Főszerepben a kókusz!
Coco-krónika: amit a kókuszról tudni érdemes
Már a 16. század portugál és spanyol hajósainak szókincsének aktív kifejezése volt a „coco”. „Fejet” vagy „koponyát” jelentett, alapvetően a keménységéről és amiatt is, mert a kókuszdió héján három bemélyedés látható, amely arcvonásokra emlékeztet. Azóta a kókusz üstökösszerű karriert futott be: az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumokig mindenhol érezteti a hatását, és a prémium italok világának is aktív aromatikus ízévé nőtte ki magát az idők során. Azonban a trópusi szigeteken és a szubtrópusokon annyira sokféle kókuszpálma nő, annyira szeretik ezt az édes és lédús gyümölcsöt, hogy számos helyi ember étrendjének szerves része a kókusz.
A kókuszdió lényegesen más, mint a többi gyümölcs: nagy mennyiségű víz kavarog benne, amit tejnek neveznek, és iható kókuszvizet készítenek belőle. A kókuszdió egyébként feldolgozható dióféleként, kókuszolajként, a kemény héjból és a kókuszrostos héj szintén hasznos komponens válhat. A kókuszdióból nyert olajat gyakran használják főzéshez és sütéshez, valamint szappanokat és kozmetikumokat is készítenek belőle.
A kókuszpálma egy igazi matuzsálem a fák között. Akár 100-120 évig is elélhet, ha szerencséje van. A kókuszdió meg a trópusi tengerek nagy utazója, a gyümölcsök Magellánja! Hatalmas távolságokat tesz meg a vizeken, lebeg az óceánban, aztán újra gyökeret ereszt, amint partra mossák a nagy vizek. Állítólag volt már olyan kókuszdió, amely még Skandináviába is eljutott a ringó hullámokon…A kókuszpálma egyébként 15-től egészen 50 éves koráig termést hozhat, ám vannak olyan szélsőséges esetek, amikor még 81 évesen is édes diókat terem. A hindu esküvői szertartásokon még hangsúlyosabb szerepet kap a kókuszdió: a termékenység az anyaméh jelképévé nemesül.
Napsütéses kókuszlikőr Seychelle-ről: a Takamaka Koko Likőr
A Seychelle-szigeteken nem csak nyaralni és napozni szoktak: itt készítik az utóbbin idők egyik legmenőbb kókuszos rumját, a Takamaka Koko Likőrt! A kristálytiszta, türkizkék hullámok melletti hófehér homokkal teli strandokat kókuszpálmák övezik. A szigetek népszerű fája édes kókuszt terem, amire azon melegében lecsaptak a likőrkészítők, hogy életre keltsék a trópusi paradicsom élményszámba menő, egészen fanatikus párlatát!
A Takamaka Koko Likőr valamennyi palackja helyben termesztett kókuszokból készül, hogy visszaadja az autentikusan édes kókuszos íz kavargását. A palackba kerülő ital meg egészen bámulatos ízt képvisel, és ragyogó zamatú koktélokat készíthetünk belőle, bár önmagában is mosolyt rajzol az arcra dinamikus édessége.
A több mint 20 esztendeje létező márka egy hamisítatlan agricole rumlikőrt készített, ami már körvonalazza, hogy cukornádmelasz helyett cukornádléből desztillálják virgonc zamatát. Minden kortya a Seychelle-szigeteket dicséri: itt termesztik a cukornádat, helyben főzik és érlelik az üzemben. Szóval anélkül képesek egy minden minőségi igényt kielégítő kókuszlikőrt tenni a bárszekrényre, hogy túlságosan édes lenne, nagyon kedvelik a likőr lovagjai.
Már illatában megsejteti velünk a trópusok hangulatát: átjárja az orrot a friss kókusz, a lédús ananász csábítása, meghintve az élményt vérpezsdítő citrusokkal, finom karamellával. Ízlelésekor olyan, mintha beleharapnánk a trópusi kókuszos ízekben bővelkedő Seychelle-szigetbe! Bűbájosan siklik a nyelvre a helyi kókusztej, a húsos kókuszbelső, a tejcsokoládé és a karamella.
Karneváli kókuszrum: a Grand Kadoo Coconut Carnival Rum
Egy igazán kellemes zamatú kókuszos rum ízlelgetése közben tényleg úgy érezheti magát az ember, mintha egy forró hangulatú karibi szigeten lenne a fűszoknyás lányokkal. Ezt az életörömmel teli féktelen buli feelinget ébreszti fel bennünk napjaink egyik izgalmas trópusi rumja, a kókuszos ízekben igencsak bővelkedő Grand Kadoo Coconut Carnival Rum. Ha szeretnénk a bárszekrényünkön tudni egy remekbeszabott rumot, amelyben a kókusz lép elő főszereplővé, akkor könnyen új kedvencet avathatunk ezzel a forró égövi finomsággal.
