A Suntory Toki Whisky olyan, mint egy illatos gésa csókja
Számos nagy whiskyoldalon találkozunk ezzel az itallal, ha a világ legjobb japán whiskyjei után nyomozunk, és nem érdemtelenül rajonganak érte ennyire a szakértők.
A gésáknak óriási kultusza van a japán történelemben. Ők nem kurtizánok, hanem előkelő hölgyek, akik jártasak voltak a japán költészetben, a művészetekben, értettek a teaszertartáshoz, hangszereken játszottak, és művelt beszélgetéseket folytattak nemes vendégeikkel. A gésa szó két kandzsiból, azaz japán írásjelből áll: a „gei” művészt, a „sa” pedig személyt jelent, tehát japánul a gésa egy művésznő, aki ért a férfiak nyelvén. De mi köze mindennek a Suntory Toki Whiskyhez?
Az amerikai tölgyfahordóban érlelt Suntory Toki Whisky illata és íze olyan gyümölcsös, játékos és csábító, mintha egy japán gésa üdvözölne minket, és a whiskyt kóstolva megismerhetjük, mennyire izgalmas ízekből finomhangolták az utóbbi évek egyik legjobb japán italát. A „toki” szó japánul időt jelent, és valószínűleg azért kapcsolták ehhez a whiskyhez, mert fenségesen hömpölygő ízeit kóstolva valósággal megáll az idő, és belefeledkezünk a finoman illeszkedő aromák csodálatos egyensúlyába.
A Suntory Toki Whisky illatában gyümölcsös zamatok ébresztik fel az érzékszerveinket, és a második hullámban jön a kakukkfű, méz és a borsmenta. Aromavilága olyan pajkosan játszik az orrunkkal, mintha nem egy whiskyvel, hanem egy nemes és elegáns gésával ismerkednénk.
Lassan és előkelően nyitja az ízeit, mint a leggyönyörűbb lótuszvirág. Ízében selymesen megjelenik a zöldalma, a grapefruit, a felszín mögül pedig lassan egyre jobban előtérbe kerül egyfajta gyógynövényes jelleg, porított mandulával keveredve. Lecsengése finom, kellemes és gyengéd, ahogyan azt egy „gésa-whiskytől” várjuk!
Egy igazi kami whisky: Akashi White Oak Single Malt Whisky
Az Akashi White Oak Single Malt Whisky megidézi a klasszikus single malt ízvilágot. A Hyogo prefektúrában található gyártó Skóciából ellesett mesteri fogásokkal készíti ezt a különleges italt.
A szakértők szerint ugyanis az Akashi White Oak Single Malt Whisky fogyasztása közben valamit megérthetünk a japán szellemből is. Ez azért érdekes, mert Japán egyik legnagyobb vallása, a sintoizmus szerint a természetben mindenhol szellemek, apró istenek/szellemek vannak, akiket kamiknak neveznek, és ők a fák, tisztások, folyók és a békésen csörgedező hegyi patakok urai (olyannyira, hogy Japánt egy ideig csak a 8 millió kami országaként emlegették). A kamiknak történelmi jelentőséget is tulajdonítottak, hiszen a japán középkorban, a mongol hadsereg betörése idején már minden veszni látszott, ám egy hatalmas szélvihar tört ki a semmiből, és elkergette az ellenfelet, aki tehetetlenül visszavonult. A természet erőinek ilyen hirtelen beavatkozása a japánok szerint nem lehetett más, csak a kamik keze…
Az Akashi White Oak Single Malt Whisky pedig olyan fantasztikus, hogy ez a whisky is nehezen tudjuk elképzelni a kamik közbenjárása nélkül. A francia tölgyfahordóban érlelt ital illatában a kamik feltárják előttünk a természet bőséges kincsestárát. Megérezzük a mézes-gyümölcsös illatokat, miközben egyre intenzívebbé válik a hordó tulajdonságaiból adódó tölgyesség, a karakteres körte és a gyömbér aromája.
