Ki volt a gin feltalálója?
Számos legenda szövődött már a borókából komponált különlegesség köré, ám a legvalószínűbb az, hogy először 1550-ben Franciscus Sylvius eszelte ki ezt a frenetikus főzetet, és kezdetben gyógyászati célokra akarta használni. Az már csak a szerencsés véletlenek összjátéka, hogy időközben megváltoztak az eredeti célok, és napjaink stílusos italát üdvözölhetjük a gines poharakban! Olyan élenjáró kedvencekkel, mint a Sipsmith, a Haymans, a Bathtub vagy a Citadelle Gin.
A gyógyászatban jártas elmék már a középkorban felfigyeltek arra, hogy a későbbi gin lelkét adó borókabogyó fertőtlenít, ráadásul a láz csillapításában is elévülhetetlen érdemei vannak.
A genever a gin előfutára
A ginekről mindenkinek London jut az eszébe, ám a klasszikus gin históriája a szélmalmok országában vette kezdetét. A gin kiindulópontját genevernek hívták (hollandul ez a szó jelenti a borókabogyót). A Hollandiában járó brit katonák fedezték fel, és ennek receptjét valamikor az 1600-as évek közepén hozták Angliába, ahol gin néven vonult be a köztudatba!
A genever egy borókapárlat, egyenesen Hollandiából. Kicsit olyan benyomást kelt az emberben, mintha egy lágyabb whiskyt kortyolgatnánk borókás finomhangolással. A gin a genever örökségét követi, de már nem a tulipánok országában, hanem Londonban született (arról nem is beszélve, hogy sokkal egyedibb és kiforrottabb párlat, mint a genever). A genever az 1600-as évek végén megjelent a holland gyógyszertárakban, és úgy gondolták, hogy jótékony hatással van a betegségekre.
A desztillált borókabogyós italt már a nyolcvanéves háború (1568-1648) között is kortyolgatták a holland katonák, hogy bátorságot merítsenek belőle a küzdelmekhez.
A gin ördögi átok az angol társadalomra?
Bizony voltak olyan idők, amikor a britek így gondolkodtak. Mikor az ital olcsóbb és könnyen elérhető változata megjelent Nagy-Britanniában, akkor a nők is együtt itták a mulatókban a férjük mellett, és sokak rosszallása szerint elhanyagolták a gyermekeiket. Szerencsére nem minden angol anya döntött a gin és a kicsapongás mellett, ráadásul a párlatok minősége is rengeteget javult az azóta eltelt évszázadokban, és manapság olyan prémium gineket kóstolhatunk, mint a Tarsier Gin, a Tanqueray Gin vagy a magyar gyártású Opera és Seven Hills Tokaji Gin.
A külföldről érkező párlatokra és borokra a briteknél iszonyatos vámokat vetettek ki a 18.században, ez is hozzájárult a helyi gindesztillálás felemelkedéséhez a gin növekvő népszerűségéhez.
1721-ben a britek már valósággal megőrültek a ginért. Beszédes adat, hogy már ekkoriban 3.5 millió gallon gint fogyasztottak. A korábbi tudósítások szerint az angolok jelentős része gyakori ginmámorban töltötte a napjait, amihez hozzájárult a gin hihetetlen olcsó ára (sokszor még a „pancsolt” ginek siralmas minősége sem érdekelte az embereket).
A gin „gyermekkorában”, 1725-ben Londonban már 1500 aktív stillben készítettek gint
Ebben az időben már összesen 6287 helyen lehetett gint vásárolni. A nagyszámú ginkészítő üzem létrejöttének oka az volt, hogy az angol állam mindenkinek megengedte a saját ginlepárló létrehozását, ezért nyakra-főre bukkantak fel a semmiből a ginkészítő vállalatok. Mindenki a lehető legfinomabb ginnel akart előrukkolni, ezért a britek vadul keverték egymással a legváltozatosabb összetevőket, ez volt a kádban főzött bathtub ginek kora.
Az 1920-ban kezdődő szesztilalom 13 évig tartott, ezalatt kerültek újból a reflektorfénybe a bathtub ginek. A Volkstead-törvény miatt nem lehetett legálisan szeszt inni és árusítani az Amerikai Egyesült Államokban, ezért sokan a saját kádjukban láttak neki a ginkészítésnek. Ennek a bizarr korszaknak és párlatainak állított folyékony emléket napjaink egyik kiváló itala, az amerikai Bathtub Navy Strength Gin.
