Kísérletezzünk forradalmian új ízekkel és összetevőkkel, ám közben a már bevált klasszikus cocktailokról se feledkezzünk meg. Összegyűjtöttük néhány pompás cocktail recepteket, amelyek hallatán a bulira készülő vendégek is alig várják majd az év utolsó napját!
Set the New Year On Fire cocktail
Indítsuk az új esztendőt a mindent megváltoztató újrakezdés tüzével! Egy kirobbanóan finom cocktaillal, a hideg téllel dacoló, lángokat villantó Set the New Year On Fire cocktaillal! Ez egy olyan finomság, amely szenzációs összhangot teremt a menta és a lime élénkítő frissessége, a nemes és erőteljes Bowmore whisky és a Campari szenvedélyes finomsága között.
Az összetevők közül a Bowmore whisky egy Islay-szigeti szenzációs ital, tele gyümölcsösséggel, kellőképpen érett, kicsit füstös ízvilággal. A Bowmore 12 years whiskyben érezhetjük a citrom, a körte, a fincsi étcsoki és a méz egyvelegét, a fantasztikus zamatokat pedig enyhe tőzegesség kíséri.
A Campari pedig egy gyógynövényes olasz aperitif: mediterrán dinamikájával, lombard lendületével kelti életre az ízeket ebben az újévi cocktailban.
Hozzávalók:
22.5 ml friss lime lé
15 ml szirup
6 mentalevél
60 ml Bowmore 12 years whisky
7.5 ml Campari
A Set the New Year On Fire cocktail elkészítése:
Tegyük a mentaleveleket egy a cocktailos pohárba, majd önsük rá a lime levet, a sziruppal együtt. Finoman kevergessük, míg eggyé nem válnak a pohárban örvénylő aromák. Adjuk hozzá a scotchot, és töltsük fel zúzott jéggel. Díszítsük egy lángoló lime héjjal, ami külön elkészítési fortélyt igényel. Vágjuk félbe a lime-ot, és a díszítésre használt részébe tegyünk egy kis kockacukrot, amit előzőleg Bacardi rumba mártottunk. Óvatosan gyújtsuk meg a lime héjat, gyönyörködjünk a pajkos karácsonyi tűzijátékos cocktailban, amitől nemcsak a kockacukor, hanem a vendégeink is valósággal elolvadnak majd!
Hey, Bulldog cocktail
Csak a britek által imádott Bulldog cocktail és egy kis borsos vodka kell hozzá, hogy összehozzuk az év utolsó napjának frenetikus, mondhatni kutyaütő cocktailját, a Hey, Bulldogot!
A cocktail alapját jelentő Bulldog egy igazi fűszeres gin, párját ritkító árnyalatokkal az aromakarakterben: ízei között ott kavarog az ázsiai lótuszlevél, a török fehérmák, a marokkói koriander, a spanyol citrom, a francia levendula, de még a kínai édesgyökér is.
A Loire-völgyből érkező Chambord fekete málnalikőrös aromahulláma tovább színesíti a cocktail zamatdimenzióit, és a belőle áradó madagaszkári vanília, a marokkói narancshéj és a méz fantasztikus kulináris élményt nyújt akkor is, ha cocktailtól függetlenül ismerkedünk az ízeivel az újévi bulin. A tapasztalt bármixerek szerint ebből a cocktailból sem hiányozhat egy nagyívű borsos csavar, amelyet a Smirnoff Peppermint Twist vodka biztosít. Ez egy pikáns vodka, stílusosan keveredik benne a borsmenta, a citrusosság és a krémesség. Ezeket a különleges összetevőket nem tudjuk beszerezni a sarki közértben, az iDrinks polcain viszont könnyen megtalálhatjuk az egzotikus összetevőket a szilveszteri cocktailok finomhangolásához.
Hozzávalók:
60 ml Bulldog gin
30 ml Chambord
15 ml Smirnoff Peppermint Twist vodka
7 Up
A Hey, Bulldog cocktail elkészítése:
A 7 Up kivételével öntsünk minden összetevőt a highball pohárba, végül pedig a 7 Upot is hozzáönthetjük.
Brockmans 75
Sokak kedvence a Brockmans gin, és a bártenderek ezzel a remek itallal is kiesztelek egy remekbeszabott cocktail-receptet! A Brockmans gin már önmagában garanciát jelent arra, hogy nem egy átlagos (borókát, ánizst, angyal- és édesgyökeret felvonultató) ginnel keverünk cocktailt, hanem egy olyan változattal, amely sokszínűségével merészen feszegeti a ginek jól megszokott műfaji kereteit. Van benne keserédes valenciai narancshéj, toszkán boróka, belga és szász eredetű angyalgyökér, bolgár koriander, észak-európai áfonya, délkelet-ázsiai fűszeres áramlású kasszia kéreg, emellett a spanyol mandula, az olasz orrisgyökér gondoskodik arról, hogy ez a gin túllépjen a már unalomig ismert ginösszetevőkön, és grandiózus ízharmóniát hozzon létre.
Bolondítsuk meg mindezt a Mumm egyik legjobb pezsgőjével, a Mumm Cordon Rouge Bruttal, és a Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier szőlőfajták buborékos táncában a részesei lehetünk egy egészen egyedülálló tapasztalatnak! Citrusos, virágokban gazdag almás aromájú pezsgővel van dolgunk, ami még magasabb szintre emeli a Brockmans ízeit, az est élményszintjéről nem is beszélve!
Hozzávalók:
60 ml Brockmans gin
30 ml citromlé
150 ml cukorszirup
Mumm Cordon Rouge Brut Pezsgő (ízlés szerint)
A Brockmans 75 elkészítése:
Rázzuk össze ezt a sokoldalú gint a citromlével, a cukorsziruppal és a jéggel. Szűrjük le a keveréket, öntsük a pezsgőspohárba, majd öntsük rá a pezsgőt. Végül pedig díszítsük egy lédús citromhéjjal, és máris szervírozhatjuk a szilveszteri vendégeinknek!
