Miért jó télen rumot inni?
Elsőre elég döbbenetesen hangzik, de a rumnak számos jótékony tulajdonsága van, amiért télen is érdemes ezekhez a kifinomult karibi kortyokhoz nyúlnunk. És nem csak azért, hogy az aromák magukkal sodorjanak a trópusi életérzésbe! Nem a sokat emlegetett brit tudósok mutatták ki, hanem több kutatócsoport jutott arra a következtetésre, hogy a rumot az élvezetei faktoron kívül is érdemes kortyolgatni a nagy hidegben.
A rum melegen tartja a testet, és sokak szerint ezzel lehet a legjobban megbirkózni az extrém hideghullámokkal. Télen azért is célszerű dark rumokat fogyasztani, mert az segít a testhőmérséklet megőrzésében. Ha hideg az idő, a rum megemeli a testhőmérsékletét, és az energiaszintnek is pozitív lendületet ad. Véletlenek tehát nincsenek: nem meglepő, hogy ez a téli szezon egyik legkedveltebb itala.
Másrészt a téli egészségünk sem teljes, ha nincs otthon egy kis rum. A hideg időszakokban hajlamosak vagyunk megfázni és csúnyán köhögni. A rum segít a fertőzések leküzdésében, ugyanis rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, képes elpusztítani ezeket a baktériumokat. Persze ez nem gyógyszer, amit rendszeresen kellene szedni…A mennyiségről mindenki konzultáljon a háziorvosával, vagy az élettársával.
Emellett még az izomfájdalmak ellen is jó lehet a rum fogyasztása, mert növeli a csontok ásványi anyag-sűrűségét.
A rumot belevarrták a karibi térség DNS-ébe!
A rum folyékony napsütés ezen a káprázatos vidéken.
A hangszórókból árad a reggae, a pálmalevek között kósza szellő simogatja az ember bőrét…Ez a karibi életérzés, és a rum beleírta magát a karibi élet DNS-ébe, mondhatni az egyik fő hajtóerejévé nemesedett! Mert ebben a szigetvilágban született meg a rum, van ebben a térségben öröksége, kultúrája és egy csomó eltérő rumstílusa, ami óriási változatosságot kölcsönöz ennek az édes cukornádról, melasztól pezsgő nedűnek.
A Karib-tenger trópusi éghajlata a létező legmegfelelőbb a cukornád termesztésére. Történelmi lepárlóüzemek sokasága nőtte ki magát a trópusi szigeteken. Ugyanazokat a technológiákat alkalmazzák, amiket több száz éve használtak, hogy a melaszt rummá alakítsák. A rum szerves része a karibi térség identitásának, a karneválok csúcsitala, és a fesztiválokon is ott csörgedezik a poharakban.
Pár csepp rumtörténelem
Itt minden a rumról szól! Trinidadban minden éjszaka zsúfolt tömegek lepik el az Afapita sugárút bárjait, rummal a kezükben. A szigeten a karnevál idején mindenki a Jab Molassie-ra figyel. Néhány veszedelmes helyi démonra, akik a kultúra fontos részét képezik, ördögszarvakkal és gigantikus szárnyakkal. A hagyomány szintjén a felszabadult rabszolgák valami újat hoztak létre a cukorgyártásból származó melasszal, innen is ered a fesztivál kitalálása. Haitin eközben még mindig egy kis rumot öntenek a szellemeknek, hogy lecsillapítsák háborgó kedélyüket, ezzel tisztelegnek nekik a voodoo szertartás ereje előtt.
A Karibi-térségben az elmúlt évszázadokban veszett iramban beindult a cukortermelés. Égetően nagy szükség lett arra, hogy pénzt keressenek a cukor létrehozásának melléktermékéből, a melaszból. A barbadosi feljegyzésekben valamikor 1650 körül bukkant fel elsőként a rum kifejezés (bár több mint valószínű, hogy korábban is gyártották a szigeten). Korai nevei is számot adtak arról, mennyire acélos párlatról lehetett szó: ez volt a kill devil, más művésznevén a rumbullion.
Ahány karibi sziget, annyi rum – eltérő stílusok, ízek, de az életörömmel teli íz ugyanaz maradt.