A ginek hitvány minőségéhez jelentősen hozzájárult az a tény, hogy olcsó gabonafajtákból desztillálták őket, ráadásul gyakran hígították a párlatokat terpentinolajjal és kétes savakkal, ami nem tett jót a ginek ízének. A furcsa ízeket rózsavízzel és cukorral igyekeztek tompítani, hogy végül egy valamelyest iható gin legyen a végeredmény.
1736-ban kitört a nagy ginlázadás
Az angolok ugyanis annyira rákaptak az olcsó ginre, és agy botrányokat okozott a konzervatív brit társadalomban. A gin által keltett skandalumok korlátozása gyanánt egyre magasabbra emelkedett a ginre bevezetett adó, és a hatóságok megtiltották az új ginlicenszek bevezetését.
Jelentősen beszűkültek a ginfogyasztás lehetőségei, ennek eredményeként az emberek elveszítették a türelmüket, és kitört a ginlázadás. Innentől kezdve a gin ügye a 18. században társadalmi kérdéssé nőtte ki magát. Főként azért, mert eleinte ez a stílusos borókaköltemény a szegények és a londoni tömeg itala volt, amelynek hiánya iszonyatos hullámokat keltett a korai közösségekben, és veszélyeztette London város rendjét is a lázadások éveiben.
A gin eleinte gyógyszerként vált elterjedtté
Mielőtt a világ egyik legjobb párlata lett belőle, a gin az Indiában szolgáló brit katonák kortyolgatták a malária ellen. Tonikkal és a kininnel keverve a gin fenséges italnak bizonyult, és már ekkor sokan megkedvelték.
Voltak olyan időszakok, amikor a keringési problémákra és a fertőzések gyógyítására kifejezetten gint írtak fel a betegségben szenvedőknek. Ma már kicsit visszasírjuk ezeket az időket, de a folyékony életelixírnek számtalan jótékony hatása van az egészségünkre, mert fő komponense, a boróka egy igazi szuperélelmiszer.
A Gin & Tonic ötlete Indiából származik
A gin a brit katonák által vált igazán popkult itallá. Míg az angol tengerészek rumot kaptak napi motiváció gyanánt, a brit tengerészeti vezetők gin-porcióval merítettek új motivációt a viharos hullámok legyőzéséhez.
A világ legkeresettebb long drinkje, a Gin & Tonic a brit katonák indiai jelenlétének köszönheti a születését. A brit korona ugyanis a 19. század első felében elfoglalta Indiát, a katonáknak minden áldott nap kinint kellett fogyasztaniuk a trópusi malária elkerülése érdekébe. A kesernyés íz persze nem volt minden harcos ínyére, ezért pár leleményes brit fegyverforgató vízzel, cukorral és lime-mal igyekezett csillapítani a keserű aromahullámokat. Egy nap valamennyi harcosnak még ragyogóbb ötlete támadt, és ginnel pörgette fel a kinines italt. Ez volt a Gin & Tonic első szívdobbanása!
A gin minőségéről az döntött, mennyire képes lángra lobbantani a puskaport
Ezekre az érdekes kísérletekre a brit királyi haditengerészet bárkáin került sor. A puskapor egy kiváló indikátor volt arra nézve, mennyire minőségi vagy hitvány ginnel van dolga a katonáknak. A katonák gint öntöttek a puskaporra, és kíváncsian várták, vajon beizzítja-e azt. Mert ebben az esetben egy grandiózus ginre ismertek benne, és örömmel vitték magukkal a hosszabb tengeri kalandokra is.
Ebből a kísérletsorozatból született a Navy Strength gin kategóriája, amely rendszerint magasabb alkoholtartalommal bíró italokat körvonalaz. Az Edinburgh Cannonball Navy Stength Gin és a Rumbuillon Navy Strength Gin megidézi azokat a régmúlt időket, amikor még az ágyúk melletti puskaporos fedélzeten tesztelték a ginek nagyszerűségét.
