Tarsier: Gin a dzsungel vad szívéből, pápaszemes makival és délkelet-ázsiai innovációval
A Mekong-delta trópusi esőerdőiben kalandozni felér 5 akciófilmmel. Ráadásul Délkelet-Ázsia mágnesként vonzza a kalandvágyó embereket, mint Tim Driver és Sherwi Achebuche, akik megalapították a becsvágyó és trópusi aromákkal játszó Tarsier ginvállalatot. Úgy döntöttek, csavarnak egy embereset az unalomig ismert gines receptúrákon, és a határokat feszegetve egészen eredeti párlattal rukkolnak elő. Valami olyannal, ami nemcsak a borókás zamatok himnuszát zengi, hanem mer újat mondani, és feltárja Ázsia figyelemreméltó, színpompás aromatikai gazdagságát. Elmentek hát a világ egyik legizgalmasabb őserdejébe ihletet keresni, „ginspirációt” meríteni. Kiruccanásuk olyan produktívra sikerült, hogy kreatív ginek sorozatát indították útjára: a Tarsier Southeast Asian Dry Gint, a Tarsier Oriental Pink Gint, a Tarsier Khao San Chili Gint, a Tarsier Taipei Old Tom Gint.
Olyan őserdei csodákkal stimulálták a fantáziájukat, mint a kambodzsai Angkor Wat, az esztétikumával magával ragadó Palawan-szigetek, vagy a vietnámi Hoi An lámpás utcái. Az ízlelőbimbóikra is hatást gyakorolt ez az eufóriában gazdag kiruccanás. Elmélyültek a délkelet-ázsiai gasztronómiában, és ötvözték a ginek zamatával, ez serkentette az aromák közötti egyensúlykeresés folyamatát.
Felfigyeltek egy fürge és a cukiságmérőt csúcsra járató főemlősre, a pápaszemes makira. A dzsungelek tüneményes kabalájára, aki a brand emblematikus szellemállata lett, róla nevezték el a Tarsier brandet. A bájos kis bestia a civilizáció előretörése miatt sajnos egyre inkább a kihalás szélére sodródik. A Tarsier Gin azonban védőszárnyai alá vette a makit, és nyereségük 10%-át környezetvédelmi célokra fordítják, hogy elősegítsék a pápaszemes makik fennmaradását a természetes élőhelyükön a forróságtól izzó dzsungel vad szívében.
A Tarsier olyan zseniális zamatokkal értelmezi újra a gin műfaját, mint a a calamansi (a Fülöp-szigetekről származó citrom) élénk citrusossága, és thai édes bazsalikomot is bevetnek a párlatban a lágyszárú és sós jegyek elmélyítéséért. Lényeges volt a Galangal fűszer használata, mert ez melegséget adott a Tarsiernek és további érdekes citrusos rétegekkel egészítette ki a meglévő karaktert. Mindemellett ott van még a vörös és fekete Kampot bors, ezek a Tarsier komplexitásáért, fűszerességében és hosszú lecsengésében játszanak szerepet.
Kínai licsiből nyert eufória: a Kwai Feh Likőr
Kínáról mindenkinek a nagy fal, a pandák jutnak az eszébe. A különleges italokra szomjazók azonban újabban egy másik kínai kuriózumra gondolnak, a Kwai Feh nem mindennapi aromaáramlására, amely egy lendületes likőrbe csempészte Kína ezerarcú botanikai boszorkánykonyháját!
Kína kedvenc gyümölcse a lédús, egzotikus zamatokban bővelkedő licsi. Belekódolták a Távol-Kelet zamatainak dinamikáját. Hordoz egy ecsetvonásnyi misztikumot az ősi kultúra örökségéből is, és mosolyt varázsol a hatalmas kontinens nehéz körülmények között élő embereinek arcára.
A Kwai Feh olyan, mint a kínaiak ősi szimbólumaként megjelenő jin-jang: egyszerre bársonyos áramlással kényezteti az embert, ugyanakkor az édessége mellett acélos erő, markáns zamatkultúra rejlik benne, drágakőként csillog a likőrök között. A Kwai Feh egy szenvedélyesen hömpölygő kínai folyóra emlékeztet, amely vagány vehemenciával feszegeti a medrét, az ízek korábban tapasztalt határait. A likőr lelkét alkotó licsi egy parfümös, virágos árnyalatokkal játszó esszenciából táplálkozik, gyümölcsössége új dimenziót nyit a likőrökkel kapcsolatos tapasztalatainknak. Az édes virágosság és a trópusi cirkulálás együttélése megnyitja az érzékszerveinket. És megismerkedhetünk a klasszikus kínai licsivel, amit magasztos gyümölcsként majszolnak a tengerparton és a folyók mellett.
