Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 15.000 Ft-tól

ingyenes

Rum-mustra Jack Sparrowtól Captain Morganig - I. rész

Rum-mustra Jack Sparrowtól Captain Morganig - I. rész

Ilyen rumot innának a legmenőbb kalózok! Milyen italnak örülne a legjobban a ruganyos léptű Jack Sparrow, a hét tenger rémeként emlegetett Feketeszakáll, vagy a Pán Péterből ismert Hook kapitány? Melyik rum lenne az, ami lenyűgözné Barbossát, vagy a walesi fenegyereket, Captain Morgant?

És vajon miért ittak olyan eszméletlenül sok rumot a tengeri lélekvesztőkön kalandozó kalózok? Most minden kiderül!

 

Miért ittak annyit a kalózok?

A történelmi leírások alapján a tenger legmerészebb kalandorai egyáltalán nem éltek boldog és kiegyensúlyozottnak mondható életet. Már az ókorban sem volt életbiztosítás kalóznak lenni: időszámításunk előtt 75-ben kilikiai kalózok kapták el Caesar hajóját, akit csak busás váltságdíj ellenében engedtek szabadon. Ceasar kegyetlen bosszút állt rajtuk, és négy gályán 2000 katonát küldött a hajójuk ellen. A kalózok nem úszták meg a kalandot: hajójuk elsüllyedt, a túlélőket pedig a korszellem kínzási trendjének jegyében keresztre feszítették.

A modern kalózok élete hasonlóan szörnyűnek bizonyult: gyakran nyomorogtak és éheztek, nehéz körülmények között éltek, és ezért fosztogatták az útjukba sodródó kereskedelmi hajókat, legyenek azok a 14. századi Hanza szövetség vitorlásai, vagy a spanyol tengerészek caravellái. A kalózok állandó veszélyben éltek, közülük a legtöbben bitófán vagy börtönben végezték, de legalább ilyen durva rizikó volt számukra a skorbut, a dögös hölgyektől szerezhető szifilisz, vagy az, hogy elkapja őket valamelyik rivális kalózbanda, és eladják őket rabszolgának. Ezek után azon se csodálkozzunk, hogy állandóan a kezük ügyében volt a rumos üveg!

A tengeri medvék zaklatott idegrendszere valamilyen keményebb szeszért kiáltott, és a falábbal, fél szemmel, máskor meg őrült tekintettel ábrázolt kapitányok rendszeres rumozások után birkóztak meg a tenger embert próbáló kihívásaival.

 

Jack Sparrow Bacardival bulizna

Jacket egy alkalommal lázadó társai egy lakatlan szigeten hagyták, ám Sparrow nem esett kétségbe, hanem azonnal felfedezett a szigeten egy csempészek által ottfelejtett rumkészletet, majd nyomban a fenekére vert a meglepetésnek. A világhírű filmsorozat kattant kalandora ezután is gyakran itta magát „majomrészegre”, és sokak szerint a rumok iránt való szenvedélyes szerelme miatt olyan kacsázó a járása.

Jack barátunk számára tökéletes választás lenne egy „hazai” rum, egyenesen a karibi szigetvilágból. A 8 éves Bacardi rum szilaj könnyedségével és vagány karibi aromáival remekül tükrözi Jack Sparrow jellemét, aki a források szerint fiatal kalózként élete java részét mulatozással és a lányok kegyeinek keresésével töltötte.  A 8 éves Bacardi rum önmagában fogyasztva és egy koktélba keverve is remekül megállja a helyét. A Bacardi 8 rumot 8 kemény éven át tölgyfa hordóban érlelik, hogy végül megkapják a világ egyik legexkluzívabb és bársonyosabb rumját. Már az itallal való első találkozás során felfigyelhetünk a parfümös aromavilágra, a könnyed, szirupos illatok mögött megjelenő tölgyes jegyekre, amiket az édeskömény tesz még különlegesebbé. Íze elbűvölné a karibi finomságokért lelkesedő Jack Sparrow-t, hiszen aromáiban a trópusi gyümölcsök gazdag zamata a meghatározó, amit áthat a telt édesség és a lágy fűszeresség. 

Ám abban is biztosak vagyunk, hogy az iDrinks.hu egyik legnépszerűbb itala, a Bacardi Carta Blanca Superior Rum szintén bejönne Jacknek. A Bacardi Carta Blanca Superior Rumban a friss, könnyed és ropogós illatok dominálnak, ízvilágában pedig a trópusi jelleg mellett az égetett barnacukor és a téli fűszerek jellegzetességei is megmutatkoznak. Lecsengésén érezhető a vanília diszkrét édessége.

