Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

Címkét vált a Redbreast whiskey

Címkét vált a Redbreast whiskey

A Redbreast vörösbegye még magasabbra repül majd a whiskey-s polcokon szerte a világon, és folytatódik az ír whiskey reneszánsza! – mesélt a Redbreast whiskey terveiről Brendan Buckley, az Irish Distillers marketingigazgatója. A Redbreast címkéjét újradesignolták, és dombornyomott, textúrázott háttérrel bűvöli el az ír whiskey-re vadászókat (szerencsére a single pot still whiskey tartalma nem változott).  Utánajártunk, miben újít a vörösbegyes whiskey, és most az is kiderül, hogyan készül a legendás Redbreast!

Címkét vált a Redbreast whiskey

Megújul a Redbreast whiskey designja

Whiskey-s körökben hatalmas hírverést kapott a hír, miszerint az elmúlt hetekben a Redbreast whiskey címkét váltott. A Pernod Ricard tulajdonában lévő ír lepárló frissítette a híres whiskey címkéjét, hogy ezzel a furmányos újragondolással kiemelje a márka lenyűgöző személyiségét, és új vásárlókkal is megkedveltesse a populáris ír whiskeyt, akiket hajt a kíváncsiság és a felfedezés vágya.

A címke updatelése azért bír óriási hírértékkel, mert a Redbreast nem volt rest hozzányúlni a saját „aranytojást tojó” szimbolikus állatához, a vörösbegyhez. Denise Nestor illusztrátor kézzel készített alkotása a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett a címkén lévő egyedi aromakarakterek bemutatására, rajza életre kelti a vörösbegy repülésének különböző állomásait is. Valamennyi Redbreast whiskey palackján friss, krémszínű háttér jelenik meg a madár mögött, látványos kézműves textúrával.

 Az új címer 2019 júliusában jelent meg a Redbreast 12 Years whiskey-n, a Redbreast 15 Years whiskey-n és a Redbreast Lustau whiskey-n. A Redbreast hamarosan új designt fog bevezetni a Redbreast 21 Years whiskey és a Redbreast Cask Strength whiskey esetében is (erre előreláthatólag 2019 őszén kerül majd sor). A palackokon egy szemet és kezet gyönyörködtető dombornyomás is lesz. A 21 éves Redbreastet olyan egyedülálló fadobozban adják majd ki, ami a gyártó szerint minden korábbinál látványosabban fejezi majd ki a termék prémium tulajdonságait.

A vörösbegyes brand újratervezése azért merész innováció, mert az Irish Distillery levéltárosai szerint a Redbreast üveg története 1912-ig nyúlik vissza, amikor a Jameson Irish Whiskey egyesült a Gilbey’s Wines and Spirits Import Companyvel.  

– A Redbreast évről évre erősebb, és mára a világ legkeresettebb és legszebb designnal rendelkező single pot still whiskey-vé vált – avat be a részletekbe Brendan Buckley, az Irish Distillers marketingigazgatója – Elkötelezettek vagyunk a céljaink iránt, és nagy energiákat fektetünk a Redbreast whiskey megújulásába. Biztosak vagyunk abban, hogy az új design még különlegesebbé tesz minden egyes Redbreast palackot, és a whiskeyfogyasztók új generációit is megszólítja majd! Bízunk benne, hogy a Redbreast vörösbegye még magasabbra repül majd a whiskeys polcokon szerte a világon, és folytatódik az ír whiskey reneszánsza!

A Redbreast tervei egyre nagyratörőbbek, de hogyan lett belőlük az egyik legismertebb ír whiskey?

 

A Redbreast története dióhéjban

Minden 1857-ben kezdődött, a W & A Gilbey cég alapításával. Az egyik alkalommal a derék Gilbey 300.000 gallon whiskeyt kapott Dublinból származó lepárlókból. Leragasztották a címkéjüket, és a saját márkajelzésével adta el őket, de előtte legalább 6 évig érlelték őket a saját sherry hordóiban-hasonló metódussal, mint később a Redbreast whiskey mesterei.