A kínaiak nemcsak a tradíció mait imádják ezt a csodás finomságot: a Kwai Feh aromatikus bázisát jelentő licsit Kínában a szerelem gyümölcsének nevezik, mert igen előkelő helyen szerepel a leghatékonyabb afrodiziákumok listáján.
Opihr Gin: a fűszerutaktól inspirál gin a keleti kereskedelem szupersztrádájáról
Az Opihr – helyes kiejtéssel: o-peer – a biblikus időket idéző Salamon király legendás kincsekben bővelkedő birodalmára utal, ahol mindenki úszott a gazdagságban és hihetetlenül jó egészségnek örvendett. A filozofikus természetű király Opihrból kapta az érzékszerveket felébresztő fűszerszállítmányokat, a valóságos vagyonnal felérő elefántcsontot, az aranyat, ezüstöt és gyémántot, és játékos majmokat, szemgyönyörködtető tollú pávákat is, amelyek felderítették a szívét. Még a pallérozott tudással rendelkező régészek sem tudják pontosan megmondani, hol lehetett Opihr fantasztikus területe, ez a keleti Eldorado, azonban szervesen kapcsolódik az ősi Fűszerutak örökségéhez. Egy kalandos útvonalhoz, ahol a vállalkozó szellemű, mindenre elszánt kereskedők gyalogosan vándoroltak portékáikkal. Akár több ezer mérföldre is elmentek, hogy elvigyék az embereknek a fűszereket, az egzotikus gyógynövényeket, ami akkoriban csilingelő, napként ragyogó aranyat jelentett az erszényükben. Olyan összetevőkkel kápráztatták el a messzi vidékek lakóit, mint amikből az Opihr Gin építkezik.
A lágy kámfortossággal kavargó gin zamatában bársonyos balanszt alkot a keleti fűszerösvények édessége és pikantériája. Egyszerre parfümös és citrusos, teli római köménnyel, kardamommal és földes jegyekkel, a narancs és citromhéj egzotikumával.
Az Opihr Oriental Spiced Gin illatolása és megízlelése közben úgy érezhetjük, mintha mi is végigjárnánk a kalandorok útját Indián, Indonézián, Törökországon, Olaszországon, Spanyolországon, Marokkón át egészen az angliai végállomásig, ahol végül lepárolják ezt a keleti esszenciát. Ránk már szerencsére nem leselkednek a kalózok és a sziklák közt bujkáló rablók, azonban a fűszeres és mágikus ízek elbűvölőek, mintha tényleg visszaugranánk pár évezredet az időben!
Ez van, ha egy felejthetetlen borókakölteménybe felvillantják a velünk élő történelmet és a keleti ízek mesés szupersztrádáját!
Tajvani malátavarázs: a Kavalan Single Malt Whisky
Ezer színben játszó szivárvány falu, a Yushan Nemzeti Park buja erdői és sziklái, a Taroko márványtükröződésű sziklái, az Orchidea-sziget lelket tisztító csodája, és persze Taipei főváros, ahol vidáman együtt él a holland, francia, spanyol és kínai kultúra. Ez mind Tajvan!
A csodás országnak azonban van egy újabb csodája is, ami a Kavalan single malt palackjában szunnyad. Egy ütős és helyi ízekből építkező aromakatedrális, amellyel Tajvan felnőtt a skót, japán, ír és amerikai whiskykhez. A Kavalan Whisky az évszázadok óta itt élő kavalan bennszülöttekről kapta a nevét, akik valaha a mai Yilan megyei Kavalan-síkságon éltek. A lepárló készített már olyan italt, amely Jim Murray-t is elbűvölte, aki Whisky Bibliájában 2012-ben „az év új whiskyjének” nevezte a Kavalan Solist Fino Sherry Cask Malt Whisky-t. 2016-ban pedig a Kavalan Vinho Barrique Whisky lett a világ legjobb single malt whiskyje a World Whiskies Awardon.
