12 szertelenül szokatlan ital az újévre - 2 rész: Koccintsunk sojuval, gin likőrrel és kávés tequilával!
Koccintsunk idén valami egészen eredeti itallal, ami túlmutat a pezsgőn. Egy olyan különlegességgel, ami újraértelmezi a ginlikőr műfaját, visszanyúl a középkori gyógyító mágiához, vagy kávéval keveri a tequilát!
Spanyol sherry varázs szilveszterre: a Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweet
Ez a sokat emlegetett Pedro Ximenez! Olyan emlékezetes ital, amellyel minden szilveszteri bulira feltehetjük azt a bizonyos koronát, mert tényleg emelni fogja az este fényét!
Említettük, hogy a szenvedélyes olasz mentalitás szerint vörös fehérneműben illik indítani az új évet, ez hoz szerencsét és termékenységet. Az embernek azonban nem is kell babonásnak lennie ahhoz, hogy egy felemelően finom vörös itallal kezdje a rá váró esztendőt: a Sandeman Sherry Pedro Ximenez Superior Natural Sweettel.
A sherry kiforrott, érett és gáláns édessége valósággal magához csalogatja a minőségre szomjazó szilveszteri bulizókat! Nem is kell csalatkozniuk, hiszen a Sogrape Vihos lepárló itala elementáris szenvedéllyel prezentálja a szőlő aromáját. A sötét bordó árnyalatban játszó sherry egy igazi műalkotás, méltó a sherryrajongók figyelmére!
Szilveszteri soju: a japán Kujira Ryukyu Soju a rizs fellegvárából
Létezik egy könnyed és kellemesen áramló ital, amely a maga hullámain elvisz minket a bájos és kalandokkal teli Japánba. Ez a Kujira Ryukyu Soju, amely szokatlanul finom ízekkel emeli a szilveszteri buli élményfaktorát! A névválasztás természetesen nem véletlen: Ryuku régió a rizsmesterek Mekkája, akkor jobbnál jobb italok készülnek! Ott kerül a palackba a Kujira Ryukyu Soju, a több száz földdarabból álló Ryuku-szigetről.
A tradicionális okinawai lepárlási módszer folyékony „gyöngyszeme” a kifinomult technikák remekműve, egy igazi japán műalkotás. Benne van a shochu szerethetősége, a gazdag aromák seregszemléje, édes és gyümölcsös aromákkal, valami megfoghatatlan keleti bájjal, ami elhozza a szamurájok nemes világát, büszke mosolyát a szilveszter pillanataira.
A sojut lágy frissesség és laza citrusosság jellemzi, mézzel és tejberizzsel (utóbbi egy ínycsiklandozó variáció ebben a japán italban). Ízében tovább árad a vaníliás tejberizs különlegessége, az enyhén dohos dohánylevél erejével. A szép kerek ízek elvisznek minket a Tokió környéki mesevilágba, és olyan selymesen bontakozik ki a szájban, akár egy előkelő japán gésa csókja.
Ezzel koccintva széles mosollyal kívánhatunk boldog új évet japánul, az Akemashite odemetou gozaimasu kifejezéssel.
Kávés tequila az év utolsó napjára: az El Sueno Coffee
A kávé a maga energiabőségével képes új életet lehelni az ember testébe és lelkébe. Azonban még izgalmasabb a helyzet, ha az alapképletet megbolondítjuk egy temperamentumos tequilával, ahogyan ezt az El Sueno teszi! Készítői hanyag eleganciával keverik a kávét és a tequilát, hogy a két italfajta összesimulásából egy korábban sosem ízlelt különlegesség kerüljön a szilveszteri bárpultra. Minden vendég nagy örömére, aki rajong a kávés kuriózumokért. Ráadásul az alkoholtartalom sem fog villámgyorsan a fejünkbe szállni, ez ugyanis mindössze 25%-ot jelent, nem gyarapítja a bivalyerős és veszedelmes szilveszteri italok körét.
Az El Sueno az innovációk megszállottjaként csavart egy embereset a klasszikus tequila recepteken, és megalkotta a maga újítását ebben a kategóriában – kávés zamatokkal! A kávés verzió az El Sueno Tequila Silver alappillérét gazdagítja mexikói kávébabbal, friss espressóval. Emlékezetes édessége a piloncillóból, vagyis a mexikói nádcukorból származik, friss espressós íze pedig minden szilveszteri partyt magasabb fordulatszámra kapcsol!
