Árpád Novum Pálinka Eszenciák - Egy csepp mennyország
A békéscsabai Árpád pálinkák, vagyis teljes nevén az Árpád és Vadász Pálinkák Kisrét Manufaktúra termékei már jól ismertek a minőségi pálinkát kedvelők körében. A több generációs hagyományokra építkező manufaktúra immár sok éve egyre komolyabb választékkal van jelen a piacon, és azt is megszokhattuk, hogy amelyik versenyen elindulnak, azt meg is nyerik.
Az tudható a cégről, hogy elsődleges és mindent felülíró cél a minőségi, mindenfajta kompromisszum nélküli párlatok készítése. Olyan termékek megalkotása köthető a nevükhöz, mint például a 2016-os Ország Pálinkája, amely címet a 2016 évi Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny 24 Champion díjat kapott párlata közül szavazta meg a 27 tagú, pálinkamesterekből álló bizottság. Aki végignézi a választékukat, azzal is hamar szembesül, hogy a csomagolás, a palackok, és úgy általában a marketing terén is igen ügyesen építik az Árpád brendet.
Azonban a termék, aminek apropóján ez a poszt született, túltesz minden korábbi párlaton. A NOVUM gyakorlatilag egy egészen új kategóriát teremtett. Ez az „Esszencia”-nak nevezett termék 100% gyümölcságyon érik három teljes éven át. A 100% ebben az esetben azt jelenti, hogy a tökéletes minőségű, 80% alkoholtartalmú párlat gyümölccsel teljesen feltöltött hordóba kerül. A három éves érés folyamán természetesen csökken a mennyisége és csökken az alkoholtartalma is. (Az angyalok itt is kiveszik a jussuk.)
Az eredmény egy limitált példányszámban palackozott, egészen különleges ital. Pálinka persze, de mégis sokkal több annál. Aki ismeri az italok világát, az megszokhatta, hogy bizony a különleges kiadások, a speciális módon érlelt párlatok a legtöbb érlelt italfajta esetében léteznek. Talán a whiskyknél a legjellemzőbb ez, de az idős rumok, vagy épp a calvadosok gyártói is készítenek ilyen igazán különleges termékeket. Azonban a pálinkák esetében azért ez nem annyira jellemző, legalábbis korábban nem volt az.
Az érést követően üvegekbe került Novum Esszencia limitált darabszámban kapható, a címkén található piros 459/428 szám arra utal, hogy ebből a termékből manufaktúra 459 (szilva) illetve 428 (vilmos) sorszámozott palackot készített. A limitált példányszám arra is garancia, hogy minden palackban ugyanazt a különleges minőséget találjuk. Tudható, mi is beszéltünk már erről itt a blog hasábjain, hogy a limitált, csak egy lepárlás, vagy egy hordó tartalmát kínáló palackozások mindig bizalmat keltenek. Nehezen hihető, hogy egy korlátlan mennyiségben palackozott italféleség képes lehet beavatkozások nélkül pontosan azonos ízvilágot nyújtani, függetlenül az adott évjárat sajátosságaitól. Az ilyen limitált sorozat azonban pontosan azt adja, amit az adott évjárattól kaphatunk. Természetesen az ilyen italok esetében sem kizárt, hogy többé kevésbé folyamatosan megtalálhatóak a gyártó választékában, azonban az évjárat- és/vagy a hordó megjelölése minden esetben meg is különbözteti az ilyen terméksorokat, és két akár egymást követő évjárat aromában, ízjegyekben is lehet eltérő. (Vélhetően a következő évek ilyen limitált Novum pálinkái már ott pihennek a hordók gyümölcságyain. És biztosan nagyon finomak lesznek, de szinte bizonyos, hogy nem pont olyanok, mint a most polcon található termékek.)
Azonban ez a termék nemcsak a beltartalomban, vagyis a minőségben zárkózik fel az említett külföldi prémium italok sorába. A csomagoláshoz az esszencia, mint kivonat jellegére utaló üveget választottak, amely kicsit emlékeztet a régi idők drága orvosságait tartalmazó üvegekre. A míves palackot egy tömör tölgyfából készült, belül a palack formájára esztergált fa hasábban helyezték el. Az egész termék igazán prémium érzetet sugall, ráadásul a gyártó külön kiemeli, hogy minden csomagolás egyedi és egyedülálló, hiszen a fa egy élő anyag, amely erezete és mintázata darabonként eltérő. A címkékre kézzel került felírásra az évjárat és palack sorszáma. A csomagolás része a névre kitölthető tanúsítvány is.
A termék jelenleg két változatban létezik, a NOVUM Szilva Eszencia (459 palack) és a NOVUM Vilmos Eszencia (428 palack) hasonló eljárással készült, de a nevükben is jelzett módon más-más gyümölcsből.
A gyártó honlapján az olvasható:
„A valódi pálinka készítése művészet, a pálinkamester pedig a művész, minden titkok tudója. Minden egyes pálinka magán viseli alkotója keze nyomát. A legapróbb részletektől a befejezésig arra kell törekednünk, hogy a nemes hozzávalók választékából a főzés során a tökéletes pálinkát alkossuk meg. Mindezt szeretettel, szenvedéllyel és tisztelettel.”
Azt gondoljuk, ez a termék igazán jól tükrözi ezt a filozófiát. A pálinkák persze igazán fontos italnak számítanak itthon, és sok barátjuk is van. Azonban az igazán prémium szegmensben eddig talán kevésbé voltak jelen. Jó tudni, hogy vannak már olyan mesterei a szakmának, akik ebben is megpróbálnak segíteni ennek a valóban tradicionális italfajtának.
Keresd a kiváló Árpád Pálinkákat kínálatunkba, melyeket ide kattintva megtekinthetsz!
Keresd a kiváló Árpád Pálinkákat kínálatunkba, melyeket ide kattintva megtekinthetsz!