Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

9 csokis ital, ami megédesíti az életet

9 csokis ital, ami megédesíti az életet

A csoki annyira kézenfekvő, egyértelmű édességnek látszik – pedig van egy csomó dolog, amit nem tudunk róla! II. Montezuma, a csokiért megszállottan rajongó aztékok egyik uralkodója napi több ezer kancsónyi fűszeres keserűcsoki italt (!) készíttetett magának és udvartartásának, mert neki sosem volt elég ebből a fenséges folyadékból…

Napóleon pedig még a legkeményebb hadjárataira is magával vitte a csokoládét, hogy ebből merítsen energiát az embert próbáló küzdelmekhez! A maják, az olmékok és aztékok idején a kakaóbabból készített csokoládé egy eredendően keserű ital volt, azonban mára egy édes és bársonyos „modern” csokiváltozat született belőle, hasonló szellemiségű mennyei csokilikőrökkel!

A csoki titkaival együtt ismerjünk meg 9 iDrinks-es italt és egy chilis csokoládét, amelyek teljesen új értelmet ad a popkult és méltán híres „sötét aranynak”.

Csokis italok

A csoki annyira népszerű édesség, hogy egy évben több csokoládéünnepet tartanak

A csokoládé legnagyobb ünnepe július 7. Ez a nap arra utal, hogy a források szerint 1550-ben ezen a jeles napon hozták be a csokoládét Európába. Bár a régi krónikások közül többen azt rebesgetik, hogy Kolombusz Kristóf által már 1504-ben elérhette a vén kontinens partjait, ám ebben a témában rettentő nehéz igazságot tenni. Akár hivatalos napnak tekintjük, akár nem, az sziklaszilárd ténynek tűnik, hogy a csokoládé valamikor a 16. században érkezett Európába. A kakaó és a csokoládé üstökösként emelkedő karriert futott be Európában. Az utazó spanyol szerzetesek elvitték őket a legtávolabb fekvő kolostorokba is, és elterjesztették az egész kontinensen.

A csokoládé másik „tűzijátékos napja”, július 28, ez viszont már a tejcsokoládé fiestája. Másrészt ott van még szeptember 13, a Nemzetközi Csokoládé Nap, illetve november 7 is, ami a Nemzeti Keserűcsokoládé Mandulával Nap.

Ember legyen a talpán, aki teljesen átlátja, mikor melyik csokit kell ünnepelni, egy ügyben viszont nem lehet kérdőjel: a csoki annyira fenséges édesség, hogy megérdemli a többszörös ünnepnapokat. Érdemeiről könnyű meggyőződni, ha beszerezzük az iDrinks üzleteiből napjaink egyik remekbeszabott csokis italát, a Licor 43 Chocolate likőrt.

Kiváló kiindulópont a csokis italok megismeréséhez a Licor 43 Chocolate, mert meghozza a kedvet a további csokis italok felfedezéséhez!

A Licor 43 Chocolate megtalálja a megfelelő egyensúlyt a savas és virágos ízhullámok között, miközben bravúrosan egyesíti a krémesség és az étcsoki fenséges tulajdonságait. A kakaós édesség valósággal magával sodorja az embert az ínycsiklandozó csokis folyamokkal, amit vaníliás jegyzetek tarkítanak. A nagy összképet még tovább színesíti a virágos és citrusos ízek feltörése. Egy szó mint száz, a Licor 43 egy ünnepélyes belépő a csokoládés likőrök birodalmába!

 

Ki találta fel a csokoládét?

Eredete mindenképp a közép-amerikai kultúrákhoz kötődik. A legvalószínűbb első csokikészítők az olmékok lehettek, akik megértették a csokikészítés tudományát. A Smithsonian Múzem Amerikai Indián Múzeumának kurátora szerint ezt bizonyítják a Krisztus előtti 1500 körüli olmék edények. Megtalálták bennük a teobromin nyomait, a csokiban és a kávéban található serkentő vegyületet. Így az olmékok minden bizonnyal már kakaót használtak az ünnepi italaik elkészítéséhez. Írásos történelmet azonban nem vezettek, így megoszlanak a vélemények arról, hogy tényleg kakaóbabot használtak-e a főzetekhez.

