8 ital, amiben van egy brutális csavar

8 ital, amiben van egy brutális csavar

Mindig vágyunk – már-már sóvárgunk – a meghökkentő újdonságokra, legyen szó az emberi élet bármely területéről.

Az emberi természet valamiért így van kondicionálva, és a tézis az italok világában is élénken érvényesül! Léteznek azonban olyan különleges párlatok, amelyek nemcsak finomak, hanem érdekes meglepetést is tartogathatnak egy izgalmas bulin, és alaposan felpörgetik a hangulatot!

Ilyen a kukacot is tartalmazó mezcalpárlat, a kannabiszos teát tartalmazó likőr, a hipnotikus neonkék színben érkező nedű. Nem beszélve a mákból és pálinkából megálmodott finomságról, az uborkás ginről vagy az az afrikai elefántfa gyümölcséből készített krémes likőrről. 

Most jöjjön 8 ital, amelyek mindegyikében van egy nem mindennapi csavar!

8 különleges ital

Mezcal Gusano Rojo: kukac a mezcalos palackban

Amikor magyar emberként egy kukac mászik ki a korábban jobb időket látott almából vagy körtéből, akkor az az első reakciónk, hogy igyekszünk viharos gyorsasággal megszabadulni tőle. Teljesen máshogy jár azonban a mexikóiak agya. Mert a kukac láttán könnyen lehet, hogy előkapnának valahonnan egy palack mezcalt, beledobnák a kis kukacot és meginnák – náluk ez a népi hagyomány.

A Mezcal Gusano Rojo palackjának gyomrában egy virgonc kis kukac jacuzzizik..Szóval az iDrinks üzleteiben elérhető mezcalban lehetőségünk van megízlelni az autentikus mezcal-élményt, főszerepben a kukaccal!

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a régi mexikóiak szerint a Maguey kukacos mezcal hatékony afrodiziákum, ezért mindkét nem képviselői lelkesen szeretik és keresik is a Mezcal Gusano Rojo kortyait!

Adja magát a központi kérdés: hogyan kerül a kukac a mezcalba? A tequilára kísértetiesen emlékeztető nedű szintén egy tüzes ital a sombrerók földjéről, csak sokkal többfajta agávéból készülhet, mint a kizárólag Blue Weber agávéból desztillálható tequila. A mezcalok üvegébe igen gyakran belecsobbanó kukac magában a mexikói agávénövényben él, mondhatjuk egyfajta őslakónak (a tequilák esetében nem divat ezt a kis csúszómászót csempészni a párlatba).  Számos mexikói szórakozóhely úgy hirdeti a mezcalt, hogy a tequila helyett ez Mexikó igazi nemzeti itala, és az autentikus agávélakót is a hitelesség jegyében rakják a párlatba.

Másrészt a kukac furcsa fürdője egy igazi turistavonzó show a vendégek és a mezcalfanok számára, van akit kifejezetten a kukac megivása vonz. Olyannyira bejött a mexikóiaknak ez a kukacos agymenés, hogy náluk a felkapott éttermekben extra drágán lehet kapni a sült kukacot guacamolával, tortillába töltve. A mezcal sokak szerint testesebb és tartalmasabb, mint a nála jóval popkultabbnak számító tequila, és Mexikóban rengeteg szórakozóhelyen szárított kukac porával kevert sóval és meghökkentően vékonyra vágott narancsszeletekkel hozzák ki. A sal de gusanót egy kis tasakban szokták megvenni a helyiek, a narancsot meg kukacos sóba mártva rágcsálják a mezcal mellé. Ez talán kicsit sok is a kukacból, de erre az alapélményre koncentrál az iDrinks kínálatában elérhető egyik „leggusztább” mezcal, a Mezcal Gusano Rojo!

A 38%-os alkoholtartalommal kavargó nedű megmutatja, miért mondják sokan, hogy a mezcal a legigazibb mexikói ital! A Mezcal Gusano Rojót a kaktuszfélék agávé családjának egyik jeles tagjából gyártják, amit a mexikóiak csak Manguey növényként emlegetnek. Azért érdekes dolog ez, mert a Manguey növény jó pár fajtájában ott ficánkol egy huncut kis lakásfoglaló, maga a kukac! Születésekor ugyanis a lárva jó alaposan beleássa magát a növény középső részébe és ott alakítja ki a manguey agávéból kisalakított albérletét, hacsak fülön nem csípik, mert akkor a mexikóiak egyből beledobják egy mezcalos üvegbe, ahogyan ezt a Mezcal Gusano Rojo esetében is láthatjuk.

