11 fun fact a Bourbonról

11 fun fact a Bourbonról

Minden whiskey elmesél egy történetet, és ez különösen igaz a bársonyosan kavargó, markáns Bourbonökre. A minőségre szomjazók közül rengetegen rendeltek már Bourbont egy színvonalas bárban, azonban kevesen tudnak mesélni erről a remekbeszabott párlatról.

Ideje véget vetni ennek az áldatlan állapotnak, és tüzetesebben megismerni Amerika autentikus italát pár izgalmas Bourbon ténnyel, amikkel lenyűgöztheti barátait és ismerőseit egy finom Bourbon kortyolgatása közben. Május 4 a Bourbon Napja. Igaz ugyan, hogy még sokat kell aludni addig, de legalább felkészülhetünk a Bourbon történetéből, hogy ezekkel az érdekes infókkal valósággal lenyűgözzük barátainkat!

A Bourbon teli van fergeteges ízekkel és szórakoztató történetekkel, akárcsak szülőotthona, Amerika.

A legjobb Bourbon Whiskey-k

A Bourbon megváltoztatta a telepesek életét Kentuckyban

Azt mondják, a szükség a találékonyság anyja, és a régi tézis alól a Bourbon sem kivétel!

A mindennapok küzdelmeiben megfáradt Kentucky telepesei szűk ösvényeken, meredek hegyeken át vitték piacra terményeiket. Ez megkeserítette az életüket, így összedugták a fejüket, és kitaláltak egy könnyebb megoldást, amivel a piacra szállíthatják a portékáikat. A kukoricából és más gabonafélékből rövidesen Bourbon született! Ez megkönnyítette a szállítás folyamatát, és bónusz gyanánt megakadályozta a feleslegként megmaradó gabona megromlását. Az 1785-ben alapított Bourbon County Kentucky egyik legrégibb megyéje. A whiskey-kereskedelem korai fellegvára, ahol a leleményes farmerek tölgyfahordóban szállították a whiskeyt Bourbon megyéből az Ohio és a Missisippi folyón lefelé egészen New Orleansig. A hosszú út segített az érlelésben – közben a hordóban kibontakoztak a párlatok fenséges árnyalatai, mivel a tölgyfa selymes ízt és borostyán színt kölcsönzött neki. A Bourbon megyéből gejzírként feltörő ital napról napra népszerűbb lett, és származási helye alapján elkezdték Bourbonnek nevezni.

Kentuckyban napjainkban is a régi hagyományok szellemiségét követve készítik ezt a robosztusan édes, felejthetetlen párlatot. Fortélyosan tökéletesítve őseik évszázadokkal ezelőtt megalkotott Bourbon mesterségét. 

 

Más megközelítés: a Bourbon egy európai uralkodóházról kapta a nevét?

A Bourbon ezer szállal kapcsolódik Amerika hőskorszakához, azonban sokak szerint egy meglepő csavarral a híres francia királyi famíliáról kapta a nevét. A Bourbon-ház rendkívül kiterjedt hatalomra tett szert Európában: az 1500-as évektől kezdve 1800-ig számos francia királyt adott a francia trónnak.

Azt viszont látni kell, hogy a Bourbon-dinasztiának roppant kevés köze van az amerikai ital létrehozásához. Michael Veach Bourbon-szakértő álláspontja szerint sokkal valószínűbb, hogy a régi korok leleményes vállalkozói kezdték használni a Bourbon nevet a fenséges amerikai párlatra, hogy ezzel is népszerűbbé tegyék a fogyasztók körében, és kedvet csináljanak a megkóstolásához. Szerinte a Tarascon fivérek eszelték ki ezt a bravúrt.

A két Tarascon az 1800-as években utazott a franciaországi Cognacból és a Kentucky állambeli Louisville-be. Itt alapították első Bourbon lepárlójukat, és kiépítettek egy valóságos üzleti hálózatot, hogy a folyón túl, New Orleansban is eladhassák a párlatukat. Úgy döntöttek, ideje belülről kiégetett hordóban érlelni sajátos whiskyjüket, mert úgy vélték, ezzel mesterien megidézhetik a hazájukban annyira szeretett francia konyak előkelő ízét.

