Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 15.000 Ft-tól

ingyenes

Sherry-kisokos: sherry fajták, készítési módok, ételpárosítások és a legjobb sherryk

Sherry-kisokos: sherry fajták, készítési módok, ételpárosítások és a legjobb sherryk

A jó sherry ismérvei: brandy, solera-rendszer és a Sherry-háromszög

A Bermuda-háromszögben eltűnnek a hajók, ezzel ellentétes energetikával működik viszont az ikonikus Sherry-háromszög. Ez lefed egy képzeletbeli háromszöget Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda és El Puerto de Santa María között. Bizony csak az az ital viselheti ez a gáláns sherry elnevezést, amely átment egy jól körülhatárolható gyártási folyamaton (solera eljárással készült) és Sherry-háromszögből származik.

Szőlőpárlat nélkül nincs igazi sherry. Mikor a sherry minden ízében kiforr, mesterei brandyt kevernek hozzá, hogy szert tegyen a legjobb sherryknél megszokott édes és zamatos minősége, amit annyian szeretnek a Föld négy sarkában. És van még egy zseniális húzás, enélkül egyik sherry sem lenne annyira finom: a solera-rendszer! Az eljárást a sherrykészítés rutinos szakemberei dolgozták ki. Minden azzal kezdődik, hogy a sherry megalkotásában járatos urak hordók végtelennek tűnő sorát helyezik egymásra több szinten. Mindig a legfiatalabb bor kerül a legfelső szintre, a legvénebb pedig a legalsó sorban kap helyet. A Solera-rendszernek köszönhető az igazán jó sherryk csalhatatlan minősége és magáért beszélő íze.

Az érlelés minden esetben egy álland mintázatot követ a Solerában: a sherry hordókat sosem töltik teljesen tele, mivel így könnyebben szellőzik a bor, és létesülhet a tetején egy fenséges élesztőréteg, amit flornak neveznek. Hat hosszú héttel az érlelés megkezdése után a sherry kiindulópontját jelentő bort különböző kategóriákba sorolják, amkor a bor alkoholtartalma rendszerint 11-12.5% körül mozog. Az újbor általában egy évig pihen, aztán brandyt kevernek hozzá, hogy szert tehessen a kifinomult aromakarakterre, amit annyira imádunk a minőségi sherrykben.

Vannak Oloroso sherryk, amelyek megközelítőleg 17%-os alkoholtartalomra vannak felkerekítve, és nem mindig alakul ki rajtuk a flor, mert nem minden florgeneráló baktérium és gombafajta bírja a magasabb alkoholtartalom terhét. Az Oloroso verziók színben is erősebb árnyalatokra tesznek szert, és az oxidáció is nagyobb befolyást gyakorol rájuk, mint a többi sherryfajtára. Ezek a sherryk az átlagnál jóval szárazabb zamatúak, és a készítés későbbi fázisaiban plusz hozzáadott komponensekkel teszik édesebbé az ízüket.

 

A sherry fajtái

A Sherryről sokaknak egyből a Fino verzió ugrik be, mert ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb változat. A „fino” kifejezés szép, tiszta sherryt jelent spanyolul, és ez a legszárazabb, leghalványabb a hagyományos verziók közül. A Fino Sherry mindig megjárja a nemes hordók gyomrát, és érlelés által válik kiforrottá, zamatossá. Alkoholtartalma valahol a 15 és 17%-os tartomány között mozog.

A sherry nemcsak Jerezből érkezhet! A Sanlúcar de Barrameda területein is egészen kiváló sherryk látnak napvilágot, ahogyan ez a Manzanilla sherry példájából kiviláglik. Ez egy rendszerint 15-17%-os alkoholtartalommal érkező sherry. Létezik a Manzanillo Pasada sherry is: ez annyiban tér el a klasszikus Manzanillától, hogy az érlelés során oxidáció történt, így mélyebb színekkel és gazdagabb, tartalmasabb ízekkel rendelkezik (ami csupa jó hírt jelent a sherry szerelmeseinek).

Az sem szentírás, hogy valamennyi sherrytípusban Amontidallo, Ezt a sherryt csak részben érlelték flor alatt, azonban az oxidálás is befolyásolta benne az aromák alakulását. A kategória valahol a Fino és az Oloroso között helyezkedik el, 16-17%-os alkoholtartalommal.

Ki ne szeretne megkóstolni egy igazán illatos sherryt, amely valósággal csalogatja az embert egy kóstolásra?  Ez a helyzet az Oloroso sherrykkel, hiszen már spanyol nevük is utal a sherry mesés illatára. Ennek hátterében a mélyebb oxidáció jelenléte áll, ettől lesz sötétebb színű és gazdagabb ízekkel örvénylő egy hagyományos sherrytől. Az Oloroso Sherryk alkoholfoka nagyjából 18-20%-os magasságban regisztrálható.