 

Feketeszakállnak egy aranyszínben ragyogó rum jár

Mr. Teach (művésznevén: Feketeszakáll) már az újkorban is kényesen ügyelt a megjelenésére, és ehhez még külön stylistra sem volt szüksége. Látványos fürtökbe font darkos szakállt villantott, amiért rengetegen a csodájára jártak volna, de nem így történt, hiszen mégiscsak a korszak legrettegettebb tengeri bűnözőjéről beszélünk. Félelmetes sebhelyek tarkították a testét, a legendák szerint azonban még ennél is messzebbre ment, hogy félelemben és rettegésben tartsa ellenfeleit: a tengeri ütközetek előtt parázsló kanócot rejtett a kalapja alá, aminek gomolygó füstje olyan hatást keltett, mintha a pokolból legiszonyúbb bugyrából robbant volna elő.

A korabeli források szerint a nyughatatlan Mr. Teach folyamatosan tengeri kincsekre vadászott, és ehhez remek ösztönző lenne egy aranyszínben tündöklő 10 Cane Rum. Feketeszakáll állandóan felbecsülhetetlen értékekre vágyott, és ez a ragyogó rum is bekerülhetne a kincsesládájába. A Trinidad és Tobagóról származó dark rum többszörösen díjnyertes, nevét a cukornád tradicionális kézzel szedésének és kötegelésének folyamatáról kapta, ahol egy köteg 10 szárból áll. Illata és íze a körte és a vanília érzéki zamatából tevődik össze, miközben a barna cukor melegsége is kibontakozik benne, enyhe virágos beütéssel. Ettől a finom rumtól még a jó öreg Teach mester is lehiggadna egy rövid időre!

Feketeszakállnak a tengeri kihívások túléléséhez passzolna egy hamisítatlan fekete rum, és nemcsak azért, mert szakálla éjfekete színben pompázott. A Captain Morgan Dark rum egyesíti magában mindazt a vagány, erős és markáns ízvilágot, amiért ezt a szesztípust tekintik a kalózrumok kvintesszenciájának. A Captain Morgan Black rum illatában egyszerre jelenik meg a krémes karamell, a finom fűszeresség és a melasz is. Ízvilágában felfigyelhetünk a krémes, telten fűszeres zamatokra, illetve a fahéjra, a vaníliára és az élénk szegfűborsra.

Egy üveg Captain Morgan Dark Rum lenyomása után még a fékezhetetlen természettel megvert Feketeszakáll is olyan békésen horkolna a hajó gyomrában lévő szénán, hogy a környezetében nyüzsgő patkányok cincogása sem ébresztené fel békés álmából.

 

Hook kapitány stílusa olyan, mint a Havana

A Pán Péter főgonosza rejtélyes okokból elveszítette az egyik karját (erről megoszlanak a vélemények: Pán Péter csapta le egy küzdelemben, vagy egy krokodil harapta le?), és helyette csak egy kampós fémvégtaggal tudja terrorizálni a környezetét. A másik kezében meg kardot szorongatott, amivel állandóan félelemben tartotta a Sohaországban élő Elveszett Fiúkat és a Csingiling vezette tündéreket.

A mesebeli Hooknak sem Walt Disney klasszikus történetében, sem az élőszereplős filmekben nincs semmilyen kiugróan egyedi tulajdonsága. Kicsit olyan, mintha egy klisékből építkező ördögi kalózkarakter lenne, akit Feketeszakáll, Captain Morgan és Francis Drake tulajdonságaiból gyúrtak össze, mínusz egy karral.

A kampókézzel támadó, ármányos gondolatokban tobzódó rosszfiúnak van egy finom, egyúttal kissé csípős stílusa, ami eléggé emlékeztet a Havana Club Especial rumra. A Havana Club termékcsalád prémium arany rumja 3-5 évig érlelt rumok blendeléséből született, a fiatal és öreg rumok keverésének a „szerelemgyermeke”. Az eredmény egy ízekben gazdag, mély aranyszínű rum, a Havana Club Especial. Ez az ital fenséges átmenetet jelent a fehér rumok könnyedsége és a sötét rumok intenzív aromája között. Varázslatos arany színe intenzív aromával párosul, és a Havana Club Especial elrepít minket a karibi szigetvilág mediterrán szenvedélyekkel áthatott világába, ahol mindenki ezer százalékon pörög, mint a lelkes Hook kapitány! Aki egyszerre fiatalos és klasszikus, akárcsak a különlegesen házasított Havana Club Especial.