A Kavalan egy vibrálóan élő, számtalan komponenstől lüktető ital, amelyben egyesül a Snow Mountains és a Central Mountains kristálytiszta forrásvize, ínnen ered a párlat eszményi tisztasága.
A Yi-Lan hegy lábainál készített whisky illatában selymes szárnyú pillangóként szárnyal az orrunkba a pillangó orchidea, a trópusi gyümölcsök összetéveszthetetlen zamata, a mangó aromája. Az illatok között kirajzolódik a vanília és kókuszos jelleg, a csokoládé édességtobzódásával együtt. A fűszereség pikáns csavarral dobja fel az alapkaraktert, közben az olajos és citrusos dinamika teszi még kellemesebbé a tajvani ízek egyensúlyát.
Főszerepben a rizs: a Choya Sake
Mindenki tudja, hogy a szaké a japánok nemzeti itala, egy remekbeszabott rizsbor, ami a lehető legtöbbet hozza ki az erjesztési mechanizmus átgondoltságából.
A Choya szaké egy 15%-os alkoholtartalommal áramló csoda. Megidézi egy lágy fehérbor költészettel felérő finomságát. A Golf-áramlatra emlékeztető módon télen melegít, nyáron hűtve érdemes inni, a japánok tradicionális szervírozását követve egy kis kerámiacsészében.
A Choya elhozza nekünk a japán életérzést. Ott kering a poharunkban a szolid gyümölcsösség, a rizsre jellemző édes kísértés, a sárgadinnye lédús finomsága.
Szóval mindenkinek érdemes megkóstolni, aki egy autentikus japán italra vágyik!
India dicső múltja ginbe álmodva: a Jaisalmer Indian Crafted
Lenyűgöző bazárok, színek és szultáni paloták Delhiben, Adzsantai barlangtemplomok, a napsütéses Rádzsasztán Kék városa, Jodhpur, Goa strandok, a spirituális város Váránaszi mecsetei…India annyi varázslatot tartogat, hogy egyetlen életben szinte lehetetlen befogadni! Azonban ha ebben az életben csak egyetlen indiai gint kóstolunk akkor must-have tétel a Jaisalmer, a gigászi ország elementáris élményt adó ginje, amely palackba zárta a mesés ország szellemiségét.
Jaisalmert a régi időkben gyakran hasonlították egy isteni arany vászonhoz, élénk színeinek a ragyogó hercegségek adtak életerőt. Egykoron 15 marcona herceg tisztelgett Jaisalmer uralkodója előtt, és ez a hódolat tette büszkévé a királyt. A Jaisalmer e heroikus életszemlélet folyékony monumentuma, minden íze a birodalmak felett uralkodó maharadzsák életébe nyújt bepillantást. A Jaisalmer Gin a ragyogó régmúlt visszatérése, a dicső idők újjáéledése. Összetevőinek listáján olyan ízletes összetevők bukkannak fel, mint a köménymag, a Daarjeling zöld tea, szóval egy epikus élményben részesülünk, ha megízleljük ezt az indiai íztobzódást.
Képzeljük el a Jaisalmer gint, mint egy borókára épülő palotát, amelynek oszlopai válogatott gyógynövények. Acélos szerkezetükben ott van a vetiver, a komplex fűszerek örvénye, a kubebabors, a citromfű, amelyek játékosan simogatják az orrunkat. Ugyanakkor az aromatikus palota építőelemei közé tartozik az angelikagyökér, az édesgyökér, a kandiscukor fűszeressége.
A hindu istenek itala: az Amrut Indian Whisky.
A hinduk életét olyannyira átszövi a vallás, hogy az utóbbi idők egyik legizgalmasabb indiai párlatát is Amrutnak nevezték el. A hindu istenek és a démonok olyan végeláthatatlan küzdelmet folytatnak egymással, hogy felkorbácsolják a vizet, és a köpüléséhez Meru hegyét használták. A „nagy kavarás” melléktermékeként keletkezett egy aranyserleg, benne az istenek misztikus italával, az úgynevezett Amruttal – erről kapta a nevét az Amrut Indian Whisky. Ami olyan parádésan játszik a helyi aromákkal, hogy még Brahma, Visnu és Síva is elégedett mosollyal koccintana ezzel a remek itallal.
