Megújulás keleti chilis ízekkel: a Tarsier Khao San Chili Gin
Mivel lehetne feldobni egy keleties ihletésű gint? Naná, hogy a chilivel, a sokak által imádott csípős finomsággal, amelyről kevesen tudják, hogy immár több ezer éve együtt él az emberiséggel, és még az emberi öregedéssel is felveszi a küzdelmet.
A chili paprika történelmi források szerint több mint 6000 évvel ezelőtt, Mexikóban bukkant fel. Az ősi aztékok és a maják a chilipaprikát élelmiszerként fogyasztották és gyógyszerként is használták. Kolombusz Kristóf kalandos utazásai után találkozott a finom és csípősségükben acélos chilipaprikával, ő hozza vissza ezt Európába, a „vén kontinensre”. A chili paprikának számos egészségügyi előnye van: többek között képes felpörgetni az anyagcserét, ezáltal segíteni a fogyást, másrészt telis-tele van antioxidánsokkal; ezek a szabad gyökök elleni harc aktív részeseseként lassítják a szervezetünk öregedését.
A chili csípősségének rengeteg jótékony hatása van! Többek között az is, hogy képes újjáértelmezni a gines zamatok finomságát.
A chilis ginek egyik epikusan hömpölygő képviselője a Tarsier Khao San Chili Gin; keleties ízekkel és chilis csípős szimfóniákkal emeli a tétet minden korábbi borókás párlat zamatához képest, hogy új élményt adjon a ginek kedvelőinek. A párlat unikális jellegét a keleti komponensek mellett a chili csípős, mégis vonzó zamata adja, e két tényezőben emelkedik ki magasan a megszokott ginek tömegéből. 41.2%-os párlat egy valamennyi stíluselemében egyedülálló Ázsiai fűszerezésű gin. A brand két alapítja, Tim Driver és Sherwin Aschebuche álmodták meg és keltették életre az ázsiai ihletésű párlatok végtelennek tetsző kínálatából.
Másrészt a Tarsier alapítóit egy erkölcsi cél, a környezetvédelem mozgatja. Valamennyi Tarsier italuk palackján feltűnik a keleti utazásaikon megismert apró cukiság, a pápaszemes maki, ráadásul a brand nyeresége 10%-át környezetvédelmi célokra fordítja, hogy segítse a pápaszemes makik fennmaradását.
A Tarsier Khao San Chili Gin a hegyek itala, bár az ázsiai kalandorok bátorságcsináló nektárjaként is definiálhatnánk. Ez egy olyan párlat, amely minden Ázsiát felfedezni akaró „adrenalinpörgető” hátizsákjának lényegi tartozéka lehet. A bangkoki Khao San az ázsiai utazók kedvenc kiindulópontja ahhoz, hogy nekiveselkedjenek a misztikus hegyek felfedezésének, és ez a chilis ital egyrészt felpaprikázza, máskor megnyugtatja a kihívások előtt állók idegrendszerét.
Az égbeszökő sziklák között szédítő a mélység, és felhők mellett az utazók sólymokkal találkoznak kalandortársaik mellett. Plusz egy szuper chilis ázsiai ginnel, ami teljesen más, mint amit az európai vagy amerikai ginektől megszokhattunk! A ritka gin kóstolgatáskor szervesen eggyéválhatunk a hegyek szellemiségével. Kirajzolódik benne a kellemes kaffir lime levél elevensége, akárcsak a kényeztető citromfű bájos egzotikuma. A gin lelkét jelentő boróka egy az egyben összeforr az aromakarakterben a thai chili energikus vibrálásával, amit semmilyen más ginben nem érezhettünk még ilyen virgonc lüktetéssel.
Mindenképp érdemes megízlelni a Tarsier Khao San Chili Gint, ha szeretnénk átélni a chili csodáját és az ázsiai hegyek környezetét megidéző „magasélményt”!