A maják és az aztékok hagyománya arra utal, hogy az olmékoktól vették át a „csokicsinálás” varázslatát…

 

A kakaóbab eredete az ősi kultúrákban

A csokoládé „nullpontja” a kakaófa, a rajtam termő kakaóbabbal. A finom növény őshonosnak számít Mexikó, Közép- és Dél-Amerika területén. A történészek szerint arra is van bizonyíték, hogy a mai Ecuador területén már 5000 évvel ezelőtt kakaótermékeket fogyasztottak. Az első ínycsiklandozó csemege a forró csokoládé lehetett az ősidőkben. A kakaó felkapott italnak számított az azték és mexikói kultúrában. Tegyük gyorsan hozzá, hogy ez a kezdetleges kakaó még nem a napjainkban ismert sötét és kellemes ital volt, hanem annak archaikus előfutára – egy jellegzetesen keserű főzet, amit gyakran kortyolgattak ünnepi alkalmak során, például az esküvőkön.

Persze ma márt nem kell azzal számolnunk, hogy a csoki csakis keserű lehet, mert a modern készítés elmozdult az érdekesebb csokis árnyalatok feltárása felé, és ez a csokis likőrkészítésben is megmutatkozik. Erről tanúskodik a Riga Black Balsam Chocolate & Mint: képes egységgé simítani a csokoládét az érzékszerveket felébresztő, frissítő erejű mentát. Komplexitását jól jellemzi, hogy összesen 24 természetes összetevő és gyógynövény kavarog benne. Illatolásakor egyből közelebb csalogatja az embert a csoki édessége, és a menta szintén kedvet csinál a kóstoláshoz. Ízében a cikória és a borsmenta árnyalja az aromatikus összképet, rengeteg kávéval.

 

Hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé?

Ez nehéz és nagy odafigyelést igénylő munka, már-már művészetnek is nevezhetjük!

A kakaóbab csokivá alakulásának folyamata meglepően összetett folyamat, és nem megy varázsütésre! Ráadásul az éjsötét színű édesség „szomjazza” a kakaóbabot: összesen 400 kakaóbab szükséges ahhoz, hogy egyetlen kilónyi csokoládét készítsenek belőle. A legtöbb mai csokoládé a könnyen termeszthető forastero kávébabból származik, azonban a szakértők szerint a criollo és trinitario babokból sokkal ínycsiklandozó csokoládé készíthető.

Bőséges kakaóbab-utánpótlásból nincs hiány manapság, mivel a kakaófák akár 100 hosszú évig elélhetnek. Azonban csak az első 25 évükben teremnek jókedvvel-bőséggel  kakakóbabot; utána már kakaóbab-mentessé válnak, így termésükből csak egy emberöltőnyi idő alatt születnek csodás csokik és csokilikőrök születnek a mesterek hozzáértő kezei között. Amazóniai gyökerei ellenére a legtöbb kakaó Afrikából származik, ez jelenti a világ kakaótermelésének közel 70%-át. Elefántcsontparton működik a világ legnagyobb kakaótermesztője, egyúttal a csokigyártás szívcsakrája.

Az afrikai csokigyártás folyékony ékköve az Amarula Raspberry Chocolate Krémlikőr. Megtestesíti a szavannák szenvedélyes aromabirodalmát, hiszen középpontjában ott lüktet a marula, a forró területek jellegzetes édes gyümölcse. Egészen egyedülálló élmény, amikor kóstolásakor érezzük, ahogyan az afrikai marulagyümölcs bársonyos balanszban egyesül a kakaóbab csokoládés selymességével, valamint a málna jellegzetes ízével. Az Amarula Raspberry ízét a lágy krémesség vezérli, rásimulva az afrikai gyümölcsösség finomságára.

Ha minden kóstolási élmény egy nagy utazás, akkor ez hatványozottan igaz erre az italra: magával visz minket az elefántok otthonába, a napsütéses szavannára.

 

A maják chilis és vaníliás csokit ittak

A maják átvették az olmékoktól a csokikészítés mesterségét, és mindent megtanultak a kakaóról. Ők már nemcsak lelkesen ízelgették a csokiitalokat, hanem nagy tiszteletben tartották ezt a sötét, ám annál üdítőbb keserű italt (mert az édes csoki csak jóval később, a modernitással robbant be a köztudatba). A maják írott történelme említést tesz a csokoládéünnepségekről, illetve olyan szertartásokról, amiket kifejezetten a csokoládénak szenteltek. A csoki a majáknál nem kizárólag a gazdagok és kiváltságosak extravagáns itala volt, szinte minden maja háztartásban élvezték a csokit az étkezések során. A maja csokoládé sűrű és meglehetősen habos volt, amit igen gyakran chili paprikával, mézzel és vízzel bolondítottak meg (ez már egy kisebb elmozdulás volt a keserűcsokitól az édesebb aromatartomány felé).

