7 isteni ital egy felejthetetlen karácsonyhoz
Mi tesz emlékezetessé egy karácsonyi bulit? A finom fogásokkal teli lakoma, a karácsonyi fények és a remek társaság hozzájárul ehhez, de kell egy extra csavar, ami miatt még évek múlva is emlegetni fogják ezt a karácsonyt! Például az Ukiyo Kuroko Vodka, amely a rizses vodka zamatával elviszi a vendégeket a szamurájok földjére. Szintén nyerő lehet a Pixe Tears Gin, amely egy laza rázással karácsonyi tündértáncra bírja a palackban rejtőző csillámló tündéreket…Vagy egy pompás kiállítású komplex Hardy konyak, ami lenyűgöz a kiszerelésével és a zamatával, netán egy karamellás rumvarázs a Cubaneytől?
Íme néhány ötlet, amelyek hozzájárulnak a „maradandóan csodás” karácsonyi élményekhez!
Egy vibrálóan élő, vintage konyaklegenda karácsonyra: a Hardy Legend 1863 Cognac
A klasszikus ízek visszatérése mindig magasabb élményszintre emeli a karácsonyt! A Hardyt 1863-ban alapították, erre emlékszik a szemet gyönyörködtető mély rezesbarna árnyalatban pompázó, fejedelmi kiszerelésű konyak. Garantált, hogy mindenki a csodájára fog járni a karácsonyfa mellett, és ez a zarándoklat még nagyobb létszámúra nő, amint megkóstolják a tartalmát. Az íze a vintage varázslatával hódít. A Hardy Legend 1863 Cognac visszarepít minket a 19. század második felébe, a klasszikus konyakreceptek hőskorszakába.
A szőlőből komponált mestermű egy élő konyaklegenda ízét prezentálja. Kibontásakor lágy citrusosság kacérkodik az orrunkkal, édes szőlővel, pörkölt mogyoróval, hamvas barackkal, egy kis parfümös eleganciával. Komplex élmény, amit semmilyen más konyaktól nem kapunk meg! Az élelmesebb konyakrajongók pedig felfigyelhetnek arra, hogyan kergetőznek a nyelven a kávés, karamellás, pörkölt diós, aszalt gyümölcsös aromák. Az idő és a mesteri tudás szelleme a 21. századba is elhozta a régi, derűs konyakmesterek pallérozott konyaktudását. Tchin-tchin, és ízleljük meg ezt a rézbarna előkelő gyönyörűséget!
A japán lepárlómesterek rizses vodkája: az Ukiyo Kuroko Vodka
Mi lenne, ha idén egy nemes keleti vodka kerülne az asztalra, amely rizsből készült?
Az európai vodkáról már sok mindent írtak és mondtak a párlatok rajongói, azonban néha érdemes kikacsintani a vodka-komfortzónánkból, hogy egy korábban sosem ízlelt távoli ország italát is megízleljük. Erre ad lehetőséget az Ukiyo Kuroko Vodka, amely a rizst tekinti kiindulópontnak az aroma kimunkálásakor.
A kiindulópont az awamori, vagyis a rizspárlat szellemisége, amelyet immár több évszázada készítenek a Felkelő Nap Országában. A szamurájok földjén ugyanis nemcsak szakét és szochut kortyolgatnak a minőségre szomjazók, hanem egy remek japán vodkát is, amit a hosszú szemű indica rizsből hoznak létre a lepárlás gurujai. Az ízek elmélyítése érdekében a rizst fekete ojival keverik és erjesztik, aztán jöhet a már bevált awamori párlatra desztillálás. A rizsdesztillátumot ezután megint lepárolják, így ölt testet napjaink izgalmas rizses itala, a Ukiyo Kuroko Vodka.
A többszörös desztillálás kiforrott metódusa teremti meg ezt az mennyeien tiszta párlatot, hála a pot still tradicionális tisztaságának.
Miben különbözik az európai vodkáktól? Lényegesen lágyabb, tisztább és édesebb, ezért karácsonykor mindenképp érdekes tesztelni ezt a kifinomult változatot: elhozza az ünnepi bulira Japán szellemiségét, a rizses árnyalatok letisztultságát!
A citromos verbéna jutalomjátéka: a 400 Conigli Volume 7 Lemon Verbena Gin
A koktélkészítésben rejlő lehetőségek mindig új árnyalatok létrehozására ösztönzik a ginkészítőket. Olyan leleményes boszorkánykonyhában tevékenykednek, ami egy alkimista boszorkánykonyhájának lombikokkal teli műhelyének is beillene. Ebben a csodás környezetben született napjaink egyik izgalmas borókakölteménye, a citromos verbénával operáló 400 Conigli Volume 7 Lemon Verbena Gin.