A Barbadosra szállított, rabszolgasorba taszított afrikaiak hozzászoktak ahhoz, hogy erjesztett dolgokból készítsenek italokat (erjesztett melaszt is használtak már korábban). Itt kapcsolódtak be a képletbe a desztillációs ismeretekkel rendelkező európaiak, akik egyaránt értettek az erjesztett cukornádhoz és az erjesztett melaszt is tudták desztillálni, így öltött testet a stillekben a rum. Ami lassan, de biztosan a helyi ivási kultúra esszenciájává nőtte ki magát.
A rumkereskedelem szédítő tempóra kapcsolt, mert szélsebesen nőtt a párlat iránti érdeklődés. Azonban az eltérő gyarmati örökség miatt szigetenként teljesen máshogyan fejlődtek a rumstílusok. Ha az ember többet szeretne megtudni egy adott sziget rumstílusáról, akkor ideje belebújni az adott sziget zenéjébe, ételeibe és kultúrájába, mert ezek láthatatlan fonalakkal mind összeköttetésben állnak az adott rumstílusokkal. Másrészt Barbadoson működik az 1703-ban épült Mount Gay Rum Distillery, a világ legrégebbi lepárlója, amely immár több mint 330 éve megállás nélkül zakatol. A barbadosi rumok általában kiegyensúlyozottak, mindig képesek megtalálni az egyensúlyt az aromakarakterben.
Jamaicán, egy másik brit gyarmaton állandóan hömpölyög a reggae, a rumok pedig aromában gazdagok, teltek. És vannak köztük funky rumok, amelyek észteresebbek, a hosszabb erjesztési periódus miatt. Merész ízeket villantanak, gondoljunk csak a túlérett banán ízére.
Dominika legjava, narancsba mártva: a Cubaney Orangerie /Narancsos/ Rum
Ha szeretjük a narancsot és a kiforrott rumot, akkor ez bizony egy kihagyhatatlan must-have tétel, mert repülőgép nélkül is bármikor simán elvisz minket a forróságtól lüktető csodás trópusokra!
Egy világszerte ismert rumnál mindenki arra számít, hogy magával ragadja az embert az aromák klasszikus hömpölygése – azonban felmerül a kérdés, mi kell ahhoz, hogy valami újat mondjanak a nagy rum-szcénában. A megoldás: ideje bevetni a zamatok nehéztüzérségét, a mediterrán gyümölcsök egyik legfinomabbját, a narancsot! És életre kelteni egy csodás narancsos rumot, egyenesen a Cubaney mestereitől.
A dominikai solera eljárással érlelt rum már garancia a csúcsminőségre a pohárban, és még ezt is lehet tetézni, ha egy kis naranccsal ötvözzük! Ez a motorja a Cubaney Orangerienek: a 12 éves dominikai rumok valami művészi tökélyben egyesülnek benne a karibi napsütéstől érlelt naranccsal, és mindent eláraszt a palackban a mediterrán felszabadultság. Bonyolult, komplex rumról beszélünk trópusi ízvilággal, ahol az édes zamat és a trópusi bujaság határozza meg a rum arculatát. Kóstolásakor és illatolásakor egyre jobban kidomborodik a rum fűszeres oldala, a tölgyesség melaszos bája. A cukornádmelasz aromája folyamatosan visszaköszön a kóstolási élményben, ezt a kifinomult narancsos jegyzetek emelik magasabb szintre. Az édes melaszosság, a karakteres gyümölcsösség isteni minden kortya.
69%-os trópusi ízrobbanás a Ron Hacienda Santa Ana Cask Strength Rummal
Még hogy egy rum nem rendelkezhet meghökkentően magas alkoholtartalommal? Dehogynem! Ékes bizonyságot kínál erre a tézisre a 69%-os alkoholtartalommal dübörgő Ron Hacienda Santa Ana Cask Strength Rum. Gondolhatjuk, hogy ilyen magas értékkel a párlat valósággal lehengerli az ízlelőbimbókat, azonban ezt egy szövevényesen, kényeztetően komplex trópusi aromakarakterrel teszi. Ínyenceket delejező módon, hogy tényleg elhozza a palackban a trópusokat, és ott a helye a minőségi rumra szomjazók bárszekrényén (mindenki a csodájára fog járni, aki kedveli az erősebb ízeket).
