Egyszerre ír likőr és káprázatos whiskey: a Shanky's Whip Black Irish Whiskey Likőr
Karácsonykor sokan szeretnek likőrt kortyolgatni, mások viszont a whiskeyt részesítik előnyben. Azonban létezik egy ital, amelyben találkozik a két zamat világ, így mindkét nagy tábornak kedvez. Ez a Shanky’s koncepciója. Ír földön, a Smaragd szigeten megint feltalálták a spanyolviaszt, aminek ott a helye egy karácsonyi bárszekrényen, a vendégek gyönyörűségére.
Már a vintage stílusban megalkotott címke méltó a figyelemre: a régi idők hírhedt fogathajtója, a karakán természettel megáldott – megvert? – Shanky-t láthatjuk rajta, aki a legenda szerint egy alkalommal ló helyett struccot fogott a fogata elé (teljes döbbenet és ovációhullám elé állítva a nézőközönséget). A harcias fickóhoz hasonlóan új utakra merészkedik ez a remekbe szabott ír whiskey likőr is: megtalálja az egyensúlyt a likőrös édesség és a whiskey tónusai között, életre keltve egy hamisítatlan crossover italt. Ott a helye a karácsonyfa alatt, mert egy bevállalós különlegesség; páratlan finomsággal cirkulál a szájban, és mindkét nem képviselői örömmel kortyolgatják majd a karácsonyi bulin. A Shanky’s ügyesen sáfárkodik az ízek gazdagságával: hol a krémes, tejkaramellás varázslatával bűvöli az orrot és az ízlelőbimbókat, hol az ír whiskys ízzel, vajas fűszerességgel csábítja az embert további kortyokra.
Már önmagában képes bearanyozni a karácsonyestét, de koktélok finomhangolójaként is érdemes kipróbálni.
Amiatt sem kell igazán aggódni, hogy a kelleténél hamarabb a fejünkbe száll a dicsőség. Mivel a párlat elég szerény, mindössze 33%-os alkoholtartalommal rendelkezik.
A karácsony íze étcsokival és fahéjjal: a Christmas Cake & Dark Chocolate & Medjool Dates & Cinnammon Cask Strength 12 Years Whisky
Vajon milyen lehet a karácsonyeste zamata, kiegészülve egy kis étcsokival és hordóerősségű whiskyvel? Erre az egészen komplex kérdésre ad választ a Christmas Cake, ami a karácsonyi ropogós sütik gasztronómiai élményével hódít, ugyanakkor egy whisky stíluselemeit is felvonultatja a szájban az első kóstolás során.
A skót whiskymestereknek a kisujjában van a különböző ízek ötvözése, bravúrosan blendelnek. Ennek iskolapéldája a párlat, és a sok elem összerímeltetésének abszolút jele a párlat nevében oly gyakran felvillanó & ikon. Itt a whisky szervezőelve, mondhatni lételeme a kombinációs képesség, az eltérő zamatok összekapcsolási lehetőségeinek elszánt keresése. Ezért válik elválaszthatatlan egységgé a szájban a krémes gabonawhisky, a füstös Islay-i malátawhisky, így a végeredmény méltán lehet a karácsony egyik kimagaslóan pompás élménye. Komplett és érett ízek játszanak a szájban, ezért semmiképp sem szabad kihagyni a Christmas Cake & Dark Chocolate & Medjool Dates & Cinnammon Cask Strength 12 Years Whiskyt.
Illatában az orrba táncol a gyengéd, húsos füst, mintha egy karácsonyi grillsütő mellett ülnénk. Ugyanakkor felsejlik a pirított mályvacukor, kenderes mézzel, meghintve némi fahéjjal. A tölgyfahordós érlelés szintén rajta hagyta a kézjegyét a blenden: ízében ott tobzódnak a tölgyes fűszerek, a gyengéd tőzegesség, eggyé válva a selymes sós karamellával, az árpacukorral.
Az Islay-régióból érkező blend a bárszekrényünk ékessége lehet, azonban érdemes karácsony előtt minél hamarabb megrendelni, mert csak korlátozott kiadásban elérhető az iDrinks üzleteiben.
Füstösen édes ananász egy vulkáni lepárlóból: a Rooster Rojo Smoked Pinapple Tequila
A felsőpolcos tequilák nem fukarkodnak a minőséggel, extra élvezetet nyújtanak. Mert van bennük valami plusz, amit egy átlagos tequilában nem találunk meg…A Rooster Rojo gondolt egy merészet, és „tucat tequilák” helyett egy eredeti ötlettel küldte rivaldafénybe új italát: egyszerre rajzolja ki a szájban az ananász édesen buja egzotikus zamatát és a füstösséget, ami pikáns erejűvé varázsolja a tequila zamatát. Ez a kettőség végigvonul a Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequilán, ami a márka egyik legérdekesebb itala, és egy ínycsiklandozó meglepetés a karácsonyi asztalra.
