Rooster Rojo: Mikor a tequilát megcsókolja az izzó láva
A Rooster Rojo a Tequila vulkán lábánál működő üzemből származik. A Tequila vulkánból beszédes neve ellenére sajnos nem az édesen izzó agávénövényből készített szenvedélyes nedű tör ki, és egyébként is egy sok éve csöndes tűzhányóról beszélünk, a környéken élők nagy örömére. Hiszen egy-egy heves vulkánkitörés és a mindent elárasztó forró láva alaposan feldúlná az itt élők hétköznapjait, a geográfiai elrendezésről nem is beszélve! Fedezzük fel a Rooster Rojót és annak környezetét, a Tequila vulkánt! Ahol megalkották a mexikói tequila fenségesen kavargó esszenciáját, főszerepben az elemenentáris erővel bíró agávés zamatokkal.
A Rooster Rojo lepárlómestere kicsit olyan karakter, mint Edison
A Rooster Rojo Mexikó autentikus szelleme, minden kortya egy szenvedélyes utazás a sombrerók országának aromatikus szívcsakrájába.
Arturo Fuentes Cortes lepárlómester hosszú évek óta arról álmodott, hogy egy egészen kiváló tequilát desztillál, amely képes megragadni és palackba zárni Mexikó lényegét. Hosszas alkimista kísérletezés, rengeteg kudarc után sikerült megalkotni a maga mesteri alkotását. Ehhez persze kellett egy csomó türelem és végletekig menő elszántság, amely kicsit Thomas Alva Edison, a nagy feltaláló eltökéltségéhez hasonlíthat. Gondoljunk csak Edison hírhedt nézetére. Edison elmondása szerint több ezer alkalommal kudarcot vallott a villanykörte feltalálása előtt, azonban egy szemernyit sem kételkedett magában, sosem adta fel a küzdelmet. A tengernyi kudarc után is próbálkozott, és rálelt az optimális megoldásra. Aztán azt mondta: „Sosem vallottam kudarcot! Találtam 10 ezer módszert arra, mi kell ahhoz, hogy ne működjön a villanykörte”.
Így aztán jöhet a másik nagy Edison mondás: „A zseni 1% ötlet, 99% izzadtság”. Ez kellett ahhoz, hogy Arturo Fuentes Cortes megalkossa élete csúcsteljesítményét, a Rooster Rojo Tequilát!
Vörös kakas a vulkán árnyékában
A brand „szellemállata” a vörös kakas lett, utalván a lepárlóból látható Tequila vulkánra, amely egykor vörös lávát verejtékezett. Másrészt ez a „vörös kakas” a mexikóiak gondolkodásában a tequilák királya, és erre a pompás nedűre elmondhatjuk, hogy a legjobb tequilák forrásvidékeként emlegetett Jalisco megye egyik top tequilája. A Rooster Rojo tequilák vulkánszerű izzása természetesen nem a véletlen játéka. Hiszen minden ital bőbeszédűen, igazi Andersendenként mesél arról a területről, ahol a palackba került. Benne van az a lendületes dinamizmus, elemi erő, amit a neves vulkán képvisel. Amely a maga grandiózusságában, letaglózó kiterjedésével teljes pompájában látható a lepárlóból.
A Rooster Rojo Tequila a a Fabrica de Tequilas Finos lepárlóban születik, Mexikó tequilakészítésről méltán híres Jalisco államában. Ahol annyira fontos szerepet tölt be a helyi kultúrában, a mindennapi életben a vad és édes agávéból desztillált nedű, hogy itt emelkedett a semmiből a híres Tequila városa. A Rooster Rojo üzeme 2000-ben izzította be a rakétáit és kezdte meg működését, egy szemnek is tetszetős 1923-as építésű gyarmati épületben.
Tequila-mágia: így készül a Rooster Rojo mámorító zamata
Ami e falak között történik az nem más, mint a buján termő agávénövény színpompás átalakulása mexikói nemes italává, tequilává! Egyszerre művészet és tudomány, ahogyan a 100%-ban Blue Weber agávé Rooster Rojo Tequilává alakul a pallérozott tudással rendelkező mesterek értő kezei között. Egy olyan kivételesen finom agávéfajtáról beszélünk, amely Los altos de Jalisco Tequila régiójából származik.
