Vámpírharapás cherry vodkával és áfonyával: Vampire Bite
Ez egy vérvörös, sejtelmes ital Halloweenre. És ha adunk a rémületes részletekre, akkor beszerzünk hozzá egy műanyag vámpírfogat a Vampire Bite cocktailos tál szélére, hogy vendégeiknek a koktél kortyai mellett egyértelmű utalást tegyünk a koktél valódi mibenlétére, a veszedelmes vérszívók közelségére!
A Vampire Bite-nak nyilván nincs több évszázados eredettörténete, mint a klasszikus nagy koktéloknak a bárban, azonban kevés ennyire ízletes és vizuálisan is feltűnő ital létezik a halloweeni kínálatban, mindenképp érdemes kikeverni és megkóstolni. Egyszerűségében is lenyűgöző látványt és ízt nyújtó rémületes nedű. A Vampire Bite cocktail drámai megjelenésének kulcsa az összetevők gondos rétegzése, amely izgalmas és fenyegető kontrasztot teremt a sötét vodka és a vérvörös árnyalatok között. A sötét és vérvörös színű összetevők ötvözése egy klasszikus vámpírharapást hivatott megidézni, ezért lesz nagyszerű ötlet a Haalloween-tematikához.
Szerencsére az összetevők listájának böngészésekor sem fogunk hideglelést kapni, mert mindössze néhány nagyszerű hozzávaló szükséges ahhoz, hogy egy igazi vámpíros koktélt villantsunk a halloweeni vendégeknek.
Az áfonyalé és az limelé ízei frissítő fanyarságot adnak, amit az egyszerű szirup és a grenadin színesít.
Hozzávalók:
3 cl vodka, 3 cl áfonyalé, 1.5 cl limelé, 1.5 cl egyszerű szirup, 1.5 cl grenadin, jégkockák.
Elkészítése:
A koktélshakerben keverjük össze a vodkát, az áfonyalevet, a lime levet, asz egyszerű szirupot és egy marék jégkockát. Rögzítsük erősen a shaker fedelét, és erőteljesen rázzuk körülbelül 10-15 másodpercig. Ezzel alaposan lehűtjük a hozzávalókat, és kellemesen elegyednek az ízeik. Amikor érezzük, hogy a keverék kellőképpen lehűlt, szűrjük az előkészített pohárba.
Lassan és óvatosan öntsünk grenadint a pohárt közepébe. Mivel a grenadin sűrűbb a többi folyadéknál, ezért gyorsan lesüllyed majd az aljára, és réteges hatást kelt, amely hasonlítani fog a vámpírok harapásához jó kis horroros hatást kölcsönözve a nedűnek. Közvetlenül az elkészítése után szervírozzuk, hogy megőrizze látványos megjelenését és tökéletes hidegségét. Még menőbb, ha a Vampire Bite cocktailt más Halloween-jellegű finomságok társaságában táláljuk a vendégeknek! Készíthetünk mellé például póktortát, édes almát is, hogy kellőképpen kísérteties és ünnepi hangulatot teremtsünk.
A drámaibb réteghatás és látványosabb vámpírharapás vizualitás érdekében növelhetjük a grenadin mennyiségét. A grenadint nagyon lassan érdemes a kanálra önteni, hogy a folyadék egyenletesen keveredjen a többi folyadékkal.
A koktél aromaformálódásának első számú origópontja nem más, mint egy kiváló minőségű kristálytiszta vodka. Keresve sem találhatnánk jobb motort ehhez az italhoz az Au Premium Cherry Vodkánál!
Mert ez a 35.2%-os párlat a cseresznye valóban aranyló kifejezése. Egy kristálytiszta vodka zamatába ágyazva, amelyet az Au magas minőségre törekvő elvei miatt ötször desztilláltak, ezért lett ennyire bársonyosan emlékezetes. Magával sodró ízélményt nyújt, és a belbecshez a külcsíny is minden elemében alkalmazkodik: az Au Premium Red Cherry Vodka egy szemkápráztató arany palackban került a boltok üzleteibe! A nedű egyszerre fanyar és édes, ahogyan ezt egy minőségi cseresznyénél már megszokhattuk. Ezek az ízek kerültek át ebbe a csúcsminőségű vodka zamatában, onnan pedig a Vámpírharapás koktélba, hogy valóban makulátlan legyen a minősége. Az Au Premium Red Cherry Vodka azonban annyira kifinomult ízekből építkezik, hogy önmagában vagy vodka-szódaként kortyolgatva is kimagaslóan kellemes élményt nyújt.