A gin összetevői alig változtak az elmúlt évszázadokban
Ahhoz, hogy a szesz ginnek minősüljön, borókabogyóval kell ízesíteni. Az törvényileg nincs pontosan meghatározva, hogy a boróka által vezérelt aromakarakternek milyen arányban kell borókát tartalmaznia, és arról sem szól előírás, hány más növényi aromát lehet felhasználni, illetve mennyi borókát lehet a párlathoz hozzáadni a lepárlás folyamán.
Izgalmas adalék, hogy a ginek készítéséhez használt boróka tekintélyes része vadon szedett, tehát a többségük nem otthoni termesztésből származik, és ez sajátos ízt kölcsönöz ezeknek a nem mindennapi párlatoknak. s brit tengerészeti vezetők kedélyállapotát ginnel dobták fel.
A botanikai összetevők között mindig szerepel a koriander, az orris gyökér, az édesgyökér, a kassziakéreg és a citromhéj. Számos más gyógynövény és fűszer is szerepet kaphat a ginben. Például rendre feltűnik a ginekben a bors és a bazsalikom.
A gint alapvetően nem arra tervezték, hogy önmagában igyák
Sokkal inkább arra, hogy gin tonikként tegyen ránk felejthetetlen benyomást! A finom kombináció elrejti a gin eredendően kesernyés ízét.
1823 telén már a Gin Hot Twist volt London legmenőbb itala
Olyannyira, hogy a nagy zimankóban egy férfi elképesztő módon egy 149 soros verset írt az újságoknak a szívet-lelket melengető gines italról, és nem győzte magasztalni az erényeit és finomságát.
Cikkünk folytatásában kiderül, mi a gin téli ikertestvére, hol a legmagasabb az egy főre jutó ginfogyasztás a bolygón, és milyen apokalipszis fenyegette végső apokalipszissel a borókát!
Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a legfinomabb ginek birodalmát! A nagy ginkalandhoz kérje szakértő kollégáink segítségét, akik megtalálják az ízlésének legjobban illő borókakölteményt. Nálunk mindenki megtalálja régi vagy új kedvencét!
Világszerte egyre nagyobb kedvenc a gin, mégis keveset tudunk az egyre táguló ginek univerzumáról. Lássuk, mik a legérdekesebb tények a borókából készített italkölteményben!
A gint eleinte úgy kezelték, mint a malária elleni eszményi gyógyszert. Régen a brit királyi haditengerészet berkein belül a gin erősségét és minőségét az mutatta meg, mennyire képes lángra lobbantani a puskaport! Tényleg a Fülöp-szigeteken a legmagasabb az egy főre jutó ginfogyasztás? Mikor van a gin világnapja, és milyen különleges ételek aromája illik tökéletesen a ginkortyokhoz? És vajon miért hozta el 2015 majdnem a végítéletet a ginek számára? Az is egy ígéretes infó, hogy a gin a boróka által a legegészségesebb párlatok egyike!
Bizony a gin kapcsán is létezik néhány különleges érdekesség, ami nemcsak megdöbbent, hanem valósággal felrobbantja az elmét!
Az első pink gin 1826-ban jelent meg
Manapság aranykorukat élik a pink ginek, ám már a 19. század első felében felbukkant ez a kategória.
A régi legendák szerint a Hercules hajó fedélzetén, ami a Karib-tenger habjait szelte. Henry Workshop és Jack Bristow kapitány összedugták a fejüket, és kifőzték a világ első pink ginjét!
Az első brit koktélkönyvben már felbukkant a gin
Egy olyan cocktail kapcsán, ami gyömbérszirupból, narancs curacaóból és bitteres komponens keverésével alkotott maradandót. A jeles könyv William Terrington tollából származott, a pontos címe pedig Cooling Cups and Dainty Drinks volt.
Amerikában a sós gin volt a menő a 19. század végén
Ekkoriban számos amerikai család olajbogyót majszolt a gin mellé.
A sajátos trend szerencsére nem vált örökérvényűvé, hanem felülírta a gin tonikos és édes irányba történő fejlődése.
1928: a gin és a paradicsomlé a másnaposság tökéletes ellenszere?
Ez a szokatlan következtetés fogalmazódott meg New York Cityben a nagy gazdasági világválság előtti esztendőben, még jó pár évvel a vodka-alaptónusú Bloody Mary előtt.