Az agávé édes rétegét fokozza az ananász, a túlérett banán, és ez összekacsint a párlatban a fás-füstösség eleganciájával.
A „kakas tequilája”, a beszédes nevű Rooster Rojo egy kialudt tűzhányó mellett alakította ki a maga főhadiszállását, és italuk zamatában is tükröződik ez a füstös alapvetés. A füstölt vörös ananász érdekes interakcióba lép az ex-Bourbon hordó kiforrott ízeivel, a végeredmény magáért beszél. A 12 hónapos érlelés után kapunk egy átlagosnál füstösebb ananászos tequilát, ami kinccsel ér fel a különleges tequilára fogékony rajongók számára.
Karácsonyi hógömb, narancsos gin likőrrel: a Christmas Globe Spiced Oranged & Crawberry Gin Liquor
A gyerekek imádják a karácsonyi hógömböket! Mert egy kis energikus rázással életre kelnek bennük a hópelyhek, és virgonc táncba kezdenek, akárcsak a hangulatos hóesések idején (manapság sajnos egyre kevesebb ilyen élményben van részünk, mert ritka a fehér karácsony). Ahhoz, hogy a felnőttek is élvezni tudjanak egy hógömböt, valami sokkal ütősebb meglepetést kell a belsejébe csempészni…Mondjuk egy csúcsminőségű gin likőrt karácsonyi narancsos ízekkel, amely képes emelni az ünnepi vacsora élményfaktorát!
Az ember máris lelkesebben rázza a hógömböt, ha sevillai naranccsal, fahéjjal és buja áfonyával teli likőr csörgedezik benne! Mert ez már egy olyan meglepetés, amit az ember örömmel tesz a barátai és családtagjai karácsonyfája alá, és még szélesebb mosollyal teszi át onnan a bárpultra, hogy mások is megízlelhessék az aromatikus hömpölygést!
Kortyolgatása közben olyan kifinomultsággal önti el a szájat az áfonya, a narancs, mintha nem is decemberben, hanem a tomboló nyári forróság kellős közepén lennénk!
Hogyan lehet megkoronázni ezt az élményt? Hangulati elemekkel és némi ötletességgel! A karácsonyi kialakítású, gömb alakú palackban 23 karátos aranylevelek ropják táncukat, ha megrázzuk az üveget, és mindezt a palack alján lévő lámpával még meg is világíthatjuk. Ez már nem kiskarácsony, hanem nagybetűs karácsonyi élmény fűszeres fortissimós naranccsal, az áfonya vérpezsdítő aromájával!
Komplex vaníliás meglepi Islayről: a Seaweed & Aeons & Butterscotch & Vanilla Whisky
Islay a tőzeges füstösség fellegvára, a vajkaramella meg annyira fenséges, hogy magával sodorja az embert egy jó whiskyben, és további kortyokra csábít. Ebben a remek whiskyben mindkettőből kóstolót kaphatunk, és találkozásuk sokkal több lesz, mint a részek összessége.
Komplexitás, vajkaramella és vanília: ezek az értékek adják a lelkét a Seaweed különleges kiadásának! Tényleg van benne valami elementárisan eredeti, ahogyan összeolvad a vanília és az Islay-szigetet markánsan meghatározó füstössége, ráépülve a tölgyfahordó érett bájára. Egyszerre tör fel a szájban a gabonawhisky ropogós krémessége, amely már önmagában is megér egy misét), illetve az Islay malt füstös gomolygása. A párlat a whiskyvándorok füstös édességbe csomagolt álma, egy igazi emlékezetes kiadás, amit nem szabad kihagyni.
A sós karamella és a tőzegesség összjátéka új reflektorfénybe állítja a párlatot, a földesség együtt jár az édes, pikáns hullámokkal. A rézarany színbe pompázó ital ideális választás a családi vacsorákra, a karácsonyi ebédhez is, mert egy elmélyült, tartalmas párlat, amit a barátaink is élvezni fognak.
Rivo Foraged Gin: mediterrán árnyalatok a Comói-tó partjáról
Értelmezzük újra a karácsonyt egy lendületes olasz likőrrel, egyenesen a Comói-tó partjáról! Itt van George Clooney nyaralója, a hatalmas vízfelszín alatt a legendák szerint egy misztikus szörny, a Lariosaurus lubickol, miközben a parton egy anya és fia elkészítették az utóbbi idők egyik legjobb kézműves ginjét a tó környéki botanikai összetevők felsorakoztatásával. A gin műfajában manapság már elég nehéz újat mondani, azonban Marco Rivoltának és édesanyjának mégis sikerült, a helyi flora bevetésével.