1903-ban jött a következő fordulópont: egy pompás ital, amely a John Jameson & Sons Castle „JJ Liquor Whiskey”-jeként vált ismertté. Gyakorlatilag már ugyanabban a palackban és hasonló jegyekkel dobták piacra, mint napjaink Redbreast whiskey-jét. Ezt az italt nevezhetjük a Redbreast elődjének, bár hivatalosan csak 1912-ben került sor arra, hogy Gilbey javaslata nyomán Redbreastnek nevezzék a 12 éves JJ Liquor Whiskey-t. A tulajdonos Gilbey egyébként lelkes megfigyelője volt a madarak viselkedésének, ezért kapta a whiskey a nevét a vörösbegyről. 1971-ben az Irish Distillers bezárta a dublini lepárlókat (beleértve a Bow Street-i szeszfőzdét is, ahol Gilbey kikeverte a Redbreast legelső esszenciáját), és Gilbey vállalata hamarosan egyesült a Cork megyében épített New Midleton Distilleryvel. A Redbreast whiskey Dublinból Corkba költözött.

1980-ban a brandet megvásárolta az Irish Distillers, a Jameson Irish Whiskey gyártója, és a Redbreast lett a világ legkeresettebb ír pot still whiskey-je. 2018-ban már 5 whiskey változat keringett a whiskey-világ vérkeringésében: a Redbreast 12 years, a Redbreast 12 Cask Strength, a Redbreast 15 years, a Redbreast 21 years, és a Redbreast Lustau Edition.

De vajon hogyan készül a Redbreast, az egyik legismertebb ír whiskey?

 

Az árpa malátázásának ír útja

Az ír whiskey-t malátázott és malátázatlan árpa keverékéből készítik, melynek forrása a Redbreast Munster régióban lévő lepárlójának környékén található farmokról származik. A Midleton egyike azon ritka lepárlóknak a világon, amik malátázatlan árpát használnak. Ez a páratlan tradíció az 1800-as években kezdődött: az angol szeszfőzdék a mérhetetlenül magas „maláta adó” hatására a szeszfőzdék malátázás nélküli árpát kezdtek használni (így sokkal olcsóbban tudták végigpörgetni a gyártási folyamatot). A malátázatlan alapanyag hatására az ír whiskey sokkal selymesebb, lágyabb és krémesebb ízekkel gazdagodott, és ez egy olyan jellegzetesen csípős aromát ad az italnak, ami azóta is a hamisítatlan ír whiskey karakterisztikus ismertetőjegyének számít. Persze ez ma már nem csökkenti a malátázott árpa szerepét az ír whiskey-gyártásban, ami ma is kiemelkedően fontos. A malátázott árpa a formáját tekintve majdnem teljesen azonos a malátázatlannal: a különbség akkor válik észrevehetővé, amikor megkóstoljuk, mert fényévekkel édesebb és ropogósabb a szánkban.

Persze felvetődik a kérdés: miért kell az árpát egyáltalán malátáztatni? Azért, mert az élesztő különleges folyamatokat indít be a keményítőben az erjesztési szakaszban (szemben a malt skót eljárással: ott 100%-ban malátázott árpát használnak, ami egy sütisebb, malátásabb, gabonásabb ízű whiskey-t eredményez). Az árpa malátázása 4 napot vesz igénybe. A folyamat során az árpát vízbe áztatják, ezzel ösztönzik növekedésre és csírázásra. Közben enzimek termelődnek, amelyek stimulálják az árpát, és lebontják a keményítőt tartalmazó sejtfalakat. 18 fokon az árpa csírázni kezd: amikor ez elér egy bizonyos pontot, akkor szárítani kezdik, hogy az enzimek cukorrá oldják a keményítőt a fermentáció következő szakaszában.

A Redbreast whiskey-hez a Midleton lepárlóban desztillált kristálytiszta vizet használnak, ami a Dungourney folyóból származik (Többek között emiatt települt ide a Redbreastet készítő Midleton lepárló). A Midleton lepárló másik különleges jellemzője, hogy egy hatalmas földalatti barlangrendszer található alatta, teli mészkővel. A barlangok olyan minőségi vízzel látja el a lepárlót, amire máshol nem lenne lehetőség!

 A whiskey készítésének első fázisában egy copper pot stillt használnak, mert a réz nagyszerű hővezető képességekkel rendelkezik, ami különösen jól jön a pot still használatánál. Minél tovább van kapcsolatban a szesz a rézüsttel, annál könnyedebb lesz a párlat!