E csípős chilis csokihagyományoknak állít emléket a Lindt Excellence Chilis Csokoládé. Az íze egy valóságos óda a királyi eleganciát képviselő csokihoz. A Lindt mestere az ízek kiműveléséhez, és most a csípős chilivel emeli hatványra a tőle megszokott kimagasló ízeket. A Lindt Excellence Chilis Csokoládéban érezhető a svájci csokik igényes vonalvezetése, ami az aromákat illeti. Készítői rágyúrtak az extrém magas kakaótartalomra. Ezt az étcsokit az enyhe csípősség izzása teszi szenvedélyes, kulináris lakomát idéző finomsággá, mintha ma is a maják csokiünnepein járnánk, valamikor az emberiség hajnalán…

 

Az aztékoknál kultikus édességgé vált a „xocolatl”, a misztikus Tollaskígyó öröksége

Az aztékok valóságos csokifüggővé váltak, annyira tisztelték ezt a sötétlő aranyat; náluk igazi „pénzbabbá” nemesedett az idők során. Annyira becsülték a kakaóbabot, hogy civilizációjuk fejlődésének csúcsán magas értéke miatt fizetőeszközként használták.

Fellegvárukban, Tenochtitlán nyüzsgő kereskedelmi városában a cserekereskedelem értéktárgyai közé tartozott az arany, a türkiz, a pamut és naná, hogy a csoki alapját, a kakaót sem hagyták ki a gazdasági körforgásból! Az aztékok nem tudtak kakaófát ültetni Tenochtitlánban, így jobb híján kereskedelmi úton szereztek belőle, ezért számított hihetetlenül magas értékűnek a kakaó. Az Azték Birodalomban ez lett az elsődleges pénznem, adókat is rendszeresen fizettek kakaóval. A kakaóbabot aranyként halmozták fel. Egy legenda szerint a hódító Cortes aztékokkal való első találkozásakor aranyat kért, és ehelyett kakaóbabot mutattak neki…

Tenochtitlán kilencedik uralkodója, II. Montezuma valóságos xocolatl-függővé vált. Az ősi krónikák szerint naponta 50-szer (!) húzta meg fűszeres keserűcsokis poharát. Ráadásul megszabta a csokikészítőknek, hogy naponta több ezer kancsónyit (!) készítsenek belőle az udvartartása számára, ugyanis ez az ital akkoriban fényűző luxusnak számított a kiváltságosak körében.

Az aztékok ősi elődeiktől tanultak a kaóbab felbecsülhetetlen értékéről. A maják ugyanis már jóval előttük, időszámításunk szerint 600-ban kakaót termesztettek, akárcsak a toltékok. Az aztékok elfogadták a régi hitvallást, miszerint a csokoládé istenadta gyümölcs, és szigorúan követték a csokikészítés régi hagyományait.

Az aztékok szerint Quetzalcoatl, a híres Tollaskígyó isten hozta el nekik a kakaófa titkait. Az a rejtelmes közép-amerikai isten, aki olyan alapvető értékeket adott az első kultúráknak, mint a mezőgazdaság művelése, az élelmiszerkészítés vagy a szerelem ismerete. A kerti isten mindent megtanított arról, hogyan lehet földműveléssel élelmiszert termelni, és ez hozzájárult az első emberek túlélési praktikáihoz. Az aztékok egy csomó szent emlékhelyet építettek a Tollaskígyónak. Úgy vélték, csillagként hullott alá a földre, és egykor ő adta a toltékoknak a kakaó misztériumát. Aztán Quetzalcoatl elhagyta a földet, mert harcba bocsátkozott a többi istennel. Szerencsére a kakaót és a csokit nem vitte magával, így azóta is élvezhetjük ezt a nagyszerű édességet, a belőle készített csokis likőrökkel egyetemben.

Ezek közé tartozik egy ősi időket megidéző csokoládés rum, a Deadhead Dark Chocolate Rum, hiszen már palackja is a halott harcosok emlékét idézi. Ugyanakkor olyan friss és édes fekete csokis rum áramlik a múltidéző palackban, aminek ott a helye az ember bárszekrényén, ha kedveli a csokis italokat! A palack azért ilyen horrorisztikus kialakítású, mert az ősi Shuar törzs tagjai diadalmas ereklye gyanánt lezsugorították az ellenégeik fejét, és gyűjteményt készítettek belőlük. Elég bizarr elképzelés: úgy vélték, ezáltal megkaphatják ellenségeik erejét, egykori hatalmát is…

A palack kialakítása ezeket a komor napokat követi, azonban a benne kavargó „sötét arany” egy elegáns visszatérés a csokikészítés aranykorába, amikor a nagy közép-amerikai kultúrák képviselői csokit teremtettek a kakaóbaból, a Tollaskígyó tanítása nyomán. A Deadhead Dark Chocolate már a palack formavilágával rabul ejti a tekintetet, és a benne csörgedező rum hasonlóan delejezni az ízlelőbimbókat.