Ízében a méz harmonikus aromái dominálnak, és gyümölcsös ízei olyan remekül öszeeérnek, mint a lélek és a test. A single malt malátás ízén túl érezzük benne a tölgyességet, a körtét és a gyömbért. Közepes, kiegyensúlyozott lecsengésében egy vulkanikus kami is közbeavatkozik, mert enyhe füstösséget érezhetünk.
A hegy ajándéka: a Kirin Fuji Sanroku Whisky
A Fudzsi a maga 3776 méterével Japán legmagasabb hegye. Egy szent hely, amiről rengeteg legenda született az idők során. Nap mint nap óriási tömeg kígyózik a hegy lábánál, mert mindenki szeretné megmászni a „Fuji szant”, hogy elérje az Omura Sengen szentélyt, és tiszteletét tehesse a hegy istenei előtt. A nők számára ezt a spirituális kalandot sokáig tiltották, de a leleményes japán hölgyek persze megtalálták a rést a pajzson, és többen férfinak álcázva magukat végrehajtották a vagány küldetést.
A Fuji lábánál fekszik a Kirin Fuji Gotemba szeszfőzde, és itt készítik az egyik legszuperebb blendelt whiskyt, a Kirin Fuji Sanroku-t. Az ital cimkéjén kiderül, hogy ez a whisky a szent hegy ajándéka, a maláta és a gabona whisky keverése pedig különleges élményekkel kecsegtet. Tudjuk, hogy a Fudzsi megmászása előtt mindenkit figyelmeztetnek a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, ám ebben az esetben érdemes különválasztani a whiskyt a sporttól, mert a Kirin Fuji Sanroku Whisky 50%-os, és legalább olyan nemes kihívás, mint a Fudzsi.
A tölgyfa hordóban érlelt ital illatában érezzük a cseresznye és a mandula gyümölcsös finomságát, mindehhez tőzeges füstösség társul. A sötét szalmasárga Kirin Fuji Sanroku Whisky ízében feltűnnek a csokis keksz, a limonádé és a barna cukor édesen ellenállhatatlan jegyzetei. Lecsengése gyors, mint a szamuráj íjából kiröppenő nyílvessző, ám sokkal édesebb annál, hiszen mégiscsak a hegyi istenek malátába és gabonába álmodott ajándékáról beszélünk. Ha egy szent hegyről származó whiskyt szeretnénk megízlelni, akkor próbáljuk ki a Kirin Fuji Sanroku Whiskyt!
A harmónia diadala, whiskyre hangolva: a Togouchi Kiwami Blended Whisky
A Felkelő Nap országában készített ital nagyszerű példa arra, miért robbant be Japán a whiskykészítés legnagyobb nemzetei (Skócia, Írország) közé. A Toguchi Whisky Distillery különleges tölgyfahordóban tárolja a whiskyt, és egy régóta nem használt 360 méteres vasúti alagútba helyezi őket, hogy itt adjon teret az ízek kibontakozásának.
A Toguchi Kiwami Blended Whiskyben az alapanyagot jelentő whiskyk olyan kecses eleganciával illeszkednek egymáshoz, ahogyan az egyik orchidea a másikhoz a virágrendezés japán művészetében (az ikebanában). Miként az ikebanában, ebben a whiskyben is kifejeződik egy magasabbrendű egység, amely kézzelfoghatóvá teszi a világ minden létezőjének spirituális egységét. A japánok szerint az ikebanában a virágok egymáshoz kapcsolása egyfajta meditáció, és a Toguchi Kiwami Blended Whisky ízeinek keverése is hasonló: egy isteni italban társítják egymáshoz a legtökéletesebb ízeket, az árpa, a maláta és a gabona legfinomabb árnyalatait! Az ikebana misztikus művészet, amely természetfeletti egységet teremt az ember és a természet között. A halvány aranyszínű Toguchi Kiwami Blended Whiskyvel is hasonló a helyzet, hiszen sosem látott, finom ízekkel kerülhetünk közelebb a tölgyes aromákhoz, a rozshoz, a mahagónihoz és a frissítő citrusos ízekhez.
