Február 22- A Nemzetközi Margarita nap - 4 szokatlanul szuper Margarita koktél
A Margarita képes megtestesíteni a vidámság lényegét, az élet örömteli oldalát a maga tökéletességében. Külön öröm, hogy a margaritás italok jelentős része lazán elkészíthető alkohol nélkül, akár lime-narancsos ízben is.
A Nemzeti Margarita Nap február 22-én egy remek alkalom arra, hogy élvezzük e pompás italt, és együtt ünnepelhetjük a színek és az ízek szivárványát. Úgy tűnik, hogy a Margarita pofonegyszerű, és nem több a jéghideg tequila, a triple sec és egy kis só, meg a lime együttállásánál… Azonban a helyzet sokkal gazdagabb, változatosabb és érdekesebb ennél. Mert egy igazán jó Margarita sokkal több a részek összességénél!
És ami a legjobb: számtalan változat létezik belőle. Mert léteznek sült áfonyás bazsalikomos Margariták, epres verziók és olyanok is, amelyek a füstös mangót helyezik előtérbe (a Margarita fűszeres grillezett ananásszal is elkészíthető).
Pár érdekesség a Margarita világából
A Margarita története elég titokzatos, és több forrás is tárgyalja az eredetét. Vannak, akik szerint a Tijuana melletti Rancho La Gloriában fedezték fel az első receptjét, amikor Carlos Danny Herrera létrehozta a receptet Marjorie Kingnek, egy szépséges táncosnőnek, aki allergiás volt egy csomó szeszre, és kereste az ízlésének megfelelő „igazit”. A másik nagy eredettörténet szerint a texasi Galvestonban találta fel Patty Lee énekes, Santa Cruz kedvenc patrónusa.
A Margarita spanyolul „százszorszépet” jelent. Alapvetően az amerikai szesztilalom idején indult virágzásnak ez a százszorszép, alapízként a középpontjába kavargó cukros és savanyú árnyalatokkal. Később a Margarita koktél ihlette a Sidecart, ami gyakorlatilag majdnem egy Margarita, konyakkal és citrommal. Mások meg úgy vélik, hogy a Margarita csak a tequila felpörgetett verziója. A Margarita készítésekor különösen fontos lépés a pohár peremén lévő só, ami képes kihangsúlyozni az ital édes-savanyú ízét, meg egy kicsit segít enyhíteni a keserűséget a pohárban. Ráadásul ez a só segít kiemelni a koktél aromáinak érzékelését, még dominánsabbra simítva az ízeket.
A mixológusok olyannyira belezúgtak a Margarita receptjébe, hogy régóta nagy eseménynek számít a Margarita Világbajnokság. Ilyenkor összejönnek Tucson legmenőbb csaposai, hogy megalkossák Arizona legjobb Margaritáját. A 2022-es győztes a Nana’s Kitchen lett, egy mexikói étterem mangó tamarindos Margaritája.
A Texasi Állami Vásáron megalkották a sült margarita receptjét. A sült tésztát ott Margaritába készítik, tejszínhabbal ízesítik, és sós peremű pohárban tálalják.
Ünnepeljük a Nemzetközi Margarita Napot pár izgalmas, korábban sosem ízlelt Margaritával a kezünkben. Vágjunk bele egy kalandos utazásba Margaritaville-be!
Mezcal Margarita: amikor a mexikói ízek füstös édessége keveredik a klasszikus Margaritás árnyalatokkal
A mezcal manapság aranykorát éri: Amerikában több mint 120 mezcalmárkát árulnak a boltokban, Mexikóban pedig még ennél is többet.
Megvannak a fortélyok arra, hogy megváltoztassuk a népszerű koktélok receptúráját. A mezcal remeke kiegészítője lehet a koktélnak. Mert ez a tequilának egy egyszerűbb, letisztultabb testvére, füstös, komplex és édes áramlással. A mezcalt minden egyes esetben mély, kőből készült kemencékben pörkölik, amelyek bővelkednek fában és szénben. Innen jön a mezcal füstös árnyalata – már önmagában extra értéket ad az italnak, ám egy koktélban szintén pompás komplexitást ad. A Tequila Margaritának tisztább íze van, azonban a Mezcal Margaritának olyan összetett rétegekkel rendelkezik, amelyekben mindenképp érdemes elmélyülni.
A Margarita óriási alapvetés a koktélok birodalmában, ám nem árt, ha néha beleviszünk egy kis innovatív csavart a készítésébe. Mert adja magát a klasszikus klisé: a változatosság gyönyörködtet, és ideje megújítani a megszokott recepteket! Ha már a kisujjunkban van a hagyományos koktél készítése, akkor a mezcalos változat ütős kiegészítése lehet az alapreceptnek. A mezcal egy rettentő kifinomult, füstös ízt ad a koktélnak, intenzitása azonban a tequilától függően változó. A tipikus Margarita receptekben szereplő mezcal kipróbálása egy ragyogó alkalom arra, hogy valaki megismerje ezt az édesen áramló/füstös párlatot, a mezcalt.