Mert egy pöpec ginben egyesül a borókás aromavezetés és a vérfrissítően friss citromos verbénanövény dinamizmusa. A gin üde hangulatba ringatja az embert, még a karácsonyi pörgésben is képes új impulzusokat adni minden ízlelőjének! Nem vitás, ezt a párlatot a citromos verbéna emeli ki a ginek tömegéből, hogy valami eredetit mutasson a műfajban, és a gin alapú koktéloknak is energikus finomhangolójává váljék. Ez a gin egy valóságos folyékony óda a friss citrusos ízű növényhez, amely elsősorban Dél-Amerika izzasztó őserdeiben terem. Megújítja a mediterrán ginek ízvezetését, így a 400 Conigli ezúttal egy nyárias itallal dobja fel a karácsony élményét. Középpontban a természetesség irányelve, mert a gint mindig kézzel szűrik, hogy a maga természetességével bűvölje el kóstolóit, akik szeretik az elevenséget egy koktélban (a verbéna teljesen felpezsdíti az energiaszintjüket).
Ízlelgetése közben úgy érezhetjük, mintha nem is a karácsonyfa mellett lennénk, hanem Dél-Amerikában, ahol a citrusos frissesség áramlása varázsol mosolyt az őserdő kalandorainak arcára!
Karamellás rumvarázs karácsonyra: a Cubaney Caramelo /Karamellás/ Rum
A Cubaney név már eleve garancia a minőségi és fenséges rumélményre, ám a Cubaney Caramelo /Karamellás/ Rum emeli a tétet, és egy karamellás, szájban elomló édes csábítással emeli az ünnep fényét!
A dominikai székhelyű rumbrand a klasszikus vonalvezetésű rumokra koncentrál. Olykor viszont előrukkol egy igazi kuriózummal, mint ezzel a karamella-dominanciájú műremekkel! Valóságos kényeztetés ez az ízlelőbimbóknak, mivel a gyártó a minőségi rumját extra karamella hozzáadásával gazdagítja. Íze a gyermekkorunkban elmajszolt karamella csodás finomságát idézi, egy költemény az édesség eszményéhez. Minden édesszájúnak és rumrajongónak csak ajánlani lehet, és süteményekben is gyakran bevetik a krémekhez a Cubaney karamellás verzióját.
A Karibi-térségből érkező 12 évig érlelt finomság zamatában a melasz édeskés ízét karamella gyarapítja, kitöltve az egész szájat. Ezt az összképet árnyalja a háttér fűszeres, tölgyes jellege. Már az aranysárga szín magához csalogatja majd a karácsonyi parti vendégeit, mintha a palackban folyékony arannyal lenne dolgunk. A kóstolás után ráébrednek majd, hogy ez tényleg így van, amikor a Dominikai Köztársaság legfinomabb kincséből kapnak ízelítőt…
A karácsonyi kapkodás ellenszere: a Delirium Nocturnum /Üveges/
A karácsonyesték sokak számára felérnek egy kisebb őrülettel: egyszerre kell sütni, főzni, miközben jön a vendégek áradata, és akkor még ott van az ajándékok beszerzése, a karácsonyfadíszítés… Itt bizony már csak a karácsonyi időmenedzsment segít. Vagy egy extrém sör, ami kellemes zamattokkal tompítja az ünnepi ámokfutás megpróbáltatásait.
Erre a veszett hajszára „rezonál” minden idők legeszementebb karácsonyi meglepije, a Delirium Nocturnum /Üveges/. Latin nevéből adódóan bensőséges kapcsolatot ápol az éjszakával, és ez komor színében is megnyilvánul, amit hellyel-közzel áthat a vöröses színvarázs (miközben alapjáraton egy bársonyos barnasörről beszélünk).
Ez a karácsonyi sör a jelenség elevenébe vág, és merész ízekkel csillapítja az emberben a karácsonyi feszültségeket. Izgalmasan intenzív árnyalatok kavarognak a dobozában; olyan sötét hullámok játszanak benne egymással, mint a mélyvörös, komplex sör árnyalatai. Van benne valami baljós, mintha ez lenne karácsonykor a rossz gyermekeket megbüntető Krampus kedvenc itala. Ez egy testes ízekkel operáló ital – közben úgy érezhetjük, mintha bármikor a nyakunkba ülhetne a rózsaszínű elefánt, a Delirum klasszikus szellemállata, amely utal a sör magas alkoholtartalmára. Nem vitás, ez a harsány sörrajongók itala, és képes egy kicsit lezsibbasztani a nyelvet.