Infused Tom Collins cocktail
A szódából és lime-os ízekből építkező Tom Collins receptje önmagában pofonegyszerű, de fényévekkel izgalmasabbá tehetjük egy kis gyógynövénybe vagy gyümölcsbe áztatott alkohollal.
Hozzávalók:
60 ml gyógynövényes vagy gyümölcsös ízesítésű vodka (például Beluga Hunting)
egy fél lime leve
15 ml szirup
hűtött szóda
Az Infused Tom Collins cocktail elkészítése:
Öntsük highball pohárba az ízesített vodkát, a lime levét és a szirupot. Töltsünk bele ízlés szerinti mennyiségben jeget és szódát. Díszítsük poharunkat lime héjjal vagy citromhéjjal.
Cardamom és Pop Punch cocktail
Egy egzotikus és komplex felépítésű cocktailra szomjazuk szilveszter éjszakáján, ami alaposan megfűszerezi az esténket? Akkor kihagyhatatlan az itallistáról a Cardamom és Pop Punch cocktail. Ebben a frenetikus aromakavalkádban páratlan összhangban keveredik a trinidadi keserűnarancs karibi bujasága a rum fűszeres felszabadult zamatával, mindezt átjárja a kardamom élénksége, a lime és a grapefruit pedig még több lendületességet csempésznek a Cardamom és Pop Punch cocktailba.
Az Angostura Orange Bitters egy Trinidad trópusi gyümölcsöseiből származó keserűnarancslikőr teli fűszeres fuvallatokkal, vérnaranccsal, citrusokkal és gyógynövényes árnyalatokkal. A mahagóni színű Flor de Cana 7 Year Old Grand Reserve Rum egy 7 éven át érlelt rum, amely a San Christobal vulkán tövében termő cukornádból nyeri el sajátos zamatát, és bővelkedik vaníliás, mandulás, mogyorós finomsággal, kávéval, kakaóval és egy csipetnyi fahéjjal.
A különleges hozzávalók az iDrinks üzleteiben szerezhetőek be a legkönnyebben. Egyiket sem szabad kihagyni, különben ez a trópusi hangszerelésű cocktail elveszíti lenyűgöző aromakincsét, amivel elbűvölhetjük szilveszteri vendégeinket.
Hozzávalók:
4 kockacukor
90 ml szóda
kardamom kivonat
60 ml Flor de Cana 7 Year Old Grand Reserve Rum
30 ml lime lé
30 ml grapefruit lé
ízlés szerinti mennyiségben Angostura Orange Bitters
A Cardamom és Pop Punch cocktail elkészítése:
Energikus mozdulatokkal rázzuk össze a shakerben a kockacukrot a szódával, majd keverjük össze mindezt a kardamommal. Adjuk hozzá a rumot, a lime és a grapefruit levét, aztán kevergetés közben a keserűnarancsot is. Szűrjük le a keveréket, majd öntsük egy cocktailos pohárba, gazdagítsuk finomságát szódával. Végül díszítsük lime héjjal, hogy már a látványával is felkeltse a vendégeink figyelmét!
Irish Coffee
Nem mindenki szereti a látványos, hivalkodó cocktailokat. Sokan szívesebben innák szilveszter este a hagyományos ír kávés cocktailt, amit a az ír Jameson Whiskeyvel lehet felejthetetlen finomsággá varázsolni!
A Jameson Whisky lágy, fűszeres és virágos zamata párolt aszalt gyümölcsökkel, sherrys és diós-vaníliás jegyzetekkel dobja fel a kávénkat, és pikáns borsos aromákkal értelmezi újra a szilveszteri kávé fogalmát!
Hozzávalók:
45 ml Jameson whiskey
30 ml barnacukor szirup
frissen főtt kávé
tejszínhab
Elkészítés:
Öntsük a szirupot és a Jameson whiskey-t egy pohárba, ennek kétharmadába pedig öntsünk kávét. Végül díszítsük az Irish Coffee tetejét egy kis tejszínhabbal.
Holiday Sparkler Wine cocktail
Egy emelkedett hangú estén az éjféli koccintáshoz is válasszunk egy különleges cocktailt! Adjuk meg a módját az évbúcsúztatónak, és készítsük el a Holiday Sparkler Wine-t!
A De Kuyper Elderflower (Bodzavirág) Likőr felvillantja a cocktailban a bodza édeskés, virágos karakterét, és különlegesen keveredik a francia Bollinger Pezsgőpincészet száraz rozéjával.
Hozzávalók:
60 ml Bollinger rosé pezsgő
15 ml De Kuyper Elderflower (Bodzavirág) likőr
áfonyalé
keserűnarancs
kockacukor
A Holiday Sparkler Wine cocktail elkészítése:
Fürösszök meg finoman a kockacukrot a keserűnarancsban, majd tegyük a pezsgőspohárba. Adjunk hozzá bodzavirág likőrt és áfonyalét, majd finoman öntsük bele a rosét. Díszítsük egy szemet gyönyörködtető keverőpálcával.
Kedvet kapott a szilveszteri cocktailokhoz, és már javában azon töpreng, milyen különlegességekkel kápráztassa el a vendégeit? A cocktailok mellett pár nagyszerű prémium ital is emlékezetessé teheti az újévi bulit, legyen szó különleges whiskeykről, rumokról, ginekről vagy calvadosokról. Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje szakértő kollégáink segítségét ahhoz, hogy összeállítsa az utóbbi idők legfinomabb itallapját a szilveszteri partyra!