A Mezcal Gusano Rojo 100%-ban agávéból készül, és minden ízében tettenérhető az egyszerre édes, ropogós és füstös zamat, ami markánsabb, mint egy tequila esetében érezhetjük, feltárva az agávé vadabb természetét. Illata egy vad óda az erőteljes agávés gomolygáshoz, amelyben feltárul a mexikói természet flórája és faunája. Ízében még jobban megjelenik az édes, fűszeres és enyhén füstös ízek aranyháromszöge, így a szalmasárga ital zseniális belépő a mezcalok zamatbirodalmába.

 

A legjobb, ami a mákkal történhetett: a Magna Cum Laude Max Opyyum Likőr

Pálinkadal, Vidéki Sanzon, Színezd újra, Átkozott nők. Mindenki ismeri ezeket a fülbemászó nótákat a Magna Cum Laude együttestől, azonban a banda ezúttal új vizekre evezett, és kipróbálta magát a likőrkészítésben.

Milyen lehet egy magyaros aromavezetésű tüzes pálinkás likőr-megbolondítva az édes mák zamatával? Erre az izgalmas kérdésre ad választ a Magna Cum Laude Max Opyyum Likőr. A Keresztúri Pálinka Manufaktúra alapítói mertek nagyot álmodni, és a mák zamatával igyekeznek tágítani a pálinka univerzumát, a likőrösség lendületbe hozásával.  A Keresztúri Pálinka Manufaktúra eleve azért jött létre, hogy teljesen új irányt szabjon a hazai pálinka- és likőrpiac számára, miközben igyekeznek tiszteletben tartani a magyar pálinkafőzés évszázados tradícióit.

A manufaktúra remek érzékkel tapintott rá a mák legjobb felhasználási módjára. A gyümölcspálinka lefőzése csak az első lépés: ezt követően darált mákágyon áztatják a páleszt, ami magába szívja a „tudást”, vagyis a mák sajátos ízét és gazdag aromáit. A likőr zamatát hazai gyümölcsök dúsítják, a kisüsti pálinka és a mák kapcsolódása pedig különleges élménnyel kecsegtet. Nincs mese, ez az igazi ínyencek itala, és a vadabb ízek kedvelőinek 50%-os változatát is érdemes megízlelni!

A párlatból kapható egy szelídebb, 30%-os kiszerelés is, ám az intenzívebb ízek kedvelőinek azt ajánljuk, mindenképp szerezzék be az 50%-os verziót! A Magna Cum Laude Max Opyyum Likőr egy ellenállhatatlanul csalogató kuriózum a különleges ízek szerelmeseinek, akik szeretnének megízlelni egy újdonságot, amilyet még nem láttak a magyar likőrpiac égisze alatt. A bársonyos hullámzású ébenfekete nedű a legjobb, ami a mákkal történhetett! A Magna Cum Laude Max Opyyum Likőr sokaktól hallottuk már ezt az „arany igazságot”!

Gyakran mondogatjuk, hogy az életben mindenre gyakorlatilag 50% esély kínálkozik, mert vagy megvalósul, vagy nem. De vajon mennyi esély van arra, hogy az ember megkaparintson egy 50%-os alkoholtartalommal hömpölygő pálinka és mák alapú likőrt, ami finomsága nyomán valósággal magával ragadja az embert, és a barátainak, a családtagjainak is széles mosollyal tudja megmutatni egy jó hangulatú bulin?

A Magna Cum Laude Max Opyyum Likőrről csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni!

Mártózzunk meg a mák pikáns zamatában és a pálinka acélosabb ízében, amit a likőrösebb gyümölcsízek szelídítenek egy hamisítatlan ínyenc itallá! A mák egzotikumot kölcsönöz az italnak, ugyanakkor érezhetjük a gyümölcsösség szolid örvénylését és a pálinka tüzes hömpölygését.

 

Hendricks Gin: uborka és virágszirom a ginben

Uborkás frissesség mindenekfelett! Nevükkel ellentétben a skótok egyáltalán nem fukarkodnak az ízekkel, amikor egy eredetiségtől vibráló, egyáltalán nem megszokott ginnel rukkoltak elő Skócia szívében. Főszerepben a virágszirmok üdeségével és az uborka különleges ízével, ami új aromahullámzást ad a ginek zamatának! Ayrshire-ban munkálták ki ezt a nem mindennapi receptúrát, és a „dögös” desztillálási eljárás által szintén egyre többen szeretik a Hendrickset szerte a nagyvilágban.

