Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A jelen felület arra szolgál, hogy Ön eldönthesse, hozzá kíván-e járulni a weboldalon használt egyes süti-típusok alkalmazásához.

Termékek Menü

PickPack pont

PickPackPontra

szállítás 20.000 Ft-tól

ingyenes

11 kevésbé ismert whisky, ami parádésabb, mint gondolnánk

11 kevésbé ismert whisky, ami parádésabb, mint gondolnánk

Vannak olyan whiskyk, amiket nem ismer mindenki, azonban egyediségük és finomságuk okán megérdemlik, hogy felkerüljenek a whisky vándorainak radarjára. Kóstoljuk meg a Rampur indiai sherrys nirvanáját, a szesztilalom korszakát idéző Catskill Wicked White Whiskyt, a 10 éves tőzegesen áramló Ledaigot, és a többi kevésbé ismert whiskyt, amelyek fenségesebbek, mint gondolnánk!

Különleges whiskyk

Aromatikus nirvána Indiából: sherry-vaníliás zamatok a Rampur Indian Single Malt Double Cask Whiskyben

Édes indiai gyümölcsök, sherrys és vaníliás zamatok, a mogyoró whiskyben megnyíló palettája. Ezek azok a finomságok, amiért érdemes megkóstolni az indiai whiskymesterek alkotását!

A Rampurnak köszönhetően most már India is bekerült a világ nagy whisky vérkeringésébe. A Himalája lábánál ütős single maltokat desztillálnak! Ez a hegyvidéki éghajlat rányomja a bélyegét a párlat zamatára, hiszen a szélsőséges klíma éles kontrasztban áll az egész Indiát átható forró nyarakkal, ami még szélesebbre tárja a Rampur whiskyk zamatát.

A whisky kuriózuma a két hordóban folyó érlelés: az amerikai Bourbon hordó balzsamos vaníliás hullámokkal színesíti a desztillátum testes alapvetését, majd az európai Sherry hordó karamellás, szárított gyümölcsös ízekkel avatja maradandó élménnyé a Rampur Double Cask Whiskyjét. Különlegessége, hogy a 45%-os ital hűtve szűrés nélkül, a maga természetes erejével kerül a boltok polcaira, hogy letisztult, éteri aromadimenziókkal hömpölyögjön a poharunkban.

Így Rampur hercegsége már nemcsak az urdu költészet és a mesés szépségű hindusztáni építészet fellegvára, hanem nemesen aromákkal csörgedező Rampur párlatokkal is elbűvöli a világot. 

 

A japán toji mester műalkotása: az Eigashima Toji's Select Whisky

A japán whiskykészítés felnőtt azokhoz a nemzetekhez, akik már hosszú évszázadok óta jártasak az élet vizének készítésében. Manapság már ott tartunk, hogy a Felkelő Nap országában egyre színesebb és izgalmasabb párlatokat készítenek a mesterek, erre kínál ragyogó példát az Eigashima Toji’s Select Whisky. A lepárló mater blendere a nagyra becsült Toji akkurátus odafigyeléssel és komoly szakértelemmel válogatta és keverte tökéletesre a kiszemelt prémium Bourbon és Sherry hordókban érlelt gabona- és malátawhiskyket: ezek ötvözéséből született az isteni ital.

Az Eigashima nem tegnap kezdte a whiskykészítés művészetét: már 1919-ben engedéllyel rendelkeztek erre a nemes feladatra. Előtte a szaké tudományában művelték ki magukat, így már az Edo-korszakban szakét főztek a vállalat előkelő üzemében. Régebben a kristálytiszta helyi víz és a csúcsminőségű szakék által váltak híressé a nadai főzőmesterek, mindenki ismerte az italukat ezen a vidéken. 1888-ban a vállalat Eigashima Shuzo évre váltott, a Yamati Samanshii védjeggyel. Ez „Japán lelkét” jelenti, és a Eigashima Toji's Select Whisky zamatában is kirajzolódik a csodás aromatradíció!

Tekintélyes történelmük immár a 100. évfordulóhoz ért! Az Eigashima kiadta zászlóshajóját, ennek alkalmából hozták létre ezt a felemelően finom japán párlatot, az az Eigashima Toji's Select Whisky-t. Benne van az egymást követő japán toji master blenderek bölcsessége, enciklopédikus ismerete az aromák összesimulásáról, a kézműves whiskykészítés színe-java. Érezhetjük benne a Seto-beltenger gyengéd szellőjét, az olajos textúrát, a mézes és gyümölcsös aromák finomságát.

A Sherry- és Bourbon hordós érlelés nyomán az Eigashima Shouzo készített egy bársonyos blendet, teli élettel és édes örvényléssel, élen a vaníliával, a karamellával, a mézzel. A gyengéd gyümölcsösséget áthatja a vaníliás karamella. Az összképet tekintve ez egy édes csábítás a szamurájok földjéről, amit a helyi ízek sokszínűsége tesz elevenné. Érezzük a régi tradíciók zamatát a szánkban, a toji master blenderek ősi tudásának folyékony gyümölcsét.

