Cold Night Collins: Tom Collins téli rokona aki jégen edződött
A felfedezés az emberi természet lényegét alkotja. Így nem véletlen, hogy egyre újabb koktélok jelennek meg a különleges téli italok között. Minden élménnyel többek leszünk, ezért érdemes kísérletezni, és elkészíteni a Cold Night Collinst. A téli zamatok birodalmában való barangolás az örökzöld Tom Collins cocktailt is utolérte, és frissítő élményt kínál egy téli vacsorához.
A rum és a szirup aromatikus randevúja ideális mennyiségű édességtartományt ad a koktélnak (anélkül, hogy émelyítően édes túlságokba esne). Ehhez társul a lime lé élénkítő dinamikája, szóval ízleljük meg Tom Collins téli ikertestvérét!
Hozzávalók:
Elkészítése:
45 ml Diplomatico Planas fehérrum
15 ml Benedictine keserűlikőr
30 ml lime lé
15 ml szirup
60 ml tonik
Elkészítése:
A tonik kivételével keverjük össze az összes hozzávalót egy koktél shakerben jéggel. Rázzuk fel a komponenseket, majd keverjük össze az egészet. Szűrjük zúzott jéggel egy koktélos pohárba, végül öntsünk bele tonikot.
Almás-juharszirupos Dark ’N Stormy
Ősszel és télen nap mint nap a saját bőrünkön érezzük a hideg dermesztő simogatását. Mégis megidézhetjük a trópusokat és a tengerpart forróságát egy jó kis „téli hangszerelésű” Dark ’N Stormyval!
Már maga az almabor magával sodró finomsága visszahozza a nyári napok melegségét. Egy kis juharszirup segítségével még jobban megédesíthetjük ezt a frenetikus koktélt. A gyömbérsör ígéretesen összesimul az almalével. A juharszirup kivonja az ital savasságának egy részét a koktélból, és lekerekítettséget kölcsönöz ennek a téli italnak.
Hozzávalók:
½ csésze Worlds End Dark Spiced rum
2 evőkanál juharszirup
1 csésze almalé vagy almabor
1 csésze gyömbérsör-pl. Fever Tree Ginger Beer
1 alma vékonyra szeletelve
Elkészítse:
Tegyük a Worlds End Dark Spiced rumot, a juharszirupot, az almalevet és a gyömbérsört egy kancsóba, majd keverjük össze. Töltsünk meg 4 poharat zúzott jéggel majd egy almaszelettel. Öntsük a poharakba a koktélt.
Téli Mojito: a nyári kedvenc téli fivére
A nyár strandok kihagyhatatlan ziccere a koktélok világában a Mojito, azonban az élelmes mixerek lelkesedésének köszönhetően télen sem kell lemondanunk róla. A minden sejtünket felébresztő menta, a frissen facsart lime lé varázslatossá teszi a hideg estéket, elhozz az otthonunkba Kuba életörömtől lüktető ízeit.
A menta, rum, a lime és a szóda kellemes kavargása az all-time kedvenc nyári kortyok egyike a tengerparton. Kicsit kiábrándító, ha az ember nem a koktél szülőhelyén, Kubában él, és napsütéses délutánok helyett szitáló köd vagy hóesés látványa fogad, amint kinéz az ablakon. Azonban pánikra semmi ok! Hiszen az év bármely szakaszában élvezhetjük a Mojitót, köszönhetően Eden Laurin étel- és italszakértőnek, aki vakmerő koktélkísérleteiről vált ismertté. A jéghideg időjárás ellen felvértezte a koktélt rummal, fahájjal, szegfűszeggel és csillagánizzsal. Remek választás hozzá a Kraken vagy a Sailor Jerry. Gyömbér hozzáadásával az ital közelebb kerül a Dark n’ Stormyhoz. Egy olyan extravagánsnak tűnő összetevő, mint az aszalt paprika tüzesebb lökést adhat a koktélnak, még acélosabban felhevíti az embert a hidegben (persze mint mindenben, itt is ügyelni kell az egyensúlyra).
Összetevők:
Házilag fűszerezett rum 1 ml Kraken Rummal vagy Sailor Jerryvel
30 ml
7 ml Demerara szirup
1 menta szál
30 ml szóda a tetejére
1 teáskanál Licor 43 likőr
1 mentaszál díszítésnek
A házi fűszerezésű rum receptje:
Adjunk hozzá 1 fahéjrudat, 5 összezúzott szegfűszeget, és 3 összezúzott csillagánizs hüvelyt egy 750 ml-es érlelt rumhoz. Hagyjuk ázni legalább 12 órán át, amíg el nem éri a kívánt ízt, majd szűrjük le róla a szilárd anyagokat.