 

Napóleon és Marie Antoinette rajongott a csokilért

A forró csoki egyébként más korokban is nagy kedvencnek számított a királyokhoz közeli arisztokrácia körében. Marie Antoinette ugyanis a torta mellett imádta a csokit. A Versailles-palotában gyakran szolgáltak fel neki forró csokoládét. És ha hihetünk a pletykáknak, Európa egyik legnagyobb katonai elméje, Bonaparte Napóleon is magával vitte az imádott csokoládét hadjárataira, hogy energiát merítsen belőle fáradhatatlan természetének táplálásához.

Más nagy történelmi alakok is szerették a csokit. Ráadásul olyan klasszikus zeneszerző is létezik, akinek egy eszméletlenül finom csokilikőrt szenteltek. Ez a Mozart Chocolate Coffee Likőr, a bécsi zeneszerző előtt tisztelgő kókuszos csokis finomság. Speciális palackozása már önmagában klasszikus hatást kelt, mint amikor meghallgatjuk Mozart örökzöld melódiáit, vagy a Varázsfuvola dallamait. A kókuszos csokis likőrt olyan pallérozott ismeretekkel, mondhatni bölcsességgel állították össze, mint ahogyan Mozart komponálta fülbemászó dallamait!

Mozart, a bécsi klasszikusok zsenijeként nem állt nagyivó hírében, azonban minden bizonnyal ő is megkóstolta volna a róla elnevezett csokis-kávés likőrt, mert olyan mesteri finomság hírében áll ez a csokis műalkotás. Élénken érvényesül benne az arabica kávé masszív aromaszimfóniája, amely szimbiózisban él a vaníliával és a vörös naranccsal, a bársonyos belga csokoládé semmihez sem hasonlítható elegáns selymességével.

Az étcsokoládé már-már gasztrolikőrré varázsolja az ízeket a Mozart Chocolate Coffee Likőrben, miközben egyre jobban elmélyülhetünk a kóstolás során ebben a testet-lelket kényeztető italban. Az olmékoknak és a majáknak nagyon bejönne, az aztékok meg külön fizetőeszközt készítenének a Mozart Chocolate Coffee Likőrből, annyira édeni a kávé zamata, amint összeér a csokoládé selymességével.

 

Az első szilárd csoki és a szív alakú csokisdoboz

Az ősi kultúrákban a csokira sokan folyékony forró nedűként gondoltak. Egészen 1847-ig kellett várni, hogy a JS Fry & Sons üzlete megalkossa a szilárd csokit. Amit innentől kezdve nem ittak, hanem jóízűen ettek az emberek. Ezt a cukor és a csokilikőr keverésével alkották meg, és szemcsés szerkezetű volt, rövidesen pedig népszerűségre tett szert a világ mind a négy sarkában.

Valentin-nap idején már hozzászoktunk, hogy szív alakú dobozokban tálalják a csokit, ám ez nem volt mindig így. A leleményes Cadbury vállalat találta fel ezt a jellegzetes kialakítású dobozt, ami a csoki és a Valentin-nap népszerűségét egyaránt erősítette.

Bár a mai szokatlan ízeket társító csokis likőröknek is megvan a maga varázsa! Ezt a tábort erősíti a Minttu Choco Mint /Csokis-Menta Likőr/. Ez a remek finom csokilikőr megmutatja, hogy a skandináv országokban mennyei csokiköltemények születnek, hiszen a finneknek köszönhetjük ezt az északi csodát. Elegánsan keveredik benne a menta, a csokoládé és a likőrösség. A csokis menta egyenesen az ínyencek kényeztetésére jött létre, és a finnek megmutatták, hogy igenis lehet újat mondani a csokis likőr műfajában!

A csoki és a menta mellett a pikáns fűszeresség az ital harmadik főszereplője, hiszen kell egy kis csípős árnyalat, hogy az ember felpezsdüljön a sokszor meglehetősen hideg finn éghajlat sanyarú körülményei között.