Van néhány hasznos tipp, ami rengeteget segít a Mezcal Margarita készítésben.
Például ütős ötlet, ha friss lime-ot vetünk be az ízek finomhangolásához. A frissen facsart limelé a kulcs a legjobb Margarita elkészítéséhez. Ráadásul érdemes lime karikát használni a díszítéshez. Szintén nyerő stratégia, ha egy kicsit magasabb szintre emeljük a narancs ízét. A narancslikőr mellett narancslevet vagy vérnarancsot adhatunk a keverékhez. Akár egy kis csípősséggel is színesíthetjük a Margaritánkat, ha a fűszerezés opcionális kiegészítőjeként zöld jalapeno szeletekkel árnyaljuk a zamatát. A mezcal füstös intenzitását tequilával csökkenthetjük. Az a legjobb, ha lágy Reposadó Tequilát vagy tiszta Blanco Tequilát használunk az ízek szimfóniájához, mint a Clase Azul Reposado Tequila vagy az Olmeca Blanco Tequila.
A Mezcal Maragarita recepje 2 koktélhoz:
Hozzávalók:
2 szelet lime
Só vagy tengeri só
Jégkockák
1 cl mezcal (ami lehet ½ uncia tequila, ½ uncia mezcal) pl. Tequila 1800 Anejóból, Del Maguey Vida Mezcalból
0.5 cl uncia Cointreau, Grand Marnier vagy más narancslikőr, például triple secből a Le Favori
0.5 cl uncia friss limelé
0.33 cl egyszerű szirup (egyéni ízlés szerint). pl. Monin Cukornád Szirup
4 szelet jalapeno (nem kötelező, de egyszerűen kihagyhatatlan, ha valaki szereti a csípős ízeket)
Elkészítése:
Díszítsük a Margaritás poharak szélét egy szelet lime-mal. Kenjük be a poharak szélét sóval. Adjuk hozzá a jeget, a mezcalt, a triple secet, a lime levet és a szirupot a koktél shakerbe. Rázzuk össze és szűrjük le a keveréket az előkészített koktélos poharakba.
Díszítsük lime szeletekkel vagy jalapeno szeletekkel, ha még tüzetesebb mexikói ízekkel szeretnénk pikánsabbá tenni a Mezcal Margaritánkat!
Főszerepben a mangó: a Mango Margarita
Ha az idő a kelleténél forróbbra fordul, eljön a Mango Margarita ideje! Tényleg ez a tökéletes hűsítő nedű egy forró nyári napra, mert lényege a fagyos, frissítő erő, és könnyen elkészíthető koktél. Elég nagyjából 5 hozzávalót dobni a turmixgépbe, simára pürésíteni, és már csak az marad hátra, hogy élvezzük. Mert szerencsére arcpirítóan egyszerű az elkészítése, és számos lehetőség kínálkozik arra, hogy izgalmasabbá tegyük a receptjét.
Mi a legnagyszerűbb ebben a receptben? Az, hogy nemes egyszerűséggel ebben a koktélban minden a mangóról szól! A mangólé vagy hozzáadott édesítőszerek helyett a fagyasztott, összeturmixolt mangó adja a lételemét, sűrű és édes állagát, csípős ízét. Egy vidám, friss ital, ami képes felpezsdíteni az ember napját.
Vannak egyszerűen kihagyhatatlan részei a Mango Margaritának. Ilyen a fagyasztott mangó, ami kellően édes és krémes állagot ad a koktélnak. A boltban vásárolt fagyasztott mangót simán használhatjuk hozzá. Szintén nélkülözhetetlen a lime juice, mert ez teszi a koktélt selymes és fényessé. Ugyancsak esszenciája a koktélnak a silver tequila, illetve az édes narancsosságban tobzódó Cointreau. Aztán ott van mg a jég, mert remekül hígítja a Margaritát, extra hideggé és fagyossá varázsolja. A tengeri só pedig külön pikantériát, egzotikus jelleget kölcsönöz a Margaritának.
Van pár szempont, amiket érdemes tekintetbe venni a Mango Margarita készítéskor.
