Christmas Special
Ez a tökéletes vacsora utáni cocktail nemcsak karácsonykor, hanem az év minden szakaszában. Különleges összetevői által persze különösen az ünnepi időszakban ízlelgetik sokan a Christmas Specialt, és szokatlanul szenzációs harmóniában keveredik benne a Pedro Ximénez sherry, a mandarinos és diós aromák, ami az asztal körül ülő vendégeket is leveszi majd a lábáról.
A legenda szerint a Courvoisier VSOP cognac még Bonaparte Napóleonnak is annyira bejött, hogy magával vitt belőle néhány hordóval Szent Heléna szigetére, amin nem is lehet csodálkozni: a VSOP palackjában 20 és 35 évig érlelt nemes párlatok keverednek, a tölgyfahordóban érlelt királyi minőségű konyakban pedig vaníliás, vajas, aszalt gyümölcsös és fűszeres zamatok adják a legfontosabb aromakarakter finomságát. A Mandarine Napoleon likőrt meg a császár kedvenc orvosa készítette a világ leghíresebb Bonapartéjének: a szicíliai, korzikai és andalúziai narancs és mandarin gyümölcsös gyengédsége kényezteti az ízlelőbimbóinkat ebben a páratlan cocktailban.
Az Osborne Pedro Ximenez Sherry egy andalúziai likőrbor a Pedro Ximénezre jellemző édesen áradó szenvedélyes zamattal, az olasz Toschi Nocello diólikőr pedig a zöld dió áramlatával teszi még izgalmasabbá a Christmas Special cocktailt.
Elkészítése:
Rázzuk össze egy shakerben az összetevőket, majd a cocktailt tálaljuk Old Fashioned poharakban. Díszítsük narancshéjjal és egy gondosan a pohár szélére illesztett dióbéllel.
Hozzávalók:
60 ml Courvoisier VSOP cognac
15 ml Osborne Pedro Ximenez Sherry
15 ml Mandarine Napoleon likőr
7.5 ml Toschi Nocello diólikőr
Champagne Snowball cocktail
Ez az isteni ízekben bővelkedő hógolyó egy nagyszerű cocktailban hozza össze a pezsgő ünnepélyes finomságát, a sherryt és a tojáslikőr nosztalgikus varázsát. A coctail alapjának számító Hógolyó az 1970-es években élte fénykorát, napjainkban pedig jól megérdemelt reneszánsznak örvend a coctailos poharakban. A gazdag és krémes tojássárgája izgalmas évődésbe kezd a száraz sherryvel, a dinamikus és friss lime-mal ebben a cocktailban, a francia pezsgő üdeségével megbolondítva.
A Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgő citrusossága, virágos jegyzetei és almás-barackos áradata megadja az alaphangot a hógolyóhoz, és ezek a nemes aromák még tovább bővülnek a Sandeman Sherry Fino likőrborral, amely gyümölcsös gyengédséggel, a narancsvirág, a citrom, az alma zamatos áradásával lep meg minket. Ha még ez nem lenne elég, a hógolyó harmadik nagy rétege a Bols Advocaat tojáslikőr, tele nosztalgikus, édes vaníliás ízekkel.
Hozzávalók:
60 ml Moet & Chandon Imperial Brut Pezsgő
30 ml Sanderman Sherry Fino
30 ml Bols Advocaat tojáslikőr
lime (ízlés szerint)
A Champagne Snowball coctail elkészítése:
Öntsük a fenséges pezsgőt jéggel töltött pohárba, rázzuk össze az összetevőket, szűrjük rá a keveréket, aztán szervírozzuk pezsgős pohárban!
Díszítsük kakaóporral és egy szép, lédús szelet lime-mal.
Christmas Velvet Alexander
Vegyünk egy kis tojáslikőrt, és teremtsünk vele ízharmóniát egy temperamentumos sherryvel, plusz az utóbbi évek egyik legjobb ginjével! Az izgalmas ízek keveredése egy bársonyos karácsonyi álmot formál, amit nevezhetnénk a brit nagymamák kedvencének is…De nem lennénk teljesen őszinték, hiszen ebben a finom coctailban együtt él a modern az újjal, a tojáslikőr a sherryvel és a ginnel, így több generáció is mosolyogva ízlelgetheti a Christmas Velvet Alexandert, az ünnep legselymesebb zamatú cocktailját!