Elkészítése:
Öntsük a házilag fűszerezett rumot, a lime levét, a Demerara szirupot egy shakerbe jéggel, rázzuk fel, és hagyjuk kihűlni. Szűrjük le alaposan az italt a koktélospohárba friss jéggel és mentaszállal. Öntsünk a koktél tetejére szódát. Díszítsük mentaszállal, és lassan öntsük a likőrt a levelekre és az ital tetejére.
Egy ikonikus ír kávécsoda: az Irish Cafe ír whiskeyvel
Az ír kávé a műfaj örökzöld klasszikusa, a fékezett habzású tökéletesség kávés megnyilvánulása. Csodálatos illatokkal simogatja az orrunkat, és krémesen édes aromákkal csörgedezik a pohárban, új színeket adva a tél szürkeségének. Egyszerre melegíti a szívet és a lelket!
Mert kellemes whiskys finomsága a zimankósabb őszi napokon is ráhangolja az embert egy őszi sétára, és akár a négy fal között is teljesen elvarázsol, miközben odakinn a szél táncoltatja a színes leveleket. Ez a sallangmentes őszi koktél, egyszerűen tökéletes erre az évszakra.
Hozzávalók:
1 teáskanál barnacukor
2 evőkanál ír whiskey, pl. Writers Tears Whiskey
1 csésze kávé
tejszínhab
kávélikőr ízlés szerinti mennyiségben-Sheridans vagy The Irishman
Elkészítése:
Keverjük össze a cukrot a whiskeyvel, majd öntsük bele a meleg kávét.
Most már nincs is más dolgunk, mint élvezni ezt a mesés koktél, amely új színeket ad az ősznek, és felpörgeti a téli estéket.
Espresso Martini: Ciroq/Finlandia/ Absolut/vagy Russian Standard vodkával, Kahlua likőrrel
Ki gondolta volna, hogy a vodka és az Espresso istenien illik egymáshoz egy kényeztetően krémes koktélban? A feltaláló megtisztelő szerepe Dick Bradsell brit csapost illeti, ő eszelte ki az energiával feltöltő kávés italt.
Neki köszönhető, hogy az 1980-as években forradalmasította a londoni koktélszcénát, miközben olyan bárok presztízsét növelte, mint a The Player vagy a 6 Degree. Az első Espresso Martinit Bradsell a Fred’s Clubban készítette, és eredetileg Vodka Espresso néven szervírozta a minőségre szomjazóknak. A legenda szerint egy akkor még ismeretlen, mára viszont világhírű modell lazán odasétált a bárpulthoz, és arra kérte, keverjen neki valamit, ami felébreszti és egyúttal a falhoz vágja az energiájával. A megoldás – és a megváltás – egy friss Espresso, a kávélikőr és a cukor kombinációjaként érkezett, keserédes habos finomságba álmodva. A koktél védjegye és kihagyhatatlan eleme a díszítésként szolgáló 3 kávészem, ami a bennfentesek szerint a gazdagság és a boldogság szimbóluma a koktélban. Eredendően az olasz Sambuca hagyományos szervírozásából származik, ahol a kávészemeket szürreális módon moscának, vagyis a „légynek” nevezték.
A kávé egy valóságos kincsesbánya az aromák tekintetében. Az Espresso Martini meg egy valóságos folyékony megváltás a téli hideg napok egykedvűségéből! Hiába táncolnak benne pajkos jégkockák, az ital mégis egy szívmelengető alapkarakterrel rendelkezik, és a kávé eufóriát csempész az életünkbe.
Hozzávalók:
4 cl vodka
2 cl presszókávé
2 cl kávélikőr (ragyogó választás a Kahlua vagy a Sheridans)
1 cl juharszirup
Elkészítése:
Öntsük az összes hozzávalót egy shakerbe. Rázzuk fel életerős mozdulatokkal és öntsük egy klasszikus Y alakú pohárba. Ha még jobban ráerősítünk a kávés élményfaktorok kiaknázásba, akkor díszítsük kávészemekkel, mert igazi prémium zamatokat kölcsönöz ennek a koktélnak.