Az olvadás az első számú barátunk! Amikor először keverjük meg ezt a mennyei Margaritát, lehet, hogy túlságosan sűrű lesz, akárcsak egy sorbet. Ha bármikor úgy érzi az ember, hogy túl sűrű lesz a turmixoláshoz, akkor lazítsunk pár percig, hogy a mangó kiolvadjon, aztán térj vissza egy kicsivel később a tetthelyre. Az ízek könnyebben keverednek az olvadás közben, és ha még állni hagyod egy kicsit, akkor egyszerre lesz szép és fagyos. A másik nagy titok a Mango Margarita finomhangolásában, amikor ízlés szerint igazítjuk tökéletesre az ízét. Ha jobban kedveljük a markánsabb aromavezetésű Margaritát, adjunk hozzá még egy kis tequilát. Ragyogóbb árnyalatban szeretnénk látni? Akkor facsarjunk bele plusz lime-ot! Valami édesebbre vágyunk? Adjunk hozzá pár csepp agávét vagy egyszerű szirupot. Egészen addig módosítsuk az arányokat, amíg a Margarita egyensúlyban tartja az általunk legjobban kedvelt ízeket.
És mindenképpen sózzuk meg a pohár szélét! Ugyanis a fagyasztott Mangós Margaritának így lesz tökéletes íze, és csodásan kiemeli a mangó és a lime édesen élénk ízét, ráadásul klasszikus Margarita megjelenést kölcsönöz a koktélos pohárnak.
Hozzávalók:
50 ml tequila blanco pl. Rooster Rojo Blanco Tequila
25 ml triple sec pl. De Kuyper Triple Sec
25 ml lime lé
50 gramm friss vagy fagyasztott mangódarabok
15 ml agávé szirup, vagy cukorszirup pl. Monin Cukornád Szirup
egy nagy marék jég
A díszítéshez: pár szelet friss mangó vagy bazsalikom szál
Elkészítése:
Adjuk hozzá a fagyasztott mangót, a limelét, a tequilát és a Cointreaut egy turmixgépbe, és keverjük simára. Ezután tegyük hozzá a jeget, és turmixoljuk újra, amíg a keverék lágy és fagyos lesz. Kóstoljuk meg, és ha kell, hangoljuk még tovább, egészen a tökéletes harmóniáig.
Jagerita: egy Margarita, amely német likőrre cseréli a tequilát
A csaposok imádják, a Margarita-fanok meg egyenesek megőrülnek érte, mivel olyan újdonságfaktort hordoz magában, ami már-már hajmeresztőnek tűnik, mégis frenetikusan finom a végeredmény. A némiképp rémisztőnek tűnő remekmű Frankenstein teremtményét idézi, azonban a koktél olyan vérpezsdítően eredeti ízekkel csábít, amiket vétek lenne kihagyni, ha valaki egy kifejezetten originális Margaritára vágyik.
A Jagermeister Margarita elsőre elég ellentmondásos és brutális kombinációnak tűnik, azonban épp a váratlan ízek balanszírozásában rejlik az ereje és a kifinomultsága. A Jager egyébként eléggé alulértékelt a koktélokban, ám lehet, hogy ez ár nem sokáig marad így! A német likőr keserűsége miatt leginkább az olasz amaróval mutat közeli rokonságot, főleg az Aperollal vagy a Camparival, így ezekkel az alkotóelemekkel is tesztelhető a pohárban.
Az első Jageritát minden valószínűség szerint egy partyn hozták nyilvánosságra 2008 szeptemberében, és azóta kortárs klasszikussá nőtte ki magát, ami a Margarita koktélokat illeti. Meglehetősen sűrű italnak tűnhet első ránézésére, de a kóstolás alaposan rácáfol a vizualitásában. Mert ízletes, édesgyökeres nedű lesz gyógynövényes jegyzetekkel, élénk citrusos aromatobzódással.
Hozzávalók:
½ shot Jagermeister
¾ shot frissen facsart lime lé
¾ shot De Kuyper Triple Sec
1/6 cukorszirup pl. Monin Karamell Szirup
Avocado Margarita
Az avokádó egy buja, vajas összetevő, amely remekül belesimul az agévás italokba. Az agávé nektár, a lime leve és a só keveredése egy szenzációs szirupot eredményez. A vérpezsdítő lime levelekkel rázzák össze a tökéletes ízhatás kiaknázása érdekében.
Hozzávalók:
0.5 cl blanco tequila pl. Vivir Blanco Tequila
0.33 avokádószirup
0.33 cl limelé
Elkészítése:
Keverjük össze valamennyi hozzávalót egy keverőedényben, és rázzuk össze jéggel. Szűrjük egy highball pohárba. Díszítsük avokádólevéllel és tengeri sóval hintsük be a pohár peremét.
A hozzávalókat turmixgépben keverjük össze, és turmixoljuk egészen addig, amíg lágy állagot nem kapunk.
Az avokádószirup elkészítéséhez:
avokádó (tetszés szerinti mennyiségben limelé ízlés szerinti mennyiségben)
só (tetszés szerinti mennyiségben)
Kellemes Margarita-napot kívánunk! Fedezzen fel még több minőségi italt az iDrinks kínálatában, amikkel magasabb szintre emelheti a koktélpartykat! Kollégink segítenek rálelni a koktélreceptekhez illő legfinomabb komponensekre.