A Bols Advocaat tojáslikőr a vanília édes aromájával kápráztat el minket ebben a nagyszerű cocktailban, ehhez társul a Sandeman likőrborban a gyümölcsök gazdag pezsgése, végül a Tanqueray gin letisztult borókás, citromos aromahullámai teszik fel a koronát a Christmas Velvet Alexanderre!
Hozzávalók:
45 ml Bols Advocaat tojáslikőr
45 ml Sanderman Sherry Fino
22.5 ml Tanqueray Dry Gin
Elkészítés:
Rázzuk össze lendületes mozdulatokkal a shakerben a tojáslikőrt a sherryvel és a ginnel, illetve ízlés szerinti mennyiségű jéggel. Finoman szűrjük le a keveréket, majd öntsük hűtött coctailos pohárba.
Díszítsük gyönyörű narancshéjjal és frissen reszelt szerecsendióval. A cocktail szervírozásához a Cuope pohár a legtökéletesebb.
Tom & Jerry cocktail
Ez egy könnyen és gyorsan elkészíthető cocktail, várjunk akár 3-4 vendéget karácsonyra vagy akár húszat. És attól sem kell tartanunk, hogy a nemtetszésüket kifejezni akaró családtagok fejbe vágnak minket egy palacsintasütővel, ahogyan az a Tom és Jerry rajzfilmekben elég gyakran történt.
A Tom & Jerry ugyanis egy frenetikusan finom cocktail, a tojásos alapokon és a fűszereken kívül pedig 3 parádés prémium ital tekeri a maximumra az élvezeti értékét! A Rum Nation Jamaican White Pot Still egy finom fehér rum fűszerességével édesget magához, a Hennessy konyakban ott lüktet a francia eaux de vie szőlők élettől sugárzó nemes aromája, a Bacardi Carta Blanca Superior rum meg elhozza nekünk a friss és ropogós borsosságot vaníliával, égetett barnacukorral és a téli fűszerek jellegzetességeivel.
Hozzávalók:
2 friss tojásfehérje
2 friss tojássárgája
6 kanál porcukor
15 ml Rum Nation Jamaican White Pot Still
2 csipet őrölt fahéj
2 csipet szegfűszeg
45 ml Hennessy konyak
45 ml Bacardi Carta Blanca Superior rum
forrásban lévő víz
A Tom & Jerry cocktail elkészítése:
Forraljunk 0.2 liter vizet, ami megközelítőleg 6 puncsospohárnak felel meg. Habverővel verjük bele a tojássárgáját a keverőedénybe addig, míg a régiek mondása szerint egészen olyan vékonnyá nem válik, akár a víz. Adjuk hozzá a cukrot, a jamaicai rumot, a fűszereket, és az egészet alaposan keverjük össze a habverővel.
Egy másik tálban kevergessük a tojásfehérjét a habverővel, amíg habbá nem válik. Aztán öntsük a habos tojásfehérjét a fűszeres-tojássárgás keverékbe, így máris megjelenik a Tom & Jerry alapjának tekintett különleges kettősség a cocktailban. A puncsos poharakba öntsünk ízlés szerinti mennyiségű konyakor és rumot, majd tegyünk bele 2 kanállal a különleges Tom & Jerry keverékből. A poharat finoman keverjük meg, és öntsünk rá forrásban lévő vizet.
Díszítsük a cocktailt frissen reszelt szerecsendióval, ami új íztartománnyal egészíti ki ezt a kiváló coctailt. Szervírozása puncsos pohárban a legelegánsabb!
Christmas Margarita
A Cosmopolitan formabontó találkozása a Margaritával, méghozzá egy 2011-ben kitalált karácsonyi cocktailban! Ha egy szemet – és lelket – gyönyörködtető karácsonyi koktélra szomjazunk, akkor a Christmas Margarita lesz az új kedvencünk a karácsonyi menü mellett az ünnepi asztalon!
A karácsonyi különlegességben megjelenő Patron a legmenőbb, legjobb minőséget képviselő tequilák egyike, a Grand Marnier C. Rouge likőr pedig a narancs nagyszerű aromaörvényeivel, az aszalt gyümölcsökkel, tejkaramellás jegyzetekkel teszi még különlegesebbé a Christmas Margaritánkat!
Hozzávalók:
45 ml Patron Reposado Tequila
45 ml áfonyalé
45 ml frissen facsart citromlé
15 ml Grand Marnier C. Rouge likőr
A Christmas Margarita elkészítése:
Rázzuk össze az összetevőket egy shakerben jéggel, szűrjük le a keveréket, majd öntsük hűtött poharakba.
