Rancho Tepua Blanco Bacanora [0,7L|44,5%]
Ár:
27.999 Ft
(22.046 Ft + ÁFA)
Gyűjtőcsomagolás: | 6 db/karton |
Ital fajta: | Bacanora |
Kiszerelés: | 0.7 liter |
Alkoholtartalom: | 44.5 % |
Kiszerelés fajtája: | Palack |
Díszdoboz: | Nincs |
Gyártó: | Rancho |
Termék árukódja: | R5892 |
iDrinks.hu - Központi Raktár | Jelenleg nincs készleten! |
iDrinks.hu - Lipótváros | Utolsó 1 db raktáron |
iDrinks.hu - Ferencváros | Jelenleg nincs készleten! |
iDrinks.hu - Hegyvidék | Jelenleg nincs készleten! |
A termékért járó hűségpont: | 140 |
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
Egységár: | 39.998,58 Ft/liter |
|
TERMÉKLEÍRÁS & PARAMÉTEREK
A „tepua” szó „baltát” jelent az őslakos opata törzs nyelvén (ők már jóval a spanyolok érkezése előtt a Sonoran Sierra Madre-hegységben éltek). Ez az ősi baltaszerű fejsze volt a Bacanora készítéséhez használt agávé betakarításának elsődleges eszköze. Az ősi Sierra Madre hegyei között immár több mint 300 éve Bacanorát kortyolgatnak! A remek párlat a helyi identitás részévé vált, ma már kultikus italnak számít a világ e szegletében. Csak azokat az italokat lehet bacanorának nevezni, amelyek a Sonora-településeken termesztett agévé fajtájából készülnek.
A Rancho Tepura maestro Vinatero Roberto Contreras itala. Tepu ranchon, Sonora államban készíti ezeket az energiától pezsgő italokat. Robert már a család bacanero szakembereinek, a „bacanorerók” ötödik nemzedékéhez tartozik, egykor apjától, Don Lalótól tanult meg Bacanorát készíteni. Családja a 77 évig tartó Bacanora-készítési tilalom alatt, 1915 és 1992 között is rendre készítette a jobbnál jobb bacanorákat, és egy csomó rejtett kis lepárlót létesített a tanyán.
Ezt a párlatot Maguey Pacifica agávé felhasználásával állítják elő. 36 hosszú órán át sütik a földbe vájt tűzhely fölött, majd vad élesztővel erjesztik rozsdamentes acélkádban 8-10 napig. Ezt követően kétszer desztillálják alembic stillben, amely rozsdamentes acél és réz kondenzátorral rendelkezik. Alkoholtartalmára jellemző, hogy tételenként változhat egy kicsit.
Az erjesztéshez használt vizet természetes forrásvíz adja. A Rancho Tepua készítési eljárása elsőre rusztikusnak tűnhet, azonban a párlat többnyire kézműves mezcal mintájára készül, hozza a kiváló minőséget.
Származási hely: | Mexikó |
Ital típus: | Blanco - Silver |
Lepárló/ Gyártó: | Destiladoras de Tepúa |
Palackozó: | Destiladoras de Tepúa |
Alapanyag: | Agave |
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: | Elsősorban szobahőmérsékleten ajánljuk a fogyasztását. |
Illat: | Illata száraz és szívet-lelket melengető forrósággal izzik, akár a Sierra Madre hűvös hegyei között a kovakő, kirajzolódnak benne a gyógynövények és a virágosság jelenléte, némi mineralitással. És már az első illatolás során kibomlik a szánkban a mesquite, a friss fűszernövények magával sodró örvénylése. |
Íz és lecsengés: | Íze pikánsan csípős, kissé fanyar, és első kóstolásra keserű. Apránként viszont kibontakozik az ízek gazdagsága a nyelvünkön: a második hullámban érkezik az ízlelőbimbókat bizsergető fahéj és fodormenta, a paprika, a kandírozott dió, a grillezett édes ananász. Az élelmesebbek felfedezhetik a párlatban a vajas édességet, a mentás melegséget, mézes szirupossággal megspékelve, a füves cukornád finomságával. Még egy kis gyömbért és kukoricakenyeret, sült agávét is kapunk az ízek sokszínűségében.
Lecsengése egy letisztult, felejthetetlen finálét ígér, sült agávéval, kellemesen kavargó fűszerességgel, vajas simasággal. |
Szín: | Kristálytiszta |
Ezekhez ajánljuk: | Fűszeres ételek kísérőjeként, vagy akár önmagában is fogyasztva. |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!