12 tűzről pattant scotch, ami felmelegít télen 1. rész: A Finlaggan hordóerősségű változatától a Glenorangie Lasenta hordós kiadásáig
„Gyere bébi, lobbants lángra” – énekelte annak idején Jim Morrison, a Doors énekese. De mit tegyen az ember tél idején, amikor veszettül támadnak a mínuszok, és kellene valami extra segítség a hideg ellen?
Az a jó hírünk, hogy a hangulat felpezsdítéséhez egy zimankósabb téli estén nincs jobb, mint egy ütős, testet-lelket felébresztő scotch! Összegyűjtöttünk pár remek whiskyt az Islay-szigeteb innen és túl, hogy előre felkészülhessünk, betárazhassunk a legdermesztőbb éjszakákra egy-egy nagyszerű nektárral – egyenesen Skóciából!
58%-os hordóerősség tűz: a Finlaggan Cask Strength Whisky
Van, hogy az Islay-energiák teszik robosztus erejűvé a párlat fickándozását a szájban, ám megesik, hogy extra tényezők is segítik a téli megfázás elkerülését az italban. Mondjuk az az eset, amikor a Finlaggan alaposan „felturbózott”, hordóerősségű, 58%-os whiskyje vár minket a palackban! Egy ilyen italért a hardcore whiskyvándorok a világ végére is elzarándokolnának. Az Islay-szigetre mindenképpen elmerészednek, mivel ott készül ez a stílusos vonalvezetésű finomság! Kortyai után nem fogunk dideregni a téli estéken, inkább forró lángok öntik majd el a testünket, a jóleső whisky zamatába rejtve.
A hordóerősségű stílus a legütősebb whiskyk ismérve, és ez a skót párlat sem okoz ebben csalódást. A gyártás féltve őrzött titok, részleteire valamiért a rejtélyek fátyla borul. Kellemes és ízéből feltárul az aromák izgalmas arzenálja, mindenképp érdemes megízlelni ezt a szilaj energiákkal hömpölygő whiskyt.
Az Islay forrásvidékéről származó whisky fő szervezőereje a csípős tőzeges füst és magas alkoholtartalom, amelyek hatékonyan felveszik a küzdelmet a hideg téli didergéssel. Illatában a szaglójáratokba gomolyog a füstölt szalonna megkapó gasztronómiai élménye, megspékelve mindezt a régi bőrök aromájával-szürreálisan szenzációs élményt adva már az első illatolás alkalmával.
Az erősen füstös whisky kóstolásakor gazdag, édes aromákkal találkozunk a tőzegesség köntösében. Kibontakozik a szájban a jód, a bizsergetően friss citromhéj, a szájat telítő olajos jelleg. Valósággal elárasztja a nyelvet a tölgyfahordó nemes öröksége, a füst és a pikáns borsosság. Mintha egy skót tábortűzből kapnánk kóstolót – a kellemesebbik fajtából –, ahol ropog a tűz, kellemes tölgyesség árad mindenből, és mindenki elégedetten mosolyog a szalonnás, citromhéjas finomságot kóstolgatva.
Erős és intenzív élmény, a whisky elszánt kalandorainak!
A Skót-felföld zamata Sherry és Bourbon hordós árnyalatokkal: a Glenalmond Highland Blended Malt Whisky
A Skót-felföld igazi „magaséletet” kínál, már ami a minőségi whiskyvarázst illeti! Elég kevesen élnek a vad sziklák földjén, ugyanakkor itt sem kell lemondanunk arról, hogy csodás desztillátumokat találjunk. Ezek egyike a Glenalmond Highland Blended Malt Whisky, amely Sherry és Bourbon hordóban fürösztve kezdi meg nagy metamorfózisát az ízek útján.
Létrehozásának ötlete Brian Cookot, a whiskyvilág doayenjét, öreg motorosát dicséri. Ugyanis az ő kezdeményezése volt, hogy ideje a Vintage Malt Whisky Company égisze alatt maláta whiskyket desztillálni az ország legjobb lepárlóiban. Így került a képbe a Glenalmond, az Almond folyó völgyének patinás lepárlója. A whisky címkéjén megjelennek a folyó játékos pisztrángjai, az idejáró horgászközösség nagy kedvencei.
Vegyünk tehát egy klasszis malátát, és varázsoljunk blendet belőle – ez volt Brian Cook terve. A végeredmény egy tölgyfahordóban érlelt finomság, a hegyvidéki lepárlók nemes malátának keverésével (a lepárlók neve viszont szakmai titok, ki tudja, miért). Ez egy malátaművészeti remekmű a Skót-felföldről, amit vétek lenne kihagyni!
Illata az édesség crescendója vaníliával, kényeztető karamellával, édes sherry hullámokkal, a finom fűszeresség áramlásával. Kóstolásakor lenyűgözi az embert a puha gyümölcsösség, a bársonyos barack, a kandírozott citromhéj bizsergető lendületessége. A mennyei mandula is egyre jobban érezhető, a gabonaőrleményes ízek mesésen összejátszanak a cukros-vaníliás hullámokkal, ínycsiklandozó sherrys felhangokkal.