Apple cocktail: Chateau de Breuil Calvadosszal
A koktélműfaj egyik gyöngyszeme az almás koktél! Kimaxolja a calvados és a prosecco összecsengésében rejlő gyümölcsös mámort. Kevés ital illik jobban az őszhöz, mint az édes és érett alma zamat. Az alma az évszak szezonális finomsága, különösen alkalmas azokra a napokra, mikor a napfényből is ízelítőt kapunk. Élvezzük ezeket az órákat egy életörömtől ragyogó, magával sodró lédús koktéllal, a nemes calvados hullámaival.
Összetevők:
1 zöldalma
100 ml almalé
1 narancshéj
6 evőkanál Calvados-például Chateau de Breuil Calvados
350 ml hűtött Prosecco-például Mionetto, Soligo vagy Ca’Di Rajo proseccóval
Elkészítése:
Az almát megmossuk és kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. A narancsszeleteket lereszeljük a tökéletes ízhatás kedvéért, aztán összekeverjük az almalével és a calvadosszal. Végül adjuk hozzá az almát az eddigi összetevőkhöz, és töltsük fel proseccóval.
Winter Whisky Sour: Bowsaw Small Batch Bourbon Whiskeyvel, Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskyvel, vagy Makers Mark Whiskeyvel
Forró csoki, pulóver és kellemetlen mínuszok.. Nehéz megbirkózni a hűvös évszakok árnyoldalaival, ám egy ütős koktél ragyogó mosolyt varázsol az ember arcára!
A trendek ingája folyton előre-hátra leng. A koktélok szerelmesei mindig új összetevőket adnak a jól megszokott ízekhez, azonban gyakran visszatérünk az örökbecsű klasszikus italokhoz, mint a Whisky Sour, a régi Amerika nagy kedvencéhez.
A receptet a legenda szerint Jerry Thomas, a világhírű Bartender’s Guide szerzője írta le 1862-ben. Szóval nem egy „mai gyermekről” van szó a koktélok világában. Akkoriban végtelen hosszúságúnak tetsző utakat tettek a hajók a tengeren, és egészen a 20. századig hiányzott a fedélzetről hűtés lehetősége (emellett a baktériumok fogalmát sem ismerték a tudományban). Az étel és a víz azonban gyorsan megromlott egy több hónapos tengeri út során. A hivatásos tengerészek skorbuttól, alultápláltságtól és tengeri betegségtől szenvedtek egészen addig, míg a találékony Edward Vernon admirális össze nem kevert pár összetevőt, hogy felpörgesse a legénység lelkiállapotát és egészségét. A tengerészek rengeteg lime-ot és citromot ettek a skorbut elkerülésére, ezért kerültek ezek az üde összetevő a koktélba.
Valójában a tengerészek hozták a szárazföldre a Whisky Sour korai változatát, ezt finomították arra a finomságra, ahogyan ma ismerjük. Eleinte ginnel és brandyvel itták a sourt, azonban az amerikaiak whiskey szeretete felülmúlhatatlan volt. Ezért vette át a stafétát az élet vize az összetevők között, és méltó nemességgel adott erőt ennek a remek koktélnak. Ráadásul olyan recept is létezett, amely krémes, habos elemként tojással gazdagította a Whisky Sourt!
Összetevők:
zúzott jég
50 ml Bowsaw Small Batch Bourbon Whiskey, vagy Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey, vagy Makers Mark Whiskey
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál friss narancslé
½ evőkanál cukorszirup
2 szelet narancs
Méz és aranyló, ehető glitter a díszítéshez
Elkészítése:
Egy kis ecsettel vagy az ujjunkkal kenjünk mézet a koktélos pohár peremére, és tegyük ehető arany glittert mindegyik pohár szélére, hogy a vendégeink szemét is lenyűgözze ez a kiváló koktél. Töltsünk mindegyik Y pohárba jeget. Öntsük a Bourbont egy koktél shakerbe a citromlével, a narancslével és a cukorsziruppal. Rázzuk össze és szűrjük le mindegyik pohárba, végül tálaljuk narancsszelettel és szívószálakkal.
Fahéjas-vajas rum: Bumbuval, Krakennel, Don Papával
A téli esték kihagyhatatlan itala ez a lágyan cirkuláló, fűszeres finomság! Szerencsére nem tocsog az édességtől, hanem a józan és határain belül mozog az aromák tekintetében, és az édességet tökéletesen kiegyensúlyozza a koktél citrusossága. Ez a karácsonyi bulik kihagyhatatlan itala, de bármikor élményszámba megy elkortyolgatni belőle egyet a kandalló lobogó lángjánál, a hóesést figyelve.