A sziklaszilárd alkoholdominancia szerencsére nem megy a mennyei ízek rovására, és megkapjuk a gyümölcsös gyengédséget is, ami annyira jó ebben a rumban. A bájos ambivalencia önmagába is szemérmetlenül szenzációs, a bátrabb koktélrajongók pedig bevethetik az aromák finomhangolására. A Ron Hacienda Santa Ana egy külön ligába játszik, ami a cask strength italokat illeti, a master blender itt igencsak kitett magáért. Egyúttal egy misztikus helynek állít emléket nevében, amelyet 1787-ben a spanyol korona adományozott Fernando Fernandeznek.
Maga a párlat is misztikus, mert a kóstolás közben úgy érezhetjük, mintha belépnénk egy édesen cirkuláló, gyümölcsösséggel bélelt trópusi világba, a rum teljesen kiragad minket a hétköznapok mókuskerekéből. Egy igazi gyümölcsös fiesta ez mindenkinek, aki bírja a markánsabb rumokat, mert kortyolásakor könnyűszerrel Puerto Rico legmenőbb bárjaiban érezhetjük magunkat!
Virágos fűszeresség Guadeloupéról: a Damoiseau Rhum Vieux VSOP
Egy 42%-os VSOP garanciát jelent a minőségre, hiszen már a nevében benne foglaltatik, hogy Very Special Old Pale. A 4 éves érlelés képes a csúcsra járatni a benne szunnyadó ízeket. Ez egy igényes Rum Vieux, aminek ott a helye a rumkedvelők bárszekrényén. Felejthetetlen ízfejlődés indult be a poharakban; az aromák lekerekítése egy nem mindennapi, virágosságban és fűszerességben tobzódó rumot keltett életre. A tölgyfahordós érlelés nemes jegyzetei kidomborodnak az aromakarakterben, miközben úgy érezhetjük, mintha egy virágcsokrot zártak volna a pohárba. Közben mindent áthat a fűszeres fortissimók örvénylése, a mentás üdeség áramlása.
A Damoiseau Rhum Vieux VSOP egy grandiózus párlat Guadeloupe-ról – zamatai által elvisz a trópusokra, miközben mosolyogva nézhetjük a kint szállingózó hóesést.
A mauritiusi és barbadosi rum találkozása az afrikai cukornádmézzel: az Equiano Original Rum
Jöhetnek bármilyen sokkoló mínuszok, egy stílusos Equiano képes felrázni az embert a korai sötétedés téli mélabújából!
Lételeme a fenséges cukornádban fogant melasz. Kiviláglik belőle a barbadosi és mauritiusi melasz bársonyos selymessége, miközben az egész karaktert átszövi a hatalmas kontinens, Afrika cukornádja is magához édesget minket a kóstolás során. Szóval ebben az italban hatványozottan érvényesül „a változatosság gyönyörködtet” elve, mivel egyszerre képes a felvonultatni a Karibi-térség szigeteinek nemes zamatait.
Az alaptézist jelentő ízek tehát már adottak, erre játszik rá a szigetek esszenciáját még magasabbra emelő ex-Bourbon és ex-Cognac hordó, a trópusi éghajlat extra hatása, amely kivételes komplexitást és mélységet ad az italnak. Olaudah Equiano, a rum nevét adó mindenre elszánt szabadságharcos nem is gondolta volna, hogy egy ilyen remekbe szabott finomságot neveznek el róla. Fergetegesen kergetőznek benne a vaníliás és vajkaramellás ízek, mazsolával, barnacukorral és ánizzsal, egy csipetnyi keserű narancshéjjal.
Az Equiano Original Rum 43%-os alkoholszint kiemeli a párlat intenzitását a közepesen erős rumok tömegéből, egy vehemens finomságot rejtettek ebbe a szemet gyönyörködtető palackba.
