Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

8 unortodox vodka, amely mer újat mondani a műfajban

8 unortodox vodka, amely mer újat mondani a műfajban

A vodkát számos sztereotípia övezi, pedig ez a régóta kortyolgatott párlat egyike a világ legjobb italainak, óriási rajongótáborral. Nem igaz a régi tévhit, miszerint minden vodka ugyanaz! Ahogyan az sem, hogy az össze vodka burgonyából készül, és a többszörös desztilláció minden esetben ragyogóbb vodkát eredményez.

Cikkünk aprólékosan, lépésről lépésre leszámol a vodkáról szőtt téves nézetekkel, és pár isteni párlattal megmutatja, milyen váratlanul vagány italok tudnak újat villantani a vodka birodalmával. Vágjuk bele, és nazdrajve!

#1.Tévhit a vodkáról: mindegyik vodka ugyanolyan

A tévhit terjesztőit befolyásolja az a nézet, miszerint a vodkának nincs jellegzetes íze, és szinte mindegyik ugyanazt az aromakarakter reprezentálja.

Ami teljes félreértés: a párlat ugyanis mindig tükrözi, honnan származik és miből desztillálták. Teljesen más ízeket villant egy burgonyából vagy rozsból készített vodka. Ahogyan az is igaz, hogy a Kelet-Európából származó vodkák gyakran sokkal magabiztosabb, robosztusabb aromakarakterrel bírnak a többinél, míg számos nyugat-európai gyártó lágyabb, könnyedebb vodkát gyárt.

 

#2. Tévhit a vodkáról: Minden vodka burgonyából készül

Szerencsére ennél jóval szélesebb a választási lehetőségek dimenziója, hiszen rengeteg alapanyagból ragyogó minőségű vodkát készíthetünk. A műfajban nagyszerű vodkák készültek rozsból, kukoricából és burgonyából, mindig az adott gyártó elképzelései és a terület adottságaival összhangban.

A francia Ciroc Vodka mert nagyot álmodni, messzire merészkedni a sztenderd megoldásoktól, és szőlő alapú vodkával kápráztatta el az újhullámos ízekre szomjazókat. Az Amerikai Egyesült Államokban palackozott vodkák tekintélyes része ezzel szemben a kukoricát vagy a búzát tekinti kiindulópontnak, ott szóba sem kerül a burgonya, sem a szőlő.

Valószínűleg azért terjed sok országban a burgonyás vodka nézete, mert vannak olyan országok az északi féltekén, ahol a hideg éghajlat miatt nem teremnek meg a gabonafélék, így kényszerűségből nyúlnak a gyártók alapanyagként a burgonyához (ami egyébként egy krémesebb, selymesebb aromakarakterrel bíró vodkazamatot teremt, szóval kiváló döntés burgonyából vodkát készíteni).

 

#3. A többszörös desztillálás mindig jó vodkát eredményez

Azért nem igaz, mert ha egy vodkát „agyondesztillálnak”, akkor ezáltal fennáll a kockázat, hogy elveszíti a legalapvetőbb összetevői ízét és jellegét. Ami megmarad belőle, az a puszta semleges alkohol, az egyedi karakterisztika nélkül, amitől egy vodka különbözni képes az összes többi vodkától. (Persze a vodkagyártók törekednek arra, hogy az érzékszervi jellemzők ne legyenek túlnyomóan érzékelhetők.)

Minden vállalat lepárlómestere pontosan meghatározza, mennyi desztillálásra van szüksége a vodkának ízei kiteljesedéséhez. Van, ahol már az egyszeri lepárlás is kiemelkedően jó vodkát eredményez, máshol meg belevágnak egy maratoni hatszoros desztillálásnak, mivel szerintük ez a tökéletességhez vezető út. Ahány gyártó, annyi lepárlási filozófia, azonban mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága.

 

Most lássuk, melyek azok a komfortzónát feszegető vodkák, amikkel feldobhatjuk egy remek buli hangulatát!

 

Egy vodka arany minőséggel: az Au Premium Vodka

Arany azaz „Aurum”. Az Au vitathatatlanul minden idők legragyogóbb vodkája, és minden kortya arany.