A gyárba érkező agávénövények legértékesebb a szív része – a sokat emlegetett piñas– mindig ugyanazon a jól bejáratott eljárási metóduson megy keresztül: rendszerint 2 vagy 4 része vágják. A főzése során diffúziót nem használnak; az ízek kibontakozása minden egyes esetben autoklávban történik gőz segítségével. Elég maratoni időintervallum, összesen 10 hosszú óra során. Az agávé édes leveléhez extra élesztőket adnak. Hogy pontosan milyet, az féltve őrzött titok, csak a lepárlómester van birtokában ennek az információnak. Az erjedési folyamat összesen 72 órát vesz igénybe, ezután lehet rendesen lepárolni az agávéfolyadékot.
A double pot still desztilláció rozsadamentes acél edényekben történik. Mert ez az eljárás teszi lehetővé a legmagasabb minőségű, 100%-os agávé ízeinek megőrzését egy olyan temperamentumos tequilában, mint a Rooster Rojo.
Az érlelés, a tisztaság és a rossz tequilák
Arturo Fuentes szerint van pár szempont, ami megkülönbözteti a silány minőségű tequilát a prémium minőséget képviselő társaitól.
Egy lepárlómester már pár illatmintából vagy a folyadék színéből levon pár értékes következtetést. A rossz tequila szerinte olyan ízű, mint a nedves papír, amit a készítésekor gyakran fellépő szennyeződések okoznak, vagy egy kis kellemetlen penész a hordóban. Mert elég egy apró eltérés, és a tequila zamata drasztikusan megváltozhat….A lepárlómester azt javasolja: ha valaki még nem ismeri a tequilát, akkor keresse az illatában a vaníliát, a csokoládét vagy az élénk fűszeres jegyzeteket. Amikor felismeri ezeket, akkor egy igazán jó minőségű itallal van dolga. Időnként egy kis fás ízt is érezhet az ember egy klassz tequilában.
A tequila kortyolgatásakor szembeötlő minőségi tulajdonság az is, hogy mennyire kristálytiszta párlat került a pohárba. A Rooster Rojo Tequila zamata azért ennyire éteri, mert a létrehozásához használt vizet mexikói ezüstön szűrik át, ezért válik az ital fenségesen selymessé és simává. A Rooster Rojo az első tequilamárka, amely a mexikói ezüstöt is bevetette az ízek letisztulása érdekében.
Az érlelés sokat hozzáad a tequila ízéhez! A Rooster Rojo Reposado változata francia tölgyfahordóban bontakoztatja ki ízeit, legalább 2 hónapon keresztül. Az Añejo változat ízeinek kiteljesedése még veretesebb érlelési időintervallumot igényel, 200 literes amerikai Bourbon tölgyfahordóban érlelik nem kevesebb, mint 12 hónapon át.
Tequilamester a Rooster Rojo mögött mögött: Arturo Fuentes
A brand megálmodója vegyészmérnökből lett tequila lepárlómester. Francia területen elsajátította a konyak és a pezsgőkészítés csínját-bínját, Mexikóban a rumgyártás tárházában mélyedt el, azon belül Jaliscóban tett szert a tökéletes tequilák megalkotásának művészetére.
„A tequila az életem. Még ennyi év után is szenvedélyesen szeretem!”- vallja Fuentes, ami azért nagy szó, mert napjainkban a hetvenes éveiben jár, és közel 30 éve ismerte meg a tequila egyedülálló zamatát. Egy 40 éves kapcsolatban persze szenvedélyt keresni eléggé egyedülálló és meghökkentő dolog. Még egy házasságban is döbbenetes a szenvedély megmaradása, nemhogy egy munkaterületet illetően, ahol igen gyakori pár év után a kiégés fájó árnyéka. De Fuentes tényleg szenvedéllyel szereti a nemes agávékölteményeket, és erre ékes bizonyságot kínál a Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila vagy a Rooster Rojo Añejo Tequila.
A hosszú élet titka szerinte az aktivitás. Arturo 70 év felett is szeret rendszeresen sportolni, hetente többször jár el edzeni. A lepárlójuknak saját focicsapata van, és zsinórban kétszer megnyerték a bajnokságot. Azon dolgoznak, hogy megvédjék bajnoki címüket, miközben gondosságuknak köszönhetően remek tequila lát napvilágot a kezeik között.
