8 cocktail, ami feldobja a karácsonyt

8 cocktail, ami feldobja a karácsonyt

Harry Potter vajsöre, a téli Aperol, a „Grinch cocktail”, és sok más finomság a karácsonyi hangulathoz!

A karácsonyi vacsora mindig különleges lakomát jelent, de mi lenne, ha ezúttal ünnepi cocktailokkal is várnánk a vendégeinket? Olyan extra finomságokkal, amiket jövő karácsonykor újra vidáman emlegetni fognak, és már most, a buli végén kíváncsian kérik majd a szuper recepteket!

Ismerkedjünk meg Harry Potter vajsörös finomságával, vagy a Mikulás színekben pompázó Santa Clausmopolitanszal, a pozitív Grincses itallal, a Bozzy Grinch Punch-csal, a White Russian tökös téli változatával, a és a többi remek koktélrecepttel!

Egy pozitív Grincses cocktail: a Bozzy Grinch Punch

Grincs Dr. Seuss meséjének hőse, aki rossz szemmel néz a mindenki által imádott szent ünnepet. Ezért a furfangos kis zöld szörnyecske úgy dönt, hogy ellopja a karácsonyt!

A karácsonyi készülődések során mindig eljön az a pillanat, amikor egy rövid időre mi is Grinccsé változunk! Ilyenkor kapóra jön egy vidám vodkás cocktail, ami visszaadja a lelkesedésünket, és egyúttal a vendégeinket is felpezsdíti. Van benne ananászlé, citromos-lime-os frissesség, gyömbérsör és vodka…Egy olyan komplex zamatokkal örvénylő koktélt készíthetünk, amely pozitív színbe öltözteti a karácsonyi-sütés főzést és az ajándékkereső túrát (ami valljuk be, nem kis teljesítmény).

Az élénkzöld, vidám színeket villantó Grincses puncs megalapozza a karácsonyi hangulatunkat, és elűzi az ünnepi készülődéssel járó fáradtságot és feszültséget. Ráadásul olyan finom, hogy a mesében mindig morgó Grincs is felvidulna ettől a különlegességtől!

 

Hozzávalók:

Citrom vagy lime juice (tetszés szerinti mennyiségben)

4 cl víz

4 cl jég

3 cl citromos-lime-os szóda

2 cl ananászlé

2 cl Poliakov vodka

1 cl gyömbérsör (Double Duch Ginger Beer)

1 citromhéj, a koktélospohár díszítéséhez.

 

A Bozzy Grinch Punch elkészítése:

Egy nagy tálban keverjük össze a citromos-lime-os összetevőket és a vizet. Aztán válasszunk egy puncsos tálat, és keverjük össze a jeget, az ananászlét, a vodkát és a gyömbérsört, hogy egy egészen fenomenális puncsos keveréket kapjunk.

Majd díszítsük citromhéjjal a cocktailos poharat, öntsük a puncsot a pohárba. És láss csodát, a szemünk előtt ölt testet egy zöld csoda karácsonyra, Grincs ajánlásával!

 

Santa Clausmopolitans: a Mikulásos cocktailok klasszisa

Ismerős szituáció: az ember már rengeteg energiát fektetett az ajándékok becsomagolásába, égnek a karácsonyi fények, együtt a család, és mégis hiányzik valami az életünkből a teljességhez. Egy karácsonyhoz szervesen kapcsolódó cocktail, amely mind a színeivel, mind a zamatával hozzátesz valamit az ünnepi életérzéshez!

Ráadásul a karácsony rengeteg előkészülettel, munkával jár, amelynek a végén megérdemlünk egy felszabadító italt. Erre keresve sem találhatunk jobb cocktailt a Santa Clausmopolitansnál!