Ahogy mondani szokás, a jóból azonban tényleg mindig csak keveset adnak, így a grandiózus gin kitalálói mindig small batch mennyiségben készítik el ezt a karakteres nedűt. Azért palackozzák mindig kis mennyiségekben, mert a lepárlómester így nagyobb figyelmet tud szentelni a gyártási folyamatra, mintha eszméletlenül nagy mennyiségben végezné ugyanezt a tevékenységet. Persze ebből italból sem hiányozhat a ginkomponensek „öreganyja”, a boróka, a koriander és az angyalgyökér. Az uborka mellett a másik nagy csavar az, hogy a bolgár rózsa szirmainak olaját is belepréselték a Hendricks ginbe.

A Hendricks Gin tényleg egy ritka finomság a kuriózumokra szomjazóknak, és a viola áramlását is érezhetjük az orrban és a szájban. A Hendricks Gin száraz ízhatás mellett fenségesen friss zamatokkal kényezteti az ízlelőbimbókat. A virágosság valósággal magával sodorja az embert ebben a ginben. Az uborka gyakran díszítés gyanánt is a gines pohár szélére kerül, annyira jellegzetes és stílusos az ízrobbanása ebben az italban. 

 

Cannabis Spirit Tea Liquor Classic 48 -a kenderes ízt bekapcsolják a likőrbe

A szárított, megtermékenyítés nélküli kendervirágzatot nevezik kannabisznak. Más szóval ez masszív állapotban a marihuána, amit bűncselekmény fogyasztani. Persze gyógyászati felhasználása is van a kendernek, amikor az orvosok a kannabisz kivonatait gyógyszerkészítmények formájában használják.

Milyen lehet a kannabis íze? Bizonyára sokunkban felmerült már a kíváncsiság a kenderes zamat iránt, azonban eddig ezzel csínján kellett bánni, mert könnyen csattan az ember karján a bilincs, hiszen hazánkban bűncselekmény ilyenen elmélkedni is. Igen ám, de az Európai Unióban is legális a Cannabis Spirit Classic 48. Amely nevéből adódóan meglehetősen magas, 48%-os alkoholtartalommal mutatja meg, milyen különleges aromaszintek rejlenek a kenderben. A lényeg a természetesség, mivel a likőr rendkívül originális, hozzáadott aroma és színezék nélkül kerül palackozásra.

A kiváló minőségű aranybarna nedű önmagában kortyolgatva egyfajta misztikus élményt ad az embernek, de koktélokat is képes egy rejtelmesebb komplexitásszintre emelni.

 

Szőlő-dominancia a ginben: G’Vine Floraison Luminous Gin Magnum

Mi lenne, ha szakítanánk a jól megszokott boróka-központú alapanyaggal, és kipróbálnánk valami újat? Ez az elképzelés ötlött fel a G’Vine szakemberében, Jean Sébastien Robicquetben, aki a G’Vine-t alapító társával, Bruno de Reilhaccal úgy döntött, szőlős csavarral adnak új lendületet a ginzamatoknak! Kiindulópont gyanánt az áltauk jól ismert francia konyakrégió szőlőjét választották, amire olyan lágyan és előkelően simulnak rá a gines zamatok, mintha mindig is összetartoztak volna.

A két fantáziadús borász és lepárlási szakértő egy korábban sosem látott stílusos ginkölteményt keltett életre, amit most vibrálóan eleven, szemet gyönyörködtető élénkzöld stílusban kaparinthatunk meg az iDrinks üzleteiben! És már az is büszkeségre ad okot, hogy a bárszerkényünkön tudhatjuk ezt a szemgyönyörködtető kiszerelésű, szőlős árnyalatokban kavargó gint, amivel megkínálhatjuk vendégeinket és barátainkat, hogy egy igazán újhullámos ginélményben részesüljenek, a konyakrégió aromahullámaival!

A G’Vine Floraison Luminous Gin Magnum csak small batch mennyiségben készült, vagyis csupán korlátozott mennyiségben elérhető üzleteinkben – tehát érdemes mielőbb lecsapni rá!

A G’Vine Floraison Gin illata egy valóságos óda a selymesen orrba táncoló aromákhoz. Egyből az orrba siklanak édes illatának karakteres virágos jegyzetei, miközben felsejlik élénkebb, gyömbéres, kardamomos és fűszeres oldala is.