A malátázott és malátázatlan árpát megőrlik, majd forró vízbe áztatják. Két óráig keveredik a forró víz az árpával, ezalatt a keményítő erjeszthető cukorrá alakul. Ezután a cefrét Lauter hordóba töltik, és fermentációra küldik. A folyadék az úgynevezett mosóedénybe kerül. Élesztőfolyadékot adnak hozzá, mert ez finoman felemészti az alkoholkészítés során felszabaduló alkoholt és karbon-dioxidot. Az így keletkező folyadékot „wash”-nak nevezik, és valójában egy sörnek felel meg.

 

A háromszoros lepárlás és a Redbreast érlelés folyamata

Az első lépés már az üstben megvalósul, mikor vizet adnak a cefréhez, és felforralják. Amint eléri a 78.1 Celsius fokot, a gőz az üst nyaka felé indul. A copper pot still hattyúnyakú rézcsövei az üst nyakához, a vízszintes kondenzátorhoz vezetnek. Ez folyadékká alakítja a gőzt, és kapunk egy nagyjából 40%-os szeszt. Ez a folyadék már a következő fázisba kerülve 70%-ossá válik, aztán jön az ír lepárlási módszerre jellemző harmadik desztilláció. A ~85%-os szesznek beállítják az alkoholfokát, majd tölgyfahordóba töltik, és megkezdődik az érlelés.

A lepárlás során kulcsfontosságú a copper still szerepe. Ez különböző stílusban készül: lehet hagyma vagy kúp, golyó vagy lámpás alakú is. A változó forma mindig más desztillációs stílust eredményez, mert ezáltal a párlat másként alakul folyadékká, különbözőképpen kondenzálódik. A hőmérséklet folyamatosan csökken, ahogy a gőzök a copper nyaka felé emelkednek: a kevésbé illékony alkotóelemek sűrűek lesznek, és az üst alján maradnak (ezt nevezzük reflux jelenségnek a desztillálásban). Ezek az összetevőbb könnyedebb aromájú lés nagyobb alkoholtartalmú whiskey-t eredményeznek. A lepárlóállvány fejét hozzáerősítik a rézüsthöz. A line kar a hattyúnyakhoz kapcsolódik, és elvezet egészen a kondenzálócsőig, ahol a gőz folyékony halmazállapotúvá alakul.

Midletonban vannak a világ legnagyobb pot still állomásai. A Redbreast Stillhouse-ban hatalmas pot still rendszerekkel dolgoznak, amikkel különböző stílusú whiskey-ket desztillálnak.

Miért olyan komplex és összetett a Redbreast whiskey-k zamata? Mert érlelésük Bourbon és sherry hordókban történik (az utóbbiak mindegyikét Jerez de la Fronterában készítették európai tölgyből, 500 literes kapacitással). A Bourbon hordók amerikai fehér tölgyből készültek, és 200 literes a befogadóképességük. A többségük Kentucky államból érkezett, és 3-4 évig Bourbon whiskey-t tartottak benne. A hosszú hordóban szunnyadás teljesen megváltoztatja az ital színét és aromáját. Az érlelés során a hordó sajátos tulajdonságai lassan átszivárognak a benne szunnyadó whiskey-be, és a hideg téli hónapokban az ital átveszi a Bourbon hordó ízeit, a vaníliát, a szerecsendiót és a fahéj aromáit. Ugyanez a helyzet az érlelés során a sherry hordókkal, amelyek szárított gyümölcsös, mélyen telített ízekkel gazdagítják a Redbreast whiskey-ket.

Ezeket a folyamatokat Kevin O’ Gorman, a Redbreast érlelőmestere irányítja. Kevinnek akkora a felelőssége, mint a Himalája: ő gondoskodik a megfelelő minőségű hordók beszerzéséről, a whiskey-k keveréséről, és ő dönti arról, mikor van készen egy whiskey aromavilága. Kevin O’ Gormannak az a feladata, hogy az ikonikus ízek és aromák által megkülönböztesse a Redbreastet az összes többi whiskey-től. Ehhez persze észveszejtően kifinomult orra van szükség, mivel Kevinnek pontosan meg kell különböztetnie egymástól a zamatokat, az ikonikus whiskey-aromajegyeket, a hordótípusok sajátosságait, a desztillációs fajtákat az összes Redbreast whiskey esetében. A végeredmény szerencsére magáért beszél, hiszen a Redbreast Írország egyik kedvenc whiskey-je.