Egy karibi rum, ami az ördögöt is fenékbe billentené: a Kill Devil Blended Caribbean Navy Style Rum
Ez olyan erős, hogy még az ördögöt is kinyírná! Mondogatták annak idején a Karibi-térségben, ha egy extra erős, acélos ízekkel hömpölygő rum került eléjük. A Kill Devil Blended Caribbean Navy Style Rum bizony egy 57%-os rum kemény méltósággal áramlik a pohárban, és manapság is képes csókra húzni az ember száját! Ez a harsányabb stílusú rum nem való bárkinek, inkább a markánsabb ízek rumkalandorainak ajánljuk.
Ilyen ízeket kortyolgattak a régi idők nagy hajósai a karibi tenger hullámain. Azokban az időkben, amikor még a mindennapos porció részét képezték a fedélzet hordóiban örvénylő rumok. Ezzel lehetett megőrizni a legénység morálját, különösen egy hosszabb utazásra induló lélekvesztőn vagy egy rovott múltú figurákkal teli kalózhajón.
A Kill Devil Rumoknál alapvetés a 48%-os vagy hordóerősségű cask strength palackozás. Rendszerint a maguk megszelídíthetetlen, zabolátlan erejében csörgedeznek a pohárban. Sem hűtveszűrés, sem a mesterséges színezék nem csorbítja az élményt, a maga teljességében bontakoznak ki a szájban a párlat ördögi, már-már pokolian erős és finom aromái. Alkotói igazi mesterei a guyanai és jamaicai rumok teljességének, és a két eltérő stílus ötvözésével egy isteni párlatot raktak le az asztalra, a rumrajongók legnagyobb örömére. Mindent áthat benne a melasz megkapó édessége, a dark rum lelke, amihez kecses kókuszosság társul, hogy egy mennyire rumélményben részesüljünk.
Szenvedélyes vanília, kókuszosság és bársonyosan édes karamella– ez az a „szentháromság”, amely felébreszti valamennyi érzékszervünket, és mélyen beleírja az ízmemóriánkba ezt a különlegességével és erejével egyaránt felejthetetlen rumot.
Karneváli rum kókuszos édességgel: a Grand Kadoo Coconut Carnival Rum
Egy jó rum kibontása felér egy valóságos ünneppel. Akkor válik igazán fesztiválivá a hangulat, ha az ember a bárszekrényén tudhatja napjaink egyik legjobb karneváli hangulatú rumját, a Grand Kadoo Coconut Carnival Rumot. Kuriózuma nem a magas alkoholtartalomban rejlik, mivel csak 38%-os tartományban játszik. Viszont olyan kényeztető kókuszos finomsággal játszik az ízlelőbimbókkal, ami a párját ritkítja, és elbűvölhetjük vele a barátainkat és családtagjainkat. Barbados az áramvonalas, energiától pezsgő rumok hazája. Erről tanúskodik a Grand Kadoo kókuszos rumkölteménye. Ez egy borostyán árnyalatban pompázó varázslat, nyílegyenesen a barbadosi kókuszpálmák nemes aromatikájával.
Barbados szigetén az égbeszökő kókuszpálmák uralják a szigetet, ez a vidék meghatározó gyümölcse. Így nem is annyira meglepő, hogy erre az édes finomságra esett a Grand Kadoo választása egy igazán autentikus és mennyei rum készítésekor. Önmagában is csúcsélményt ad, emellett a koktéljaink komplexitását és ízét is magasabb szintre emelhetjük a Grand Kadoo Coconut Carnival Rummal. A whiskyhordóban érlelés extra árnyalatokat kölcsönzött a párlatnak, szóval mindenképp érdemes felvenni a kóstolási listánkra!
Már az első kóstolás során kiderül, hogy ezzel az itallal megérkeztünk a cukornádtermelés energiától lüktető szívcsakrájába! Ez egy szürreálisan szenzációs rum édes trópusi hömpölygéssel, makaronnal, és bőségesen adagolt csokitartalommal. Felpezsdíti az érzékszerveket a fűszeres fortissimók bősége és a vanília csodája.