Az Amrut minden zamata visszavisz minket az istenek és hősök korába. A whisky finomhangolásáról a Himalája lábánál termő gabona gondoskodik. Ez a remek whisky egy igazi életelixír, miként az ősi amrut itala, amellyel a hindu istenek diadalt arattak a marcona démonok serege felett.
Az Amrut Whisky alappárlata a nemes brit hagyományokon alapszik. Felvonultatja a mágikus Kelet misztikus, fűszeres aromaárnyalatait is, hogy a rajongók minél páratlanabb élményben részesülhessenek az ízlelgetése közben. A tölgyfahordó érlelésnek köszönhető az Amrut Whisky kiforrott s kiegyensúlyozott zamata, emellett a Himalája lábánál termő árpa is rengeteget hozzáad ehhez a frenetikus italhoz.
Aromatikus jin jang Japánból: a Suntory Hibiki Japanese Harmony Whisky
A japán szellemiségbe valahogy belekódolták a harmonikus egyensúly keresését, legyen szó fákról, fűről, kövektől, folyókról vagy egy kiegyensúlyozott aromákkal cirkuláló whiskyről.
A japán Yamazaki völgyben a Hbiki lepárlója szinte a semmiből épült 1923-ban, és azóta megállíthatatlanul ontja magából a jobbnál jobb italokat, immáron a Suntory égisze alatt. A Hibiki Japanese Harmony Whisky öt különböző hordóban érlelt whiskyt kever művészi tökéllyel, ezek között felbukkan az American White Oak, a Sherry Oak és Mizunara Oak zamata,
Ebben az ízig-vérig japán italban egy remek párlattal van dolgunk! Már az illat felfedi a rózsavilág mesés illatát, a rozmaringos fűszeresség fuvallatait, a szantálfa aromájára. A méz édessége suhan a nyelvünkön, a kandírozott narancs jellegzetes esszenciájával, a fehér csoki krémessége édesget minket magához. Az utóízben hírt ad magáról a Mizunara tölgy, a japánok egyik legnagyobb kincse, amely szantálfás egzotikumot csempész a komplex aromaszerkezetbe.
Kőoroszlán őrzi a tajvani ciroklikőrt: a Kinmen Guardian Lion Kaoliang
Egy leviatán méretű oroszlán bárkit megállásra késztet. Még akkor is, ha kőből van. Mivel a kinmenek hite szerint bármikor fennáll a lehetőség, hogy életre kel, és támadásba lendül…Kinmen szigetén lenyűgöző méretű kőoroszlánok állnak, ők védik a kinmen népet a kezdetek kezdete óta a gonosz szellemektől és a gyilkos erejű szélviharoktól. És ha valaki „jó kinmen” volt, akkor bizony még a kívánságait is teljesítik – ezt az őslakók úgy hálálták meg, hogy vörös köpenyt helyeztek a segítőkész varázsállatokra.
A gyönyörű bestiák a Kinmen Guardian Lion Kaoliang Likőr palackján is megjelennek, azonban szerencsére nem állítanak akadályt az elé, hogy megkóstoljuk ezt a keleti aromatikus finomságot!
A kaoliang ivása igazi kultusz Kínában, Koreában és Tajvanban. A cirokból születő dinamikus likőr éterien tiszta zamatokkal édesgeti magához a különlegességre szomjazókat, a kaoliang pedig elsodor minket a tajvani temperamentumos italok birodalmába.
Az első kaoliang a legendák szerint már a Ming-dinasztia idején megjelent, ez egy igazi kultikus likőr, többnyire 38 és 63%-os alkoholtartalom között.
A Kinmen Kaoliang Tajvan egyik legnépszerűbb kaoliang márkája. Az egzotikus Kinmen szigetén gyártják, és gyártásának gyökerei egészen a kínai polgárháború idejéig vezetnek vissza. Ekkoriban ugyanis Hu Lien, a veszélyes kínai tábornok arra ösztönözte a kinmeni gazdákat, hogy termeljenek minél több cirokot egy ütős ital készítése céljából, mivel az alkohol Tajvanra történő importja túlságosan drágának bizonyult. A farmerek olyannyira belejöttek a ciroktermelésbe, hogy beindították a kaoliang szeszkészítés rakétáit, és a kaoliangtermelés azóta a Kinmen-szigeti gazdaság egyik húzóágazatává vált. A helyiek beleszerettek a cirokból készített magas alkoholtartalmú párlatba, és a desztillátum örök időkre beírta magát Kinmen kultúrájába.