Ideje felkavarni egy karácsonyi „fanyar” csavarral a jó kis Cosmopolitan receptjét! Az angolszász kultúrában a nagy zsákkal és rénszarvasszánnal utazó Mikulás, vagyis Santa Claus mászik le a kéményen, hogy este becsempéssze a karácsonyfa alá az ajándékokat. A leleményes mixerek úgy gondolták, ideje egy menő karácsonyi cocktailt szentelni a misztikus, ősz szakállú öregúrnak a mikulás színek szimbolikájával, piros és fehér színben (spoiler: a koktélospohár szélén lévő cukor adja majd a Mikulás tekintélyes szakállára emlékeztető fehérséget).

A Santa Clausmopolitans akkor válik igazán emlékezetes cocktaillá, ha a legjobb prémium italokból készítjük. Különleges zamatot kölcsönöz az italnak a vodkás komponensek közül a Ciroc: ennek az az extra érdekessége, hogy a jól megszokott gabonás kiindulópont helyett a szőlő a vodkás ízek alfája és omegája! Szintén a karácsonyi élményünket futtatja tökélyre, ha az olasz italbrandek egyik Jolly Jokerével, a Luxardo Triple Sec-kel pörgetjük fel a koktélt. Ez nemcsak nevében, hanem ízben is hamisítatlan luxusélményt ad. Valami csodást művel a keserű- és édesnaranccsal, emellett érettebb jegyzeteket is villant, hogy rávilágítson arra, milyen sokszínű lehet egy csúcsminőségű triple sec.

 

Hozzávalók:

Lime szelet héj (a cocktailos pohár szélére kerül, díszítésként)

fehércukor (díszítésként a cocktailos pohár szélére, díszítésként)

1 cl vodka (például Poliakov)

½ cl áfonyalé

¼ triple sec (ideális választás a Luxardo Triple Sec)

¼ cl friss lime lé

½ cl friss áfonya

 

A Santa Clausmopolitans elkészítése:

Tegyünk egy lime héjat a pohár szélére, és hintsünk rá ízlés szerint egy kis cukrot díszítésként.

Töltsünk meg egy shakert jéggel, majd adjuk hozzá a vodkát, az áfonyalét, a triple secet és a lime juice-t. Rázzuk energikus mozdulatokkal karácsonyi dalokra egészen addig, amíg kellőképpen össze nem keverednek az alkotóelemek. Öntsük a végeredményt a koktélospohárba, aztán tegyünk egy fanyarságból és édességből építkező lime héjat a pohár szélére, mert ezzel válik teljessé a Santa Clausmopolitans!

 

Harry Potter vajsöre, a Boozy Butterbeer Punch – egy kis Absolut Vanilia Vodkával!

Harry Potter felbukkanása óta nemcsak a gyerekek, hanem egyre több vidám felnőtt figyeli az ablakát…Hátha megjelenik Harry baglya, Hedvig egy váratlan levéllel – mondjuk a Roxfortba szóló meghívóval. Erre sajnos vajmi kevés az esély, de cserébe megmártózhatunk Harry Potter varázslatos világában egy kiváló karácsonyi koktéllal, a Boozy Butterbeer Punch-Absolut Vanilia Vodkával.

Igen, a bárvilág fenegyerekei összeraktak egy pöpec koktélt a popkult világban csak „Potterheadként” említett célcsoportnak. A történet hősei előszeretettel oldották a feszültséget Roxfortban vajsörrel, de szerencsére már nekünk sem kell más kontinensekre és más valóságokba utaznunk ahhoz, hogy megízlelhessük ezt a legendás italt. Mert otthon, a karácsonyfa mellett is elkészíthetjük, hogy ezzel a csodás – mondhatni bűvöletes – punccsal fogaduk a Harry Potter-mítoszra fogékony vendégeket.