Díszítsük félkör alakba csavart narancshéjjal. Szervírozásához használjunk Coupe poharat.
Rapscallion coctail
A bártenderek szerint ez a Manhattan füstös, skót változata, de a Pedro Ximéneznek köszönhetően Glasgowban ugyanolyan lelkesedéssel kortyolgatják, mint az Ibériai-félszigeten! Először a dán városban, Koppenhágában készítették el ezt a csodás coctailt 2012-ben. Tényleg művészi, ahogyan az Islay-szigetek füstös single malt whiskyjét a Pedro Ximénez sherry aromái megszelídítik, és karácsonyi finomsággá alakítják az erőteljesebb ízeket. Az ánizsos zamatoknak köszönhetően pedig még olyan gyanúnk is támadhat, mintha valaki pár korty bivalyerős abszintot csempészett volna a Rapscallion coctailunkba! A Rapscallion kifejezés magyarul „gézengúzt” jelent, és nem érdemtelenül: ez egy füstös, mégis édesen csalfa coctailköltemény, amely különös komplexitásával lopja be magát a prémium italkedvelők szívébe.
A Pastis ánizsos aromalavinája, a 12 éves Glenfiddich fűszeresen tölgyes, tejkaramellás zamata könnyen az egyik nagy kedvencünkké avathatja a Rapscallion coctailt. A Sandeman Pedro Ximenez-hordós áramlása édes és vaníliás finomsággal gazdagítja ezt a javíthatatlan „gézengúz” coctailt, a pontot az i-re végül a kamasz, 16 éves Lagavulin összetevő teszi fel, ami sherry füstösséggel mélyíti el a keverék komplexitás felé törekvő elemeit.
Hozzávalók:
7.5 ml Pernod Ricard Pastis ánizslikőr
45 ml Glenfiddich 12 years Whisky
45 ml Lagavulin 16 years Whisky
15 ml Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet
22.5 ml hideg víz
A Rapscallion cocktail elkészítése:
Öntsük az ánizslikőrt hűtött üvegbe, majd keverjük össze hideg vízzel, aztán hagyjuk állni egy kicsit. A többi összetevőt külön szűrjük le a jéggel, aztán összekeverhetjük az összetevőket.
Ez a cocktail Coupe üvegben szervírozva a legfinomabb! Díszítsük narancshéjjal, ha viszont egy formabontó húzással akarjuk feldobni a cocktailt, akkor szúrjunk fel a keverőpálcánkra egy ízletes olajbogyót, mert könnyen lenyűgözhetjük vele karácsonyi vendégeinket!
Fish House Punch
A punch története a régi cocktail legendáriumok szerint a 19. századra, egészen pontosan 1848-ra nyúlik vissza, mivel ekkor készítettek ilyet először annak örömére, hogy a nők is részt vehettek a Fish House Philadelphiában rendezett partiján, természetesen egy szuper karácsonyi ünnepségen. Ez az egyik leghíresebb puncsrecept, és eredetileg nagyobb mennyiségben készítették, egy tekintélyes méretű puncsostálban szervírozták, abból lehetett meríteni belőle.
A Camus VS cognac szőlős-fahéjas finomsággal árasztja el a cocktailt, a Bacardi Carta Oro (Gold) rum pedig bársonyos karamellával, fűszeres ánizzsal, enyhe borsossággal bolondítja meg ezt a karácsonyi puncsot.
Hozzávalók:
30 ml Camus VS cognac
22.5 ml Giffard Grenadine szirup
20 ml frissen facsart citromlé
30 ml Bacardi Carta Oro (Gold) rum
1 ½ tea (ízlés szerinti változat)
Elkészítés:
Rázzuk össze szokás szerint az összetevőket egy shakerben, hogy összekeveredjen egymással a nemes konyak, a gránátalmás szirup, a Bacardi, a tea és a citromlé. Ezután öntsük a keveréket coctailos pohárba, és már meg is kóstolhatjuk vendégeinkkel ezt a tüzes puncsot, ami felébreszti az érzékeinket!
Díszítsük reszelt szerecsendióval és naranccsal, majd szervírozzuk Collins pohárban.
A nagyszerű karácsonyi cocktailok után még több felfedezésre váró prémium italkülönlegességre szomjazik, amelyekkel elbűvölheti vendégeit? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kérje szakértő kollégáink segítségét!