Kinmen szigeten ezek az ijesztően nagy kőoroszlánok a vallás szerves részei, ők állíthatják meg a gonosz szellemek ármánykodását. A széloroszlánokkal a gyilkos viharok sem dacolhatnak, a legendák szerint ők kergetik vissza a tengerre a pusztító tájfunokat. A kinmenek semmit sem bíztak a véletlenre: ezen a vidéken összesen 100 gigászi kőoroszlán védi a civilizációt a természet pusztító erejétől és a sötét isteneitől.
Ezek a mesés oroszlánok jelennek meg a Kinmen Guardian Lion Kaoliang Liquor palackján is. A finom tajvani likőr ősi desztillációs technikákkal készítették, és speciális szilárd fermentációs eljárás gondoskodott az aromák különlegességéről. Ez a kaoliang tiszta, mint a forrásvíz, illatos, akár az orchideák, és ízléses, ahogyan a tajvani édesharmat. A remekbeszabott likőr az ázsiai konyha tökéletes kísérője, és a legfelkapottabb kaoliang márkák egyike.
A misztikus kőoroszlánok egy cirokból komponált különleges finomságot őriznek. Az egzotikus és könnyed párlatban versenyt hullámzik egymással a lédús sárgadinnye, a tajvani gyümölcsök friss aromahulláma, egy kis gombás felhanggal. A tiszta ásványi anyagok zseniálisan könnyűvé és lággyá teszik az aromakaraktert.
Malátaköltemény a Himalája lábánál: Rampur Single Malt PX Sherry Finish Whisky
A Himalája csontig hatoló lejtőiről a kihívásokat kereső hegymászók, a serpák és a kolostorok békéje villan az ember emlékezetébe. Igen ám, de itt alapították a 21. századi indiai szeszipar gigászát, a Radico Khaitan Ltd-t Rampur Distillery-t 1942-ben Rampurban, pontosabban Uttar Pradeshben.
Az India brit fennhatósága alatt álló Rampur egy hercegség, ősi királyi hagyományokat követ és fényűzően gazdag. Ranpur mágnesként vonzza az urdu költőket, és a hindusztáni építészet impozáns tornyai is messzi földre elviszik a hírét. Másrészt legendás késeket készítenek Rampurban. Az izzasztó sivatagi nyarak és a dermesztő telek szélsőséges éghajlata pedig rajtahagyta a kézjegyét a hercegség folyékony büszkeségén, a Rampur Whiskyn! Született ugyanis a városban egy szenzációs single malt az eget majdnem megérintő Himalája lábánál. Amelyben olyan sokszínű, változatos sherrys és trópusi gyümölcsös, malátás rétegek rejtőznek, mint a Himalája sziklaszurdokaiban és völgyeiben. A „magas élményre” vágyó whiskyvándoroknak ajánljuk, akik fogékonyak az indiai ízek felfedezésére!
A Rampur Distilleryben, India egyik ősi lepárlójában a legjobb scotchok készítési eljárást követve csörgedezik whisky a copper pot stillben. A párlatot hűtveszűrés nélkül palackozzák az átlagosnál magasabb, 43%-os alkoholtartalommal. Most már mi is koccinthatunk egy olyan parádés párlattal, mint a maharadzsák teszik! Az iDrinks üzleteiben ugyanis beszerezhető a Rampur Single Malt PX Sherry Finish Whisky.
A párlatban csúcsra járatták az édes indiai gyümölcsök buja eleganciáját, a trópusi gyümölcsöket. Édesen bomlanak ki benne a malátás tónusok, az aszalt gyümölcsök és az élvezetes sherry hordós stílusjegyek, ami még egy izgalmas réteget tesz a whiskyre.
Japán szilvalikőr a szamurájok földjétől: a Choya Ujicha Ume Likőr Zöldteával
Ume, azaz japán szilva. A keleti finomságtól összefut a nyál a japánok szájában. Van, amikor szilvaborként, máskor szilvalikőrként említik az umét, és ebből készül a klasszikus japán likőr, az umeshu. Az ume isteni egyensúlyt alkot az alkohollal.