A Havana Club Especial rumban a cukornád kissé füstös jelleget kap, miközben felismerhetjük a méz, a vanília és a fahéj nyomait is. Simulékony karaktere teszi a kubai Cuba Libre koktél zseniális alapanyagává.

 

Sir Henry Morgan egy karrierista kalóz: admirális rumot érdemel!

A walesi fenegyerek nemcsak egy sima tengeri rabló volt, hanem szédítően gyors karrierje során egyenesen kalózadmirálisként is emlegették barátai és ellenségei. Hősünk nem kispályázott, hiszen némi kalózkodás után az angol flotta tengernagyává léptették elő, végül Jamaica kormányzója lett belőle. És nem mellékesen róla nevezték el a Captain Morgan rummárkát, amit talán a legnagyobb dicsőségnek tekintene, ha még élne…A hatalom megszerzéséhez persze rögös út vezetett, hiszen Sir Henry kalózaival megkínozta Panama polgárait, majd porig égette a a városukat, emellett a Gibraltár-félsziget lakóival sem bánt kesztyűs kézzel, és vadul fosztogatta Port Principét. Hozzá képest Hook kapitány egy szerény férfi volt, de Morgan nem véletlenül lett a világ egyik leghíresebb kalóza!

Morgan kapitány biztosan bevállalna szívmelegítő gyanánt valamelyik viharos éjszakán egy prémium kategóriás Captain Morgan rumot, például a Captain Morgan Spiced Sherry Oak Finisht:

Sir Henry Jamaica kormányzója volt, és ez a fűszeres rum is ebből a térségből származik. Édeskésen melaszos illatát vanília gazdagítja, melyet a sherrys-gyümölcsös komponensek tesznek még színesebbé. Gyümölcsösségében a cseresznye dominál. Ízében a vaníliás fűszeresség és a friss, cseresznyés zamat a meghatározó. Egy Captain Morgan-volumenű vezetőnek egészen különleges rum dukál, például egy Admiral Rodney XO rum. A Karibi-térség egyik szigetéről, egészen pontosan St. Luciáról származó Admiral Rodney-t különleges lepárlással készítik, melaszból, majd 12 évig érlelik. Az Admiral Rodney XO egy gold rum, amelynek illatában vanília, édesgyökér és mandula fedezhető fel, ízében pedig a pörkölt diófélék, az aszalt gyümölcsök, az olajos és fás jegyek is megjelennek.

 

Összeesküvő és kincsvadász: bemutatjuk Barbossát!

A Fekete Gyöngy első tisztje fellázadt Jack Sparrow ellen, hogy megkaparintson egy mitikus kincset, amit egy közös ivászat során pletykált el neki a ruganyos járású tengeri harcos.

Barbossa egy felbecsülhetetlen értékű azték aranykincset akart minden áron megszerezni a Karib-tenger kalózaiban, ezért lázadást szított a legénység körében, melynek eredményeként Jack Sparrow kapitányt a saját emberei elfogták, és egy lakatlan szigeten tették partra, hogy éhen haljon (látszik, hogy a fedélzeten ritkán tartottak csapaépítő tréninget). Az összeesküvésekben verhetetlen Barbossa a kincséhsége miatt a 12 éves El Dorado rumnak örülne a legjobban. A 12 éves El Dorado rum illatát gazdag fűszeresség és édes aromák járják át, tejkaramellás, vajas jegyeit pedig füstös-tölgyes aromavilág követi. Ízében érezzük a kakaó, a vanília és a karamell finomságát, az aszalt szilvát, lecsengésében pedig egy kis füstösséget fedezhetünk fel.

Barbossa nem egy „mai csirke” a tengeri rosszfiúk között: már régóta nem a junior kategóriában játszik, ezért valószínűleg egy olyan rumot élvezne a legjobban, ami hozzá hasonlóan érett, kifinomult, és kategóriája legjobbja. Ilyen a Dominikai Köztársaságból származó Puntacana Tesoro rum, ami 15 éves érlelés után kerül forgalomba. A Puntacana Tesoro rum édes illatában a fás jegyek és a nádcukor kíséri az alapvetően fás jelleget, íze pedig kellemesen fűszerezett és gyümölcsös.

És még nincs vége a kalózok áradatának! IDE kattintva kiderül, milyen rumot kortyolgatna Sir Francis Drake, a spanyol armada réme, mi lenne Sandokan, a maláj tigris kedvence, és vajon milyen búfelejtőt választana Davy Jones, a Karib tenger kalózainak démoni kapitánya!