A Titos Handmade Vodka titkai
A Titos alapítójának beceneve hozzájárult a márka népszerűségéhez
Adott egy ősz halántékú, megnyerő kisugárzású macsó: Bertito, azaz Tito összehozott egy vodkát, amely zamata által ötletgazdájához hasonlóan megnyeri az embert, így idővel futótűzként terjedt a bárokban.
Egy mosolygós férfiúról beszélünk, aki olyan benyomását kelt az emberben, hogy arra gondolunk: bárcsak a nagybátyám lenne! Bert „Bertito” Beveridge neve egy olyan emberre utal, aki ingyenesen jutott italokhoz, és olyan alkukat kötött, amiket nem tartott be. Szerencsére erről a valóságban szó sincs, azonban a név vicces „mellékzöngéje” hozzájárult ahhoz, hogy még többen csapjanak le erre a remekbeszabott, vagány ízekkel játszó vodkára.
A vodka előtt Tito egy ezerarcú figura volt
Tito Beveridge San Antonióban nőtt fel, ahol lovaspólózott, és eleinte lovak profi kiképzésével akart foglalkozni. Aztán geológiát és geofizikát tanult a főiskolán, kipróbálta magát az olajfúrásban, és a jelzáloghitel-bizniszbe is belevágott. Szóval jó volt a tudományokban, és szeizmikus adatfeldolgozóként sem vallott kudarcot. Azután hobbiból vodkát főzött a barátainak, és egy 180 fokos fordulattal teljesen megváltozott az élete.
Beveridge habanerós, cherry-s vodkákkal kezdve a kísérletezést
Próbálkozásait karácsonyi ajándékként küldte a barátainak, és egyre nagyobb dicséreteket kapott a kóstolók után. A barátai biztatására forgalomba hozta a habanero-infúziós vodkákat. Az italboltok tulajdonosai azonban azt mondták neki, hogy az infúziós vodkák piaca túlzsúfolt. Inkább arra biztatták, hogy készítsen egy bársonyos zamatú vodkát, amit a fiatal nők önmagában is megihatnak.
Hősünket semmi sem állíthatta meg, pedig gyakorlatilag minden ellene szólt. Minden akadályt legyőzve megalkotott egy remekbeszabott párlatot, hiába legyintettek rá először az italcégek.
Texas egyik lepárlójában kezdett csörgedezni a nagyszerű nedű
A lepárlás hőse egy 16 gallonos pot stillel kezdődött, amit döbbenetes módon két Dr. Pepper hordóból és egy pulykasütő berendezésből alakított ki. Beveridge mester a szesztilalom idejéből származó stilleket tanulmányozta, hogy megértse a lepárlási folyamatok esszenciáját. Tito Austinban, a 26 hektáron fekvő Mockingbird lepárlóüzemben készítette italát.
Ez volt Texas legrégibb legális szeszfőzdéje, és Tito kedvező előjelnek tartotta, hogy a létesítményt egy helyi madárról nevezték el. Az üzem egy kis still teremből nőtte ki magát egy magas kapacitással működő, több millió palack létrehozására képes lepárlóvá. Szóval kicsiben kezdtek és óriássá váltak, azonban a kezdetektől meglévő világszínvonalú kézműves vodka gyártása iránti lelkesedés azóta is változatlan maradt.
A pot stilles lepárlás elég ritka a vodkakészítőknél
Vodkát általában column stillben készítenek. Ami azt jelenti, hogy a keményítőtartalmú párlatokat, a burgonya vagy kukoricadesztillátumot egy masszív oszloplepárló tetejére helyezik, és az alapanyag hihetetlenül forró gőzzé fejlődik. Tito eredetileg a pot still lepárlást választotta helyette, ami lényegesen munkaigényesebb eljárás, és széles körben elismert a kiváló minőségű szeszes italok előállításában. A szakértők a jelenlegi íze alapján úgy vélik, a Titos Handmade Vodka a column és pot still lepárlás keverékeként jött létre.
A Titos lepárlási folyamat hétpecséttel őrzött titok
A brand szereti a rejtelmek ködébe vonni folyamatait, így meglehetősen keveset tudhatunk a palackon jelzett „kézzel készített” kijelentésről.
Annyi azonban napvilágot látott a misztikusnak tűnő metódusból, hogy a vodkát hatszoros lepárlással készítik. Mert Bert Beveridge szerint öt desztillálás kevés, a hetedik alkalom meg már nem jelent nagy különbséget. A készítő úgy érvel, hogy ez valójában már egyfajta tudomány és matematika. Elhihetjük neki, mert a vodkája tisztasága tényleg magáért beszél.
A Titos Handmade Vodka teljesen gluténmentes
Vodka gyakorlatilag bármiből készíthető, és kérdéses, mennyire érezhető a különbség az alapanyagok között, hiszen a vodkát az íz és az illat hiánya jellemzi. A Titos egy nagyon konkrét, jól körvonalazható okból választja a kukoricát: könnyen beszerezhető és gazdaságilag is jó megoldás. A helyi termést korábban elsősorban csak szarvasmarhák fogyasztották, azonban ma már a hatszor lepárolt kukoricacefréből éteri minőségű tiszta vodka születik a mesterek értő kezei között.