 

14 skót single malt örvénylése egyetlen palackban: Gladstone Axe American Oak Blended Malt Scotch Whisky

Íme egy whisky, amelyben ott cirkulál 14 Islay és Highland-i lepárló single maltja, hogy összefonódva egy minden korábbinál ütősebb whiskyvel okozzon örömet a whisky rajongóinak!

Élt egyszer egy leleményes és kicsattanó erőben lévő miniszterelnök az Egyesült Királyságban, aki nem volt rest baltát ragadni és fát vágni az erdőben, másrészt ő volt az első ember, aki törvénybe iktatta a Malt Whiskyk blendelését. E döntés tiszteletére bukkan fel a Gladstone Axe palackján a jeles, komoly tekintetű férfiú, hiszen neki köszönhető, hogy a Spirit Acttel megteremtette a skót whiskyipar mai kereteit. William Gladstone nemcsak a minőségi italok fanatikusa volt, hanem jól állt a kezében a balta: jelentős baltagyűjtemény sorakozott otthonában. A Biggar & Leith alapítójának, Elwyn Gladstone-nak ez a sokoldalú gentlemen, „a népek Williamje” volt az őse. A Grand Old Man inspirálta a vállalat halvány aranyban játszó blendjét – legalább olyan sokoldalú párlat, mint amilyen egykor William volt!

Az amerikai tölgyfahordós aromákra építő ital „a változatosság gyönyörködtet” elvre alapozva nem kevesebb, mint 14 különböző Islay és Highland-i lepárló single malt whiskyjét keveri egy zseniális finomsággá, a skót whiskyrajongók ízlésére hangolva. Így került a palackba egy testes, ízes és eufórikusan édes párlat, amelynek mér illatában magával ragad a malátás kekszesség, tölgyes fűszerességgel keveredve. Zamata egy igazi óda a sült almához: olyan érzést kelt az emberben, mintha egy hangulatos tábortűz mellett ülnénk a skót éjszakában. Egyszerre simul a szánkba az árpacukros édesség, a puding krémessége és a mennyeien finom méz stílusos áramlása. A méz és a vanília olyan elementáris erővel árasztja el a szánkat, amit egy hamisítatlan whisky-ínyenc megérdemel. Méltóságteljesen hömpölyög benne a kandírozott narancs mediterrán életigenlése, egy csipetnyi sütőfűszerrel kiegészülve.

 

Édesen füstös whiskey a szesztilalom ínséges éveiből: a Catskill Wicked White Whiskey

A Catskill megmutatja, hogy az érlelés nélküli whiskyben is végtelen lehetőségek rejlenek, ahogyan ezt a Catskill Wicked White Whiskey zamatban kirajzolódik! Nemcsak emiatt egyedi a párlat: 45%-os alkoholtartalma egy árnyalattal a megszokott tartomány fölé merészkedik. A párlat jellege és stílusos zamata elvisz minket egy olyan korba, amikor szesztilalom sújtotta a Amerikát, és boldog-boldogtalan érlelés nélküli moonshine whiskyket főzött a titokzatos lepárlókban, amiket égre-földre kerestek a szövetségi ügynökök és a vámosok, a rendőrökkel szövetkezve. Ebben a válságos időszakban egy igazi whisky rajongónak komoly kockázatot kellett vállalnia, hogy hozzájusson kedvenc italához, és ez gyakran csak afféle „wicked white” volt, hordós érlelés nélkül.

A csöndes Catskill-hegység vidék régiójának gabonás összetevői visszaköszönnek a párlatban. Markáns zamatokat ízlelhetünk, mintha mi is a nagy Prohibíció idején élnénk, és a sanyarú körülmények között nem lehetne whiskyt érlelni.

Ez a sajátos megközelítés egy „ördögien más whiskyt” hívott életre, amely Wicked White, vagyis átkozottul jó és fehér színű – utalva arra, hogy soha semmilyen kapcsolatban nem állt a hordóval. A Catskill Wicked White feltárja a helyi ropogós gabona autentikus zamatát. Művészi tökéllyel játszik az ízek palettáján, hiszen vadul kavarog benne a kukorica a búza, a hajdina, a rozs, a füstölt kukorica és a maláta. A párlat egy igazi főhajtás a nagy elődök előtt, akik lázadó szellemiséggel fellázadtak a szesztilalom korlátozásai ellen, és moonshine italok sokaságával kápráztatták el a whisky vándorait Catskill környékén.

 

Egy farkasokkal táncoló tőzeges fenegyerek: a Wolfburn Morven Whisky

Van, aki füstösen szereti, mert a tőzeges whiskyk rajongója, és a régi hagyományok által tökélyre futtatott párlatok a gyengéi. Számára kiváló választás a Wolfburn Morven Whisky, egyenesen Skóciából, a füstös whisky tőzeglápokban bővelkedő szülőhazájából!