A Rooster Rojo Tequilák készítője szerint a régi időkben a legtöbb tequila inkább bivalyerős zamatú volt, mint jó minőségű, azóta rengeteg fejlődési folyamaton ment át az iparág. A derék Arturo egy kisvárosban született, közel a Mexikói-öbölhöz. Igazi trópusi területen, sok növényzettel, kacskaringós folyókkal és vízesésekkel– egyetem viszont közel-távol nem volt. Így Arturo Fuentes 14 évesen Mexikóvárosba költözött, hogy tanuljon. Vegyészmérnök lett, aztán 2000-ben mélyedt el a prémium tequilagyártásban, ami a Rooster Rojo megalkotásához vezetett.
A mester egyébként az érettebb zamatokkal rendelkező italokat szereti, nem meglepő módon a reposadó változatokat, így a Rooster Rojo Reposado is igencsak az ínyére van az agávéköltemények közül. Mi tagadás, Arturo is mélyen átérzi, mennyi türelem és idő kell az ízek igazi kiforrottságának eléréséhez, amikor érlelésről esik szó. Azonban Arturo szerint a türelem egy olyan erény, amire sok nagy tequilatermelőnek egyszerűen nincs ideje, ezért kerül a kelleténél jóval kevesebb reposado tequila a palackban. „Az érlelés során tiszteletben kell tartanod azt az időt, ami az agávé teljes érettségéig történő növekedéséhez szükséges”-ez az érett tequilákért a végletekig rajongó Arturo Fuentes hitvallása, és ezt a Rooster Rojo Reposado érett zamatában is alaposan kidomborította.
Szerinte egy Rooster Rojo vagy ezzel egyenértélű minőséget képviselő tequila egy koktélban is színes alkotóelem lehet az ízek finomhangolásában, azonban önmagában kortyolgatva is képes felejthetetlen perceket adni az embernek.
Arturo Fuentes úgy látja: neki az a dolga, hogy a lehető legjobb minőségű párlat kerüljön a palackba. A Rooster Rojo megalkotásakor rettenetesen figyelnie kell a részletekre, amire más tequilamestereknek például nem lenne ideje és türelme. A Rooster Rojo létrehozásához a vizet egy vulkánból nyerik, aztán ezüstön át szűrik, hogy megbizonyosodjanak arról, csak a legjobb minőségű víz lehet a párlat alappilére.
A Tequila vulkán alszik –de érdemes figyelni rá!
A Rooster Rojo Tequila főhadiszállásánál lévő Tequila vulkán jelenleg Csipkerózsika-álmát aludja. Viszont óriási veszélyt jelentene, ha egy félelemmel teli napon hirtelen felébredne, mert kitörése várhatóan rettentő vad lenne.
Akárcsak a Fuji vagy a St. Helens kitörése, mivel az úgynevezett sztratovulkánok rettentő nagyok egy végtelen hosszúságúnak tetsző vezetékrendszerrel, amely a Föld mélyéről a felszínre vezeti a magmát. A Tequilához hasonló sztratovulkánok a világ leghatalmasabb hegyei közé tartoznak, és nem érdemes legyinteni rájuk, hiszen a Tequila-vulkán közeli rokona, a St. Helens 1980 május 18-án kitört. Elpusztítva 230 négyzetmérföldnyi erdőt, és olyan pusztító hamut engedett a légkörbe, amely 11 államban okozott súlyos problémákat.
Szóval jó lesz vigyázni a sztratovulkánokkal – még akkor is, ha olyan fenséges kék agávét hozott létre az egykori vulkánkitörés, mint a Rooster Rojo.
A Tequila vulkán hozzájárult az értékes Blue Weber agávé létrejöttélhez
A Tequila vulkán nem jelent veszélyt a mai mexikóiakra – olyan csendes, akár egy hosszú némaságot fogadott karhauzi szerzetes. Mintegy 2200 évig inaktív szakaszát éli a gigászi méretekkel rendelkező természeti képződmény, amit jelenleg dús növénytakaró borít.