A korabeli legendák szerint New Orleans lakosainak annyira bejött a Tarascon testvérek izgalmas stílusban palackozott itala, hogy kifejezetten a Bourbon Street-en árult különleges whiskeyt kezdték keresni. Így született meg a Bourbon név, a francia és az amerikai kultúra szertelenül szokatlan összekapcsolásával.

 

Május 4. a Bourbon napja, mert ekkor mondták ki, hogy ez az ital Amerika autentikus ősi párlata

1964 május 4. az a jeles dátum a Bourbon-krónikákban, ugyanis ekkor vált ez a pompás párlat Amerika hivatalos nemzeti párlatává. Az amerikai kongresszus nagy többségi szavazattal elfogadta a javaslatot, amely kifejezetten a lehetőségek országához kapcsolta a nemes italt.

A drasztikusan új szeszt, ami különbözik a világ összes többi whiskyjétől, mert van benne valami eredendően amerikai stílus.

 

A Mint Julep koktélt a silány minőségű Bourbon-ök ízének elleplezése miatt hozták létre

Az amerikai hőskorszak lepárlói néha nem álltak a helyzet magaslatán, és siralmas minőségű Bourbonöket palackoztak. Ezekkel nem lehetett lerombolni a Bourbon feltörekvő nimbuszát, így villámgyorsan kitaláltak egy mentőötletet.

Mivel még képtelenek voltak arra, hogy valamennyi kellemetlen mellékízt eltávolítsanak a párlatból, ezért mentával és cukorral próbálták feljavítani az ital árnyalatait. Így robbant be a koktélok világába a Mint Julep!

 

Mik a nagy Bourbon-szabályok?

Ez a vagány párlat Kentucky folyékony ékköve, ám nem véletlenül lett ennyire stílusos és magával ragadó. Mint minden remekműnek, a Bourbonnek kialakultak a szilárdan körvonalazott alapvetései, amelyek annyira egyedivé és utánozhatatlanná teszik a zamatát.

A Bourbonnek megvan a maga ötparancsolata, ezektől nem térhetnek el a párlatokat megálmodó mesterek.  Alaptézis, hogy a Bourbon csak és kizárólag az Amerikai Egyesült Államok területén készülhet. Másrészt a lényegét jelenti az érlelésében nélkülözhetetlen charred, new oak barrel, vagyis egy friss tölgyfahordó, amit belülről kiégettek a kádárok. Ez a sajátos kialakítású hordó adja a Bourbonök páratlan ízét, amit annyira szeretünk. Az ital létrehozását a cefre legalább 51%-a kukorica, ez gondoskodik arról az édes örvénylésről, ami kirajzolódik a szánkban a Bourbon kortyolgatása közben. Aztán a párlat maximum 125 proofosan kerülhet a hordóba a Bourbon készítésekor valamennyi főzdében. A lepárlók vizen kívül semmilyen más extra anyagot nem adhatnak a Bourbon-höz, lényeges szempont a sallangmentes tisztaság (a vízre elsősorban azért van szükség, hogy csökkentsék a kelleténél magasabb alkoholtartalmat).

Egy érdekes adalék: a Bourbon palackozásának nincs alsó korhatára. Nincs szigorúan körvonalazva, hány évig kell érlelni a csúcsminőség eléréséhez. Vagyis elvileg törvényesen már Bourbonnek lehet nevezni egy párlatot akkor is, ha mindössze egyetlen ezredmásodpercet töltött egy new charred oak hordóban, kivételek ez alól a Straight Bourbon Whiskey-k, amelyeknek kötelező a minimum két éves érlelés. A történet másik oldala viszont azt jelenti, hogy minden 4 évnél rövidebb ideig érlelt címkén fel kell tüntetni a párlat életkorát. 

A lepárlókban érlelés nélküli „white dog Bourbont” is árulnak a váratlan ízekre szomjazóknak. Ezek tényleg nem érintkeztek charred oak hordóval, és valójában tiszta gabonaalapú szeszt jelentenek. Durvák, meglehetősen erős vonalvezetésűek, azonban vannak olyan rajongók, akik kifejezetten kedvelik, bár tényleg messze nem érnek fel az igazi Bourbon minőségéhez.

Szóval 5 nagy feltételnek kell teljesülnie, hogy megszülessen egy makulátlan minőséget villantó Bourbon. Ezért van az, hogy egy kiváló Bourbon kortyai után elégedetten csettintünk a bárpultnál, és szomjazni kezdünk a következőre! Mert a Bourbonnek olyan sziklaszilárd, követendő szabályai vannak, amelyek gondoskodnak róla, hogy a végeredmény fenomenális élmény legyen.