 

Hozzávalók:

2 cl tejszín

2 evőkanál barnacukor

1 teáskanál színtiszta vaníliakivonat

2 evőkanál olvasztott vaj (ez a mennyiség természetesen sokkal több is lehet, egyéni ízlés szerint)

Tejkaramella szirup, díszítésnek

Cukor, díszítésnek

 

A puncshoz:

6 doboz seltzer (előszeretettel ajánljuk a Viper Hard Seltzer Lime-ot)

3*1/2 cl vaníliás vodka (zseniális hozzá az Absolut Vanília Vodka)

 

A Boozy Butterbeer Punch elkészítése:

Egy gigászi tálban keverjük össze a tejszínhabot és az első komponenseket olyan hangulatban, mintha egy bájitalt kutyulnánk valamelyik varázslat órán a Roxfortban. A tálban segítsünk a tejszínhabnak, a barna cukornak és a vaníliának abban, hogy egységes finomsággá lényegüljenek át. Ebben a varászpálcánk a kézi mixer lesz: addig kell dolgozunk vele a keverésen, míg hegycsúcsszerű kitüremkedést nem kapunk. Ha ez megvan, öntsük rá a habos csúcsokra az olvasztott vajat, és tegyük félre egy kicsit a tálat.

Mert itt az ideje a pompás puncs elkészítésének, egy másik tálban. Keverjük össze Perselus Piton varázslót idéző határozott mozdulattal a seltzert és a vaníliás vodkát (utóbbi még édesebb finomságot csempész a vajas sörbe, ha az Absolut Vanília Vodkát használjuk). A keverék tetejét szórjuk meg egy kis cukorral, mintha egy kis varázsport hintenénk rá!

Cseppentsük tejkaramella szirupot a bögrébe. Tálaljuk a puncsot, és igény szerint tegyünk bele még több vajat és cukrot! Szinte biztos, hogy ez az egyedi mágikus puncs bejön majd a vendégeinknek, és talán éppen ezáltal válnak kíváncsivá Harry Potter, Hermione és Ron világára!

 

Margaritás hóvihar: a Christmas Snowstorm Margarita

A fehér karácsony a legszebb! Titkon sokan arra vágynak, hogy ne csak békebeli hóesés legyen, hanem egy kiadósabb hóvihar, mert ez is sokat hozzáad a karácsonyi hangulathoz. Főként akkor, ha a kandalló mellett, kezünkben egy Christmas Snowstorm Margaritával figyeljük a táncoló hópelyheket.

 

Hozzávalók:

1/3 csésze cukrozatlan kókusztej

1-2 táskanál méz vagy cukor, ízlés szerinti mennyiségben

2 cl silver tequila (kiváló például a Patron Silver Tequilája)

½ cl kókuszos rum (Captain Morgan Parrot Bay Coconut Rum)

½ teáskanál narancslikőr (a Cointreau narancslikőr a műfaj klasszikusa)

½ cl lime lé

Friss menta a cocktailos pohár díszítéséhez

Áfonya, a tálaláshoz

 

A Christmas Snowstorm Margarita elkészítése:

Keverjük össze a kókusztejet mézzel vagy cukorral. Melegítsük meg mindkettőt a tűzhelyen, majd hűtsük le egy kicsit. Aztán keverjük össze a silver tequilával, a kókuszos rummal, a narancslével és a lime-mal, hogy egy kis trópusi feelinggel pörgessük fel a havas karácsonyi éjszakát!  Ezután öntsük cocktailos pohárba a keveréket, és jöhet az ünnepi kortyolgatás!

A fenséges Margaritás hóvihar akkor a legfinomabb, ha a végén mentával díszítjük, és belecsempészünk néhány bogyó áfonyát, a letisztult ízek kedvéért. Garantáljuk, hogy a karácsonyi vendégek teljesen odáig lesznek ezért a különleges koktélért, és követelni fogják tőlünk a receptet!