Kicsit hajmeresztően hangzik, azonban a Tequila vulkán a maga módján alaposan hozzájárult az agávé kultúra kialakulásához. Mexikóban a vulkán által létrehozott értékes talaj hatással volt a kék agávé termesztésére, a tequila és a mezcal italok létrehozására. A vulkán egykori kitörésekor gyilkosan fortyogó lávafolyam indult útjára, ahol ma tequila városa fekszik. Maga után hagyva egy felbecsülhetetlen értékű talajt, ragyogó adottságokkal a csúcsminőségű tequilához nélkülözhetetlen Blue Weber Agávé termesztéséhez…
Az agávé olyannyira elterjedt növény lett ezen a vidéken, hogy a jaliscói Tequila lakosságának nagyjából negyede a földeken dolgozik, és további 1200 ember munkálkodik a tequila lepárlásán, csomagolásán és markertingjén. Szóval a helyi Blue Weber agávé egy olyan aranyat érő „gravitációs mező” a térségben, hogy minden eköré rendeződik.
A Rooster Rojo Blanco megnyitja a mexikói ízek kapuját
Ropogós édes agávé és vérpezsdítő kaliforniai parika. Ez a párlat megmutatja, hogy létezik összhang és „kreatív keresztmetszet” a két ízvilág között!
Minden nagy tequilabrandnek van egy belépő szintű itala. Roosteréknél ez a Blanco, amiben egyrészt betekintést nyerhetünk a harcias mexikói kakas italába, a vulkanikus erőbe, az ezüstön átszűrt ízek letisztultságába. Sokatmondó tény, hogy a Blanco változat nem kevesebb mint 11 versenyen megkaparintott összesen 28 díjat, és ezek között szerepel a Kínában rendezett Wine & Spirit Awards valamint a San Francisco World Spirits Competition. A Rooster Rojo első nagy szívdobbanása, a silver tequilaváltozat már felcsillantja, milyen pompás ízek születnek a mexikói vulkanikus üzemben!
A 100%-ban Blue Weber agávéból alkotott mesteri ital illatában máris magához csalogatja az embert az agávé édessége, a dohány szívet-lelket delejező melegsége. És ott van még ráadás gyanánt a kaliforniai paprika átütő ereje, a citrusfélék szívdöglesztően eleven dinamikája, egy kis gyümölcsösség és a kelt tészta jellegzetes íze.
Rooster Rojo Ahumado Tequila: a Gold verzió
Az 1 éven át tartó kitartó érlelés rengeteget változtat a párlat aromakarakterén, itt már egy igazi minőségi ugrásról beszélhetünk a kiindulópontot jelentő, érlelés nélküli alaptequilához képest. A készítők egy extra selymes, füstben és gyümölcsösségben tobzódó változattal rukkoltak elő, amihez módszeresen, lassan, összesen 48 órán át pörkölték az agávét. És ez a makacs kitartás bizony meghozta a maga eredményét, hiszen epikus itallá pirult az édes mexikói növény. Erjesztés után a folyadék dupla lepárláson esik át, még a 2 hónapig tartó tölgyfahordós érlelés előtt. Így kerül palackozásra egy kézműves tequila, aminek ott a helye minden minőségi tequilára szomjazó rajongó bárszekrényén!
Illatában kibontakozik a pörkölt agávé csalogató édessége, egybekapaszkodva egy kis fenolos füstösséggel, ami még pikánsabbá teszi ezt a kurióziumszámba menő nedűt. Kóstolásakor gejzírként tör a felszínre az édesség és a füstösség elválaszthatatlan kettőse, amely páratlan egységként egyesül egymással ebben a párlatban. Aki egyszerre szeretné megízlelni a füstösség fortissimóját és az édesség ínycsiklandozó erejét, annak igazi telitalálat lesz a Rooster Rojo Ahumado Tequila.
Az ananász, a füst és a tequila „szentháromsága”: a Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila
Mindennek a bázisa a Rooster Rojo Añejo! A 12 hónapos ex-Bourbon hordós érlelés már tekinthető egy minőségi origópontnak az ízek formálódásához. Az ananászos íz tequilában való felbukkanása önmagában egy fanfáros ünneplést érdemelne, azonban a készítők még ennél is mertek nagyobbat álmodni, és megalkották a füstölt vörös ananásszal feldobott tequilát!