Nagybetűs whiskyélmény ez az Almond-folyó partjáról, amit minden whisky ínyencnek érdemes mielőbb a horgára akasztani, és hazavinni a bárszekrényére!
Speyside dupla hordós íze: a Tamnavulin Double Cask Speyside Whisky
Speyside whiskykészítőinek a kisujjában van az élet vize! Pontosan tudják, hogyan lehet aprólékos, pallérozott technikákkal a lehető legjobbat kihozni az Uisge Beathából. A míves mesterség nyomán született napjaink egyik színes árnyalatú scotch itala, a kéthordós érlelési stílussal játszó Tamnavulin Double Cask Speyside Whisky. Már a borostyán színe annyira hívogató, hogy az embernek kedve támad azonnal megkóstolni a ezt a skót remekművet.
Nemcsak skót földön, hanem a Tamnavulin lepárló háza táján is gyakoriak voltak a viharok. Olyannyira, hogy az 1990-es évek óta a Tamnavulin Double Cask az első kiadás ettől a lepárlótól, és a 2007-ben ismét kapuit megnyitó lepárló itala sokáig csak a blended whiskyk alapanyagaként szolgált. A maga jogán a Tamnavulinnak ez a vagány változata lett az első saját néven forgalmazott single malt kiadásuk. Meg akarták adni a módját ennek a finomságnak, ezért egy dupla hordós kiadást hoztak létre, hogy a kétszeres érlelés rendhagyóan finommá varázsolja az aromák egymáshoz illeszkedését, mi pedig egy igazi folyékony műalkotással gyarapítsuk a gyűjteményünket.
A zamatok fő aromaformálója az észak-amerikai Bourbon hordó és a spanyol Sherry hordó. Ezeket a brand szakavatott mesterei eleve úgy szemelik ki, hogy ne csak kiegészítsék a Tamnavulin whisky nemes csörgedezését, hanem valamelyest még javítsanak is az eredeti konstelláción!
A Speyside-i alapkarakter már önmagában megér egy misét a Tamnavulin örvénylésében, azonban még itt is tudta emelni a téten. Megalkottak egy sokszínű párlatot, amely egyesíti magában a spanyol bor és az amerikai tölgyfahordó nemes erényeit, hogy mindhárom alapízen túlmutató fejedelmi whiskyharmóniát hozzanak létre.
A végeredmény magáért beszél: az élelmesebb whiskyfanok már az első illatoláskor felismerhetik benne az áfonyát, a csokit, a barnacukrot és kandírozott zöldalmát. Igazi gasztronómiai élménnyel ér fel a kóstolása, hiszen egyből a nyelvre siklik a vanília, a puding érzéki íze, megbolondítva egy kis tejcsokoládéval és kakaóval. Az érlelőhordók természetesen rajta hagyták a kézjegyüket a párlaton, felsejlik a tölgyes-fás jelleg, miközben együtt él a zamat a szilvával és a malátával. Lecsengése olyan forró, egyszerre tölgyes és malátás, hogy a hűvös téli napokon már előrevetíti a mindent felmelegítő tavasz közeledését.
A tengeri szellő románca a karamellizált gyümölcsökkel: a Bruichladdich Barley Classic Laddie Whisky
Vannak téli esték, amikor bizony csontvelőig hatol a hideg, és az ember valami lélekmelegítőre vágyik, ami kellemes aromával rajzol mosolyt az arcra. Erre a legjobb megoldások egyike a Bruichladdich Barley Classic Laddie Whisky! Mert buja karamellizált gyümölcsössége örömöt lop a téli órákba, és azt is feltárja, milyen a tengeri ízek évődése a hordós érlelés finom édességével, igazán komplex élményt ígér.
Az 50%-os alkoholtartalom jelzi, hogy a szokásostól erőteljesebb hangvételű whiskyvel van dolgunk, amely a téli zimankóban sem hagy minket dideregni, inkább forró kortyokkal véd minket a megfázástól. Közben egy igazi remekművet is megismerhetünk az élet vizének birodalmából, ha a Bruidchladdich Barley Classic mellett döntünk.
Sokak szerint a „Laddie” a gyümölcsösebb és leleményesebb Islay-szigeti maláták egyike. Erről akkor győződhetünk meg igazán, ha megkóstoljuk a csodás nedűt, amelynek előfutárait még Barnett Harvey készítette 1881-ben, miután megalapította a Bruichladdich lepárlót.
A pompás single maltban kirajzolódik a lepárlót karakterisztikusan jellemző virágos és elegáns karakter, a skót árpa „mindenütt jelenvalósága” az aromakarakterben, illetve az amerikai tölgyfahordó érlelő hatása is.