 

Blood Orange Spitz: Az Aperol téli változata, vérnaranccsal

Az vitathatatlan, hogy a nyár egyik élményszámba menő koktélja az Aperol Spitz. Egyáltalán nem meglepő, hogy az izzasztó forróságba sokan erre a szomjaznak, de mit kortyoljunk helyette télen, a karácsonyfa mellett? Szerencsére a furmányos mixerek erre is kieszelték a kézenfekvő megoldást: legyen egy téli ikertestvére a nyári Aperolnak! És megalkották a Blood Orange Spitzet, ami egészen Parádésra sikerült a maga nemében.

 

Hozzávalók:

¼ vérnarancs lé

1 teáskanál Aperol

Gyöngyözőbor, ízlés szerinti mennyiségben (igen jó választás a Juhász Egri Gyöngybor)

Vérnarancs héj, a koktélospohár díszítéséhez.

 

A Blood Orange Spitz elkészítése:

Tegyünk jeget a shakerbe. Öntsük bele a vérnarancslét, az Aperolt, és energikus mozdulatokkal rázzuk össze őket, legalább 1-2 percen át. A végeredményt szűrjük pezsgőspohárba, majd öntsük rá a gyöngyöző bort. Vérnarancs szelettel tálalva tényleg olyan benyomást kelt, mintha az Aperol Spitz téli verzióként született volna újjá a poharunkban!

 

Pumpkin Spice White Russian: a vodkás koktélzamatok „tökös” újjászületése

A White Russian napjaink egyik legjobb koktélja. Egy édes, vodka alapú koktélról beszélünk, amit rendszerint Kahluával, azaz kávélikőrrel tekernek a maximumra, és tejjel vagy tejszínnel készítenek.

A hűvös ősz és a tél is megteremti a maga omlós, édes és kihagyhatatlan csemegéjét. Ez nem más, mint a tök, amelynek ízletes finomsága teljesen újrahangolta a White Russian coctail eredendő ízét. Elsőre meglepő húzásnak tűnik, hogy összehozzuk a White Russian és sütőtök ízvilágát, pedig a két aromavilág valami zseniális végeredményt eredményez, könnyen a karácsonyi vacsora telitalálata válhat belőle. A közös pont a tökben és a White Russian szívében megnyilvánuló édesség, amely zseniális összhangot teremt a koktél ízeiben.

Nyilván a történethez az is hozzátartozik, hogy nem muszáj kézzel-lábbal ragaszkodni a tökös fűszerekhez, ha valaki nem annyira rajong az ilyen ízekért! A White Russian-es karácsonyi koktél más téli ízeket képviselő édes fűszerekkel (akár fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal, gyömbérrel) is elkészíthető. Vagyis az egyéni ízlés szerint akár egy tejesen új koktélrecept is születhet karácsonyra ezekből a fenséges összetevőkből!

 

Hozzávalók:

4 mézeskalácsos sütemény, a cocktailbe morzsolva.

1 teáskanál méz

¾ cl kávélikőr (itt a Kahlua a műfaj királya)

2/3 cl vodka (remek választás a Skyy Vodka vagy a Stolichnaya Vodka)

½ teáskanál sütőtökös pite fűszerkeverék

¾ cl tejszín

 

A Pumpkin Spice White Russian elkészítése:

Morzsoljunk mézeskalácsos süteményt egy tálba, aztán öntsük rá a mézet. A mézes és mézeskalácsos keverékkel kenjük be a cocktailospohár szélét, hogy ez is egy igazi karácsonyi ízvarázst tükrözzön. Aztán keverjük össze a kávélikőrt, a vodkát és a sütőtökös fűszereket. A végeredményt öntsük az előkészített poharakba egyenletesen elosztva, a tetején jéggel. A ¾ cl tejszínt egyenletesen osszuk el a poharak között, és máris kész a White Russian téli változata!