Tito épp annyira szereti a kutyákat, mint a vodkát
Tito hű barátjával, Dogjóval, egy sárga golden retrieverrel indított a brandet, és azóta is jól ismert állatvédő munkájáról. Létrehozta a Vodka for Dog People Programot, hogy pénzt gyűjtsön és partnerséget hozzon létre olyan szervezetekkel, akik a veszélyes helyzetből biztonságba viszik a kutyákat. A program olyan jótékonysági kutyaszervezeteket támogat, amelyek elkötelezettek amellett, hogy otthont találjanak a rászoruló háziállatoknak -ilyen a Wings of Rescue.
Szóval viccesen azt mondhatnánk: még az ember kutyája is azt támogatja, hogy megkóstolja ezt a vodkát! A cég nyert is egy versenyt a leginkább állatbarát munkahely kategóriájában. Titos arra ösztönözte az alkalmazottait, hogy rendszeresen hozzák magukkal a kedvenceiket a munkába. Ennek érdekében nyitott is egy kutyajátszóteret az irodán kívül. Ráadásul Beveridge és csapata közel 30 kutyát és macskát mentettek meg, akik korábban a lepárló környékén kóboroltak.
Szerencsére a Titos Handmade Vodka kortyai után sem érzi magát kutyául az ember! Hiszen egy nagyszerű, letisztult vodkáról beszélünk, amit érdemes mielőbb beszerezni az iDrinks üzleteiből.
A Titos eladásai megduplázódtak az elmúlt években
A cég elkerülte az iparági trendeket és a fantáziadús ízeket. Nem készített ízesített vodkákat, inkább megmaradt egyetlen termékmárkának. A Titos sikerének kulcsa a minőség és a következetesség, a 2021-es eladási adatok a kalandos kezdetekhez képest így már kétmillió palackra emelkedtek. Sokat köszönhettek annak, hogy a Titos Handmade Vodka éterien tiszta párlata olyan koktélok aromatikus finomhangolójává vált, mint a Moscow Mule és a Vodka Martini.
Kóstoljuk meg a Titos Handmade Vodkát!
A hatszoros lepárlás sokat elmond a párlat tisztaságáról, és az is, hogy egyáltalán nem tartalmaz cukrot, mert első a természetesség! A tisztaság előtérbe helyezése azt jelenti, hogy a vodkát megtisztítják miden sallangtól, a létező összes szennyeződéstől: a fenoloktól, az észterektől és a szerves savaktól is, hogy csak a lényeg, a felszabadultan csörgedező íz maradjon az italban!
A 40%-os desztillátum egyöntetű dupla aranyérmes győzelmet aratott a World Spirit Competition-ön. Érezhető benne az alapanyagot jelentő édes kukorica, az ital friss illatában kibontakozik a zabkásás jegyek szimfóniája. Íze meghökkentően tömény a nyelven, és feltárulnak előttünk vodkás és kukoricás jegyzetei. Az édesség mellett kirajzolódik a nyelven a rizs, a feketebors, a gabona és egy ecsetvonásnyi citrusosság. Sima és bársonyos lecsengéssel. Már önmagában is emlékezetes élményt kínál, de koktélokban ugyancsak érdemes kipróbálni a Titos Handmade Vodkát!
Milyen koktélokban bevethető a Titos Handmade Vodka?
A variációk száma elég magas, hiszen a vodka a lehető leghasznosabb ital a bárpulton! A tiszta szeszes ital makulátlan, éterire desztillált íze parádésan párosítható szinte bármilyen ízzel az édestől a sósig, a szárazabb ízektől a fűszeresig. A karakterben, összetételben és stílusban változó koktélreceptek ezreiben szereplő vodka a régi időkben és napjainkban, a 21. században is valósággal fürdőzik a népszerűségben. Olyan jól passzol a koktélokhoz, hogy szinte minden alkalomra szolgáló koktélban kipróbálhatjuk, nem fogunk csalatkozni benne.
A könnyedén elkészíthető koktéloknál ragyogó kiindulópont lehet a Vodka Martini, ami ideális annak megtapasztalására, milyen remek komponessé válik a Titos Handmade Vodka egy lényegre leegyszerűsített koktélban. Minimális ugrás ehhez képest az Espresso Martini, egy eszményi vacsora utáni ital, amely egy ecsetvonással már édesebb és kesernyésebb vonalvezetésű élvezet, kis kávés beütéssel.
Aztán jöhet az almásabb Apple Martini, ha nyitunk a vodkakeveréssel a gyümölcsösebb ízek felé, és zöldalmásabb verzióban is gondolkodunk. Vagy ragadjunk magunkhoz egy kis paradicsomlevet a Titos Handmade Vodka palack mellett, és készítsünk egy remek Bloody Maryt! Sokak szerint ez egy igazi umami bomba. Aztán jöhetnek a fajsúlyosabb kihívások a koktélkészítésekben! A White Russian megint egy újabb szintugrás: annyira finom tud lenni, hogy az ember észre sem veszi, hogy tényleg egy alkoholos nedűt kortyolgat.
Végezetül kihagyhatatlan a sorból a Moscow Mule. Valamin felemelő élmény, amint egymásra rétegződik a gyömbérsör, a Titos Handmade Vodka és a limelé lendületessége, amit nem szabad kihagyni!
Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel a Titos Handmade Vodka varázslatosan letisztult ízét, amely önmagában ízlelgetve és koktélban is zsigeri zsenialitással teljesít!