A brand nevét adó arany egy szemet – és pénztárcát – gyönyörködtető sárga nemesfém, amit Pindarosztól Puskinig rengeteg költeményben dicsőítettek. Most végre lecsaphatunk egy olyan vodkára, amelynek a minősége arannyal ér fel a prémium italok világában.

Az aranyásás egykor sajátos életformát hívott életre olyan kietlen vidékeken, mint Alaszka. Manapság szerencsére az Au Premium Vodka megkaparintásért nem kell ilyen embert próbáló fizikai megpróbáltatásokat folytatnunk, mert beszerezhetjük az iDrinks üzleteiből.

Már a palack külső megjelenése delejezi a tekintetet: eleve arany színben hipnotizálja a látóideget, és messziről felkelti az újdonságokat fürkésző vodkavadászok érdeklődését. 

A kiemelkedően jó, „arany” minőség háttere az ötszörös lepárlásban keresendő, így nem véletlen, hogy magabiztosan megkaparintotta a szépen csillogó aranyérmet a rangos Vodka Masters megmérettetésén! Az angol vidéki élet szívcsakrájából származó ropogós gabona igazi élményt ad minden kortynak. A vodka alapját képező gabonaszeszt éterien tiszta forrásvízzel keverik, aztán átszűrik a világ legjobban ismert természetes elemén, a periódusos rendszer „gyöngyszemén”, az aranyon!

Benne van a brit desztillálási hagyomány legjava, ezért az Au Premium Vodka valósággal bearanyozza a pillanatot! Érezhető rajta a feketeborsos komponensek élénksége, és a feketeborsos fortissimók hosszú időre beírják magukat az ízmemóriába. Egyedi, karakterisztikus lecsengése által kiemelkedik a mainstream vodkák tömegéből.

 

A feketeszőlő vodkaszimfóniája: Au Premium Black Grape Vodka

Shakespeare sárga bitangnak nevezte az Athéni Timonban: „sem moly, sem rozsda nem emészti, de az ember elméje elemésztődik rajta”. Mi lehet ez a rejtelmes sárga bitang? Ez bizony az arany, amiről az Au brand elnevezte az utóbbi idők egyik kimagaslóan jó vodkáját. Méghozzá szőlőből, ami egészen érdekes csavar ebben a műfajban!

Ez az újszerű meglátás a vodkamesterek leleményét dicséri, és a palackba került az Au Premium Black Grape Vodka. Meri feszegetni a vodkakészítési hagyományokat, kilép a komfortzónából, és sallangmentes vodkagyönyörben részesíti az embert.

A brit feketeszőlő és a South Down hegység kristálytiszta ásványvize egy vadonatúj kalandra invitál minket a zamatok ösvényén. Így kapunk a palackba egy átlagostól lényegesen édesebb aromafelépítésű desztillátumot, vibrálóan friss lendülettel, az ízek szimmetrikus illeszkedésével. A tisztaság motorja a szőlős vodka ötszörös desztilláció, amely maga a vegytiszta professzionalitás a vodka terén.

A szőlő édesség mellett ott örvénylik benne a frissítő mentol is.

 

Cseresznyés vodkavarázslat: az Au Premium Red Cherry Vodka

A cseresznye megváltoztatja a vodkás aromák alakulását! Régóta nagy trend az, hogy gyümölcsös ízekkel bolondítják meg a világ egyik leghíresebb italának felépítését, a rajongók legnagyobb vodkagyönyörére. Az Au Premium Red Cherry Vodka olyan, akár Csehov Cseresznyéskertje, egy aranyló palackba zárva! A nevezetes darabban rengetegen mélabúsak és nyakra-főre szomorkodnak, azonban az Au Premium Red Cherry Vodka teljesen más hangulatvilágot ébreszt, és mosolyt varázsol fogyasztói arcára.

Ott „dübörög” benne a cseresznye semmivel sem összetéveszthető zamatos gyümölcsössége, amely termékeny egységben olvad össze az ötször desztillált prémium vodkával. Az eredmény egészen elementáris hatással van az ízlelőbimbókra.

Szemérmetlenül szenzációs, amikor eggyé válik a vodka selymessége a cseresznye fanyar édességével. És ha nem lenne elég a cseresznye mennyei vodkás zamata, akkor ott van még az a frenetikus aranyban fürösztött palack. Vagyis a vodka aranyozott palackja akkora telitalálat, hogy ez az ital minden buli sztárja lesz!