A párlat remekül sáfárkodik a kókuszossággal: nem viszik benne túlzásba, mégis valamennyi kortyban érezhetjük a masszív jelenlétét! A Grand Kadoo kókuszos nedűje rávilágít, milyen nagyszerű dobás bevetni a kókuszos csavart egy koktélban. Ugyanakkor annak is aromatikus nagykövete, milyen izgalmas lehet egy barbadosi melaszvarázs! A kókuszos aromafutamok már eleve gondoskodnak arról, hogy remek hangulata legyen az embernek, és a rum temperamentumossága legalább olyan édes, mint a barbadosi lányok bájos mosolya. A Grand Kadoo Carnival Rum trópusi kortya valóságos bulihangulatba ringatja az embert, egy kis ananászlével keverve meg egészen mennyei élményben részesít minket, elvisz a trópusi paradicsomba!
Az ex-whiskyhordóban érlelt rum az aromák elbűvölő viharzását adja a rumnak. És ráébredünk, miért a kókuszdió dobja fel a legjobban a barbadosiak napját a kecsesen ringó tengeri hullámok mellett. Már az illatában kacéran játszanak velünk a vaníliás illatok, a fuvallatok karibi kiteljesedésében a trópusi gyömölcsök teszik mindezt még intenzívebb utazássá. Az édes cukornád igézete ott hömpölyög a nyelven az első kóstolás során kókusszal, makaronnal, csokoládéval, fűszeres fortissimók köntösében megjelenő kókusszal.
A kapitány papagájának kókuszrumja: a Captain Morgan Coconut Parrot Bay Rum
Mindenki ivott már Captain Morgan Rumot, hiszen a bárpulton rendre felvillan ez a klasszikus nedű. Azonban ennek a párlatnak is vannak izgalmas új változatai! Mert a jól ismert kalandvágyó fosztogató Morgan kapitánynak volt egy cserfes, végtelenségig nagyszájú papagája, aki a sok szónoklat mellett a rumot sem vetette meg! Az ő alakjának állít folyékony emlékművet napjaink egyik parádés kókuszos itala, a Captain Morgan Coconut Parrot Bay Rum.
A minőség magasra ívelésében kulcsfontosságú, hogy Jamaicában mindent tudnak a tökéletes rum finomhangolásáról, és nem voltak lusták bevetni némi kókuszos hullámzást is az ízek összesimításához! A Puerto Rican Distillers a cukornádmelaszt tekintette alapvetésnek az ízek felépítéséhez, erre rakódik rá a kókusz áramlása. Illata egyszerre kellemes és friss, a fehérrumokra jellemző trópusi dinamika is felüti a fejét az első kóstolási élmény során. A kóstolás alatt egyszerre ad hírt magáról a párlat komplexitása és harmóniája, a kókuszos édes örvénylés mindent maga köré teker a zamatok közül, megkérdőjelezhetetlenül ő a főszereplő. Az áttetsző színű trópusi elixír önmagában is elementárisan finom, azonban koktélok alkotóelemeként szintén érdemes tesztelni, mert emlékezetes élményt ígér!
Kókuszos sör, nem csak trópusi kalandoroknak: a Mongozo Coconut /Üveges/
A karibi világ bizsergetően bársonyos édességű gyümölcse akkora favorit a minőségi italokra szomjazók számára, hogy beszivárgott a csúcsminőségű kézműves sörök habjaiba! Száz szónál is élesebben beszél e csodás fordulatról a Mongozo Coconut /Üveges/. Egy sejtelmes és édes kókuszos habba burkolózó sör, a maga testes egzotikus teljességével, 3.6%-os alkoholtartalommal.
A Mongozo egy annyira ínyenc kókuszsörrel rukkolt elő, hogy Robinson Crusoe és Péntek is vidámabban vágott volna neki a túlélőtripnek a magányos szigeten, ha megízlelhették volna ezt a prémium nedűt! A Huyghe Sörfőzde vagány kókuszitala igencsak felkapott tételnek számít a flamandoknál, és mindenképpen must-have ital, ha szeretnénk megízlelni egy felejthetetlen különlegességet a belga sörfőzők gyümölcsös armadájából. Még menőbb, ha a kellemesen örvénylő világos lambic sört kókuszdió hájában szervírozzuk vendégeinknek, mintha mi is egy trópusi szigeten lennénk, valahol a kókuszpálmaligetek között!
Amadeus kókuszos-csokis kísértése: a Mozart Coconut Chocolate Likőr
A Mozart készítői elegáns magabiztossággal játszanak a párlat kókuszosságával, mintha egy menő versenyzongora lenne! A Mozart likőrök jellegzetes gömb kialakítású palackját már messziről észrevesszük a prémium italboltok polcain, ám ezúttal egy igazi kókuszos varázsgömbre lelhetünk! A felvetés akkor válik sziklaszilárd ténnyé, amint kinyitjuk a palackot, és megízleljük a mennyei kókuszos ízekkel csörgedező trópusi szimfóniát, a krémszínű Mozart Coconut Chocolate Likőrt!