Illatát átszövi az árpacukor édessége, a frissen vágott vadvirágok aromája (ez is a lepárló, a „Laddie” hamisítatlan stílusa). Másrészt a párlat le sem tagadhatja a tenger közelségét; érezzük illatában a tengeri szellő frissességét. Egy kis víz hozzáadásával elárasztja az orrot a karamellizált gyümölcsök édes illata, egy kis mézzel. Ízében az árpa és a tölgy kézen fogva jár egymással, a gyümölcsök még erőteljesebbé válnak, kiegészülve a barnacukorral.
Színe sötét aranysárga, akárcsak az olvadni készülő aranyé. Érdemes beszerezni belőle egyet, mert ha egy partyn megkínáljuk vele a vendégeket, a palack megnyitásakor kiderül: tényleg folyékony arany csörgedezik ebben a tündöklő kiállítású palackban.
A rejtélyek whiskyje: a Scarabus Islay Single Malt Whisky
Islay mindig egy emberes kihívás annak, aki bevállalja, hogy a skót whiskyparadicsom párlatait issza! Ugyanis ezeknek az italoknak gyakran füstös áramlása lesz a szájban, emellett alapvetően a fajsúlyosabb whiskyk táborát gyarapítják. Ezúttal még a Scarabus kiszerelése is vonzóvá teszi a remek Islay Malt beszerzését, mivel olyan rejtjelek láthatóak rajta, amik még a Da Vinci-kód Langdon professzorának is feladnák a leckét, ha ezúttal a jó öreg Skóciában kellene megakadályoznia a világvégét!
A címkén ugyanis számtalan misztikus utalás található a misztikumra fogékony whiskylovagoknak. A párlatot és a címkét John Francis Campbell munkássága inspirálta, aki hatalmas gyűjteményt hozott létre a varázslatos kelta mesékből, és egy szép napon napsütés-rögzítő masinát fabrikált.
Scarabus az Islay-sziget elhagyatott „köves területe”, amit az ősi norvégok is nagy tiszteletben tartottak a 13. században.
De vajon milyen a Scarabus zamata? Kóstolásakor egyszerre detektálódik a szánkban a párolt vanília és a rebarbara, a bőrös jegyzetek forró hullámaival és az égetett tölggyel együtt. Egyre jobban kibontakoznak benne a virágos jegyzetek, a karamella, a pirosbogyós, gyümölcsös zamatok bőségével együtt.
A szkarabeusz kellő lassúsággal görgette felfelé azt a bizonyos galacsint, ám a Scarabus finomságát érezve mi sokkal nagyobb sebességgel – és lelkesedéssel – hajtjuk majd le a pompás whisky kortyait. A maga műfajában egy nagyszerű nedűvel van dolgunk, amit a scotch minden régi és új hívének érdemes megkóstolnia. Nemcsak télen, minden évszakban, amikor kedvünk támad egy maradandó élményekkel kecsegtető whiskyre.
Highland íze és a Sherry hordó találkozása: a Glenmorangie Lasenta Whisky
Az ember hajlamos lehet eltévedni a ködben a messzi sziklák között a Skót-felföldön. Hacsak nem igazítja útba egy mennyei barackos-sherrys whiskyillat, amely egyenesen a Glenmorangie lepárlójának kapujához vezet…
A Glenmorangie ősi gael nyelven a „nyugalom völgyét” jelenti, szóval nem véletlen, hogy a neves whisky a tökéletes harmónia, az ízek kiegyensúlyozott illeszkedése révén kelti fel a figyelmet. Minden kortya ad egy kis zen-pillanatot a zord természeti képződményekkel szabdalt Skóciában. Nem vitás, a Skót-felföldön a Glenmorangie az egyik legnagyobb telitalálat! Sok whiskyvándor foglalja ódába William Matheson nevét, aki a régi harcos skót klánok sziklái között ambíciózus módon megalapította a Glenmorangie Distilleryt. A lepárló környezete egyenesen festőinek nevezhető, így nem csoda, hogy a mézédes zamatok csodás komplexitással áradnak a Glenmoragie párlataiban.
Egyébként ez Skócia legmagasabban fekvő lepárlója, és 1990-re a Glenmorangie lett Skócia kedvenc single maltja.
Most azonban a neves gyártó egyik legfinomabb itala, a Lasenta hordós változata kerül a reflektorfénybe. A kajszibarack színével szemet gyönyörködtető whisky alkoholtartalma nem émelyítő, mindössze 43%, azonban érlelése mennyei ízeket ígér! Mert zamatát Oloroso sherry hordóban öregbíti, ami ínyenc ízekkel gyarapítja a Glenmorangie alapízét. Illatában a fűszerek gazdagsága és a csokoládé bársonyossága kacérkodik az orral, a karamell és a méz kifinomultságával. Gyümölcsössége a vanília végtelenségével siklik a nyelven, a barackos ízek csaknem teljesen összefonódnak a sherrys jegyzetekkel.
És akkor még nem is beszéltünk a diós, tejkaramellás hullámokról, amelyek még tovább árnyalják a nagy összképet, a csokoládé és a mogyoró érkezésével.
Ez a világ egyik legfinomabb gyümölcsös scotch itala, ezért egyszerűen nem hiányozhat egy igazi whisky-geek gyűjteményéből.