Már a vodka cseresznyés, vörös kavargása magához szegezi a tekintet, és kedvet csinál a kóstoláshoz!

A friss, ropppanós cseresznye valósággal elvarázsolja az embert. Együtt él benne az édes és fanyar hullámzás, bársonyos karakterrel, kicsattanó gyümölcsösséggel.

 

Mermaid Tears Vodka: egy párlat a hableányok könnyeiből

Hableányok márpedig léteznek! A vodka birodalmában mindenképpen, ahogyan ezt a Mermaid Tears Vodka esetében láthatjuk.

A Firebox csapata valósággal ráfüggött a misztikus teremtményekre, így az unikornis könnyeiből facsartak gint, de készítettek már grapefruitos gint, a flamingók könnyzáporából, vagy fűszeres rumot a főnixmadár mélabújából. 

Viszonylag ritka eseménynek számít, hogy a tenger habjai között találkozzunk egy szépséges hableánnyal, mondjuk a vörös hajú, gyönyörűséges Ariellel, egyenesen Atlantisz királyságából. Az az ötlet viszont egyáltalán nem fantazmagória, hogy beszerezzük minden idők legjobb sellős vodkáját a Mermaid Tears Vodkát. Kuriózuma, hogy készítői sajátos mitológiát kerekítettek köré, és állításuk szerint a hableányok könnyeiből készült. A sanyarú születési körülmények dacára egy egészen kiváló itallal állunk szemben, amely a misztikus sellő révén kiszakít minket a hétköznapok szürkeségéből, varázslatosan finom vodkakortyokat kínálva.

A hableányok halfarka felkorbácsolja a tenger hullámait, a párlat óceánkék rejtelmessége szintén felkavarja az állóvizet! És most még a hableányok szomorúsága is örvendetes számunkra, hiszen ünnepet ül benne a krémesség és a gyümölcsösség, amelyek elválaszthatatlanul összeforrnak e tengeri kisugárzású vodkában.

 

Édes kukoricás vodka, hatszoros lepárlással: a Tito’s Handmade Vodka

Miben tér el a Tito’s Handmade a középszerű, átlagos vodkáktól? Az éteri tisztaság kritériumában!

Minden mesteri vodka legnagyobb erénye a tisztaság! Ezt az alaptézist „visszhangozza” a Tito’s Hadmade Vodka, amit meghökkentő módon összesen hatszoros lepárlással készítenek, ez elég ritka húzás a vodkakészítő mesterek körében. A mikrodesztilláció mindig pot stillben történik, akárcsak a legendás skót whisky vagy a kimagaslóan jó konyakok körében. Úgyhogy ilyen nívós előzmények után már nem is lehet azon csodálkozni, hogy az Amerika texasi sarkából érkező párlat valami elementárisan finomra sikeredett, és egyöntetűen dupla aranyérmet kapott a zsűritől a World Spirit Competition-ön.

Szóval egy eszméletlen megtisztulási folyamaton áteső vodkáról beszélünk. Csak a vodka szíve, a nektár maradt benne, megtisztították valamennyi sallangtól, a fenoloktól, az észterektől, és bizony a szerves savaknak is menniük kellett az igazán kiforrott aromakarakter érdekében. Alapanyaga az édes kukorica, amely rengeteget hozzátesz a vodka zamatához, átjárják a kásás jegyek. Ugyanakkor érezhető a párlatban a rizs, a feketebors, a gabona és egy ecsetvonásnyi citrusosság is.

 

Egy eszelősen jó vodka a Kreml árnyékából: a Legend of Kremlin Gold Book Edition Vodka

A vodkáról mindenkinek Oroszország jut az eszébe, de még ezen a földön is vannak legendás vodkák – mint a Legend of Kremlin Gold Book Edition Vodka!

Egy vodka lehet tiszta, extra ízesítése révén különlegesség. Vagy az eredete okán, hiszen Kreml hivatalos vodkája a középkorból származik, feltárja az orosz vodka archaikus letisztultságát, a források szerint a 15. századból. Történt ugyanis, hogy egy leleményes szerzetes, a bölcs Isidore valamilyen fenyegetéstől tartva egy kódexben rejtette a vodka receptúráját. A megfelelő minőség megugrásához az ital ötszörös lepárláson esett át, így került palackba ez a bársonyos kézműves vodka.