Szóval nem belépő szintű ital a sörkedvelők számára, azonban kiváló ajándék lesz a vagányabb, erősebb ízekre szomjazóknak, akik keresik és kifejezetten szeretik a magasabb alkoholtartományba merészkedő belga kuriózumokat.
Tündéri gin karácsonyra: a Pixie Tears Gin
Sok országban a karácsony a Mikulás érkezésével jár, akinek munkáját a karácsonyi manók teszik gördülékennyé. Ők nem csúsznak le az ajándékokkal együtt a kéményen, ahogyan a szakállas öregúr teszi, mégis egy olyan háttércsapatot alkotnak mögötte, ami nélkül nem működne a nagy karácsonyi ajándékosztás. Szerencsére nemcsak a feladatok menedzseléséhez értenek remekül, hanem ahhoz is, hogy létrehozzanak egy csillámló palackba testet öltő frenetikus gint, a róluk elnevezett Pixie Tearst!
Már a palack zöldessárga árnyalata felhívja a figyelmet arra, hogy itt valami természetfeletti varázslattal lesz dolgunk! A gin keletkezésének körülményei sem annyira földhözragadtak, mint azt elsőre gondolnánk.
A legenda szerint a Pixie Tears az apró pajkos kis csibészek könnyeiből készült, mert időnként nekik is vannak nehéz napjaik. A természetfeletti könnyek azonban egy elementárisan finom gint keltettek életre, bár arról nem szól a fáma, hogyan sikerült a ginmestereknek összegyűjteni az alapanyagul szolgáló rejtelmes fluidiumot. A fanok szerint mindig érdemes megrázni a palackot, ha szeretnénk teljesen lenyűgözni karácsonyi vendégeinket, mert akkor a palack végrehajt egy bűvészmutatványt, és a rázástól táncolni kezdenek a palackban rejlő csillámporrétegek. Mintha a mesés Tündérországba tennénk egy kis kiruccanást, ahol János vitéz is járt…
A tündértáncon túlmenően is érdemes beszerezni a Pixie Tearst, ha egy grandiózus gint szeretnék beújítani karácsonyra. A kóstolás során egyből a nyelvre siklik a ropogós érzéki bodza, a selymesen örvénylő uborka harmonikus összefonódásával. Közben mindent áthat a markáns bodza, a citromhéjjal együtt pedig mindez olyan magasra röppen az ízek tartományában, mintha mi is együtt szárnyalnánk a palackon látható játékos tündérekkel.
Bársonyos krémlikőr a vegánoknak: az Amarula Vegan Krémlikőr
Mi jut az eszünkbe a krémlikőrökről? Az édesen, krémesen áramló ízek, és az, hogy alapvetően nem ez lesz a szélsőséges diétázók új kedvence. Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a vegán kultúra, és ez megnyilvánul a prémium italok birodalmában is. A szélesebb értelemben vett családban nagy valószínűséggel valaki választhatta a vegán étrendet, – vagy a vegát – és keresi az utakat a mentes élvezetek világába. Kiváló belépő lehet erre a területre az Amarula likőr vegán verziója. Megjeleníti a jól megszokott Amarula prémium zamatát, miközben csak és kizárólag növényi alapú komponensekből építkezik, ezért tökéletesen megfelelő a laktóz és tejérzékenyek számára is (ugyanakkor a vaníliás krémek klasszikus stílusjegyeiről sem kell lemondanunk).
Szerencsére a „vegánság” oltárán nem kell feláldozni a likőr legnemesebb erényeit. Az ital lelke az egzotikus marula gyümölcs, ami a szavannán vándorló szürke behemótok, az elefántok nagy kedvence a hőség és az éhség elleni küzdelemben. Másrészt kikerekedik az ízek kavalkádjából a kókusztej, amely meglepő eleganciával fonódik össze a marulával, kialakítva egy frenetikusan finom vega likőrt.
Nem vitás, hogy ez egy zseniális likőrkülönlegesség a karácsonyfa alá, és a vegákat is közelebb hozza a likőrökhöz – anélkül, hogy engedniük kellene az elveikből. Másrészt kávékhoz, koktélokhoz szintén eszményi kiegészítő, mert magasabbra tornázza a már meglévő ízeket ezeket az italokban, képes egzotikus árnyalatokat kölcsönözni mindennek.
Fedezzen fel még több kivételesen finom ünnepi italt, ami bearanyozza a karácsony hangulatát! Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és segítünk megtalálni az ízléséhez legjobban illő karácsonyi különlegességet!