A Mozart aromamesterei olyan magasszintű csokis és kókuszos tételekből komponálták meg a maguk likőrszimfóniáját, hogy az ízek illeszkedésére maga Amadeus Mozart is büszke lenne! A laktózmentes trópusi tempót diktáló varázslat megkapó eleganciával hullámzik, akárcsak az isteni Amadeus szimfóniái, hála a nagy csokimesterek pallérozott szakértelmének.
Már illatában felszínre törnek a diós árnyalatok, magához csalogatja az embert a csokoládélikőr, a kókusz kirobbanó fiestájával, az osztrák csoki feelgood örömével, amit a Mozart likőröktől megszokhattunk. Szóval a Mozart név ellenére ez most nem komolyzene, hanem egy tartalmas és színvonalas csokimestermű, kókuszos díszítéssel. Senkinek sem szabad kihagyni, mert felemlő kóstolási élménnyel kecsegtet!
Amikor a vodka szintet lép a kókusszal: a Pravda Coconut Vodka
Régóta parázs vita folyik arról, hol készült az első vodka, az oroszoknál vagy a lengyel vodkamestereknél. Az igazság megtalálása felé évszázadok óta nem történt előrelépés. Mi ezt a balladai homályt egyáltalán nem bánjuk, hiszen mindkét nemzet jobbnál jobb párlatokkal rukkol elő a vodka kategóriájában! A lengyel vodka állócsillaga a Pravda Vodka, amely ezúttal egy kókuszos csavarral emeli a tétet, új lendületet adva a klasszikus vodkaszcénának.
A jó vodkának nem kell cégér: kristálytiszta, karakteres, ropogós, és ha a létrehozói furmányosan sáfárkodtak az ízekkel, akár még egy kis fűszerességet is csempésznek az aromák seregszemléjébe. Ez az ideális helyzet áll fenn a Pravda Coconut Vodka zamatában, ám még innen is van feljebb, lehetséges a minőség terén színesíteni az ízeket. Mondjuk egy kis kókusszal, ahogyan ezt a Pravda Coconut Vodka esetében láthatjuk!
A ropogós rozs valóságos ünnepet ül a Pravdában, minden ízén érezhetően kibontakozik a tradicionális lengyel ötlépéses eljárás műgondja. Az ízesített vodkák terén remekül startol a Pravda, mert a kókuszt választotta a vodkás aromák karmesteréül. Az éterien tiszta gabonaszesz friss, édeskés kókuszossággal évődik az orral, és már az első illatolás során mély benyomást tesz az emberre. Az ízlelés során még jobban megkedveljük majd a Pravda kókuszos kiszerelését. A citrusos jegyzetek még ünnepibbé formálják ezt a finomságot, a mely egyesíti a zimankós lengyel telek aromáját a trópusi szigetek izzasztó trópusi hangulatával.
Két kultúra találkozik ebben a nedűben, és a Pravda Coconut mindkettőből kihozza a legtöbbet!
Bols Cooconut /Kókusz/ Likőr: a Bols bársonyos kókusz-értelmezése
Mivel lehet még ellenállhatatlanabbá tenni egy ízig-vérig lendületes likőr ízét? Azzal, ha megbombázzuk a zamatát egy csomó kókusszal! A Bols aromamesterei régóta birtokában vannak ennek az ősi tudásnak, és nem voltak restek bevetni annak érdekében, hogy megalkossák minden idők egyik legkiforrottabb kókuszos kísértését, a Bols Cooconut /Kókusz/ Likőrt! A holland likőr gigászának számító Lucas Bols Distillery évszázadok óta elmélyült a likőrkészítés már-már alkimista titkaiban, ennek folyékony gyümölcseit élvezhetjük a bárpulton, főleg a vagány koktélok ízeiben. Ezt az aromatikus palettát gyarapítja napjaink nagyágyúja, a Bols Cooconut /Kókusz/ Likőr.
A 17%-os likőr egzotikumáról a kókuszból kinyert aromák gondoskodnak, ezt finomhangolja a markáns ízeket kölcsönző rum, ami még hangsúlyosabbá teszi a trópusi ízek jelenlétét. A kókuszrobbanásokban bővelkedő íz és a fehérrum „egymásra rímeltetése” elvisz minket a trópusi tengerpartokra, és sokan rábólintanának arra, hogy ez bizony a Bols egyik legjobb itala!
Felébresztette a kíváncsiságát a kókuszos aromavarázs, legyen szó vodkáról, rumról, sörről, likőrről vagy más izgalmas tételekről? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, ahol megismerheti a kókuszos italok színes kínálatát, amelyek elhozzák otthonába a trópusi édes ízvarázst! Kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban illő kókuszos italokat.