Már az sokatmondó, hogy a Legend of Kremlin az elmúlt évtizedben 11 világversenyen kaparintotta meg a nagydíjat és aranyérmet, azaz valóságos díjesőben fürdött. Olyan népszerűségnek örvend orosz földön, hogy számos orosz intézménynek ez a hivatalos itala, beszéljünk akár a Kremlről, akár a moszkvai Alkotmánybíróságról.

Testet-lelket ébresztő borsos frissesség játszik velünk, miközben tetten érhető benne a vanília édessége, a gabonák jellegzetes ropogós és finom zamata.

Végül ultravagány a kincstári vodka kiszerelése is, a könyves formátum és a veszettül egyedi vonalvezetésű palack, amivel minden buliban ez a párlat válik majd a főszereplővé, mindenki elégedett mosollyal nézegeti majd.

 

A brit vodka mennybemenetele: a Manchester Spirit Vodka

Kevés vodka készül a ködös Albionban. Ezen az áldatlan állapoton igyekszik változtatni a Manchester Spirit Vodka. Érdemes megmártózni tehát egy szokatlan származási helyről érkező vodka zamatában, mert egészen kivételes kóstolási élményben lesz részünk, nemcsak az oroszok és a lengyelek készítenek pompás vodkát, ahogyan azt sokan gondolják.

Az ipari kultúrájáról elhíresült Manchester szívében szorgos méhecskék módjára dolgozunk az emberek, mint a kapitalizmus hőskorszakában. Ebben a végtelenül pörgős, ezer fokon égő közegben került palackba a Manchester Vodka. Készítői ezzel a desztillátummal izgalmas új utakra merészkedtek, mivel korábban a Manchester Ginnel robbantak be a prémium italok piacának középpontjába.

Készítettek hát egy esszenciálisan tiszta, krémes aromakarakterű vodkát, amely nemcsak önmagában finom, hanem koktélba keverve is egészen páratlan zamatokat ígér! Méltóságteljesen hömpölyögnek a párlatban a bársonyos, citrusos aromarétegek, teli selymes krémességgel, kifinomult ízekkel. Enyhe olajosság, borsos áramlatok cirkulálnak a szájban a vodka ízlelésekor, a lágy mandula kényeztető finomságával.

 

Ukiyo Kuroko Vodka: egy vodka a Felkelő Nap Országából

Milyen lehet egy rizsből készített vodka? Az Ukiyo Kuroko Vodka választ ad erre az izgalmas kérdésre. Egzotikus, szokatlan zamatai miatt mindenképp érdemes lecsapni rá az iDrinks üzleteiben! Különösen azért, mert mindig small batch mennyiségben készül, ezért könnyen gyűjteményünk értékes tétele válhat belőle.

Már alapjáraton is egy édesen suhanó fenséges vodka, aminek ott a helye egy prémium italokat összegző bárpulton!

A remek rizsvodka Okinawa szigetéről érkezett. A szigetországban mindenki imádja az awamorit, vagyis a rizspárlatot, amiért számos évszázada lelkesednek a japánok. Szóval ott hullámzik benne a régi tradíció sugallata, ugyanakkor ez egy ízig-vérig mai, 21. századi vodka, hajtómotorja a hosszú szemű indica rizs. A rizst fekete olajjal keverik és erjesztik, majd tradicionális Awamori párlatra desztillálják. Aztán lepárolják az Awamori rizspárlatot, és ekkor jön létre ez a mesteri rizsvodka. A végeredmény egy éteri vodka; legalább olyan tiszta, akár egy csörgedező hegyi patak a japán természet szívében. A klasszikus ízek kiteljesedése tradicionális pot stillben jön létre.

A párlat az európai vodkákhoz mérten meglepően selymes, akár egy gésa haja, és legalább annyira tiszta és édes is. Rizses és üdítően friss jellege vetekszik egy japán rókatündérével, miközben valamennyi kortyában megnyilvánul a több száz éves lepárlói örökség bölcsessége.