Hozzávalók:
25 g vaj
2 evőkanál porcukor
2 kis fahéjrúd
200 ml fűszerezett rum- például Takamaka Spiced Rummal, Sailor Jerry Spiced rummal
Elkészítési mód:
A vajat, a porcukrot és a fahéjrudakat egy serpenyőben óvatosan melegítjük, amíg a vaj elolvad és a cukor feloldódik. Keverjük hozzá a rumot, majd öntsük hőálló pohárba a tálaláshoz.
Körtés és áfonyás punch, sloe ginnel: pl. pl. The STIN Gin, Monkey 47.
Ez a különlegesség számos változatban képes felforrósítani a téli hangulatot. Elkészíthető koktélként vagy alkoholmentes változatban is (utóbbi esetben csak ki kell hagynunk belőle a sloe gint). Elkészítse arcpirítóan egyszerű: öntsük a hozzávalókat a serpenyőbe, hagyjuk felmelegedni, majd szervírozzuk a puncsot. Mindössze 10 percet vesz igénybe életre kelteni ezeket a fenséges ízeket, és bearanyozza az őszi és téli esték hangulatát.
A merészebbek akár sangriát is készíthetnek sloe ginnel, de ez már egy másik történet.
Hozzávalók:
1 liter körte cider, pl. Somersby Pear Cider.
1 liter körte (vagy almalé)
1 liter áfonyalé
1 marék aszalt áfonya
150 ml sloe gin, pl. Monkey 47 Sloe Gin.
2 fahéj rúd
2 vaníliarúd
Mudslide: Sheridans csoki- és kávélikőrrel, Grey Goose vodkával, The Irishman Cream ír krémilikőrrel
Ha valaki szereti a csokit, akkor könnyen új kedvencet avathat ezzel a finomsággal. A tökéletes ízhatás kedvéért tálalás előtt mindenképpen reszeljünk rá egy kis csokoládét!
Hozzávalók:
50 gramm étcsokoládé
Jég
60 ml kávé ízű likőr, pl. Kahlua kávélikőr.
60 ml vodka, pl. Grey Goose Original Vodka.
60 ml krémlikőr, The Irishman.Cream.
100 ml tejszín
Elkészítése:
Tegyünk két kis poharat a hűtőbe egy éjszakára. Helyezzünk 30 gramm csokoládét a tálba, majd olvasszuk fel mikrohullámú sütőben. A kihűlt poharak szélét mártsuk bele az olvasztott csokoládéba, majd állítsuk fel függőlegesen, hogy fokozatosan lecsepegjen az oldalukon. Rakjuk vissza a hűtőbe, míg készen nem áll a tálalásra.
A koktélshakert töltsük meg jéggel, majd öntsük bele a kávé ízű likőrt, a vodkát, az ír krémlikőrt és tejszínt. Rázzuk addig, amíg a shaker nagyon hideg nem lesz.
Tegyünk jégkockákat az előkészített poharakba, majd szűrjük bele a koktélt. A maradék csokoládét finomra reszeljük, és a Mudsline mellé tálaljuk.
Winter Pimm Punch: Pimm Ginnel, Ararat brandyvel.
Minden angol koktél origópontja nem csak nyáron kínál felejthetetlen kortyokat, simán feldobja a dermesztő hideg estéket is. A Téli Pimm’s puncs édes brandyvel és könnyű almalével párosítva bármikor mosolyt rajzol az ember arcára. Szerencsére az elkészítéséhez nem kell extra összetevőkre vadásznunk, mert a legtöbb hozzávaló már eleve megvan a konyhaszekrényünkben. Ízlés szerint melegen és hidegen is tálalhatjuk, mindkét formában az őszi és téli partyk instant kedvencévé válhat.
Hozzávalók:
500 ml Pimm’s No.1 Gin
500 ml brandy-pl. Vecchia Romagna, vagy Gran Duque de Alba brandyvel.
½ almalé
jég
2 fahéjrúd
alma
narancs szeletelve
Elkészítése:
Keverje össze a Pimm’s No.1 Gint és a brandyt az almalével és a jéggel, a fahéjrudakkal, az almaszeletekkel és naranccsal.
Forralt Gin Punch: Opera Ginnel, madeira borral, vagy Sandeman Sherryvel.