Stílusos szőlős ízében mindent áthat a francia szőlőtőke virágának élénk zamata, a frissítő füves virágok szolid fűszeres jegyzetei. Közben persze érezhető a gin karakteréből feltáruló enyhe borókás hatás, rengeteg kardamommal és vérpezsdítő gyömbérrel. Tiszta és ropogós lecsengése olyan éteri lecsengést ad ennek a különleges ginnel, mintha egy szőlőből komponált francia sanzont hallanánk!

A G’Vine Floraison Luminous Gin Magnum behűtve és egy kevés jégre töltve egészen elementáris élményt tartogat. Koktélok alkotóelemeként ugyancsak nagyot alkothatunk vele, ha valamilyen szőlős árnyalatot szeretnénk aktiválni az ízek terén.

 

Az afrikai elefántfa édes bája: az Amarula Krémlikőr

Párduc, oroszlán, gorilla – és a marula, mert ez a növény annyira összeforrt az izzasztóan forró, ám annál gyönyörűbb Afrikával, hogy sokan már a szafarin is kihagyhatatlannak tartják, mindenképpen szeretik megízlelni a zamatát! A szürke trombitáló óriások annyira oda- és vissza vannak a marulagyümölcsért, hogy hosszú ormányukkal rendre leszedik a fáról, és ezzel csillapítják szomjúságukat és éhségüket a szavannák tomboló hőségében.

Az elefántok kedvenc fáján termő gyümölcsre a likőrkészítők is felfigyeltek, és alapvetésnek tekintették az Amarula Krémlikőr finomhangolásakor. A 17%-os alkoholtartalommal áramló dél-afrikai finomság egy igazi telitalálat lett az értő likőrmesterek kezei között, gravitációs középpontjában a marulagyümölccsel!

Illata gyengéd gyümölcsösséggel árad, és masszívan krémes, mivel a párlat „lelke” a cukor, a tejszín és egy különleges afrikai fa gyümölcse. Minden kortya elrepít minket a forróságtól vibráló dél-afrikai szavannákra. Az illatok gomolygása közben mintha lelki füleinkkel az elefántok távoli trombitálását is hallani vélné az ember!

Az Amarula Krémlikőr kóstolása felejthetetlen élményt ígér. Ez az édesszájúak, az ínyencek itala, és persze olyanok is lesznek, akiknek túlságosan édes lesz ez az a kuriózum a „legöregebb kontinensről”. A tejeskávé színben cirkuláló finomság önmagába és jégre töltve egyaránt frenetikus, de kávéhoz és koktélokhoz keverve is érdemes megkóstolni.

 

Aviation Gin-borókás alapvetés helyett virágos ízek a ginben

Mi a gin lelke? A legtöbben azt mondanánk, hogy a boróka, pedig ez már egyáltalán nem olyan kőbe vésett tény, mint azt a korábbi évtizedekben gondoltuk volna! Az egyik előző italnál, a G’Vine esetében is olvashattuk, hogy a gin alapzamata a gabona helyett lehet a szőlő. Egy újabb innovatív irányt képvisel e tekintetben a 42%-os alkoholtartalommal áradó Aviation Gin, főszerepben a rozs alapanyagával és a gineknél jól megszokott borókás illatok helyett virágosabb, sósabb jellemzőkkel, sokkal több fűszeres fortissimóval. Miért esett készítőinek választása a rozsra? Talán azért, mert az Aviation származási helye Amerika, ahol nagyon szeretik a vadnyugati, pionír hangulatot árasztó rozswhiskyket. Kicsit ez a szemlélet köszön vissza abban is, amikor a gabonát, a borókás kiindulópontot rozsra cserélték.

Emiatt nevezik asz Aviationt a „legigazibb Amerikai ginnek”, amely valamelyest a Nagy Gatsby korszakát is az eszünkbe juttatja. Ryan Reynolds, Deadpool színésze egyébként az Aviation társtulajdonosa, és az ő arca képviseli a márkját.

Mi történik, ha a nagy összképletből kivesszük a borókát? Kapunk egy megszokott ginektől lényegesen édesebb, frissebb, sokoldalúbb ízvilágot, amely képes tágítani a gin-komfortzónánkat!

Az Aviation illata egy fűszeres vadnyugati utazás Amerika szívébe, nagyon kevés borókás citrusossággal. Annál több levendulával és naranccsal, ánizzsal és egzotikus növényekkel.

