Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Kalandozások a spanyol italkultúrában

Kalandozások a spanyol italkultúrában

A spanyoloknak nincs nemzeti itala, sokan viszont a sherryt tekintik annak. Ráadásul ebben a gyönyörű országban jobbnál jobb borok kerültek a palackba, a cavákról és a spanyol stílusban áramló koktélokról nem is beszélve!

Egy spanyol régiót a legkönnyebben az italain keresztül lehet megismerni. Ráadásul a spanyol italok istenien passzolnak a helyi ételekhez, egy fenséges spanyol lakoma nem is tekinthető teljes értékűnek kísérő ital nélkül. Szóval egy izgalmas kaland megismerkedni a spanyol italokkal, a jellegzetes ízekkel (példáéul egy kiváló spanyol tapas egy pohárt sherry mellett az igazi). Vágjunk is bele pár olyan borral és koktélkomponenssel, amelyek elérhetőek az iDrinks üzleteiben.

Legjobb spanyol italok

A sherryt a solera eljárás teszi ikonikus itallá

Ezt a selymes és életerős vörösben pompázó nedűt sokan a világ egyik legrégibb borának tartják. Azért rajonganak annyira a spanyolok a sherryért, mert fenséges íze mellett igaz rá egy érdekes tézis: szinte bármilyen spanyol ételhez párosítható, és emel az ízek meglévő harmóniáján! A sherry egy érlelt bor, és a solera eljárás teszi változatossá az ital karakterét; gondoskodik róla, hogy különböző korú borok keverésével szülessen meg a sherry édes és csábító aromája. A Palomino, a Moscatel és a sokat emlegetett Pedro Ximenez szőlő olyan fejedelmi balanszot teremt a sherryben, ami magasan kiemeli a sherryt az összes többi spanyol ital közül.

A sherry zamatának titka a solera eljárásban rejlik, amit meglehetősen nehéz leírni. Képzeljünk el egy négy hordósorból álló piramist, ahol a magasabb szinten az idősebb borok helyezkednek el, az alacsonyabb szinten a fiatalabbak. A régebbi hordónak csak egy részét öntik ki a palackozáskor, majd az egy sorral fölötte lévőből töltik fel borral. Aztán a hordósort még fiatalabban egészítik ki, és így tovább. A solera sherryt legalább három évig szokás érlelni, és mindig idősebb és fiatalabb borok keverékéből tevődik össze.

A Sherry Spanyolország délnyugati részében, Jerezben született. Az 500 éves mór megszállás alatt még sherishnek nevezték, az mórok Jerez kifejezése alapján. A sherry intenzitását desztillált szőlőpárlattal teszik még elementárisabbá. Azért adtak hozzá már a régi világban is masszívabb komponenseket, hogy túlélje a tengeren történő szállítást. A sherry nagyszerűen használható a főzéshez, csodásan feldobja az ételek ízét. Valami fenséges, amikor egy kis amontillado teszi teljessé a mártások zamatát!

A sherry lehet könnyű és száraz, ez a fino sherryk jellemzője. Másrészt vannak oxidált változatok, mint az Oloroso, egyúttal édesek is. Aztán ott van még a fino Sanlúcar de Barramedában készített változata, a manzanillo, vagy a kicsit édes, kicsit oxidált amontillado, illetve az extra édességi tartományban játszó Pedro Ximenez bor.

És Andalúzia nyugati részén található a Sherry-háromszög Jerez, El Puerto de Sanata Maria és Sanlúcar de Barrameda sherrytermő területein. 

 

Fedezzük fel spanyol sherrry édes örvénylését!

A sherryvel való ismerkedést érdemes a sokat emlegetett az Osborne Pedro Ximenez Sherryvel kezdeni, hogy elmerüljünk a csodás spanyol ital hívogatóan finom mélységeiben. Ez a palack minden sherryrajongó gyűjteményének ékessége lehet, egy fenséges fehér likőrbor Andalúziából. Esszenciáját az 1827-es születésű Pedro Ximenez szőlője adja. Már a színárnyalat delejezi az ember tekinteté: a mély mahagóniszín kóstolásra invitál, a palackban pedig egy viszkózus, olajos textúrájú ital rejlik. Érezhető rajta a 6 évig tartó érlelés és a tölgyfahordó elegáns vonalvezetése is, amely maradandó élménnyé teszi a kóstolást.

Az Osborne Cream Sherryt a krémessége teszi maradandó élménnyé! Négy hosszú esztendőt hűsölt a hordóban, hogy kibontakoztassa ízei garmadáját, és íze annyira bársonyos és édes, hogy képtelenek leszünk ellenállni neki, akárcsak a bika a vörös posztónak a torreádor kezében. Az Osborne 200 éve a szenvedély jegyében készíti italait, így az Osborne Fino Quinta Sherry egy kiváló tétel. Temperamentumos, akárcsak a brand nemes reklámállata, az 1961-ben megjelenő 7 méter magas, lemezből készített bika.