RedLeg Pineapple Spiced Rum: feelgood ananászos varázslat
Az ananász a trópusi gyümölcsök lédús, édes és ízletes királynője! Nem csoda, hogy rumot készítettek belőle a RedLeg égisze alatt, és ez must-have tétel, kötelezően ajánlott palack a karibi ananászra szomjazó rajongóknak! Hiszen tombolhat a környéken bármilyen kíméletlen tél, legyünk őszintén –kit érdekel ez, ha az embere egy mennyeien finom ananászos rumot kortyolgat? Az ananászos ízek olyan bájos bujasággal édesgetik magukhoz az embert, hogy képes megfeledkezni a téllel járó kellemetlenségekről is!
A RedLeg Pineapple Spiced Rum egy sallangmentes ananászos gyönyör gyakorlatilag minden, amit a szakértő rummesterek kihozhatnak a cukornád és az ananász keveréséből. Az ananász eggyé válik a gyömbér vérpezsdítő ritmusával, és úgy érezhetjük, mintha egy pálmafa hűs árnyékában iszogatnánk ezt a folyékony műalkotást, a forróságban, fittyet hányva a téli táj hidegére.
A solera érlelés selymes finomsága: a Quorhum 23 Anos Solera Anniversario Rum
Mit jelent az, hogy egy Quorhum rum a végtelen türelem jegyében összesen 23 évig érlelődött a hordóban? Azt, hogy valami elementáris erejű rumköltemény vár ránk, amint megízleljük ezt a pompás nedűt, amely ajándékba és saját fogyasztásra is fejedelmi finomságot ígér!
Méltán nevezik ezt a párlatot a Dominikai Köztársaság büszkeségének, hiszen kellemesen libabőrös érzés a nyelven végigsuhanó eleganciája. A mahagóni árnyalatban tündöklő ital a mogyoróval, vajkaramellával és egy árnyalatnyi fás tónussal rajzol mosolyt az arcunkra.
A 23 év előrevetíti, hogy az ízek szimfóniája vár ránk, amikor jobban elmerülünk a Quorhum jubilelumi kiadványának aromarétegeiben! A Quorhum 23 Anos Solera Anniversario Rum egy cukornádmelaszból komponált folyékony költemény whiskyhordós érleléssel éri el a zenitjét, a záróakkordot meg olyan nagyszerű ízek fémjelzik benne, mint a mazsola, a selymes karamella és a fenséges vanília. És akkor ott van még az édességboltokba illő melengető tejkaramella, az üde citrusok jelenléte, a hordós érlelésből fakadó tölgyesség előkelő íze, amely maradandó itallá teszi ezt a nedűt a gyűjteményben, legyen tél, nyár vagy bármilyen évszak!
Elnöki kortyok a Presidente Marti 23 Years Rumban
„Elnöki ügy”, ha megkóstolunk egy felemelő élményt ígérő rumot! Ebben a rumkalandban lesz részünk, ha megízleljük a rumtörténet egyik finomságát, a Presidente Marti 23 Years Rumot!
Ez a 23 éves változat minden ízében felnőtt a rá testált nemes feladathoz! Valóban képes olyan élményt nyújtani, amit egy elnöki lakosztályban felszolgált rum ígér. A decens dark rum a Dominikai Köztársaság lepárlóiból érkezett, az Oliver Y Oliver mesteri szakértelmét dicséri. A solera érlelő eljárás kitett magáért, ennek köszönhető a párlat éteri tisztasága, édes karaktere.
A minőség motorja a mazsola, a mediterrán kakaó és a dinamikusan édes vanília, amely teljesen áthatja a nyelvet. A 23 évig tartó kitartó érlelés elmélyíti a párlatban a trópusi fűszeresség crescendóit, így egy bizsergetően buja rumélményben lesz részünk! Az érett melaszosság felejthetetlen itala ez aszalt szilvás, mogyorós és körtés bőséggel, egy jól menő cukrászda valamennyi édességével. Szóval száz szónak is egy a vége: ott a helye a gyűjteményünkben, ha egy édes és menő rummal akarjuk gyarapítani a vendégmarasztaló rumok arzenálját.
Szeretné a tél legkeményebb hónapjaiban is a trópusokon érezni magát? Mintha egy hangulatos jamaicai bárban ülne, ahol áramlik a reggae zene, és mindenkinek fülig ér a mosolya? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és segítünk megtalálni kedvenc zimankó legyőző rumját, amit a családja és a barátai is szeretni fognak!