A Jalisco megyében készített tequila likőr a tölgyfahordós érlelés miatt bővelkedik nemes aromákban, érezhető rajta a mexikói tequila előkelő stílusa. Lágy lendület, selymes finomság jellemzi, a mexikói kávé temperamentumos aromájával. Felbukkannak bennne a Jalisco-fennsík lédús gyümölcsei, a piloncillo agávé édessége és krémesen örvénylő mexikói kávé, az agávés édesség aromahegyei között.
Élvezzük a kávé és a mexikói tequila tüzes találkozását! Boldog új évet ezzel az új ízzel, azaz Feliz Ano Nuevo, ahogy Mexikóban mondják!
A titokzatos széloroszlánok likőre: a Kinmen Guardian Lion Kaoliang Liquor
Milyen lehet egy cirokból készített egzotikus likőr, amely óriási népszerűségnek örvend Kínában, Koreában és Tajvanon? Erre a kérdésre ad választ a Kinmen Guardian Lion Kaoliang Liquor zamata!
Akkor lesz különleges a szilveszter, ha egy kicsit elszakadunk az ilyenkor már-már közhelyes pezsgődurrogtatástól, és merjük egy teljesen más itallal meglepni a vendégeket. Akár egy olyan nedűvel, amely nem is az európia kultúrkörből származik, hanem egy teljesen másikból, a tajvaniból, a Kína-közeli aromákból. És szigorú tekintetű, nemes tartású széloroszlánok őrzik, akik mindent bevetnek, hogy távol tartsák a veszettül hullámzó tenger démonait az emberektől….Ez már egy olyan szilveszteri felvezetés, amely felkeltheti a barátok érdeklődését – és a Kinmen Guardian Lion Kaoliang Liquor palackját még fel sem nyitottuk!
Már maga az 58%-os alkoholtatalom magáért beszél…Ezek a kőkemény oroszlánpalackok egyáltalán nem viccelek, valóban acélos erejű finomságot rejtenek a gyomrukban.
A kaoliang bővelkedik egzotikus tajvani gyümölcsökben, és különösen kellemesen áramlik benne a szigeten termő vörös cirok. Még a lédús sárgadinnye is kirajzolódik az aromák tömegéből, mindezt a kristálytiszta ásványi anyagok hihetetlenül lágy könnyedsége kíséri.
Fergeteges buli likőr az unikornisok málnás könnyeivel: az Unicorn Tears Raspberry Gin Likőr
Az új év mindig vadonatúj lehetőséggel érkezik. És olyan misztikus ízekkel, amelyek képesek kiragadni az embert a hétköznapok körforgásából! Erre az alapélményre építhetünk a bulin, ha vendégeinket egy nem mindennapi ginlikőrrel robbantjuk ki a komfortzónájukból: az Unicorn Tears Raspberry Gin Likőrrel!
Mert manapság óriási divatot jelentenek a pink ginek, és jobbnál jobb italok látnak napvilágot ebben a műfajban, amit a szebbik nem képviselői is szeretnek és gyakran keresnek. Ha egy varázselixírre szomjazunk, ami a hölgyek szilveszterét is bearanyozza, akkor a Unicorn Tears ígéretes választás! Egy elme-robbantó varázsital, teli málnával, szenvedéllyel és unikorniskönnyekkel. Minden kortya természetfeletti, miközben azért kirajzolódik az aromakarakterben a gabonaszesz, a gyengéd boróka és a málna mágiája.
Megkockáztatom: az unikornisok a középkor óta nem örvendtek ekkora népszerűségnek. Manapság akkora mémmé váltak, mintha napjainkban is köztünk járnának. Őket tekinti origópontnak az Unicorn Tears, és málnaillatú könnyeikből készítették el a saját ginlikőrüket. Arról ugyan nem szól a fáma, hogyan gyűjtötték össze az égben szárnyaló paripák depressziójából fakadó könnyeket, de a lényeg úgyis azokban a mennyei kortyokban rejlik! Lássuk, mit hoz a kóstolás.
A málna ragadja magához a stafétát az ízek közül. Mellette felsejlik az édeskés menta, a narancs, na és persze a minőségi ginek alappillérének tekinthető boróka, az ízek összesimításának csimborasszója. Kellőképpen édes ital, amely valósággal magához lasszózza a mágiára fogékony hölgyeket a szilveszteri bulin. Bár ebben lehet, hogy szemgyönyörködtető pink színe is szerepet játszik.