A leginkább szilvát idéző gyümölcs a Felkelő Nap ország kultúrájának szerves részét képezi. Az umeshu-t az ume gyümölcs macerálásával készítik, és az évszázadok során számos japán család vágott bele ebbe a csodás művészetbe. A Choya likőrök umeshu változatai élményszámba mennek a legmenőbb Japán bárokban, rengeteg vendég kortyolgatja őket.
A zöld tea, a japán szilva és a citrusos komponensek összecsengése egészen elementáris élményt ígér a japán hegyek között, kalandos kóstolásra hívja a minőségi italok kedvelőit.
Stílusos rum a filippínók földjéről: a Don Papa
Azt gondolnánk, az igazán jó rum lelőhelye mindenképp a Karibi-térségben található, ám ideje kiszélesítenünk a rumradarunk hatáskörét: Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeten elkészítették az utóbbi évek egyik legjobb rumját, a Don Papát! A tájfunoktól szabdalt egzotikus paradicsomban csak az esős és száraz évszak létezik, a trópusi esőerdőket pedig végtelenbe futó szavannák és 100 méter feletti köderdők váltják. A levegőben repülő makik és majomevő sasok és nektármadarak suhannak, de bármikor összeakadhatunk a dzsungelben egy Alfred-szarvassal, mindorói bivallyal, vagy a méltán híres cibetmacskával. A vidék különlegességét még tovább színesíti a Don Papa rum, amely feltárja a dzsungelek aromabirodalmának csodáját.
Az egzotikus Fülöp-szigeteket Ferdinand Magellán, a kalandvágyó portugál hajós fedezte fel, később pedig a spanyolok után amerikai fennhatóság alá került, A függetlenségi háborúk poklából kiemelkedett egy leleményes, mindenre kész vezér, akiket a helyiek csak Don Papaként emlegettek, és róla nevezték el nagyrabecsült cukornádpárlatukat. Dionosio Magbuelas a forradalom előtt az őserdő mindentudó sámánjaknt tevékenykedett, ám rövidesen kinőtt a gyógyító szerepéből. Igazságérzetétől vezérelve a cukornádfarmer a Fülöp-szigetek szabadságharcának egyik vezéregyénisége lett. Szembeszállt a spanyolokkal, és felszabadította elnyomásuk alól Negros szigetét. A derék Dionisio örök időkre beírta magát a filippínók lelkébe, és mi is kortyolhatunk a forradalmi, szabadságszerető szellemiségből, ha megkóstoljuk a Don Papa rumot.,
A Don Papa alaprumja egy szemet delejező dark rum, 7 évig érlelődik amerikai tölgyfahordóban. A cukornádmelaszból facsart folyékony műalkotásban kirajzolódik a karamella és a vanília kettős dominanciája. Egy könnyed és édeskés rum, csipetnyi naranccsal és fűszeres fortissimókkal, hogy elhozza a poharunkba a hősies kis sziget aromatikus arzenálját.
Kézműves gin a Felkelő Nap országából: a KiNoBi Kyoto Dry Gin
Japánban korábban mindenki szakéra szomjazott, azonban kiderült, hogy van új a Felkelő Nap alatt. Egyre több lepárló kísérletezett ginkészítéssel, és az innovátorok egyike a ragyogó párlatot készítő KiNoBi Kyoto Dry Gin.
A Kyoto Distillery filozófiája a régi tradíció és az új kreatív keverése, hogy egy mindkettőnél izgalmasabb gin lásson napvilágot a zseniális alkotóelemekből! Japán első kézműves ginlepárlója Mi Minami.Kuban épült, Kiotó déli részén, a Fushimi régió szomszédságában. Korábban színtiszta szakék születtek ezen a vidéken nihonshu néven, és a letisztult párlatok iránti fanatizmus azóta is élénk errefelé. Ennek szellemisége révén keletkezett napjaink egyik izgalmas „ginnovációja”, a KiNoBi.
Az aranymadaras palackban egy nagyszerű nedű rejtőzik. Olyan növényekből készült mint a citrus, a tea, számos gyógynövény, fűszerek és florális összetevők sokasága. A növényeket rizspárlatba áztatják, majd külön-külön desztillálják, a párlatokat pedig összekeverik egymással. A kristálytisztaságról a Fushimi víz gondoskodik, ami laza eleganciát, hihetetlen könnyedséget ad ennek a japán ginnek. Már maga a palack is élményszámba megy és a gyűjteményünk ékköve lehet, hiszen a legrégibb karakami műhelyben, Kira Karachóban készítették 1624-ben.