A Palo Cortado sherryk érlelése 3-4 évet vesz igénybe, akárcsak az Amontilladóké. A Palo Cortado sherryknél valamilyen okból megszüntetik a floros állapotot, és az Olorosóra emlékeztető aromakarakter rajzolódik ki az ízben, 17-22%-os alkoholtartalom kíséretében.

Nincs jobb, mint egy édesen hömpölyög Jerez Dulce sherry! Már a zamatot létrehozó szőlők sem hétköznapiak, ugyanis rendszerint Pedro Ximenez vagy Moscatel szőlő alakítja az aromák finomhangolását ebben a nem mindennapi sherryben. Alkoholtartalma megközelítőleg 15-22%-ra tehető.

 

Jerez de La Frontera, a Sherry ősi otthona

Mélységesen mély a múltnak kútja – írja Thomas Mann a József és testvéreiben. Ez a híres mondás a sherry történelmére is igaz! Az Andalúziában található Jerez de La Fontera város történelmileg a legmesszebbre nyúlik vissza a sherry históriájában. Jerez környékén már a Krisztus előtti 12 században mesés szőlőültetvények nőttek a földből. Innen datálható ugyanis az a fordulat, amikor a főníciaiak megtanították a tudásszomjtól hajtott spanyolokat a borgyártásra.

Innentől egy igazi sikerszéria vette kezdetét, és mind a spanyol borkészítés, mind a sherry tudománya a lehető legjobb minőségű italokat tette le a rajongók asztalára! Jerez vidékén a sherry örvend a legnagyobb szeretetnek és rajongásnak, ez a kimagaslóan finom sherry forrásvidéke. A sherry egy csúcsra járatott bor! Finomságának titka a készítéséhez gyakran használt Palomino szőlőben keresendő, ám a készítők gyakran nyúlnak ennek lényegesen édesebb aromaváltozatához, a legendás Pedro Ximenez szőlőhöz is, illetve annak muskotályos változatához.

 

Milyen sherry illik a fejedelmi falatokhoz?

A sherry nemcsak önmagában kínál különleges utazást az ízek világában, hanem ételekkel párosítva is egészen csodás élményeket ígér. Vétek lenne kihagyni, hogy kipróbáljunk néhány sherryvel társított falatot, amely egyre felkapottabb irány a gasztrokultúrában. Ennek oka az, hogy a sherry az umamiban leggazdagabb bor, gazdag textúrája miatt pedig tündöklő harmóniában olvasd össze számos étel ízeivel. Óriási előny benne a gyümölcsös ízek és aromák hiánya: a hangsúlyosan gyümölcsös jegyzetek a borban az étellel való kommunikálás lehetőségei ellen hatnak, azonban egy száraz sherryvel, egy remek Fino változattal nem lehet gond ilyen szempontból.

A sherry több mint 300 aromás molekula eredménye, és mindegyikük egy lehetséges termékeny kapcsolat létesítésre képes a ételek összetevőivel, ami hihetetlenül széles párosítási alternatívákat tesz lehetővé. Ez a gazdagság, a molekuláris párosítások csaknem végtelen horizontja teszi a sherryt az egyetlen olyan borfajtává, amely az aperitiftől egészen a desszertig az egész étkezési folyamatban frenetikus ötleteket ad.

Létezik egy igen szemléletes ősi szabály a sherry és az ételek párosításában, amit érdemes szem előtt tartani. Ha úszik: Fino, ha repül, Amontillado. Ha fut, Oloroso! A Fino és a Manzanillo egészen zseniális választást jelent a halakhoz és a tenger gyümölcseihez (alapvetően azokhoz a falatokhoz, amikhez fehérbort is párosíthatnánk). Az Amontillado sherry egészen eszményi választás a csirkéhez vagy más madarakhoz. Az Olorosóval más a helyzet: ez a sherryfajta a legjobban a sertésből, tehenekből, juhokból készített húsos ízekkel mutat elválaszthatatlan aromaharmóniát. Azokkal az ételekkel, amelyek többnyire a vörösbor-kombinációkkal alkotnak kivételes egyensúlyt!