A cseresznye gyümölcsössége kicsattanó ebben a vodkában. Érdemes beszerezni a párlatot az iDrinks üzleteiből, mert ez a roppanós cseresznye folyékony crescendója, egy igazi cherry szimfónia!
Freaky Frankenstein Cocktail: vérfagyasztó zöld hab a horrorlaboratóriumból
Milyen lehet egy eszementül vad koktél Frankenstein boszorkánykonyhájában, ahol bármikor megeshet, hogy a „jó” doki életre kelt egy gyilkosok testéből összevarrt zombit a villámcsapással? Frankenstein cocktailja libabőrös, élénkzöld, és valami rejtélyes, egyben vészjósló hab igyekszik előbújni belőle…
A természetfölötti ital Freaky Frankenstein cocktailban ott kavarog a zöld színű Midori dinnyelikőr, ami extrém keleti aromazuhataggal kápráztatja el a halloweeni buli vendégeit. Persze ijesztő látványvilága nyomán a koktél le sem tagadhatná, hogy Mary Shelley regénye, a Frankenstein ihlette. Tényleg olyan érzést kelt, mintha a doki boszorkánykonyhájában kortyolgatnánk egy eszement kísérlet kellős közepén. A koktél furcsa zöldes színe megidézi Frankenstein doki teremtményét, egy igazi horroritalnak tekinthetjük. A koktél íze zavarba ejtően változatos: egyszerre édes, savanyú és enyhén kesernyés. A dinnyelikőrt, a lime juice és a gyömbéres sör kombinációja frissítő, élénkítő ízt ad, míg a vodka finom eleganciával simítja össze az ízeket. A vadabb halloweeni vendégvárók a Freaky Frankensteint gyakran egy főzőpohárban, vagy a vegyi hatás rémületét kiaknázva kémcsőben tálalják fel, hogy fokozzák a laboros hatást. A koktél zöld színét a Midori dinnyelikőr bevetésével érhetjük el, ami az édes és gyümölcsös ízekért felelős.
Hozzávalók:
4.5 cl vodka, 3 cl dinnyelikőr, 1.5 cl friss lime lé, 6 cl gyömbérsör, jég (ízlés szerinti mennyiségben), gumiférgek vagy gumicukor alakok.
A gumiteremtményeket a koktélba téve csúszómászós, hátborzongató horror bűbájt adnak a cocktailnak, és hatalmas élményszintet adnak ennek a pompás italnak.
Elkészítése:
Töltsünk meg egy cocktail shakert jéggel. Öntsünk vodkát, dinnyelikőrt és limelevet a shakerbe. Jól rázzuk fel, amíg kihűl és össze nem álla keverék. Szűrjük a végeredményt egy friss jéggel töltött főzőpohárba vagy kémcsőbe – esetleg egy sima koktélospohárba. Öntsük fel gyömbéres sörrel, és óvatosan keverjük össze. Díszítsük gumiférgekkel vagy más gumicukor teremtményekkel, amelyek félelmetes benyomást kelthetnek a koktélkalandorokban a zöld színű ital kortyolgatásakor. A gumialakokat helyezzük a koktélfolyadék felszínére, vagy egyszerűen hagyjuk, hogy belelógjanak az italba.
A koktél szervírozása előtt előre hűtsük le a koktélospoharat, hogy a koktél huzamosabb ideig hideg maradjon – Frankenstein doktor is ezt akarná! Ne felejtsük el szervírozás előtt alaposan felrázni a koktélt, hogy az összetevők a lehető legjobban összeálljanak ivás előtt.
Az egy fokkal bevállalósabb koktélkészítők bevállalhatnak egy kis kiegészítést, és létrehozhatják Frankenstein menyasszonyát! Ehhez adjunk egy csepp áfonyalevet a kellemesebb hatás érdekében a koktélhoz. És olyan lesz, mintha Frankenstein dokit telibe találta volna Ámor nyila. Mert ki mondtam, hogy a rémalakokra nem találhat rá a szerelem? És nem kell egyedül tölteniük az örökkévalóságot egy sötét kastélyban.