 

Truman elnök hitt a reggeli Bourbonözésben

A Fehér Ház első embere rendszerint bőséges reggelivel indított: tojással, szalonnával, pirítóssal és tejjel. Megspékelve ezt a császári reggelit egy kis Bourbonnel! A 33. amerikai elnök krónikásai szerint már pirkadatkor, hajnali 5-kor kipattant az ágyból, sétált egy embereset, és nekivágott a lakomával felérő finomságoknak.

Truman régóta küzdött azért, hogy ne legyen túlsúlyos, ezért minden reggel két mérföldet gyalogolt. Reggelire gyakran ivott narancslevet, grapefruitot vagy paradicsomlevet. Nem evett kenyeret és kerülte az édességeket, a Wild Turkey-öz viszont kitartóan ragaszkodott. A régi természetes gyógyításban előtte nemzedékek sora hitt abban, hogy amikor az ember idősebbé válik, egy kis Bourbon jó hatással lesz a vérkeringésre, „és egy ragyogó ital nagyszerűen berúgja a motort”.

 

A Bourbon-lepárlók penicillint gyártottak a második világháború idején

Az emberiséget sújtó második nagy krízis éveiben golyók és bombák pusztítottak, ezért minden korábbinál nagyobb mennyiségben kellett penicillint gyártani. A sebek elfertőződése szintén komoly aggodalomra adott okot orvosi körökben, ezért nagy erőkkel gyártották ezt a gyógyszert. Alexander Fleming közel 15 évvel a második világháború kitörése előtt már felfedezte ezt az antiobiotikumot, ám sokáig hiánycikknek bizonyult, és az amerikai államnak lépéseket kellett tennie a pótlására.

Így esett, hogy a lepárlóegységekben Bourbont készítő főzdék a vészterhes napokban átálltak a penicillin gyártásra, megmentve rengeteg sebesült ember életét. Még napjainkban is előfordul, hogy néhány Bourbont desztilláló üzem időnként alkoholos alapú kézfertőtlenítőket készített a Covid -19 járvány idején. 

 

Bourbon Trail: a híres Bourbon-ösvény 46 lepárlóval

Skót földön az Islay-szigeten számos whiskytúrát rendeznek az Uisge Beatha szerelmeseinek, hogy megkóstolják a híres lepárlók folyékony aranyát. Ugyanez a szellemiség járja át a Bourbon Trailt, a legjobb lepárlókhoz vezető kacskaringós utat. Ha valaki Kentuckyban jár, semmiképpen sem szabad kihagynia ezt a csodás kortyokat ígérő kalandot.

Olyan nagynevű lepárlókat rejt a Bourbon Trail, mint a Woodford, a Bulleit, a Wild Turkey, a Makers Mark, a Jim Beam vagy a Heaven Hill.

Az összesen 46 lepárló mellett a Bourbon Trail során az ember rengeteg Bourbon témájú éttermet és történelmi szállodát fedezhet fel, így a Bourbon fanatikusok valóra vált álma. A túra során feltárul Kentucky történelme, a Bourbon iparága, a párlatok készítésének históriája. A Bourbon Trail egyébként busszal, biciklivel is megtehető, hiszen a ragyogó italok kóstolgatása után nem ülhetünk a volán mögé.

 

Thomas Jefferson is szerepet játszott abban, hogy a Bourbon elnyerje a maga kiforrott karakterét

A Függetlenségi Nyilatkozatot megfogalmazó amerikai legenda a harmadik elnökként vaskézzel formálta az Új Világ történelmét. Nem volt nagy híve a whiskykortyolgatásnak, azonban ennek ellenére mégis hozzájárult a Bourbon napjainkban ismert finom stílusának alakításához.

Az 1780-as években 60 hektárt jelentő földet adott Kentuckyban a gazdáknak mondván: termesszenek rajta „őshonos növényeket”. A területet innentől kezdve Bourbon megyének nevezte a franciák tiszteletére, akikkel a forradalom alatt szövetséget kötött.

 

Miért adnak fenséges ízeket az ikonikus Bourbon hordók?