Prémium etióp kávémágia az év utolsó napjára: az Amarula Ethiopian Coffee Likőr
A szilveszteri bulikon mindig eljön éjfél előtt – vagy valamivel utána – a tikkasztó holtpont, amikor a vendégek már majdnem elszunyókálnak az elfogyasztott alkoholmennyiség és a hosszúra nyúló party során. Ezt a mélypontot hidalhatjuk át egy olyan itallal, amely kávés jellege által felpezsdíti a barátokat a családtagokat. Egyúttal rámutat, milyen csodás lehetőségek rejlenek a likőrkategóriában, amire alaposabban odafigyelünk majd, miután megízleltük az Amarula Ethiopian Coffee Likőrt!
Afrika szavannáin a fákon terem a marula gyümölcs. Ez a forróságtól és az éhségtől szenvedő szürke óriások, az elefántok nagy kedvence; ormányukkal addig nyújtózkodnak, amíg meg nem kaparintják ezt a finomságot. Az Amarula szíve-lelke az említett gyümölcs, ám még ennek krémességére is sikerült rárakniuk egy extra réteget a sötét színű, pörkölt etióp kávé bevetésével!
Az Amarula Ethiopian Coffee Likőrben egyszerre érvényesül a krémesség és a gyümölcsösség. Az etióp kávé karamellásan kavarog a szájban, a kávészemekre jellemző frissességgel. Ízlelgetésekor beülünk egy etióp kávézóba, és afrikai életörömmel, vidám érzésekkel készülhetünk az új évre. Mintha egy hatalmas elefánt ormánya épp az Amarula palackért nyúlna, annyira finom..Jobb vigyázni erre az értékes palackra a szilveszteri partyn!
A mexikói sivatag vad esszenciája: a Coyote Triunfo Del Desierto Chihuahua Sotol
Markáns, szenvedélyes agávévarázslat a mexikói sivatag szívéből: ez a Coyote Triunfo Del Desierto Chihuahua Sotol, a coyote sivatag feletti győzelméről megemlékező nedű. Aminél kevés harcra és örömre ösztönzőbb italt tudnánk elképzelni az új év nyitányának! Képzeljük csak el a hőségtől izzó sivatagban, a végtelen agávémezőkön kóválygó coyote-ot, akinek ezen a szikár, elhagyatott és sok tekintetben kietlen földön kell rálelnie a túlélés lehetőségeire. Elsőre elég reménytelen küldetésnek tűnik ez a feladat, ám a kis „fenevad” a mélabú helyett a leleményességéről híres, és a legdurvább körülmények között is képes megtalálni a megoldást, a legjobb kiutat a mexikóiak hite szerint. Ezért „triumfál”, vagyis diadalmaskodik az apró szőrmók a sivatag kietlensége helyett, és ezért szentelték neki napjaink egyik legütősebb sotolját, a Coyote Triunfo Del Desierto Chihuahua Sotolt.
A sivatag kihívás. Alaposan próbára teszi az embert, és ugyanez a helyzet a Coyote Triunfóval: alkoholtartalma jóval a klasszikus 40% felé merészkedik, és 50%-os erővel teszi emlékezetessé az intenzív agávés kortyokat.
A prérifarkas elhozza nekünk a sotol földes és füstös jegyzeteit, teli citrusfélékkel és lime-mal. A sotol illata elsőre olyan zabolátlan és végletekig vad, akár a mexikói coyote természete, teli vadon élő fűszernövényekkel és ásványi jegyzetekkel; valósággal az orrunkba robbannak!
Íze forró, akár a sivatag, gyógynövényes és füstös jegyzetek garmadával. Miközben nem spórolták ki az aromakarakterből a mézes és virágos ízeket, hogy floralitással ellensúlyozzák a markáns füstösséget, ami oly gyakran megjelenik a sotolokban. Lecsengése egyszerre citrusos és füstös, mi pedig a szilveszteri pezsgődurrogás és a tűzijáték közben egy kicsit a mexikói agávémezőkön érezhetjük magunkat, sotollal a szánkban.
Igazi egzotikus utazás Mexikóba, kellően édes füstösséggel!
A középkori misztikusok párlata: a Mandragola Likőr
A szilveszteri szokások fő mozgatórúgója a szerencse. Aköré szerveződnek, hogy mit kellene enni, inni, csinálni ahhoz, hogy különösen nagy mázlink legyen az eljövendő esztendőben. Azonban létezik egy ital, amely az olaszok hite szerint a szerencse gyökeréből, a mandragólából alakítja ki a maga bársonyos zamatát: ez a Mandragola likőr…Érdemes tehát éjfél előtt minél többet kortyolgatni belőle, hogy hamarosan óriási szerencsénk legyen, akár 365 napon át.
