterekben találja meg önmagát. Egyik sem jó, vagy rossz, csupán választás.
Így aztán, ha éppen tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy melyik gyártó italára voksoljon, a legmegbízhatóbb, amit tehet, ha saját tapasztalatot szerez. A borkóstolók tökéletes alkalmakat kínálnak arra, hogy olyan cseppeket is megismerjen, amikről esetleg még alig hallott. Ha pedig szívesen érlelgetné a nyelve hegyén, szájpadlásán kibomló ízeket, akkor az otthonában is összegyűjtheti azokat a borokat, amiket megbontásra méltónak ítél.
A bor a gasztronómiából sem kihagyható?
Lehet nélküle sütni-főzni ugyan, de nem kifejezetten érdemes, mert általa olyan ízjegyek teljesedhetnek ki, amik amúgy rejtve maradnának. Aki kísérletező kedvű, a marhapörköltön és vadhúsokon kívül, desszertekben is sikeresen próbára teheti.