Az oldal használatával elfogadja hogy a oldalunkon cookiekat használunk annak érdekében, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 15.000 Ft-tól

ingyenes

Rosé bor, a nyár üdítő slágere

A rosé borok készítése során két komponensnek van óriási szerepe: a tisztaságnak, és a munkafolyamatok időbeni elvégzésének. Érdekes, de a statisztikák azt mutatják, hogy ez a fajta nedű a nyár slágere, ahogy feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, úgy nyúlnak mind többen a rosét rejtő palackok után. 

Különleges, rá jellemző, fakó színvilágát annak köszönheti, hogy a vörösbornál lényegesen kevesebb ideig tartják héjon, azaz a kék szőlőt néhány óra áztatás után kipréselik, így a héjból származó színanyag, épp csak megszínezi a mustot. Sok esetben a szüretelést hamarabb megkezdik a gazdák, hiszen a rosé jellegzetességeit adó ropogós savjai, friss gyümölcsaromái kialakulásához épp a korábban szüretelt szőlő szükséges.

Kevés áztatás után, a préselést követően a matériát tartályban dolgozzák fel. A másik, világszerte elismert iskolában a rosé, mint melléktermék születik meg: a későbbi szüretelésnek köszönhetően ezen fajták testesebbek, mind szerkezetükben, mind aromájukban hajaznak a vörösborra. Utóbbi egyébként a saignée technológia elnevezést kapta. Ha ön jobban kedveli a markánsabb, erőteljesebb ízvilágú rosé borokat, akkor mindenképp az utóbbi kategória tagjai közül válasszon.

Hazánk bortermelő vidékei egyaránt alkalmasak minőségi rosé előállítására. A névadó franciák szerint Provence vidékéről származik a legtöbb, s legjobb minőségű rosé. A dél-franciaországi tartományban komoly gazdasági jelentősége van a műfajnak, ezt mi sem példázza jobban, mint hogy a helyi bortermelés több mint 50%-át a rosé borok adják. A rosé kiválóan harmonizál a nyár ízeivel, könnyed teste, gyümölcsös aromája miatt. Salátákhoz, paradicsomos ételekhez, könnyedebb fogásokhoz sikerrel társítható.