A Fino sherry az ételpárosításokban a leggyakrabban használt változat. Egyrészt ez a friss és száraz sherry aperitfként is fenséges még az étkezés előtt, ugyanakkor összetett aromapalettája a párosítások királyává varázsolja a Finót. A Fino különösen jól szerepel a tapasok mellé, legyen szó bármilyen tortilláról, de még avokádós ízekkel is érdemes kipróbálni, mert utánozhatatlan élményt kínál. A Fino sherry különösen jó az olajbogyóhoz, a datolyához, a dióhoz, és istenien illeszkedik bármilyen sós falathoz. A szakértők szerint érdemes megkóstolni spanyol sonka és más felvágottak mellé, illetve a feta sajtokhoz szintén frenetikus ízeket villant a Fino sherry. A mesterszakácsok pedig olyan ételekhez ajánlják, mint a kagyló chorizóval, a céklás, fűszeres mandulás, datolyás és feta saláta, vagy a Gazpacho.

Már maga ez a felsorolás is egészen ínycsiklandozó…Jó étvágyat kívánunk, és hozzá egy finom Fino Sherryt!

 

Kóstoljuk meg a legjobb Sandeman sherryket!

A Sandeman egy számos sherryváltozatot felvonultató brand. Olyan klasszikus finót élvezhetünk az italaik közül, mint a Sandeman Sherry Fino, vagy a Sandeman Sherry Don Fino Superior Fino. És olyan fenségesen finom verziókat is érdemes megkóstolnia Sandemantól, mint a Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet vagy a Sandeman több évszázados szakértelmét palackba álmodó Sandeman Porto Founders Reserve.

Kínálatában egyaránt megtalálható a Sandeman Sherry Medium Sweet félédes íze, a portói borkészítési kultúráról tanúskodó Sandeman Porto Tawny, vagy a Sandeman Porto Ruby.

George Sandeman, az alapító egy merész skót asztalos volt, aki 1770-ben pusztán egy kisebb sherry üzletet szeretett volna indítani, ehhez képest beindította a világ egyik legnagyobb borvállalkozását, amely napjainkban fenséges sherryket küld a boltok polcaira. A Sandeman minőségére jó iránymutatást ad, hogy csak és kizárólag a Sherry Háromszögből érkező borokat használja a sherryváltozatok létrehozásához. Vagyis csak olyan alapborból finomhangol sherryt, ami Jerez de la Fronterából, Sanlúcar de Barramedénból vagy El Puerto de Santa Mariából érkezik Az itt növekvő szőlőfürtök minimum karcolják a 30 évet, vagy még ennél is idősebbek, és masszív túlélőnek bizonyultak egy olyan környezetben, ahol a napi hőmérséklet igen gyakran 38 fok fölé merészkedik.

A Sandeman olyan italokkal kényeztet minket, amelyek nem hiányozhatnak egy igényes italrajongó bárszekrényéről. Végezetül van egy jó hírünk: a Sandeman és az Osborne Sherry imént említett változatai elérhetőek az iDrinks kínálatában!

 

Több évszázad a minőség vonzásában: az Osborne Sherryk világa

A sherrykészítés több mint 200 éve csúcsminőséget produkáló gyártója az Osborne.

Thomas Osborne Mann fiatal kereskedőként belecsöppent a cádizi régió energiától lüktető borkereskedésébe. Nyomban a tettek mezejére lépett, pincészeteket vásárolt Puerto de Santa Mariában. A sok jó bort adó pince az Osborne brand égisze alatt egyesült, és italaik rendre díjesőben fürdenek a nemzetközi versenyeken. Miközben selymesen finom sherryket készítenek, és az Osborne italok felvillantják a hamisítatlan spanyol temperamentumot!

Az Osborne kínálatában az egyik klasszikusabb változat az Osborne Fino Sherry, a krémesebb árnyalatok kedvelői pedig mindenképp kóstolják meg az Osborne Cream Sherryt.

Olyan italokkal is színesítik a sherrykedvelők hétköznapjait, mint az Osborne Pedro Ximenez Sherry, az Osborne Medium Sherry, vagy a tölgyfahordós érlelés legnemeseb árnyalatait felvillantó  Osborne Fino Quinta Sherry!

A spanyol ízek régi, rajongó veteránjainak pedig az Osborne Veterano Brandyt ajánljuk mert ez egy amerikai tölgyfahordóban érlelt barackos, karamellás és fűszeres fortissimókkal tarkított finomság, amit vétek lenne kihagyni!

Szerencsére ma már nem kell Spanyoloroszágig utaznunk, hogy a bárszekrényünkön tudhassuk ezeket a remekbeszabott italokat. Elég, ha felkeressük az iDrinks üzleteit, és kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabb sherryt az Osborne felhozatalából!

Persze még ennyi sherry-ismerettel felvértezve sem könnyű megtalálni az ízlésünknek leginkább megfelelő sherryt. Szerencsére ez egy olyan kihívás, amelyre létezik megoldás! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe és kérje szakértő kollégáink segítségét, akik bemutatják Önnek régi vagy új kedvencét a sherry birodalmában!

Tartalomhoz tartozó címkék: mindenmás sherry Sherry ár