Mert a belülről kiégetett, elszenesedett új tölgyfa varázslatos árnyalatokkal gazdagítja a benne érlelődő párlatokat! Mágikus fával rendelkeznek, hiszen a fa elszenesítésével felszabadulnak a pörkölt karamell és a vanília csodás ízei, amelyek az érlelés során minden ízükben átitatják a Bourbon zamatát, és fenségessé varázsolják a párlat természetét.

Ezeket a hordókat általában csak egyetlen alkalommal használják fel a Bourbon készítéséhez. A scotch mesterei másként gondolkodnak, és előszeretettel nyúlnak használt Bourbon hordókhoz a skót párlatok érlelésére, hogy korábban sosem ízlelt ízeket keltsenek életre a scotchban.

Váratlan csavar: Kentuckyban a helyi pletyka szerint több Bourbon hordó van, mint ahány ember! Az állam közel 4.7 millió speciális kialakítású hordónak ad otthont, szemben az itt élő megközelítően 4.3 millió emberrel.

 

Minden Bourbon Kentuckyból származik?

Nem feltétlenül, inkább csak nagyjából a 95%-uk kötődik szervesen ehhez az államhoz. Vannak olyan mesteri párlatok ebben a műfajban, amelyek kilépnek erről a területről, ennek ellenére képesek hozni a jól megszokott és a rajongóktól elvárt Bourbon-minőséget. Napjainkban már Amerika-szerte számos területen, így Kaliforniában is működnek isteni Bourbon főzdék, ahol a fantáziadús mixológusok a nyugati part ízeivel terelik új aromatikus utakra a párlataikat.

Az viszont szikár tény, hogy a Bourbon megalkotása Louisville-ben történt, és számos változata Kentucky államban került palackozásra. Szóval más földrajzilag kötött italoktól eltérően – mint a francia Champagne régió pezsgői – a Bourbon az Amerikai Egyesült Államok bármely területéről származhat. És érdemes is olykor kilépni a kifejezetten Kentucky Bourbon-ök köréből, mert olyan új ízekkel találkozhatunk, amelyek merészebben feszegetik a Burbon-komfortzónánk határait, mint korábban gondoltuk volna!

 

Most pedig nézzük, milyen italokkal érdemes belevágni a nagy Bourbon-kalandba, ha szeretnénk felfedezni Amerika tradicionális párlatát!

 

Buffalo Trace Bourbon Whiskey: bölény erejű párlat, pionír életérzéssel

Kirobbanó erő, harcias merészség. Az amerikai vadnyugat ikonikus állatát a bölényt ezeket ez erények jellemzik, ezen tulajdonságok birtokában vált legyőzhetetlen túlélővé. A Buffalo Trace Bourbon Whiskey egy stílusos múltidéző Bourbon, hiszen minden kortyában visszaugrunk pár száz évet, és ott találjuk magunkat az amerikai vadnyugaton, a fegyverforgatók között. Mintha a Buffalo Trace ízlelgetése közben mi is a Yellowstone sorozat vagány vadnyugati fenegyerekei közé tartoznánk. Az acélos árnyalatokat fűszeres, vaníliás édesség ellenpontozza, így egy változatos, sokoldalú ízekkel hömpölygő Bourbon kerül a palackba.

A tölgyfahordós érlelés és a cukorba mártott alma rengeteget hozzáad a párlat mámorító finomságához, akárcsak a csokiba mártott mazsola, a rumos fűszerek és a krémes karamella.

Valljuk be, ez ez egy igazi amerikai életérzés, a pionírok idejéből. Varázslatos összhangban kacérkodik benne az orrunkkal és a nyelvünkkel a kukorica, a rozs és az árpamaláta. A robosztus nedű a Kentucky folyó partján készül, immár több mint 220 éve ugyanazzal az eljárással. Mert ami jól működik, azon miért kellene változtatni?

 

Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey: édes kukoricás nedű 42.5%-os örvényléssel

A legendásan bohém Woodstock-fesztiváltól pár perc sétára, a Catskill-hegy szonszédságában üzemel a Catskills Distilling Company, ahol bravúros Bourbon-öket palackoznak a nagy whiskymesterek.

A Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey egy bársonyos párlat és az átlagostól egy ecsetvonással magasabb tartományba merészkedik, és 42.5%-os alkoholtartalommal hozza ki a legtöbbet a bázisául szolgáló rozsos kukoricából. Erjesztett cefréje a jól bejáratott Bourbon-hagyományok jegyélben ugyanis 70% kukorica, 20% rozs és 10% árpamaláta. A komponensek Cocheton Millsből érkeznek a lepárlóba, és a Catskills saját üzemének kalapácsos malma segít finomhangolni az alapanyagokat.