A Kinobi címkéi pompás példák arra, hogy a klasszikus japán művészet hogyan adhat új lendületet a modern ginpalackok formatervezésének. A Kinobi palackján látható valamennyi látványos karakamit kézzel nyomták a fablokkokkal ellátott washi-papírra. A felhasznált faeszközök száma a minták nyomtatásához nagyjából 600 körül mozog (ez egykor nemzedékről nemzedékre öröklődött).
A gin, amely palackba zárta Shanghai zamatoktól hullámzó kereskedőutcáit: Peddlers Shanghai Craft Gin
Shanghai első blikkre egy 17 milliós metropolisz, információtól és embertömegtől nyüzsgő gigaváros. A betondzsungel lüktető életében azonban mindent áthat a barátságos emberek szellemisége olyan látnivalók sorakoznak itt, mint a Nanjing Road, Shanghai leghíresebb bevásárlóutcája. vagy a világhírű Yu Garden Miközben a kultúrára nyitott turisták húsos kürtöskalácsot majszolnak, vagy kipróbálják a rántott kígyót. És újabban már az sem meglepő, ha valaki a nagyvárosnak szentelt italt, a Peddlers Shanghai Craft Gint kéri a helyi bárokban!
Ezt az új szemléletű gint Shanghai ikonikus kereskedelmi csomópontjának állít emléket, ahol az ember mindenhez hozzájuthat, amihez csak szeretne. Van itt keleti fűszerek tömege, színes virágok, diófélék, az élelmesebbek pedig még ritkaságszámba menő régiségekre is felfigyelhetnek.
A párlat három alkotója, Joseph Judd, Ryan McLeod és Fergus Woodward, a három régi barát olyan gint akartak teremteni, amelynek összetevőit már évezredek óta használják a kínai konyhában, mégsem vetették be őket ginösszetevőként. Mindig small batch tételben készül 11 növényi összetevőből. Olyan autentikus shanghai finomságokból, mint a szecsuáni pikáns paprika, a hszincsiangi mandula, a szecsuáni bors, a Buddha keze növény, a kelet-ázsiai menta.
Szerencsére már nem kell Shanghaiba mennünk, hogy megkóstoljuk ezt az egzotikus különlegességet, ugyanis elérhető az iDrinks üzleteiben.
Japán rizsvodka Okiawáról: az Ukiyo Kuroko
Nagy tévedés, hogy igazán jó vodka csak a vodkarégió országaiból, netán csak Oroszországból vagy lengyel földtől érkezhet! A japánok úgy döntöttek, hogy fügét mutatnak a közkeletű nézetnek, és Okinawa festői szépségű szigetén életre keltettek egy vagány vodkát, az Ukiyo Kurokót!
Kvintesszenciája a sokat emlegetett awamori, egy rizspárlat, amely hosszú évszázadok óta első a szigetlakók toplistáján, ami a kedvenc italokat illető. A vehemens vodka a hosszú szemű indica rizs a kiindulópontja: a rizst fekete ojival keverik és erjesztik, majd tradicionális Awamori párlatra desztillálják. Aztán a következő lépésben ismét lepárolják az Awamori rizspárlatot, ekkor ölt testet a végleges japán rizsvodka. A japán szochuhoz és a szakéhoz hasonlóan önmagában is elementáris élményt ad, azonban japán ételekkel való párosításban szintén érdemes megkóstolni, mert tiszta és kellemes bizsergése az ízlelőbimbókba simogatja a japán lepárlás több mint 100 éves örökségének finomságát.
A rizs édessége s a vodka sallangmentes, letisztult zamata olyan aromatikus utazásra csábít, amit csak egy okinawai vodka adhat!
Nem véletlen, hogy ez a vodka éterien tiszta, akár az ősidők szamurájainak lelkiismerete. A háromszoros desztillálás valóságos csodát művel a párlattal, amely tradicionális pot stillben nyeri el ízei kiteljesedését.
Ha valaki szeretne beszerezni a japán szigetek kincsét, akkor érdemes mielőtt lecsapni rá az iDrinks üzleteiben, mert mindig csak korlátozott mennyiségben készül, légy és tiszta édessége elvisz minket a japán sziget elbűvölő természetének szívébe.