Egy felfedezni való portugál finomság: a The Fox Tale Melon Gin
Portugália a felfedezők országa, így nem is lepődünk meg azon, hogy kifejezetten az új ginek felfedezésére váró ínyenceknek készültek izgalmas újdonságok Cristiano Ronaldo földjén.
A The FoxTale gin gyümölcsös ízekkel kavarta fel a meglévő ginreceptúrákat, hogy citrusos, dinnyés és pink változatban is feltárja a gin csábító oldalát. A The FoxTale Ginekben megnyilvánul a gin újabb és újabb arca olyan felfedezők nyomdokait követve, mint a portugál származású Kolombusz Kristóf, Bartomoleu Diaz, Vasco da Gama és Ferdinand Magellán.
Az említett nagy felfedezők elszántságának és munkásságának köszönhetjük, hogy az évszázadok során behatóan megismerhettük a tengert és a földrajzi határokat. A tudományos értelemben vett felfedezések kora előtt ugyanis sokszor a tengerészek attól tartottak, hogy egyszerűen „lehajóznak a térképről” aztán a semmibe zuhannak, ha túlmerészkednek Herkules oszlopain.
Van egy gyümölcsösségben valósággal tobzódó gin, amiért sokan elhajóznának a világ szélére vagy végére. Ez a The FoxTale Melon Gin, amely egy platformra hozza a boróka markáns karakterét a zöld- és a sárgadinnye klasszikus életörömével. Így született a The FoxTale Melon Gin, amely összetettségének köszönhetően nemcsak nyáron, hanem gyakorlatilag az év valamennyi szakában megállja a helyét. Mindig a legmagasabb minőséget képviselő portugál alapanyagokból készül, hogy minden egyes cseppje ropogós és friss benyomást keltsen. A két dinnyefajta árnyalata valami frenetikusan rezonál egymásra, és „rímel” a citrusokra és a borókára, a gin zöld útkeresése a tökéletesség irányába.
A TheFox Tale ginek a róka kíváncsiságával és ravaszságával fedezi fel a jobbnál jobb ízeket a ginek aromájában, valamennyi kortyuk mediterrán ízekkel színesíti a hétköznapokat.
Martin Miller Gin: egy gin az őrületből és firenzei íriszből
A zsenit és az őrültet sokszor csak egy hajszál választja el egymástól. A modern párlatok egyik legjobbika, a Martin Miller Gin azt is bevállalja, hogy magából az őrületből született – persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a gyártó az ízek kiművelése érdekében gyakran vet be egészen különleges alkotóelemeket az aromák formálására és tökéletesítésére; ezek egyike a firenzei írisz.
Őszinteség 5.0: ez a gin tényleg őrületből született! Mert Martin Miller egyáltalán nem volt értő művelője a ginkészítésnek, amikor belevágott ebbe a szakértelmet kívánó bizniszbe. Azonban volt egy óriási lelkesedése és mindent művészi tökélyre vitt, amibe csak belevágott, legyen szó popkoncertek szervezéséről, etikett útmutató írásáról vagy egy saját ínye szerint való gin megalkotásáról. Két barátjával szövetkezve akkor ugrott fejest a gin birodalmába, amikor az iparág épp mélyponton volt, ám még ez sem állíthatta meg a fenegyereket. Martin Miller hitt a gin reneszánszában, és a siker érdekében megismerte a boróka finomságának csínját-bínját, a ginek pallérozott tudományát, így született a Martin Miller Gin.
Eredetisége a kétszeres lepárlásban rejlik, illetve abban a nagyszámú növényi komponensben, amelyek kivételesen florálissá formálják a párlat arcát. Az első lepárlás alatt árasztja el a desztillátumot az alapvetésnek számító boróka, a koriander, az angyalgyökér, az édesgyökér és a cassia kéreg, extra csavar révén pedig a párlat legkülönlegesebb komponense, a firenzei írisz. A második desztillálással került a nedű ízei és illatai közé a lédús narancs, az energikus citrom és a lime héj (utóbbi a Martin Miller Gin élénkítő citrusosságáért felelős).