A fűszeresség és a nemes tölgyesség valóságos ünnepet ül ebben a párlatban. A hordós érlelés aromatikus gyümölcse a vanília és a karamella, miközben kibomlik az ízek sokaságából a barna cukor és a banándiós kenyér is – olyan benyomásunk támad, mintha egy fenséges süteményt majszolnánk! A sötét gyümölcsök rásimulnak a vajas ostyára, a méz mennyei édességére. Aztán tovább siklik a nyelven a melasz, a kóla, a narancs, a pörkölt földimogyoró, a mandulás fűszeresség. A 42%-os alkoholtartalom oka a magas rozstartalomban keresendő, és ugyanennek köszönhető a párlat robosztus borsos lecsengése, ami óriási öröm a markánsabb ízek kedvelőinek.

 

Bulleit Kentucky Bourbon Whiskey: ropogós rozsos ízrobbanás 1830-as recept alapján

Kentucky kapcsán szinte mindenkinek a tradíció és a régi nagy Bourbon receptek villannak be az agyában. A Bulleit semmit sem bíz a véletlenre: megbízhatóan mennyei ital kavarog a palackjában, ami 1830-as receptjének megjelenése óta kirobbanó sikert mondhat a magáénak. Kitalálójának, Augustus Bulleitnek a kisujjában volt a helyben termesztett rozs, a kukorica és az árpamaláta harmonikus illeszkedése.

Már csak a Kentucky mészköve által kristálytisztára szűrt víz kellett ahhoz, hogy létrejöjjön a Bulleit Kentucky Bourbon Whiskey karaktere. A kimagasló rozstartalom teszi ropogóssá és fűszeressé a párlatot, megbolondítva az összképletet üde citrusossággal.

A téli fűszerek fortissimója és az amerikai tölgyfahordó vaníliás, karamellás édessége átszövi az aromakaraktert, és még egy kis szivaros, parfümös rétegre is felfigyelhetnek a rutinosabb Bourbon-geekek.

 

Bowsaw Small Batch Bourbon Whiskey: a hordókészítők és a vaníliás karamella diadala

A Bourbonök egyediségét a charred oak hordó és a magas kukoricatartalom adja. Persze a jól kitalált készítési módszerek mit sem érnének, ha nem dolgozna a Bourbongyártók mellett egy találékony kádár, aki ismeri a hordókészítés, az érlelés csínját-bínját. Erre a tényre hívja a fel a figyelmet a Bowsaw! A brand büszkén tekint a kádárcsapatára. Ennek jegyében egy kissé bizarr fűrészről nevezték el whiskyjüket, ami az érlelőhordók kialakítását formálja.

Az Ohio folyó mellett nemcsak hatalmas víztömeg, hanem igazi minőség csordogál! A 75% kukorica, 21% rozs és 4% árpamaláta ötvözetéből születő Bourbon egy sötétarany, komplex finomság, egyszerűen kihagyhatatlan a Bourbon-bakancslistákról! A Bourbon Trailről nem is beszélve…De szerencsére nem is kell érte Kentuckyig utazni, simán beszerezhető az iDrinks üzleteiből.

Valóságos himnusz a hordós érleléshez és a karamellhez, miközben mindent áthat benne a vaníliás és kukoricás zamathullámzás.

 

Woodford Reserve Whiskey: Csúcsminőség több mint 200 éve

Nyerő csapaton ne változtass! A mondás igazságának ékes bizonyítéka ez a párlat. Mert ami több száz esztendeje jól megy, azon kár variálni!

Kentuckyban szinte minden élő és megidézett történelem. Így van ez a Woodford lepárlójával, amit még 1812-ben alapítottak, és napjainkban is rendületlenül működik. Ugyanolyan magas minőség cirkulál a stillekben, mint az első időkben. Aromagazdagságát jól jellemzi, hogy összesen több mint 200 íz jelenléte kimutatható benne. Ebben a zamattobzódásban játszik a fás, édes fűszeres ízek serege, gyümölcsös és virágos ízekkel kiegészülve. A 6 évet felölelő érlelés alatt némi füstösség és lágy, mézes fűszeresség is megjelenik a párlatban. A nyelvet bizsergető gyömbérrel, a pörkölt kávébab delejező érzékiségével együtt. Még egy kis mandula is kirajzolódik kortyolgatásakor a szájban, enyhe rumos beütéssel.