A dinnyelikőrt a kísérletezés kedvéért akár zöldalma likőrre is cserélhetjük az alapreceptben, a fanyarabb csavar kedvéért. Ha ez történik, a frissesség teljében az ital üvöltözni fog az íztől, és Green Monster Mash cocktail válik belőle! Ehhez kiváló alkotóelem lesz a Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr. A 16%-os likőr lényege a ropogós, gyümölcsi ízekben gazdag alma, a hozzátartozó savanykás ízvezetéssel. A Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr tiszta áramlását a természetes alapanyagokból építkezés hozza létre. A német zöldalma likőrt 1994-ben vezették be, a korábbinál jóval szélesebbre tárva a szeszesitalok piacát. Már a Berentzen zöldalmás változata beszédes névvel bír: „saurer”, azaz savanyú, és ez az érdekes íz szivárog át a koktélba is, tovább színesítve az alapképletet.
A Berentzen Saurer Apfel /Zöldalma/ Likőr karaktere az édes és a savas ízhatások kettősségének magasrendű megvalósulása, kifinomult és lágy aromákkal. És ami még izgalmasabb a koktél szempontjából, az az élénkzöld szín, ami tényleg Frankenstein doki laborját juttatja az ember eszébe, amikor kikeverjük ezt a vad és szemgyönyörködtető Halloween-koktélt.
A frankensteini sötét elixír fő komponense mindenképp a Midori Melon /Dinnye/ Likőr! Mert a Frankenstein szellemében megalkotott sejtelmes koktél esszenciája mindenképp a zöld színből tevődik össze. A zöld árnyalat egyrészt a szívcsakra, másrészt a természet leggyakrabban megjelenő színe. Ezt az árnyalatot tekinti a párlat alapvetésének a Midori /Melon/ Dinnye Likőr, amely prémium dinnyés árnyalatokkal gyarapítja a Freaky Frankenstein cocktailt. A neonzöld árnyalat messziről kóstolásra csalogatja az ember, akár a mágnes. Már a neve is beszédes, mivel a „midori” japánul „zöldet” jelent. A Midori dinnyés árnyalatok bázisa a japán pézsmadinnye leve, ami rettentő ritka, ezek a legízletesebb dinnyék a gigászi méretű japán szigetországban. A telt gyümölcsösség és a kifinomult mézes zamatok egy egyedi likőrt teremtenek a Midori Melon /Dinnye/ Likőrben. Így nemcsak a likőr színe vibráló, hanem az íz is új energiákkal gyarapítja ezt a hátborzongató nedűt!
Vodkaként mesteri választás Frankenstein italához az orosz vodkák minőségi mértékeként szolgáló Russian Standard Original Vodka. Az a párlat, amely kristálytiszta vodkakarakterének kialakításakor Dmitrij Mengyelejev munkásságát tekintette ihletadó forrásnak, idővel az egész világot meghódította. Méltán, hiszen sokan a Russian Standard Orginal Vodkáját tekintik „a klasszikus orosz vodkának”, ehhez viszonyítva szeretik értékelni az összes többit – megállapítva a kortyolgatás közben, hogy ez miben más, mint a sokat emlegetett „Russian”. Alkotóit a tudományos szemlélet vezérelte a víz és az alkohol legeszményibb harmóniájának megtalálásában, így került palackba a szentpétervári szuperpárlat. Teli van ropogós gabonás árnyalatokkal, és koktélok alapanyagaként is zseniálisan teljesít az ízek összesimításában. Más koktélokban is érdemes bevetni vodkakomponensként a Russian Standard Original Vodkát!
Szemgolyó a Martiniben: Mad Eye Martini
Elég para érzés, amikor valaki kér egy Martinit, és a jellegzetes alakú pohárban egy kék folyadékot talál – egy benne úszó véres szemmel! Ezt a rettegés hangulatot közvetíti a Mad Eye koktél, amivel tényleg a fodrászt hozhatjuk a Halloweeen-party vendégeire! Egy darabig biztosan emlegetni fogják ezt a koktélt. Magának a koktélnak egyébként gyönyörűséges halványkék árnyalata van, a Hpnotiq jellegzetességének köszönhetően. A licsi gyümölcs membránszerű megjelenése hasonlít a szeméhez; elkészítése a Mad Eye Martini látványának sarkalatos pontja!