Az érdekes felvetés a St. Regis Hotel King King Cole Termében hangzott el.
A gin új lendületet adott a cocktail világnak
Több koktél alapzamatának kiindulópontja a gin, mint amit bármelyik más szeszfajta elmondhat magáról. A legismertebbek közé tartozik a Martini, a Gin & Tonic, a Negroni, a Gimlet és a Floradora.
A gines zamatok „mennybemenetele” mindenképp a sokak kedvencének számító Gin & Tonic, amelyet tradicionálisan lime levéllel díszítenek.
A ginről sokaknak a Martini és a Martinis pohár jut az eszébe
A James Bond filmeknek köszönhetően a Martini lett a legnépszerűbb ginkoktél.
A kiváló Martini koktél legendás receptje szerint 1 rész ginből és 5 rész édes vermutból áll. Emellett persze létezik Dry Martini, amely kifejezetten a ginre száraz vermutra épül, míg a Dry Vodka Martini a vodka, a gin és a száraz Martini találkozását emeli új élményszintre. A legmenőbb titkosügynök felrázva, nem keverve issza. Az 1990-es években jelent meg a jellegzetes Martinis pohár, ami azóta már csak koktélospohárként vonult be a köztudatba.
A Fülöp-szigeteken a legmagasabb az egy főre jutó ginfogyasztás
Elsőre döbbenetesnek hangzik, de az iparági becslések szerint egy átlagos filippínó évente lazán elkortyol 1.4 liter gint. A Fülöp-szigetek lakosait az Amerikai Egyesült Államok és Spanyolország követi legnagyobb ginfogyasztó nemzetként, de ez akkor is egy egészen meghökkentő adat.
A gin alapját jelentő borókabogyó valójában nem is bogyó
Sokkal inkább egy magasan fejlett fenyőtoboz lédús és zamatos héjjal, amelyek virtuálisan bogyós megjelenést kölcsönöznek neki.
De talán nem is a borókabogyó kategorizálása a legfontosabb tulajdonsága, hanem az a karakteres íz, amit ezer közül is megismernénk, hiszen ez adja a legjobb ginek zamatának fő esszenciáját. A boróka olyan egyedi ízt kölcsönöz a ginnek, hogy e sajátos finomság miatt tud kiemelkedni a párlatok tengeréből.
A gin a borókabogyó miatt a világ legegészségesebb párlatok egyike
A boróka ugyanis táplálkozástani érzelemben egy „szupergyümölcs”. Egy érdekes történelmi adalék: voltak olyan időszakok, amikor borókát tettek a pestisdoktorok jellegzetes madárszerű álarcába, mert úgy vélték, hogy ez az egészséges gyümölcs megóvja őket a pestis keserves kínjaitól. Nemcsak az orvosok, hanem sokszor a pestissel sújtott városok lakói is hittek a boróka gyógyerejében: sokan borókaolajos fürdőket vettek, hogy megmeneküljenek a pestis gyötrelmeitől.
A boróka alapvetően alacsony kalóriatartalmú, és a lepárlást túlélő botanikai tulajdonságok rengeteg egészséges tulajdonsággal bírnak. A boróka adja a ginek jellegzetes, legkönnyebben felismerhető ízét. Számos brit ginvállalat a Skócia zord tájain termő borókabogyót használja az italaihoz. A borókában kiemelkedően magas a C-vitaminszint és a flavonoidok száma, amelyek segítenek az ember testnek a fertőzések elleni küzdelemben. Másrészt a borókabogyóban illóolajok is vannak, ezek adják a ginek lágy textúráját. Ezek olyan anyagok, amelyek a megfázás elleni küzdelemben is segítenek.
A borókabogyók bővelkednek antioxidánsokban, tehát felveszik a küzdelmet a test öregedésével szemben.
Ami persze nem azt jelenti, hogy állandóan gint kell kortyolgatni az egészség megőrzése érdekében, de ha már választhatunk egy bivalyerős, nagyon magas alkoholtartalmú párlat és a gin között, akkor bizony ildomosabb olyan gineket választanunk, mint a Hernö Bio Gin vagy a Bombay Sapphire, a Beefeater, a Hendrick’s, a Plymouth Gin, a Greenal’s vagy a Malfy. Több kutatás szerint ugyanis ezek a ginek számítanak a legegészségesebbnek a gin kategóriában.