A Sandeman Pedro Ximenez Superior Natural Sweet zamatában gejzírként tör fel a sherry-háromszögből érkező borok nemes áramlása, és érezhetjük a szánkban a jeles borok keveredését.

A fehér szőlőből készített édes likőrborok folyékony ékköve a Sandeman Sherry Character Superior Medeium Dry. A prémium sherry nagyjából 9 évet tölt fahordóban, és együtt örvénylik benne a méz, a sárgadinnye, a dió és a mandula. Egy olyan komplex édességgel hömpölygő nedűről beszélünk, amit vétek lenne kihagyni!

Az ínyenceknek különösen találjuk a Sandeman Sherry Armada Superior Cream-et. Mert az ízek valóságos armadájával fogad, és olyan ízekből építkezik, mint a vanília és az aszalt füge, a mahagóni színe pedig kellemes a szemnek. Egyszerre vonultatja fel a sherry gyümölcsös, krémesen vaníliás oldalát. Ideális választás süteményekhez, csokoládéhoz, fagylalthoz és kék sajthoz.

 

Borok és pezsgők

A spanyol borokra érdemes odafigyelni, hiszen Franciaországgal és Olaszországgal osztoznak a dobogón, Spanyolország a világ három legnagyobb bortermelője közé tartozik. És ez az ország adottságait tekintve nem is annyira meglepő fordulat: összesen több mint egymillió hektárnyi szőlőültetvény található a spanyoloknál.

A Malaga Sol de Malaga valamennyi cseppjében benne van a napsütötte Spanyolország. Kortyolgatása közben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy spanyol teraszon ülnénk, és barátaink is élvezni fogják a spanyol desszertbort új királyát!

A Bodegas Malaga pincészet szakértőinek a kisujjában van a borkészítés! Valami csodát művelnek a Pedro Ximenez és a Muscat Alejandria szőlőkkel, és ez a finomság valóban maga a megtestesült, a palackba zárt Malaga. A bíborvörös szín édes zamatokkal társul, és az amerikai tölgyfahordó is rajta hagyta a kézjegyét. Íze bővelkedik pirosbogyós gyümölcsökben, szőlőben és tartalmas vörösboros árnyalatokban. Az édes boros kísértést zamatos eper, huncut ribizli hatja át, enyhe savassággal.

 

Freixenet Cordon Negro Pezsgő: a gyümölcsös buborék ünnepe

A Freixenet itala egy valóságos gyümölcsös fiesta teli buborékokkal és mandulás fináléval! A spanyol eredű nedűvel 1995-ben a MIR űrállomáson is koccintottak, szóval keményen feszegeti a pezsgőfogyasztás határait. A Freixenet Cordon Negro Pezsgő fekete üvege pedig annyira jellegzetesre sikerült, hogy már messziről magához csalogatja a különleges ízekre szomjazókat. A Paradella, a Macabeo és a a Xarello szőlők keveredése egy ízletes pezsgőt teremt, amihez a 10-12 napra nyúló fermentáció különleges értéket ad.

Buborékos áramlásából kirajzolódik a lédús zöldalma, a körte és olyan mediterrán gyümölcsök sokasága, mint az ananász, a barack és a dinnye. Közben az üdeség élményéről a citrusosság gondoskodik, a palackos erjesztés által kibontakoznak a pezsgőben a mandulás ízek.

Isteni aperitif, aminek ott a helye a könnyű szárnyasok, a fehér húsú ételek mellett, ezekhez illik a legjobban a zamatok tekintetében.

 

Cava – a mediterrán szabadság íze a spanyolok pezsgő italában

A cava kifejezés katalán nyelven pincét jelent. És valljuk be, az ember örömmel lemegy a föld mélyén lévő pincében, ha ott egy pezsgős ízeket megidéző, lendületes spanyol nedűt, cavát talál a hordóban.

Vannak, akik a szegény ember pezsgőboraként tekintenek rá, ám ez súlyos lesarkítása ennek az értékes italnak, a mediterrán ország egyik nagy kedvencének. Ez a negatív előítélet mára javarészt feloldódott, mert a borászok apait-anyait beleadnak, hogy magasabbra tornásszák az italaik finomságát. Azért olcsóbb, mint a pezsgő, mert kevesebb pénzt emészt fel a készítési eljárása közeli rokonainál, a neves champagne-oknál. Tradicionális eljárással készül, a másodlagos erjesztési folyamata azonban a palackban, nem tartályokban történik.

A cavakészítés szívcsakrája a katalón Penedés régiója, itt készül a spanyol cava közel 95%-a. A helyi szőlőből készült cava rendszerint földes aromák sorát vonultatja fel. Vannak olyan borászok, akik Chardonnay-t és Pinot Noir szőlőfajtát használnak a cavához (ezeket használják a pezsgők aromatikus megalkotásához is). Azonban van egy állandó „szentháromság”, a Xarello, a Macabeo és a Parellada együttállása: ezek a hagyományos cava alappillérei.

1870-ig a cavát csak spanyol pezsgőként emelgették, ám az uniós szabályozás nyomán ma már a francia Champagne régión kívül egyetlen terület sem használhatja ezt a kifejezést. Így lett a pezsgő spanyol rokona a dallamos hangzású, egzotikus ízű cava.