Mi dobja fel igazán a szilveszteri bulit? Egy kis rejtély és misztikum! Ezért persze nem kell asztaltáncoltatásba, szellemidéző szeánszba kezdeni. Egyszerűbb, ha az ember beszerez egy középkori rejtélyességet megidéző finomságot, a Mandragola Likőrt.
A régi világban, a középkorban a gyógyító italok létrehozása féltve őrzött titok volt. Csak a beavatottak, a homályból érkező misztikus füvesemberek ismerték a főzetek elkészítésének módszerét, ezáltal válhattak az akkori társadalom kiváltságos, elismert személyeivé. Ebben a ligában játszottak a középkorban a setminek, akik gyógyítottak, ugyanakkor egyfajta mágusok is voltak. A keserű mandragórafőzet titkát egy valchiusellai Setmin örököse fedte fel a likőrkészítőknek 1978-ban. 15 gyógynövényből viszont csak 8 nyilvános a Mandragola likőr iránt érdeklődők számára, minden mást a rejtelmek leple fel. Ez egy nagy átalakulás, afféle metamorfózis a likőrök birodalmában, citrusossággal, és a piemonti misztikus kultúra árnyaival. Kóstoljuk meg a Setminek csodás gyógyító örökségét!
Ünnepet ül benne a keserűnarancs, a citromfű és a bizsergetően friss, élénk menta, megbolondítva az alapképletet némi rozmaringgal, szegfűszeggel és fahéjjal. Lecsengésében felejthetetlen végjátékot ad a fahéj elevensége és a citrusos összetevő üdesége.
A 45%-os alkoholtartalom egy árnyalattal több mint ígéret arra, hogy az átlagostól magasabb tartalmú középkori zamatú nedű vár ránk, ezért fontos a mértékletesség szem előtt tartása. Különben még egy mohó templomos lovagot vagy egy mandragórakedvelő alkimistát is könnyen alkoholmámorba ringathat!
Szilveszter sambucával: a Ciemme Sambuca csillagánizs-tűzijátéka
Mi az a sambuca? Meséljük el szilveszteri vendégeinknek, hogy egy tradicionális olasz édes likőr, amit teljes egészében magához ölel az ánizsos hullámok buja áramlása. A sambuca lelke a csillagánizs. Rendre felbukkan benne a bodzavirág és édesgyökér, hogy mediterrán ízt ébresszen a párlatban, és örömöt a fogyasztói lelkében. A sambuca színe a kristálytisztától a tündöklő aranysárgáig terjed. Még izgalmasabb, hogy a kreatív pincérek az olasz bárokban tisztán, vagy a benne virgoncan úszkáló kávészemekkel szolgálják fel. Ha beszerezzük a Ciemme Sambucát, a hagyomány újtára lépve mi is kávészemeket tehetünk az italba, hogy emeljük a szilveszter élményszintjét ezzel a különlegességgel!
Ez az édes olasz párlat valóságos csemege a szilveszter színesebbé tételéhez! Másrészt simán bevethető a koktélkészítésben, és a kedvenc italaink aromatikájának elmélyítésében is. Na de mi a helyzet a műfaj egyik ragyogó képviselőjével, a Ciemme Sambucával?
A Ciemme mesteri módon űzi a sambucakészítést, és valóságos csodát művel a csillagánizzsal! A tudósok azt mondják, mi emberek a csillagok anyagából állunk; a csillagánizs úgy felpezsdíti az ember vérét a sambucában, hogy tényleg alátámasztva érezzük a régi tézist! A Ciemme Sambucában életre kel a nyelvünkön az olasz italkultúra klasszikusa, igazi sambuca-élménnyel leszünk gazdagabbak!
A szilveszteri tűzijátékról a szájban a csillagánizs gondoskodik, hihetetlen édességgel hömpölyög, akár a Pó folyó. Káprázatos ízgazdagság és olasz életöröm. Ha szilveszterkor igazi dolce vita-érzésre vágyunk, akkor ez az ital megnyitja előttünk a mediterrán ízek kapuját!
Búcsúztassuk az óévet különleges italokkal, amelyek kivívják a szilveszteri buli vendégeinek elismerését! Az említett nedűk persze nem fedik le a kivételesen finom, formabontó italok választékát, amiket az iDrinks üzleteiben találhat. Jöjjön el hozzánk, és találja meg új vagy régi kedvencét, amivel óriási meglepetést okoz a bulin, hogy barátai és családtagjai hosszú évek múlva is emlegessék ezt a fergeteges szilveszteri partyt!