Egyből megsimogatja orrunkat a Toguchi Kiwami Blended Whisky rozsos illata, majd citrusosság, maláta és krémes vanília indít édes ostromot a szaglásunk felé, aminek egy vérbeli whisky-geek nem tud ellenállni. Ízében folytatódik a megismert összhang, a természetes összetevők diadalának ünnepe: a dió aromakaraktere szimmetrikus egységben olvad össze a mahagónival, a hordóból származó tölgyes jegyekkel és a korábban már felfedezett citrusossággal. Lecsengése hosszú, mint egy békés szerzetes meditációja, és olyan kiegyensúlyozott, akár a buddhista szerzetes elméje, amikor egy ilyen relaxáció után mosolyogva nyitja ki a szemét.
A szamurájok hétparancsolata egyetlen whiskyben: Fujimi The Seven Virtue of Samurai
A szamurájok számára a teaszertartás a királyi út ahhoz, hogy mielőbb eljussanak a külső és belső harmónia megteremtéséhez, de miért ne kerülhetnénk közelebb az egyensúlyhoz egy kiváló minőségű whisky kortyolásával?
A szamurájok (japánul bushi-k) a japán középkorban a harcos útját vagyis a bushidót követték, és a Fujimi elkészített egy olyan csodás whiskyt, amely magába foglalja a szamurájok hét erényét, az igazságosságot, a bátorságot, a jóindulatot, az udvariasságot, az őszinteséget, a becsületet, a hűséget és igen, még az önuralmat is!
A Fujimi The Seven Virtue of Samurai címkéjén egy bushit, azaz teljes harci díszben pompázó harcost látunk, aki a japán értelemben vett halhatatlanság szimbóluma. Persze élete során az összes szamurájhoz hasonlóan Fujiminak is el kell esnie egy hősi csatában valamelyik különösen nemes ellenfél kezétől, ezáltal pedig majd az emléke válik halhatatlanná. Amennyiben kudarcot vall, és az ellenfele győz, akkor szintén megérinti a halál fuvallata, és a szamurájok erkölcsi kódexe, a Hagakure nyomán egy rituális szepukku keretében kell végeznie saját magával, meglehetősen horrorisztikus módon.
Beszéljünk inkább a halhatatanság jegyében párolt Fujimi The Seven Virtue of Samurai whiskyről, amelyet eredetileg Skóciában desztilláltak, majd Matsui Shuzo, a japán gyártó alakította ki az ital izgalmas japán aromakarakterét. A 40%-os japán blendelt whiskyt amerikai tölgyfahordóban érlelték, és ennek szellemében született a fűszeres, meleg és füstös ízjegyekkel bíró whisky, amely feltárja előttünk a szamuráj harcosok lelkének mélységeit.
Illata könnyed és elegáns, mint a felkészült szamuráj mozgása, aki lazán legyőz egy ellene áskálódó nindzsát. Először a citrusaromát érezzük a Fujimi whiskyn, majd az árpamalátás jegyekre is felfigyelhetünk.
Ízében olyan, mintha egy szépséges japánkertben egyszerre majszolnánk zamatosan friss körtét és mandulatortát.
Lecsengésében az árpa és a gyümölcsös aromák harmóniáját élvezhetjük.
Lehetséges, hogy az ember életében nem érheti el a halhatatlanságot, de ez a szamuráj bátorságcsináló olyan remekül sikerült, hogy könnyen bevonulhat a legmenőbb japán whiskyk közé!
Szívesen merülne el a különleges whiskyk világában? Ismerje meg az iDrinks kínálatát!