A párlatban ünnepet ülnek a citrusos és pikánsan keringő zamatok, a komplexitást pedig gyümölcsösség és rengeteg száraz tónus teszi még izgalmasabbá.
A ginben Amerika visszainteget: az Aviation Gin
Egy újszerű, csúcsminőségű gin az egekbe emeli a kóstolása hangulatát! Különösen akkor, ha képes teljesen új fénytörésbe állítani az amerikai ginkészítést, és egy olyan sztár is teljes mellszélességgel támogatja a készítését, mint a Deadpoolt megszemélyesítő Ryan Reynolds. Nem kérdés, hogy az Aviaton Gin részese a 21. századi megújuló ginszcénának, mert teljesen „újrarázza” mindazt, amit korábban a ginről gondoltunk!
Az Aviaton irányát tekintve teljesen újat mond a gin alapvetésértől: a ropogós gabonáról a hangsúly áttevődik a rozsra, illetve a virágosságával csábító, kicsit sósabb ízek felé, miközben a párlat kiszerelése, atmoszférája és íze megidézi az „igazi Amerikát”, a Nagy Gatsby korszakát. Szóval viszlát, borókás jellegű gin – a készítők, Lee Medoff, Christian Krogstad és Ryan Magarin koktélkeverő szakított a sztenderddel, és együtt kísérletezte ki boszorkánykonyhájában a „nem-borókacentrikus” innovatív gin jövőjét. A gin arcának újraformálásakor olyan ízeket vetnek be, mint az indiai sarsapilla, illetve az egész idegrendszerünket alaposan megnyugtató levendula. A végeredmény a megszokott, átlagos ginektől lényegesen édesebb, frissebb és színesebb lett. Az Aviation összetettsége révén a koktélok változatossá alakításában egy igazi „világítótorony”, bár az új ízekre szomjazó ginvándorok számára önmagában is erősen ajánlott a fogyasztása.
Kóstolásakor felsejlik benne a narancsosság, az egész testünket felébresztő ánizs és az egzotikus növények, a kihagyhatatlan borókás-citrusos párossal együtt. A folytatásban egy kellemes olajos érzet is megjelenik a nyelven, miközben tanúi leszünk, ahogyan a borókás ízt simán felülmúlja a rozsos, citrusos vibrálás élénksége. A levendula jelentős szerepet kap az aromakarakterben, a sarsapailla gyökér és a kardamom meg egy indiai utazással felérő finomságot ígér a kóstolás során, elvisznek minket egy másik aromadimenzióba.
Amerika egy új, érdemes irányt mutatott az Aviation Ginnel. Kortyaitól mi is a felhők között érezhetjük magunkat (nem véletlenül kapta nevét a párlat a repülés élményéről).
Virágzó újhullám a franciáktól: a G’Vine Floraison Gin
Virágozzon minden virág – akár a ginek zamatában is! Mert aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet; különösen akkor, ha a borókás ízek megszokott zamata mellé egy teljesen új irányvonallal, virágos ízekben valósággal lubickoló árnyalatokkal szab frenetikus fejlődési irányt a ginek evolúciójának! Erre a kalandos útra tévedt a 21. századi francia gin fenegyereke, Jean Robicquet, aki úgy döntött: szakít a jól bevett ginforgatókönyvvel, és a klasszikus szcéna helyett átugrik a gabonán, egy francia ízlésnek jobban megfelelő kiindulópontot helyez a középpontba.