 

Chilei csavar Pisco Sourral

A téli időszak és különösen a karácsony szezonális ízei közé tartozik a fahéj és étcsoki. Nemcsak azért, mert finomak: mosolyt csalnak az arcunkra a legkíméletlenebb téli fagyban is, amikor a mínuszok versenyt futnak a környezetünkben. Ilyenkor nem is kell jobb lélekmelegítő egy Pisco Sournál, mert a citromos, fanyar és frenetikus ital nemcsak tökéletes frissítő, hanem visszahozza azt a nyári, felszabadult időszakot, amit a tengerparton lazító piscofanok testesítenek meg.

A Pisco zamatának DNS-ébe valósággal belekódolták a vidámságot és a fesztelen hangulatot, ami karácsonykor is magasabb szintre emeli hangulatunkat! Ráadásul a vendégeinket is meglephetjük egy frappáns és szokatlan itallal, mert hazánkban még elég kevesen ismerik a pisco jellegzetes és finom ízét. A főként Peruban és Chilében hódító pisco neve „madarat” jelent, és az a helyzet, hogy tényleg madarat lehet fogatni azzal, aki megkóstolja ezt az egzotikus párlatot.  A Pisco Sour elkészítéséhez a Pisco Capel Especialt ajánljuk, amely a műfaj gyöngyszeme, és eszményi belépő ital a piscók birodalmába.

 

Hozzávalók:

3 cl pisco (például Pisco Capel Especial)

1.5 cl lime juice

1.5 citromlé

1 tojásfehérje

Angostura Aromatic bitters (tetszés szerinti mennyiségben)

 

A Pisco Sour elkészítése:

Öntsük a shakerbe jeget, és keverjük össze a piscóval. Aztán jöhetnek az egzotikus zamatokat kölcsönző összetevők, a lime és a citromlé, megspékelve a tojásfehérjével. Erőteljes mozdulatokkal rázzuk össze, mintha kezet fognánk egy chilei nehézfiúval, majd szűrjük a végeredményt cocktailospohárba, és árnyaljuk az ízkarakterét a saját ízlésünk szerint Angostura Aromatic Bitterrel. Ez egy olyan vérpezsdítő és fanyar chilei cocktailt eredményez, amitől a karácsony is mediterrán színeket ölt, egy árnyalatnyi fiesztát csempészve a csendes éjbe.

 

Karácsonyi Cosmopolitan: a Christmas Cosmos

 Az utóbbi évtizedekben a Szex és New York sorozattal új népszerűségi szintet lépő Cosmopolitan már régóta fenséges tagja a nagy cocktail-univerzumnak. Lágy vörös árnyalatai által azonban különösen illik a karácsonyhoz. Egy kis gránátalmás zamattal és a bőséges citrusfélék áramlásával ez a pompás ital karácsonyi finomsággá válik, és ezt még finomabb teszi az áfonyalé zamata, amely egyensúlyt teremt a változatos aromák között.

Még kifinomultabbá varázsoljuk a koktélt, ha a kristálytiszta szibériai artézi vízből készített Beluga Vodkával és egy csúcsminőségű narancslikőrrel, a Cointreauval tesszük emlékezetessé ezt a karácsonyi ízrobbanást!

 

Hozzávalók:

1 cl vodka (például Beluga)

1 cl gránátalma

1 cl áfonyalé

¼ cl narancslikőr (Cointreau Narancslikőrrel a legfinomabb)

3 evőkanál friss lime lé

1 szelet lime héj a díszítéshez

 

A Christmas Cosmos elkészítése:

Öntsük a vodkát, a gránátalmalevet, a narancslikőrt és a lime juice-t egy nagy edénybe. Adjunk hozzá kellő mennyiségű jeget, és kevergessük 30 másodpercig, vagy amíg fel nem melegszik. Aztán szűrjük a keveréket Martinis poharakba. Végül díszítsük a poharakat lime szeletekkel, és minden adott egy ígéretes és hangulatos karácsonyi koktélpartyhoz!

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol minden fontos összetevőt megtalál a koktélkészítéshez! Kérje segítőkész kollégáink segítségét!