A Rivo Foraged Gin olyan vérpezsdítő olasz aromákkal teli komponenseket tartalmaz, mint a téli sóska, a brecklandi kakukkfű, a kis vérfű és a ginben most csúcsra járatott citromfű. A Rivo apait – és legfőképpen – anyait belead a párlatba a mesés olasz rétek kincsestárából. Évi három alkalommal egy profi csapat járja végig a Comói-tó vidékét, és összegyűjtik a legjobb botanikai komponenseket. Főszerepben tehát a szakmai profizmus, az elkötelezettség odaadása. Másrészt olyan klasszikus gin komponenseket is használnak, mint a boróka, a kardamom, az angyalgyökér és a koriander. Mindig kis mennyiségben, small batch-ben készítik el ginjeiket, hogy minden palackba a legkiválóbb minőségű párlat kerüljön.
És ha az ember belejön, mondhatni fejest ugrik a Rivo-aromák tengerébe, akkor érdemes kipróbálni a Rivo Sloe Gint, a köményes változatot, illetve a Rivo Mediterranean Citrusos Foraged Gint (utóbbi a citrusos játékosság mellett bizony felugrik 43%-ra).
Seaweed & Aeons & Digggin & Fir & Sherry Cask 10 Years Whisky
A „négy &” beszédes nevet eredményez ebben a blendben: finoman utal arra, mennyire komplex és szerteágazó aromákkal dolgozó itallal van dolgunk. Mert ebben az Islay-varázslatban benne van az Islay-desztillátumok kiforrott minősége, a sherry hordós érlelés édes átalakító hatása.
Vannak, akik kifejezetten füstös whiskykre vadásznak, mások meg eszelős tempóban menekülnek a tőzegesebb párlatok elől. Ez a skót finomság az első klub tagjainak kedvez, a 10 éves scotch recept harsány újraértelmezése, egy sherry hordós csavarral. Kóstolása során érezhetjük, miféle csodát képes tenni a sherry hordó a skót whiskyvel. Egy nagy átalakulás részesei leszünk, mert a 10 évig tartó hordós aromafejlődés után a sherry hordós befejezés során aszalt cseresznyés, mazsolás árnyalatokkal gazdagodik a scotch aromatikus alapvetése. A robosztusabb ízek felerősítik a lágy sherrys ízeket. A párlat annyira sokszínű, hogy a whisky minden szerelmese megtalálja a Seaweed & Aeons & Diggin & Fir & Sherry Cask 10 Years Whisky-ben a maga kedvencét. Van benne csokoládé, füstösség, megspékelve egy csomó gyümölcsösséggel, szóval tényleg egy óda a skót ízek változatosságához.
Próbáljuk ki, mert képes teljesen új árnyalatokat kölcsönözni a karácsony élményének. Mintha egy estére fenséges fürdőt tennénk abban a csodás sherry hordóban.
A kardamom a gin főszereplőjévé lép elő: a 400 Conigli Volume 3 Cardamom Gin
A kardamom a ginek aromatikus összhangjának egyik nagy karmestere. Gyakran feltűnik a komponensek között, hogy összefésülje az ízeket, és itt jön a képbe a ginkészítés egyik legizgalmasabb kérdése…Mi lenne, ha….a ginben minden korábbinál jobban az előtérbe kerülne a kardamom, és erre épülne egy párlat, ami valóságos Jolly Joker egy profi vagy kezdő koktélkészítő kezében?
A válasz az hogy egy kardamom-központú gin valóságos csodafegyver ilyen helyzetben, és bátran lehet kísérletezni vele, mert önmagában kortyolgatva és koktélokban használva is képes emelni a tétet a kiforrott aromatika tekintetében.
Mert a borókabogyós alapvetést senki sem kérdőjelezné meg egy ginben. Abban viszont mindig rejlik egyfajta kihívás és megújulás, ha valaki a kardamomot helyezi előtérbe, teljesen új irányt szabva a ginnek. Frissebbé és fűszeresebbé alakul a gin aromatikája, egy sosem ízelt stílusban kacérkodva az ízelőbimbókkal. Kompromisszumok nélküli, 21. századi életigenlő gin csörgedezik a pohárban, a maga olasz szabadságával és kardamomos áramlásával!
Ha egy fűszerességben tobzódó, korábban sosem ízlelt ginre vágyunk, akkor remek választás a 400 Conigli Volume 3 Cardamom Gin.
Szeretne egy igazi különlegességet tenni a karácsonyi asztalra? Egy érdekes és tartalmas italra szomjazik, amit a család minden felnőtt tagja élvezni fog? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő párlatot!