Azt nem tudjuk, a vikingek ismerték-e a csokit, az viszont biztos, hogy ha forró csokis italokat terveztek volna a skandináv tájon, az bizonyára hasonított volna a Minttu üde mentás és csokis árnyalataihoz (igazi fejedelmi élmény lett volna egy csata után gyógyitalként kortyolgatni). Nem akkora élmény, mint amikor a viking bejut a hősök csarnokába a Valhallába, de olyan édes kísértés, amit akár lenne kihagyni, ha az ember szereti a szokatlan vonalvezetésű északi csokis likőröket.

 

A fehér csoki a kakukktojás a csokik között?

Elsőre meghökkentő, de a fehér csoki a közkeletű nézetekkel ellenben nem is igazi csokoládé. Ugyanis számos esetben nem tartalmaz kakaó szárazanyagot vagy csokilikőrt, ezért nem is tekinthető csokinak. Azonban a fehércsokoládé bővelkedik kakaóvajban (ez a kakaóbab egy részét jelenti).

A fehércsoki már önmagában képes feldobni az ember hétköznapját. Ezt az élményt is hatványra emeli, ha megízleljük a Berentzen White Chocolate Likőrt! A német Berentzen vállalat valóságos sportot űz abból, hogy jobbnál jobb likőrökkel rukkol elő a minőségre szomjazók elkápráztatásra. Most is ezt a trendet követték, és elkészítették a fehércsokiba csomagolt eufóriát, a Berentzen fehércsokis likőrbe álmodott változatát.

A palack felrázása után egy frenetikus fehér nedű kerül a palackba, amiben egyszerre ad hírt magáról az édes vanília, a friss mézzel felpörgetett markáns pörkölt magvak megannyi árnyalata. A bársonyos hatást még magasabb szintre emeli a makadám dió, a fehér csoki, és mindent áthat a vaníliás ízek lekerekítettsége. A szín kissé opálosnak tűnik, valójában azonban a szemünk lesz opálosan szomorkás, amint fogyni kezd a folyékony manna a palackból, mert annyira finom!

Az ilyen klassz likőr ritka, mint a fehér holló, ezért mielőbb érdemes lecsapni a Berentzen White Chocolate Likőrre az iDrinks üzleteiben.

 

A modern csokis italok több stílusban is bizonyítanak

Az Egg Royale Chocolate Cream megmutatja, hogy a csokis krém képes ellenállhatatlan aromákat teremteni, akár egy tojás alakjában is. Mert ez a csodás csoki elixír egy tojás formájú palackban kerül a boltok polcaira! Azonban nagy szerencsénkre nem Alien rejtőzik benne, hanem egy nemesi ízlésvilágra finomhangolt előkelő finomság. Húsvéti ajándéknak sem utolsó meglepetés, azonban nem is kell tavasznak lennie ahhoz, hogy az ember megkaparintsa ezt a kakaós-vaníliás alkotást, aminek ott a helye minden csúcsminőséget villantó bárpulton! Mert a tojás alakú palackozás miatt a vendégek a csodájára fognak járni a családi vagy baráti rendezvényeken, a karamellás, krémlikőrös csoki egyenesen magához édesgeti az embert a kóstolás során. Sokan vágynak arra, hogy ezt hozza a húsvéti nyuszi, de minden ünnepi alkalomra zseniális választás.

Napjainkban annyi pompás kézműves sör készül, hogy a csokis áramlat sem maradhatott ki a játékból! Ezt a csokis sör-irányt követi a Barista Chocolate Quad /Dobozos/. A 11%-os, sörhöz képest magas alkoholtartalommal érkező belga barista nedű maga a telitalálat, ha egy eredeti felütésű, bársonyosan csokis sörre szomjazik az ember. Izgalmasan egyesül benne a karamella, az olmékok és aztékok kedvenc kakaója, valamint a pörkölt maláta. Ez egy különböző kultúrákat összekapcsoló barnasör; csokijában ott cirkulál a maják egykori forró folyékony aranya, a belga sörök készítésének mesterségbeli tudása és a pörkölt maláta. Érdemes megkóstolni, ha az ember egy stílusos sörös kuriózumra vágyik!

 

Kedvet kapott a csokis likőrökhöz, mint az ősi maják és az aztékok? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és megtaláljuk az ízlésével legjobban harmonizáló csokis mesterművet, ami még az édes ital nagy rajongóinak, Napóleonnak és Montezumának is tetszene!