A régi Itália dicső zamata: a Negroni koktél
A klassszikus Negroni koktél 1919-ben született a napfényes Firenzében. Camillo Negroni gróf imádta az Americano koktélt, de már annyit kortyolgatott belőle, hogy szerette volna egy extra “kick”-el bővíteni a koktél zamatát. Megkérte a bármixert, hogy cserélje a londoni utazásaira emlékeztető ginre a koktélban lévő szódát, és a bártenderek repertorája máris a nagyszerű Negronival gazdagodott. Ami annyira menővé vált, hogy Negroniék beindították a saját szeszfőzdéjüket Trevisóba, és előre keverten árulták a Negronit.
Ha a laza és stílusos dolce vita életérzésre vágyunk a közelgő kánikulában, akkor érdemes mielőbb beszerezni egy kis gint, vermuthot és Camparit!
Hozzávalók:
3 cl Dry Gin (Beefeater London Dry Gin, Tanqueray London Dry Gin vagy The STIN Dry Gin)
3 cl Vermuth Rosso (Martini Rosso)
3 cl Campari
narancshéj
szódaspricc (ízlés szerinti mennyiségben)
A Negroni koktél elkészítése:
Töltsünk jeget egy Old Fashioned pohárba, öntsük rá az összetevőket, majd kavargassuk őket egészen addig, míg az ízek össze nem érnek. A narancshéjjal még illatosabbá és csodásabbá tehetjük a Negroni koktélunkat.
Piña Colada: ananászos finomság Puerto Ricóból
A beszédes nevű Piña Colada ”szűrt ananászt” jelent, és ez a legmenőbb long drinkek egyike. A kiváló koktél Puerto Ricóból származik, 1978-ban az ország nemzeti italává választották a Piña Coladát, amelynek eredetéről számtalan legenda kering. Egyesek szerint Roberto Cofresi kalóz már az 1800-as években kikeverte magának az első változatát ananászból, kókusztejből és rumból. Ennél jóval valószínűbb az a verzió, miszerint Ricardo Garcia alkotta meg a koktél első változatát a Hiltonban, 1954-ben. Ricardo jó szokása szerint egy kókuszdióban feltálalt, kókuszos zamatú Coco Loco nevű itallal fogadta az érkező vendégeket, azonban egy alkalommal elfogyott a kókuszkészlete, így ananászból készített poharat. Garcia érezte, milyen zseniális új ízt kölcsönzött az ananász az italnak, így az ananász szűrt levével alakította ki a Piña Colada végső receptjét.
Hozzávalók:
5 cl fehér rum (Diplomatico Planas Rum, El Dorado 3 Years Rum vagy Cubaney Plata Natural Rum)
3 cl kókusz szirup
2 cl kókusztej vagy redukált kókuszpüré
1 dl ananászlé
5 dkg friss ananász
A Piña Colada elkészítése:
A blenderben, zúzott jéggel turmixoljuk minél selymesebbre a hozzávalókat, majd a koktélt szűrjük jéggel teli pohárba. A Piña Colada Goblet vagy hosszú Hurricane pohárban szervírozva a legszebb. Ha szeretnénk lenyűgözni a családtagjainkat és a barátainkat, akkor pálcára szűrt gyümölcsdarabokkal és színes szívószállal tálaljuk. A koktélospoharak szélét még különlegesebbé tehetjük egy-két koktélcseresznyével és ananászszelettel.
Egy koktél a kávé szerelmeseinek: Espresso Martini
Ha egy ütős koktélra vágyunk és szeretjük a kávét, akkor könnyen új kedvencet avathatunk az Espresso Martinivel. Számos legenda kering a köztudatban a kávés koktél keletkezéséről, a leggyakrabban mégis Dick Bradsell 1980-as évek végéről származó történetét emlegetik. Bradsell a londoni Freds Clubban dolgozott, és egy fiatal hölgy speciális koktélt kért tőle. Dick orrába és ízlelési memóriájába annyira élénken beírta magát a szomszédos Soho sörözőiben felszolgált őrölt kávé és az akkoriban popkult italnak számító vodka, hogy a két összetevő kombinációjából alkotta meg az Espresso Martinit.
Hozzávalók:
2.5 cl kávélikőr (Kahlúa)
2.5 cl friss espresso kávé
5 cl vodka (Russian Standard vagy Absolut 100 Vodka)
Az Espresso Martini elkészítése:
Tegyünk tört jeget a shakerbe, majd adjuk hozzá a finom kávélikőrt, az espresso kávét és a vodkát! A koktélt szervírozzuk Martinis pohárban, díszítsük 3 darab pörkölt kávészemmel.
A trópusi napsütés itala: a Mai Tai
„Mai tai roa ae”-annyira jó, hogy talán nem is erről a világról való! Így nyilatkoztak az első Mai Tairól Victor Bergeron Tahitiről érkező barátai, miután megízlelték a Tiki koktélok királynőjét, amely sokak szerint maga a trópusi napsütés egy pohárban, a legfinomabb frissítő a nyári forróságban. A Mai Tai eredetijét egy 17 éves jamaicai rummal készítették, de manapság a legtöbben dark rumot használnak hozzá.
Hozzávalók:
3 cl dark rum (Diplomatico Reserva Exclusiva 12 Years Rum, Dictador 12 Years Rum vagy Pyrat XO Reserve Rum)
3 cl fehér rum (Havana Club 3 Years Rum, Bacardi Carta Blanca Superior Rum vagy Captain Morgan White Rum)
1.5 cl Triple Sec (De Kuyper Triple Sec vagy Luxardo Triple Sec)
1.5 cl mandulaszirup
8 cl ananászlé
1 cl limelé
A Mai Tai elkészítése:
Rázzuk össze a hozzávalókat a shakerben, majd a végeredményt jégre töltjük (Collins poharakban szervírozva a legtökéletesebb). Díszítsük egy félbevágott limehéjjal vagy ananászszelettel, és egy szépséges mentalevéllel.
Nyári csobbanás a medencében: a Swimming Pool
Egy igazán izzasztó napon különösen jóleső érzés fejest ugrani a medencébe, és megmártózni a hűs habok között. Persze akkor sincs nagy gond, ha nincs medencénk, mert elkészíthetjük az egyik legjobb nyárindító koktélt, a Swimming Poolt, amelyben fenségesen örvénylik a bársonyosan édes Blue Curacao és a vodka! A Swimming Pool kókuszos krémessége által elsősorban a hölgyek kedvence, kékeszöld színében gyönyörködve pedig mi is egy úszómedence hullámai között érezhetjük magunkat.
Hozzávalók:
4 cl vodka (Bol's, Finlandia vagy Skyy)
2 cl Blue Curacao (Monin Blue Curacao)
2cl tejszín
8 cl ananászlé
A Swimming Pool elkészítése:
Tegyünk tört jeget a shakerbe, majd erőteljes mozdulatokkal rázzuk össze benne az összetevőket. A koktélt szervírozzuk long drinkes pohárban, és díszítsük koktélcseresznyével, ananászszelettel, esetleg ananászlevéllel.