Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Még pár szó a rumokról...

Egy barátunknak ajánlottam pár hete a Flor de Cana cég egy általam kedvelt rumját. Ki is próbálta, majd oda nyilatkozott, hogy ő bizony ilyen vacakot még sosem ivott. Persze ízlésről nem érdemes vitatkozni, de azért nem hagyott nyugodni a dolog, és egy tanult, a rumokat jól ismerő barátomat kérdeztem, mégis mi a véleménye erről. Az általa mondottak alapján állítottam össze ezt a rövidke írást.
 
 
A Facebook oldalunkon korábban már megosztottam ezt a infografikát. Nekem olyannyira megtetszett, hogy ki is nyomtattam, és felraktam az otthoni bárom falára, hogy mindig szem előtt legyen.
Az közismert, hogy sok italt ismerünk, amelyeknél nagyon is markáns különbség van a termőterület, a készítés módja között. Bár a rumok esetében a terroir vagyis a cukornád termőterülete kevésbé meghatározó, azonban a készítés »iskolája« vagyis hogy a három meghatározó mód - vagyis hogy spanyol, francia, avagy angol stílusú italról beszélünk – nagyon is különböző rumot eredményez.
 
Barátom szerint sok rumkedvelőnél nincs is átjárás a három kategória között, tehát aki mondjuk az édesebb spanyol rumokat kedveli, az a gyümölcsösebb, frissebb francia stílusú (agricole) rumot épp úgy kerülni fogja, ahogy mondjuk egy bourbon rajongó sem iszik mindenféle füstös Islay whisky-t.
 
Csak emlékeztetőül:
  • Francia hatásra készül a RHUM, amelyet a már említett agricole rum néven ismertünk meg, és többnyire tiszta cukornádlé felhasználásával készül. Virágos és gyümölcsös jegyeket ad, kifejezett citrusossággal.
  • Angol hagyomány a RUM, amely a cukorgyártás melléktermékeként keletkező melaszból készül, élénkebb, fűszeres és aromás, kifejezetten nehéz, testes jegyeket mutat.
  • Spanyol találmány a RON, a hagyományos spanyol melaszos rum. Jellemzői a fokozottan karamelles, vajas, süteményes édesség, amelyet sokszor sherry-s, spanyol boros hordós érlelés is gazdagít.
Persze az ilyen kategorizálással mindenképp vigyázni kell, hiszen rengeteg átjárás, vagy inkább átkacsintás lehet a különböző rumgyártók termékei között, már csak azért is, mert minden nagyobb gyártó folyamatosan igyekszik növelni az eladásait, aminek egyik eszköze, hogy olyan fogyasztókat is megnyerjen, akik egyébként nem kifejezetten az adott gyártó sztenderd termékeit fogyasszák.
Szóval, a legjobban továbbra is akkor járunk, ha igyekszünk minél több érdekes italt magunk kipróbálni. Hamar megtaláljuk majd a nekünk legszimpatikusabb aromákat, és a kedvenc italmárkánkat. De a próbálkozást ekkor sem érdemes abbahagyni, hiszen minden változik, az ízlésünk is, az italok világa meg különben is kiismerhetetlenül széles.
 
Ui: Ha valaki igazán nagy méretben nézné meg a fenti posztert, ide kattintva megtalálja. 
Tartalomhoz tartozó címkék: rum terroir