Az őrült szemmel játszó koktél minden valószínűség szerint ellopja majd a show-t a Halloween-partyn, és felrázza az éjszakát.
Hozzávalók:
A szemgolyó díszítéséhez: 1 licsi, ¼ teáskanál piros gyümölcsbefőtt (pl. cseresznye, málna, eper– vagy ezek mindegyike), 1 áfonya.
A koktélhoz:
3 cl vodka, 1.5 cl Hpnotiq likőr, 6 cl licsi lé, licsi szemgolyó a díszítéshez.
Elkészítése:
Kezdjük a díszítést jelentő „véres” szemgolyóval! Szerezzünk be egy licsit. Csepegtessük le és szárítsuk meg egy kicsit, majd töltsük meg piros gyümölcsös befőttekkel. Helyezzük az áfonyát a virág végével kifelé az üregbe. Húzzuk a licsit egy fogpiszkálóra, hogy a pohár peremén is stabilan álljon, és még rettenetesebb hatást keltsen.
A Mad Eye Martini elkészítése:
Öntsük egy koktél shakerbe a vodkát, a Hpnotiq-ot és a licsi levét. Töltsük meg jéggel, és alaposan rázzuk össze. Szűrjük le egy lehűtött koktélospohárba. Díszítsük a poharat egy licsi szemgolyóval, tálaljuk és élvezzük az ízek kibontakozását!
A koktél színfelelőse egyértelműen a Hpnotiq, az egyik legkáprázatosabb színben táncoló likőr. Mert ez a látványossággal felérő árnyalat a költővel szólva tényleg „kékséget old az ég vizében”, annyira magához ragadja a tekintetet, hogy a polcokon messziről is felébreszti az ember érdeklődését az iDrinks üzleteiben. Másrészt az ízek tengerén szintén képes újat nyújtani a Hpnotiq: valami bűvöletesen kapcsolja össze likőrös ízében a francia vodkát és a cognac alapokkal rendelkező gyümölcsös aromákat. Palackdesignja egy vizuális show, a sokat emlegetett mágikus neonkék szín meg minden kék színt igénylő koktélt feldob.
Vodkakomponensként egy ilyen rendhagyó koktélban érdemes bevetni egy határokat feszegető vodkát! A Mermaid Tears Vodka minden elemében kilép a klisék fogságából: legendája szerint a hableányok könnyeiből desztillálták, így némi varázslatot hoz a vodkás zamathullámokba. A Mermaid Tears Vodka közös nevezőre hozza a krémességet és a gyümölcsösséget, lecsengésében pedig alaposan kidomborítja a vodkás áramlatok kiemelkedő kristálytisztaságát. A Mermaid Tears esetében alapvetően egy ízesített vodkáról beszélünk, amely ízletesen játszik a vodkák skáláján. Szóval egyelőre rejtély, mi fakasztotta szomorú könnyekre a szépséges hableányokat, a hangsúly azonban az éteri tisztaságon van: ez minden minőségi vodkának a becsületére válik, és nagyon jót tesz a koktélok aromatikus kialakításának, élményt adva a kortyoknak.
Drunk Ghost: Becsiccsentett szellem vaníliás vodkával és kókuszos rummal
Vannak olyan nézetek, miszerint a szellemek is lehetnek részegek! Erre a „szellemességre” tapintott rá ezt a nem mindennapi cocktail, amely ügyesen ötvözi zamatában a kókusz krémességét, a vaníliás vodka báját és az üdítően friss lime legjavát! A Drunk Ghostot neve és krémesen áramló, kísérteties megjelenése miatt a legtöbb mixológus Halloweenre keveri ki a vendégek elbűvölésére. Édessége ellenére megfelelő mennyiségű alkoholt tartalmaz, ezért érdemes mértékletesen fogyasztani. A trópusi összetevő miatt azonban nemcsak Halloween idején, hanem a nyári rendezvényekre is egy ötletes – mondhatni szellemes – választás a Drunk Ghost cocktail.
