Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 10.000 Ft-tól

ingyenes

Walsh Whiskey Distillery

Walsh Whiskey Distillery
Hogy az italgyártók esetében nem kizárólag több száz éves hagyományokkal rendelkező szereplőket találunk, köztudott dolog. Jelenleg talán a ginek világa az, amelyik a legtöbb fiatal szereplőt tudja felmutatni, ami persze érthető, hiszen a gineket általában nem érlelik, egy ügyes új márka hamar piacra dobhatja termékeit, aztán irány a világhír. A whiskyk világában azért kicsit lassabban, nyugodtabban mennek a dolgok, de itt is találunk azért néha egy-egy fiatalabb szereplőt.
 
 
 
A Walsh egy ilyen cég, bár mint látni fogjuk, alapításakor a tulajdonosoknak még nem kifejezetten a whisky gyártás járt az eszükben. A céget Bernard és Rosemary Walsh alapította 1999-ben, Hot Irishman néven, céljuk a tökéletes ír kávé megalkotása volt. Az inspiráció korábbi életükből származott, amikor Rosemary ír kávékat készített vendégeinek, és több tucat ilyen ital hagyományos elkészítése után úgy érezte, lenne itt némi szükség a készítés egyszerűsítésére… ami esetünkben egy komplett alapital (gyakorlatilag egy ír whisky krémlikőr) megalkotását jelentette.
 
2001-ben megvásároltak egy 200 éves épületet Urglin Glebe városában, ami tökéletes helyszínnek tűnt a tökéletes ír italok készítéséhez. A Walsh írkrém likőr nemcsak azért jött létre, hogy felülmúlja a nagy ír krémlikőr márkákat, hanem cél volt az is, hogy visszanyúljanak az alapokhoz, az eredeti receptekhez. (Persze nyilván ezt mondja a többi gyártó is.) A 100%-os ír tejszín és a legjobb prémium ír whisky vaníliával és karamellával dúsítva alkotja meg ezt a kiváló minőségű ír likőrt, amely bizonyítottan tökéletes luxus a krémlikőrök piacán. De az ír krémlikőr még nem whisky...
 
A kezdeti sikerek után a fordulópont 2006-ban jött el. Bernard és Rosemary meglátták a lehetőséget, hogy az ír whisky-ágazat újjáéledésének résztvevői lehetnek. Az eddigre már erős kapcsolatokkal rendelkező páros hosszú távú megállapodást írt alá az ír lepárlókkal az ír whisky lepárlására és érlelésére. 2007-ben meg is kezdték saját ír whiskyjük forgalmazását. Az általuk készített whiskyk esetében is a régi recepteket követik. A Bernard Walsh által létrehozott eredeti whisky 70% kisüti maláta és 30% oszlopos lepárlású gabonawhisky keveréséből születik. A whisky hamar sikeres is lett, különösen az Egyesült Államok piacain. Ezután már szinte folyamatosan történtek a dolgok, megjelent az hordó erősségen palackozott, limitált kiadásuk, majd a Writers Tears márka, amit aztán további Cask Strength változatok, és további Writers Tears kiadások követtek.
 
Ezek ráadásul igen szép eredményeket értek el, például a Writers Tears igen szép értékelést kapott Jim Murray ikonikus "Whisky Biblia" kiadványában, és bekerült Ian Buxton "101 whisky, amit meg kell kóstolnod mielőtt meghalsz" válogatásába is, ami egy új gyártó új termékétől igazán szép teljesítmény.
 
2013-ban a Walsh Whisky 25 millió eurós stratégiai partneri megállapodást kötött az olasz Illva Saronno társasággal, amely a Reina család tulajdonában van, és a legendás Disaronno likőrről híres. Ugyanekkor megvásárolták a Royal Oak tölgyes területét, ahol nagyszabású építkezésekbe fogtak, raktárakat, saját üzemet, látogatóközpontot létrehozva. Fontos tudni, hogy mindez ideig a gyártó saját írországi lepárlókapacitással nem rendelkezett. Egy szép napsütéses szeptemberi napon az immár globális piacokon is jelenlévő Walsh Whisky család a Royal Oak helyi közösségével együtt ünnepelte, hogy hosszú évek után új whiskylepárlást indít Írországban, Carlowban.
 
 
Az új otthonukról így meséltek akkor: "Miután sok éven át a megfelelő helyet kerestük, tudtuk, hogy a Royal Oak lesz az, amire vártunk. Az ország szívében elhelyezkedő, kétszáz éves tölgyekkel borított Royal Oak tökéletes hely a kiváló minőségű whisky készítéséhez, ami nagyszerű élményeket adhat az embereknek az egész világon.”
 
Mit is fűzhetnénk ehhez hozzá? Ez így egy nagyon szép kerek történet, szinte egy modern kori mese. Ami azonban kipróbálható, megkóstolható italokat eredményezett, és mi arra biztatunk mindenkit, kóstolja is meg a Writers Tears és a The Irishman whiskyket, választékunkban elérhetőek, és biztos hogy nagyon finomak... Egy mese akkor szép ha jó a vége, és ha esetünkben a kóstolás jelenti ezt, akkor itt nem is lesz hiba...
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: whisky whiskey italbemutató