Kevés ginhez írtak valaha verset, ám a G’Vine Floraison Gin megérdemelné, hogy egy ódát írjanak a finomságához! Már csak újszerűsége okán is, hiszen a gabona helyett a szőlős komponenst részesítik benne előnyben, ami autentikussá teszi a szőlőért lelkesedő francia kultúrában. Robicquet hitt abban, hogy az Ugni Blanc szőlő desztillálása művészet, és a gindesztillálás is művészetté emelkedik, ha a francia konyakrégió desztillálási stílusával élénkíti a korábbi ginzamatokat.
A jóból sajnos mindig olyan keveset adnak, és ez a régi tézis érvényes a G’Vine Floraison Ginre is! A firenzei és charentaisi ihletésű alkotóelemek fúziója mindig small batch mennyiségben kerül a boltok polcaira, ezért érdemes beszerezni belőle egy-két palackkal az iDrinks üzleteiből!
Ez egy ultimate életelixír a francia G’Vine-tól a konyakrégió nemes csörgedezésével, a szőlő sallangmentes gyönyörével. Valamennyi növényt és fűszert mérnöki precizitással simítanak össze az aromakarakterben. A komponenseket külön-külön macerálják a semleges szőlőpárlatban, mielőtt hozzáadják a végső desztillációhoz, ettől válik ekkora élménnyé a G’Vine Floraison Gin megannyi finom zamata!
Kóstolásakor virgonc módon siklik a nyelvünkre a frissítő, füves és virágos fűszeresség. Érezhető az árnyalatok között a szőlőtőke virágának intenzív zamata, miközben kikerekedik belőle a borókás, kardamomos és bizsergetően gyömbéres ízek színes keveréke. A virágos karakter olyan tisztán és kellemesen csörgedezik a lecsengésben, mint egy békés hegyi patak, így a francia konyakos gin békés, meghitt pillanatokat hoz a kelleténél kicsit nagyobb fordulatszámra kapcsolt 21. századi hétköznapjainkba.
A yuzu játékos forradalma: az Ukiyo Yuzu Citrus Gin
Az európai ginkészítők közül egyre többen abban látják a gin megújulásának az útját, ha valamilyen korábban sosem használt aromatikus ízformálót használnak párlatuk színesítésére. Ide tartozik a japán citrom, a yuzu, amelyből nagyszerű nedűt varázsolt az Ukiyo Yuzu Citrus Gin.
Vajon mi az a yuzu? Ránézésre egy kis göngyölt héjú grapefruit. Nagyjából 10 000 éve jelent meg Kínában, innen elterjedve vált a koreai és a japán konyha egyik fő ízalakítójává. A yuzu a citrusfélék egyike, amely mesés, zamatos árnyalatokkal kényezteti az ízlelőbimbókat, akár ételben, akár italban varázsolja ízletesebbé az árnyalatokat az élénksárga japán finomság. A sárga kis gyümölcs a savanyú mandarin és az Ichang appeda, egy Kínából származó vadon élő citrus hibridje. A yuzu egyszerre fanyar és csípős ízt képvisel; kicsit olyan benyomást kelt az emberben, mintha egyszerre majszolnánk grapefruitot és mandarint, megbolondítva az ízélményt egy kis naranccsal.
A yuzu ginbe keverésével alkotott maradandót napjaink egyik fenséges ginje, az Ukiyo Yuzu Citrus Gin. A vadonatúj íz valósággal megbabonázza az embert, és végre mi is ízelítőt kaphatunk az enyhén keserű, gyakran gyógynövényes árnyalatokat villantó japán különlegességből! Jóval markánsabb az íze, mint a nálunk, Európában ismert citromnak, a zamatában kirajzolódó helyben termesztett ropogós árpát pedig mindig japán szochu metódussal desztillálják, hogy élénk keleti ízzel formálják egzotikusabbá ezt a ginkölteményt. Az Ukiyo Yuzu Citrus Gin az asztalra varázsolja Japán szellemiségét, és művészien rétegzi egymásra a florális és botanikai aromák sokaságát, megnyitva az érzékelésünk kapuit.