A koktél felvillantja a mixológia kreatív és játékos oldalát, egy olyan italt, amelyet legalább olyan szórakoztató elkészíteni, mint elfogyasztani. Ez a nedű tökéletes minden olyan alkalomra, ami egy kis természetfelettit kíván. Főként a trópusi italok krémes édességéből és a kísérteties jelenések játékos képeiből merített ihletet. Különösen azok kedvelik, akik szeretik az édes, desszertszerű koktélokat kókuszos csavarral. Valójában a Drunk Ghost minden bulin remek ötlet arra, hogy lenyűgözzük vele a barátainkat.
A kókuszos rumok és a vanília vodka könnyed, bársonyos alapot ad az ízeknek, a kókuszkrém pedig buja textúrával, gazdag aromákkal simul rá erre az alappillérre. A citromos lime szóda frissítő pezsgést kínál, képes egyensúlyban tartani az édességet, és még finomabbá simítja az ízeket a Drunk Ghostban.
Hozzávalók:
6 cl kókusz rum, 3 cl vanília vodka, 2 cl kókuszos tejszín, 4 cl citromos lime szóda, jégkockák (tetszés szerinti mennyiségben).
Elkészítése:
Töltsük meg a shakert jégkockákkal. Öntsük hozzá a kókuszos rumot, a vaníliás vodkát és a kókuszkrémet. Jól rázzuk fel, míg a keverék ki nem hűl. Szűrjük jéggel teli highball pohárba, öntsünk rá citromos lime szódát. Óvatosan keverjük össze az alkotóelemeket, majd azonnal tálaljuk a koktélt.
Kókuszos rumként ragyogó választás a koktélba „bedobni” a Grand Kadoo Coconut Carnival Rumot, a barbadosi kókuszpálmaligetek büszkeségét! A trópusi országban egyaránt nagy becsben tartják a kókusz édes ízét és a karneváli életérzés vérpezsdítő ritmusait. Ez a két élménykör került közös metszéspontba ebben a parádés kókuszos rumba, amely tökéletesen illik ebbe a koktélba! A borostyán árnyalatú kókuszos rum különleges, egzitkus kókuszos csavarral egészíti ki a koktélok zamatát, és van benne egyfajta buli-feeling is, féktelenül áramlik benne a barbadosiak lelkesedése.
A Grand Kadoo Coconut Carnival Rum zamatában kart karba öltve tánccol a nyelven az édes melasz és a kókusz, mintha mi is a festői szépségű sziget egyik vidám partyján ízlelgetnénk ezt a finomságot. Tartalmas trópusi ízekkel kényezteti az ízlelőbimbókat, és kirajzolódik a szájban a makaron, a csokoládé, a fűszeres fortissimók és a vanília aromatikus érkezése, cukornádas áramlás kíséretében.
Itt fontos a vaníliás vodka kiválasztása, például az Absolut Vodka vaníliás kiszerelése, és a maga kategóriájában az abszolút telitalálat ehhez a cocktailhoz! Az Absolut Vanília Vodkában a folyamatos lepárlás technológiájának köszönhetően egy selymesen lágy, extra tiszta vodkazuhatag keletkezik, erre épülnek rá a felejthetetlenül finom és édes vaníliás aromák. A svéd vodkagyártás éljátékosának számító Absolut Vodka jó érzékkel rátapintott, hogy a modern trendek az ízesített vodkák felé fordult, így elkészítette a maga kellemes zamatú vaníliás vodkáját. Már az illata is üde és ropogós, hála a többszöri lepárlásnak, tiszta és friss ízvilágot prezentálva, ami értékes és tartalmas ízekkel árnyalja a koktélokat. A természetes és ropogós ízek fundamentuma a helyi termesztésű téli búza, többek között ezért annyira fenséges az Absolut Vanília Vodka.
Vannak még horrorisztikus újszerű megoldások a koktélok birodalmában. Mert bármikor felbukkanhat egy levágott kéz a puncsban, feltálalhatnak nekünk e lidérces éjszakán egy lila színben ragyogó füstölgő boszorkányszív koktélt, vagy egy éjsötét Black Sangriát…
Cikkünk folytatásában még vadabb Halloween-i koktélreceptekkel jövünk, amelyekhez izgalmas hozzávalókat találhat az iDrinks üzleteiben.