A Cava Ravella Cava Brut Nature eszményi belépő a spanyol cavák aromatikus birodalmába. Megnyitja az ízlelőbimbókat a szenvedélyes és egyszerre selymes ízek érintéséhez, ami emlékezetes, jól integrált buborékos itallá teszi ezt a káprázatos ízekben játszó cavát. Ez tipikusan az a cava, amiből megértjük, miért „általa híres e föld”: benne van a spanyol szőlőfürtök és a táj valamennyi íze, a kristályos buborékok még jobban feldobják a kóstolási élményt. A Casa Ravella Cava Brut Naturer Bio a maga természetességében vonultatja fel a vidéki táj jellegzetes ízeit, egyáltalán nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat. A szőlők zatamatához rengeteget hozzátesz a birtok korallzátonyos, miocén kori üledéke (amiből kiviláglik, hogy ez a földdarab a harmadkorban bizony még na tengerszint alatt volt). A Macabeo, Xarello és Pasradella bor összjátéka csábítóan kacérkodik az ízlelőbimbókkal, és remek választás a tenger gyümölcseihez, a könnyebb előételekhez.

 

Spanyol koktélok a Clara con Limontól a Sangrián át a Tinto de Veranóig

Tradíció és kreativitás – ez az a két hajtóerő, ami meghatározza a spanyol koktélok aromavilágát Barcelona nyüzsgő utcáitól kezdve Madrid bájos atomszférájú tavernáiig. A klasszikus koktélok megtestesítik az ország vibráló szellemiségét, az ízek és aromák jellegzetes mediterrán fúzióját. Pörgessük fel a repertoárunkat egy kis ibériai hangulattal, és a híres koktéluk elviszik az ízlelőbimbókat a napfényes tengerparti koktélbárokba!

Üdítően édes fiesta a pohárban a Clara con Limon. Mert a spanyolok örömmel keverik a sört és a limonádét, ami egy váratlanul vagány koktélt eredményez. A végeredmény egy egyszerre üde, édes és fanyar ital, főszerepben a sörből fakadó komlós és kesernyés ízzel.

A spanyol koktél egyik nagy alfája mindenképp a sangria. Világszerte keresik és szeretik a vörös italt, amely a spanyol „sangre” azaz „vér” kifejezésből kapta a nevét. A hagyományos recept narancsból, almából, citromból, brandyből, vörösborból tevődik össze. A másik ikonikusa választás a Cuba Libre. Harmonikusan egyesül benne a fehérrum és a kóla, a lime karika pedig még „koktélosabbá” formálja, fenségesen összesimítja az ízeket. A kóla édessége mesterien ellensúlyozza a lime savanykás tulajdonságait, a rum melengető íze pedig harmonikus összhangot teremt a komponensek között. Ez a legjobb választás, ha egy ütős és jellegzetes spanyol koktélra szomjazunk!

Ugyancsak a koktélok kategóriájának folyékony ékköve a Kalimotxo. A más néven calimocho nevű spanyol finomság lényege a száraz vörösbor, a kóla és a citromlé. Készítői szerint az egyszerűsége, a könnyű elkészíthetősége teszi az egyik legnépszerűbb spanyol cocktaillá. Olyan komponensekből készül, amelyek a legtöbb konyhában megtalálhatóak.

A legenda szerint egy rosszul kezdődő bulin találták fel, ahol a borok kellemetlen ízűek voltak, ezért kólával keverték őket. Így látott napvilágot minden idők egyik legjobb spanyol koktélja, a Kalimotxo.

Mindegy, hogy egy partyn kortyolgatjuk vagy otthon élvezzük, a Kalimotxóval könnyen új kedvencet avathatunk, és mindenki mosolyogva ízlelgeti  majd a környezetünkben.

Aztán ott van még a Rebujito. Egy energiákkal teli nedű száraz sherryvel, citromos lime szódával, érzékszerveket felébresztően friss mentalevéllel és egy citromszelettel. Ráadásul a sokoldalú koktél minden rendezvény fényét emeli, legyen szó családi vacsoráról, szülinapról vagy házassági évfordulóról.

A Tinto de Verano, „a sangria unokatestvére” ezzel szemben egy kifejezetten forró nyári napokra ajánlott koktél. A lime fanyarsága pompásan kiegészíti a narancs, a citrom és a grapefruit citrusos édességét. A lime enyhe pezsgést kölcsönöz az italnak, és ez még frissítőbbé teszi a forró nyári napokon. Ragadjunk hát poharat egy izzasztó nyári délutánon, töltsük meg jéggel, és élvezzük Spanyoloroszág ízét a Tinto de Verano minden kortyában!

 

Szívesen megismerné a spanyol italok fenséges ízét? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol életörömmel teli lendületes italok várják Cervantes és a bikaviadalok otthonából. Ahol ragyogó napsütés érleli a szőlőfürtöket, és minden bor, koktél az ízek nagy fiestája!