Kötelező tétel, ha egy évszázadokon átívelő Bourbonnel szeretnénk betekintést nyerni Amerika ősi párlatának kiforrott finomságában! Egyszerre pikáns, történelmi és kihagyhatatlan; ez a Woodford Reserve Whiskey, és ott a helye egy elszánt Bourbon rajongó bárpultján!

 

Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey: folyékony arany csalafinta érleléssel

46%-os alkoholos áramlás, francia tölgyfahordós érlelés és a karamellás-vaníliás csábítás…Mi kell még egy mesteri Bourbonhöz, ami úgy magához ránt, akár egy Kentucky-cowboy lasszója?

Stílusos aromája az érlelőmesterek ügyes megfigyelőképességének köszönhető. Észrevették, hogy nyáron eszelősen felgyorsul az érlelési folyamat, télen azonban ez kissé komótosabbá válik, és utóbbi eljárás tartalmasabb, mélyebb ízekkel sáfárkodó Bourbont eredményez. Ezért koncentráltak készítői az utóbbira, ezzel forradalmasítva a Makers Mark eddigi ízét. Így nyer ez a bámulatosan finom Bourbon királyi komplexitást, tölgyes és fűszeres hömpölygéssel, a karamella és a vanília arany árnyalatú elixíreként.

A Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey a Barrique hordós érlelés mestermunkája, amit mielőbb érdemes felvenni a kóstolási jegyzékünkre!

 

Jim Beam Sunshine Blend Bourbon Whiskey: nyári vaníliás varázs Kentuckyból

Az amerikai westernfilmek klasszikus jelenete, hogy a film fináléjában a főhős ellovagol a naplementébe. A filmekben és a whiskyknél ez egy felemelő pillanat, és George Bernard Shaw híres mondása jut az eszembe: „a whisky folyékony napsütés”. Ugyanez az alaptézis igaz a Bourbonre is, pontosabban a beszédes nevű Jim Beam Sunshine Blend Bourbon Whiskeyre. Mert kóstolásakor mi is úgy érezhetjük, mintha folyékony napsütés áradna szét a szánkban!

Egy frenetikus nyári italról beszélünk, gyengéd vaníliás simogatással, amit az édesebb Bourbonök elszánt fanatikusainak ajánlunk. Saját jogán is mosolyt varázsol az arcokra, azonban óriási szintet léphetünk a koktélok finomhangolásában, ha bevetjük ezt a remek blendet.

A 4 hosszú esztendőig tartó érlelés alatt egybeforr benne a vanília és a fűszeresség, mindkét árnyalatot magasabb hatványra emelve. A kukorica, a rizs és az árpa szimfóniája, ami nyáron, egy tóparton, igazi napsütésben nyújtja a legnagyobb élményt. Persze frenetikus télen is, amikor pár korty után a legnagyobb hidegben felizzítja az emberben a nap melegségét.

 

Kedve támadt megízlelni Amerika ősi párlatát, a Bourbont? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol Bourbon-ök széles választékával merülhet el az ízek tengerében, anélkül, hogy amerikai repjegyet venne, és elindulna Bourbon Trailen. Képzett kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő bársonyos vagy markánsabb árnyalatokkal kavargó Bourbont!

 

Kapcsolódó termékek

Buffalo Trace Bourbon Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
11.540 Ft
Kedvencekhez adom

Woodford Reserve Whiskey [0,7L|43,2%]

Raktáron
14.650 Ft
Kedvencekhez adom

Makers Mark 46 Kentucky Bourbon Whiskey [0,7L|47%]

Raktáron
20.950 Ft
Kedvencekhez adom

Catskill Most Righteous Bourbon Whiskey [0,7L|42,5%]

Jelenleg nincs készleten!
23.990 Ft
Kedvencekhez adom

Jim Beam Sunshine Blend Bourbon Whiskey [0,7L|40%]

Raktáron
8.490 Ft
Kedvencekhez adom

Bulleit Kentucky Bourbon Whiskey [0,7L|45%]

Raktáron
13.990 Ft
Kedvencekhez adom