Minden ünnep új színeket kap, ha egy izgalmas csavarral értelmezzük újra. A forralt bor már mindenhol megszokott, ezért ideje valami újat villantani, ami felpaprikázza az őszi és téli bulikat! A forralt gin punch sokak kedvenc karácsonyi koktélja.
A forró gin punch az angoloknál alapvetés, ha téli italban gondolkodnak (már Charles Dickens Karácsonyi énekében is szó esett róla). Még izgalmasabbá válik, ha egyenlő arányban hullámzik benne a fehérbor és a puncs gin. Ha bort teszünk bele, akkor fél literrel érdemes számolni az aromák egyensúlyban tartásához. Az ősi időkben Madeira borral és Cream Sherry-vel ízlelgették a ginrajongók, a végeredmény pedig egy aromatikus óda a téli ízekhez és a forró gin punch örökzöld műfajához.
Hozzávalók:
100 ml gin, pl.Opera Gin.
400 ml almalé
½ citrom, szeletelve
1 babérlevél
4 szegfűszeg
2 kardamom hüvely, enyhén összezúzva
3 borókabogyó, enyhén összezúzva
½ teáskanál koriandermag
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál méz
4 babérlevél
2 félbevágott citromszelet
Elkészítése:
Öntsük négyfelé a gint 4 kis hőálló pohárba. Aztán öntsük az almalevet egy serpenyőbe a többi hozzávalóval együtt. Óvatosan forraljuk fel, majd szűrjük egy kancsóba. Öntsük a forralt almalevet a poharakba a ginnel, és óvatosan keverjük össze. Díszítsük mindegyik poharat egy babérlevéllel és egy fél citromszelettel, majd tálaljuk melegen.
Gin-ger Bread: gyömbéres téli vérpezsdítő ginnel
Ez a szuper téli ital eszményi a gyömbéres mézeskalács majszolásához, de minden karácsonyi süteményhez érdemes kipróbálni. Ráadásul végtelenül könnyű elkészíteni, mintha csak egy téát főznénk.
Hozzávalók:
30 ml gin, pl. Whitley Neill Rhubarb Ginger Gin.
21 ml friss lime lé
15 gramm gyömbér
1 filter kamillatea
1 kávéskanál barna cukor
Elkészítése:
A teafiltert 2-3 percig forró vízben áztatjuk, majd finoman beleöntjük a gint, és belecsempésszük az italba a reszelt gyömbért és a limelevet.
Feelgood koktél télen: a Forró Negroni
Egy Negroni mindig telitalálat, a bőrünkön száguldozó mínuszok évszakaiban pedig különösen az, forró kivitelben…A gin alapú koktélok archetípusa atyja Camille Negtoni gróf volt, aki a Café Casoni bárban elégedetlen volt az édesen csordogáló vermuth és a Campari ötvözésével, így az unalomig ismert szóda helyett valami újjal, ginnel adott friss lendületet a szerinte idejétmúlt receptúrának. A Negroni téli forró kortyaival is zseniális, visszahozza a ragyogó napfényt az év legkomorabb hónapjaiba!
Hozzávalók:
25 ml Gin, pl. Sipsmith London Dry Gin.
25 ml Campari
narancsszeletek
25 ml édes vermuth Rosso
erdei gyümölcsös tea
Elkészítése:
Keverjük össze a Camparit, a gint és a vermuthot, aztán öntsük forró teát a bögrébe. Végül tegyünk szemet gyönyörködtető a poharat a narancsszelettel vagy a narancshéjjal.
A fekete tea és a gin fúziója: Early Bird
A tél nagy favoritja a forró tea ginnel keverve, mert végtelen lehetőségeket és fenomenális ízeket tartogat! Ez a helyzet az Earl Grey-jel, a fekete teák fenegyerekével, amely valósággal rásimul a borókaköltemények aromatikus testére, és emlékezetes zamatokat kínál a zimankós éjszakákra.
Hozzávalók:
30 ml gin, pl. Bombay Sapphire.
1 filter Earl Grey tea
200 ml tej
200 ml forró víz
1 csipet fahéj
1 kanál méz
Elkészítése:
Áztassuk a tea-filtert forró vízbe. Keverjük össze a mézet és a tejet egy csipetnyi fahéjjal, aztán a ginnel együtt öntsük a teába. Díszítsük fahéjrúddal, szárított édesfűszerekkel, majd söpörjük be vendégeink elismerő tekintetét és bókjait.