 

Kóstolja meg a Redbreast whiskey-ket!

Sokak szerint a Redbreast az ír whiskey élő örökségének legőszintébb kifejeződése, és erre csodás példa a Redbreast 12 years whiskey! A 12 évi Oloroso-hordóban érlelt whiskey fantasztikusan komplex aromavilágában az élénk fűszerességet bizsergető gyümölcsösség egészíti ki, és az illatok kifinomult tölgyes sherry-ben nyernek kiteljesedést. A borostyánsárga Redbreast 12 years whiskey íze testes és krémes. Lecsengésében életre kelnek az erősebb zamatok és fűszerek, amelyek élénk sherry-s jegyzetekkel egészülnek ki.

Emeljük a tétet! A Redbreast 15 years whiskey eleinte csak limitált kiadásban készült, ám akkora népszerűségnek örvendett, hogy a gyártó az állandó kínálat részévé tette. A Redbreast whiskey-ben a 15 év a legfiatalabb összetevőt jelzi, mert a blend elkészítése 15 és 19 év közötti whiskey-kből történik. Az érlelésre használt hordók között van Bourbonos és sherry hordó is. A Redbreast 15 years whiskey illatában pezsgő gyümölcsösség, nedves széna és méhviasz csiklandozza az orrunkat, a mélyebb rétegeiben pedig felfedezhetjük a trópusi gyümölcsöket és a guevát is. A tipikus Redbreast-ízek jellemzik a whiskey-t, amibe belopakodik a karamellizált alma, a sült banán, de még az érzéki finomságú vanília is. Hosszú lecsengésének aromáit sokáig dédelgethetjük a szánkban. A Redbreast 15 years whiskey az évek során számtalan díjat nyert, többek között bevasalta az International Spirit Challenge megmérettetésén az aranyérmet 2010-ben.

21 év nagy idő! Pontosan ennyi esztendeig érlelik a mély borostyán színben pompázó Redbreast 21 years whiskey-t. Ez a különleges ír párlat trópusi gyümölcsösséggel, mentás ízekkel, bőrös és fás aromákkal csavar egy elementárisat a jól megszokott Redbreast-es ízjegyeken! A Redbreast 21 years whiskey egy szenzációs single pot still: illatában egyből megérezzük a magával ragadó trópusi ananászt, a tört mogyorót, a keménysajtot, és a fűszerek összetett illatát. Ízében a nyelvünket bizsergeti a mentol, a birsalmasajt és a körte. De még itt sem ér véget a páratlanul gazdag ízrobbanás: ezt követi a karamell, a tölgyes aromahullám, komplex ízvilággal összefonódva. Mindezt hosszú és felejthetetlen lecsengés koronázza meg.

Egy igazi Redbreast-aromakölteménnyel folytatjuk. A Cork megyei lepárló és a spanyol Bodegas Lustau együttműködésének folyékony gyümölcse a Redbreast Lustau Edition Sherry Finish Whiskey, amit 12 évig érlelnek amerikai és európai tölgyfahordókban. A Redbreast Lustau Edition Sherry Finish Whiskey ízét csodás komplexitás jellemzi. Aromájában felismerhető a pirított mandula és a szárított gyümölcsök fenséges összeolvadása, melyek a mazsolával és a narancshéjjal ébresztik fel az aromákban szunnyadó nagyszerűséget. A mély borostyán színű Redbreast Lustau Edition Sherry Finish Whiskey-ben dominánssá válnak a sherry hordó aromái. A szájpadlásunkon érezhetjük a selymes tejcsokoládét és lépes mézet, az érett, idősebb aszalt gyümölcsökkel együtt, majd a szilva ízei is megidéződnek. A komplex és kerek ízvilág hosszú lecsengéssel búcsúzik tőlünk, és sokáig megmarad az ízmemóriánkban a sherry bársonyossága.

 

Fedezze fel a Redbreast whiskey-k világát az iDrinks üzleteiben!

Tartalomhoz tartozó címkék: Pernod whiskey italbemutató