Az Aviation Gin ízében domináns az olajos érzet, a borókás ízt pedig egy ropogósabb, rozsosabb, citrusosabb frissesség váltja. A levendula vidáman cirógatja a nyelvet üdeségével, és jóval édesebb benyomást kelt a többi ginnél. Az ánizs és a kardamom elevensége is kirajzolódik a szájban az energikus, hosszantartó lecsengésben.  

 

Neonkék álom, vodkás és konyakos aromaágyon: a HPNOTIQ

Neonkék kísértés előkelő cognac-kal és bársonyosan csörgedező vodkával, a gyümölcsösség köntösében. A legtömörebben így lehetne összefoglalni azt a különlegességet, ami képes egy platformra hozni a likőr lendületességét a vodkával és a francia konyakkal!

Nyilván a névválasztás sem tudható be a véletlen szeszélyének: azért lett HPNOTIQ, mert valósággal elbűvöli a szemet, és a kíváncsiság kortyokra csábítja az embert. József Attila szavaival élve ez a likőr tényleg „kékítőt old az ég vizében”! Azt a benyomást kelti a szemlélőben, mintha a felhőről mentes színtiszta kék eget látnánk a palackban.

A likőr műfajában már nehéz valami meghökkentően újat mondani, hiszen egy régóta létező műfajról beszélünk az italok világában. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, tényleg valamilyen „vad ötlettel”, egy igazi észveszejtő újdonsággal kell előrukkolni. A 17%-os HPNOTIQ mesterei az új csavar érdekében vetik be a likőrben a francia vodka eleganciáját és a nem kevésbé fenséges cognac alapú italt, gyümölcsös aromákkal! Mi tagadás, nem mindennapi kényeztetésben részesülnek ízlelőbimbóink a HPNOTIQ kortyolásakor!

Ezt a pompás párlatot el sem lehet téveszteni a polcok között, hiszen olyan látványos és energikus kék színben tündököl, ami már-már egyfajta vizuális mágia, és egyedi palackdizájnja is felhívja a figyelmet azokra a különleges erőkre, amelyek ebben a párlatban örvénylenek. Gyümölcsös aromái által leginkább egy nyári buliital fogalmának feleltethető meg, de egy ilyen fenomenális finomság minden létező évszakban óriási örömöt tud okozni!

Illata maga a francia gyümölcsösség szimfóniája, a vodka kristálytiszta áramlásával.

A HPNOTIQ ízében még hangsúlyosabbá válik a vodka éteri letisztultsága és a gyümölcs édessége, a cognac fényűző karakterével. 

 

Ki mondta, hogy nem lehet újat mondani a neves italok aromáinak megalkotásakor? Az uborkás, virágos zamatokkal kacérkodó vagy szőlős alapzamat rengeteget dob a ginen. Másrészt egy likőr is hatalmas szintlépést tehet az összes többihez, ha az afrikai marulafa gyümölcsével, mákkal és magyar pálinkával, vagy egy kis cannabisszal dobják fel az aromaszerkezetét. És ez csak a kezdet! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink még több frenetikus párlatot mutatnak meg, hogy ráleljen az ízlésének legjobban tetszőre. Mert minden nagy italban van egy izgalmas csavar, amiért megtalálja a maga előkelő helyét a bárszerkényen!

Kapcsolódó termékek

Mezcal Gusano Rojo [0,7L|38%]

Raktáron
14.040 Ft
Kedvencekhez adom

Magna Cum Laude MAX Opyyum Likőr [0,5L|50%]

Raktáron
9.999 Ft
Kedvencekhez adom

Hendricks Gin [0,7L|41,4%]

Raktáron
14.149 Ft
Kedvencekhez adom

Cannabis Spirit Tea Liquor Classic 48 [0,5L|48%]

Raktáron
8.999 Ft
Kedvencekhez adom

G'Vine Floraison Luminous Gin Magnum [1,75L|40%]

Utolsó 1 db raktáron
42.990 Ft
Kedvencekhez adom

G'Vine Floraison Gin [0,7L|40%]

Raktáron
15.999 Ft
Kedvencekhez adom

Amarula Krémlikőr [0,7L|17%]

Raktáron
6.990 Ft
Kedvencekhez adom

Aviation Gin [0,7L|42%]

Raktáron
12.450 Ft
Kedvencekhez adom

Hpnotiq [0,7L|17%]

Jelenleg nincs készleten!
11.650 Ft
Kedvencekhez adom