Így öltött testet egy korábban sosem ízlelt aromakarakter, amely időnként átveszi a stafétát a tequilás ízektől. Bár még a füstösség is belejátszik a nagy összképbe, növelve a komplexitást. A Rooster Rojo master distillere, Arturo Fuentes fáradtságot nem ismerve rengeteget kísérletezett számos ananászfajtával és sütési fokozatok egész armadájával, mígnem rálelt az ízléséhez és a párlathoz leginkább passzoló ananászfajtára. A kulcsot a zamatos spanyol vörös ananász jelentette, ami zsigeri zsenialitással gyarapítja a Rooster Rojo ízkavalkádját. Az 1 évig érlelt Rooster Rojo Smoked Pineapple Tequila az élelmesebb tequilakalandorok felismerhetik a túlérett banán jellegzetesen harsány édességét, és az érlelésből fakadó nemes tölgyességet is.
A tequila világos arany színben csörgedezik a palackban. Ez egy finom utalás arra nézve is, milyen minőséget ízlelhetünk meg a kóstolás során.
Kiforrottság 5.0: az érlelt Rooster Rojo Tequila
38%-os alkoholtartalom, érettebb ízek és kristálytisztaság. Ez a Rooster Rojo Reposado, amely az átgondolt készítési eljárásnak köszönheti letisztult mibenlétét. Arturo Fuentes alaposan kieszelte, hogyan hozhatja ki a legtöbbet érleléssel az agávéból! Ennek jegyében a reposado változat esetében a Blue Weber agávét 10 órán át gőzzel főzi az autoklávban, az ízek kibontakozásához pedig egy egészen speciális élesztőt adott az agávélevelekhez. A lepárlás előtt összesen 72 órán át egyesültek a különleges ízek.
A lepárlásra double pot stillben került sort, majd az 5 hosszú hónapig tartó tölgyfahordós érlelés hozza ki a legtöbbet a nedűből. És palackozás előtt a teljesség kedvéért még mexikói ezüstön is átszűrik!
Az ízlelőbimbókat egyből megbabonázza a fás karamella, a főtt paprika, az egzotikus citrusosság. Egy kis kávébabbal kavargó vaníliát is érezhetünk a szájban, a bőséges vaníliazuhatag mellett pattogatott kukoricával, főtt agávéval, enyhén földes jegyzetekkel. Fináléja cédrusos és ásványi árnyalatokkal tarkított, tölgyes áramlással. Még a narancs mediterrán héja és bája, az enyhén fás, karamellás ízeket is érezhetjük benne, a pipadohány pikantériájával egyetemben.
Az érlelés folyékony aranya: Rooster Rojo Añejo Tequila
1 év a sokat emlegetett amerikai tölgyfahordóban igen érdekes aromarétegeket simít egy prémium tequila zamatára! Ez a csodás átalakulás játszik szerepet a borostyán színben játszó Rooster Rojo Añejo Tequilában. Az agávénövény szívcsakráját, a gyakran emlegetett piñast gőzzel főzik 1 1órán keresztül az autoklávban, mígnem készen áll az ízek fejlődésére. Az agávélevelek zamata speciális élesztővel emelkedik magasabb szintre. Aztán jön a double pot stilles desztillálás, az ex-Bourbon hordós érleléssel egyetemben. Végül következik a mexikói ezüstön történő átszűrés, mert ez teszi utánozhatatlanná Arturo Fuentes alkotását.
Illatában elválaszthatatlanul kavarog a vanília és a kávé, a pörkölt agávé édességével. Az illatos dohány tejcsokiban áramolva különleges élményt tartogat a minőségi tequilára szomjazóknak! Megízlelésekor végigsiklik az ízlelőbimbókon a mézbe mártott sárgabarack gasztronómiai csúcsélménye, az étcsokoládéval egyesülve. A földes ízek teljesen más árnyalatokkal színezik az összképletet, és akkor ott van még a ropogós pirított agávé, a fás fűszeresség bőséges arzenálja. A barnacukor hullámai pedig még magasabb élvezeti szintre emelik a tequila lecsengését.
Megjött a kedve Mexikó vulkanikus izzással felérő italához, a Rooster Rojo Tequilához? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink bevezetik a Jalisco-fennsíkról érkező nagyszerű nedű világába, segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő párlatot-legyen szó füstös-ananászos nedűről, alaposan megérlelt vagy Rooster Rojo Gold Tequiláról! Kóstolja meg e frenetikus párlatokat, mert a benne kavargó Blue Weber agávék ízében még most is visszaköszön az egykori izzó láva megállíthatatlan energiája, ami annyira egyedi stílusúvá varázsolja ezeket a tequilákat!