A gin rengeteg ételhez illik
A teljesség igénye nélkül elmondhatjuk, hogy a füstölt lazachoz, a gyömbéres garnélarákhoz, a dióhoz, a rebarbarához és a bárányhoz is. És még sorolhatnánk egy darabig a tekintélyes listát…Az kétségtelen, hogy a gin egy igazi Jolly Joker, ami az ízletes gasztronómiai párosításokat illeti, ezért érdemes beszerezni egy minőségi gint a fenséges lakoma falatjai mellé.
A gasztroguruk rámutattak arra, hogy a gin számtalan ételhez kiválóan passzol!
A gin és a curry például tökéletes párosítást jelent. Az ízek házassága olyan tökéletességgel simul egymásra, hogy egyik sem múlja felül a másikat. Egy ilyen párosítás olyan ínycsiklandozó zamatot ígér, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a kombinációt!
A legkorábbról datált ginpárosítás a mézeskalács és a gin harmóniája volt. A pompás aromatikus kapcsolódás annyira telitalálatnak bizonyult, hogy a brit ginkultúrában a mai napig előszeretettel élvezik a kedvenc borókakölteményüket mézeskalács majszolgatása mellett.
A Sloe gin a hagyományos gin téli ikertestvére
A kökényből készített ginek manapság egyre népszerűbbek, amire remek példa a Gordons Sloe Gin, a Monkey 47 Sloe Gin, a Plymouth Sloe Gin vagy a Haymans Sloe Gin populáris finomsága.
Sokan a zimankósabb téi hónapokban éreznek kedvet a Sloe Ginhez. És olyan karácsonyi partyk is akadnak a ködös Albionban, ahol forró Sloe Gin gőzölög a családi asztalon.
A gin hozzájárult egy hajózási világrekordhoz
Sir Francis Chichester volt az első férfi, aki háromszor körülhajózta a Földet egy vitorlással. És mindezt egyedül valósította meg, a fedélzeten egy kis ginnel…Elmondása szerint ebben az extra rekordban a gin is jelentős szerepet játszott.
Sikerét ugyanis a jeles Francis napi egy pohár pink gin számlájára. Itala ginből, Angostura bitterből és hidegvízből tevődött össze. A nemes italnak köszönhetően a hajós rendre megbirkózott az akadályokkal, és az a nap volt a legszomorúbb számára, amikor elfogyott a gin!
2015 majdnem elhozta az apokalipszist a ginek számára
Ekkoriban ugyanis egy váratlan gombás betegség sújtott le a borókanövényekre. A tudósok sokáig attól tartottak, hogy Nagy-Britannia elveszítheti a borókatermésének tekintélyes részét, ami komor árnyakat vetített volna a gin jövőjére…
Szerencsére megúsztuk a kataklizmát, a borókapopulációban nem történt jelentős változás. És napjainkban olyan ragyogó rumokat ihatunk, mint a The Botanist Gin, a Finsbury London Dry Gin vagy a Tobermory Gin.
A ginnek már saját világnapja is van
Ezt minden évben június második szombatján ünnepeljük. Ezen a napon minden ginrajongónak érdemes megkóstolni egy különleges párlatot a gin műfajából. Legyen szó egy klasszikusabb ginről, mint a Beefeater, a Gordons, a Tanqueray, vagy egy újhullámosabb finomságról, mint a Tarquins, az Opihr, a Hernö Bio Gin vagy a Monkey 47.
A ginfogasztás a világ minden pontján összekovácsolja az embereket, és szinte mindegy, hogy ütős cocktailokban, gin-tonikként vagy önmagában kortyolgatva fogyasztjuk.
Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a legfinomabb ginek birodalmát! A nagy ginkalandhoz kérje szakértő kollégáink segítségét, akik megtalálják az ízlésének legjobban illő borókakölteményt. Nálunk mindenki megtalálja régi vagy új kedvencét! Kóstolja meg a japán zamatokban tobzódó Roku Gint, a magyar Opera Gint és Seven Hills Tokaji Gint, a Brockmans Premium Gint vagy a Ryan Reynolds nevével fémjelzett amerikai Aviation Gint!