Kóstolásakor a klasszikus boróka simul a nyelvre, ezt gazdagítja a karakterben a yuzu vad és intenzív citrusos energiája. Tovább szofisztikálja a képet a keserű narancs fanyarsága, rengeteg korianderrel. Fenyős ízekkel és levendulával, a testet-lelket felébresztő macha tea áramlásával. A mandarinos-fűszeres ízzuhatag emeli a keleti ginekkel kapcsolatos elvárásainkat, és előkészíti az utat a további különleges japán párlatoknak.
Északi stílus a palackban: a Harahorn Dry Orange Gin
Manapaság már a norvégoknak sem kell a szomszédba menni egy kis leleményért, ha a gines zamatok forradalmáról van szó! A Harahorn Norwegian Gin szakemberei abban leltek rá a gin újjászületésének útjára, hogy saját ízeikkel, afféle észak stílusban gondolták újra a boróka áramlását. Ennek szellemében alkották meg a saját Harahorn kollekciójukat, amelyben minden tétel egy-egy érdekességet tartogat a vagány, szokásostól kicsit eltérő ginekre szomjazóknak.
A narancsos, száraz tónusban hódító ginek mindenhol kiugró népszerűségének örvendenek, így a norvég ginmesterek is lecsaptak erre a popkult kombinációra. Tették mindezt a saját szemüvegükön belül, vagyis egy norvég északi, borúsabb köntösben, ami érdekes kontrasztot teremt a narancs mediterrán életörömével, megteremtve a Harahorn Dry Orange Ginben az ellentétek egységét.
A vérnarancs üdesége és a norvég minőséget képviselő gin keveredése egy izgalmas újdonságot ad gin műfajának, és erre még rátesz egy minőségi szintet a friss citrus aromája. Mindez remekül körvonalazza, mennyire komplex és kihagyhatatlan ez a párlat, akár önmagában kortyolgatjuk, akár nyári koktélok alkotóelemként élvezzük.
Külön csavar, hogy a Harahorn egyébként is finom alapginjét ültették át egy nyáriasabb ízekkel kacérkodó különkiadásba. A palack címkéjén ezúttal is hírt ad magáról a Harahorn „szellemállata”, a nyúlszarvas. A hátborzongató teremtmény meghökkentő módon élénk kíváncsiságot hoz az életünkbe, már régóta a helyi folklór része. A gin szülőföldjén, Grimstad vidékén ez a rémséges alak a mindennapok része, mert a helyi erdőjárók és bányászok állítólag találkoztak már vele az elhagyatott területeken.
A nyúlszarvas őrizte párlat kóstolásakor érezhetjük, hogy nevéből eredően a vérnarancs kaparintotta meg benne a stafétát, magába integrálva a letisztult, ropogós gabonát és a borókát. Miközben a citrusosság egyre tekintélyesebb méretű területet hódít magának az aromák között, életre keltve egy narancssárga ginkuriózumot a messzi Norvégiából.
A változás az élet velejárója, és igen sokszor pozitív újdonságokat hoz az életünkbe. Nem jelentenek ez alól kivételt a ginek sem, hiszen a receptjeik, az alkotóelemeik megreformálása sokkal innovatívabb, minden korábbi elvárást felülszárnyaló ginek palackba kerülését eredményezi. Manapság már nemcsak a „sima” borókás-citrusos-angyalgyökeres ginek zamatának ficánkolását érezhetjük a nyelven, hanem joggal szomjazunk különleges újításokra a ginszcénában, legyen szó akár egy virágosabb ízeket képviselő francia borókapárlatról, egy japán yuzus vagy norvég gyümölcsös ízekből táplálkozó ginről, esetleg egy amerikai újhullámos ginről. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol kollégáink bemutatják Önnek a klasszikus és teljesen formabontó aromavezetésű ginek óriási választékát, hogy megtalálja az ízléséhez legjobban illő borókás finomságot!