A skót Highland földjén működik Wolfburn lepárlója, amely már a 19. század óta a legvagányabb tőzeges whiskykkel bombázza az erre fogékony rajongókat. A Wolfburn Morvenben ott visszhangzik a két évszázados párlatok aromaöröksége, a tradíció kiforrottsága. Mindez egy bársonyosan lekerekített whiskyt eredményez, felmutatva a brand füstös gomolygással tarkított útját. Benne szunnyad a helyi ízek teljessége, az amerikai tölgyfahordós érlelés pedig vaníliás és tölgyes nemességgel telíti az aromakaraktert. Benne hullámzik a friss levegő elevensége, a mennyei mazsola megkapó édessége és a könnyed fűszeresség.

A régi mondás szerint csak rajtad múlik, melyik farkast táplálod magadban: a szeretetét és az életigenlését, vagy a szomorúságét. A Wolfburn Morven Whisky zamatától a pozitív farkast bombázzuk bársonyos whiskyvel, és a párlat új lendületet ad a szürke hétköznapoknak.

 

Ropogós rozsos finomság Kanadából: Sam Barton 5 Years Canadian Whisky

Jóval kevesebbet beszélünk a kanadai whiskykről, mint a skót, az ír, az amerikai vagy japán párlatokról. Pedig nem történt talajvesztés, hiszen Kanada is produkál finom párlatokat az élet vizének kategóriájában, csak a megszokott gabonás kiindulópontok alapján gyakran inkább a rozswhiskyt helyezi előtérbe.

A Barton a kisebb lepárlók sorát gyarapítja Kanadában, most mégis előrukkoltak egy kellemes tétellel. Kanadában nagy kultusza van a rozsból készített whiskyknek – ezt a vonalvezetést erősíti a Sam Barton 5 Years Canadian Whisky. A tétel finomhangolása során a ropogós rozs kerül a középpontban. A párlat bizonyítja, milyen remek aromák szunnyadnak abban az alapanyagban, ami az ír és a skót bevándorlók előszeretettel használt nyersanyaga volt (akkoriban ugyanis búza helyett más komponensből kellett whiskyt varázsolniuk a pionír lepárlókban).

Az 5 hosszú évig tartó érlelés során kiteljesednek a rozsos, gyógynövényes jegyzetek, megbabonázva a hordós érlelésből fakadó tőzegességgel. Szétárad a szájban a karamella, a vanília és az aszalt gyümölcsök érzéki hömpölygése.

Szóval ha egy ropogós, rozsos kanadai különlegességre szomjazunk, akkor az egyik legjobb választás a Sam Barton 5 Years Canadian Whisky.

 

Rizsből desztillált whisky: a Kujira 12 Years Ryukyu Sherry Cask

Régi alaptézis, hogy a whisky kiindulópontja a legtöbbször a gabona. A gabonafélék egyike a rizs, ezért a japán Kujira elkészítette a maga sajátos értelmezésű whiskyjét, a 12 Years Ryukyu Sherry Cask-et.

100%.-os hosszú szemű Indica rizsből is lehet whiskyt desztillálni, aztán a keleti zamatokból építkező párlatot 12 éven át Sherry hordóban érlelve valami igazán egyedit létrehozni. A folyamat gyümölcse egy sherry jegyzetekben tobzódó japán különlegesség! Egy vagány whisky, amelyben egyszerre élvezhetjük a melaszt és a kukoricaszirup kavargását. Édes zamatát teljesen uralja a sherrys mézesség, a hordós érlelés hatására. A fanyar gyümölcsösség sodrása elvarázsolja az embert az első kóstolás során, ebben leginkább a rumra hasonlít. Kicsit úgy érezhetjük, mintha édessége a konyak és a rum keverékét idézné. Lecsengése egyszerre ad sherry és egzotikus whiskys finálét, meghintve a keleti ízek kellemes csörgedezésével.

 

Virágoskert és füstölgés Mull szigetéről: a Ledaig 10 Years Peated Single Malt Whisky

Mull szigetén, valahol a skót Highland szívében már 1798-ban megjelentek a professzionális whiskykészítés szabályai, és ezt a tradicionális kódexet követve jobbnál jobb párlatok látnak napvilágot a Ledaig keze alatt. A festői szépségű Mull földdarabon két remek ital készül: az egyik a gyümölcsös alapvetésű Tobermory és annak keményebb, füstösebb fivére, a Ledaig. A Ledaignak gyakorlatilag a védjegyévé vált a fenolosabb, erősebb stílusjegyek jelenléte. A párlat kristálytisztaságáért a híres Lochan vize gondoskodik, a malátázott árpából készített desztillátum pedig 10 hosszú esztendeig folytatja kiteljesedését a klasszikus Ledaig-főzde elegáns falai között.

Ráadásul a párlatot a szakmai versenyek is rivaldafénybe állították: dupla aranyat kapott a San Francisco World Spirit Competition-ön, a World Whiskies Awardson a 12 éves single maltok korában kategóriagyőztes lett.

A whisky színe aranyló, akárcsak a zamata. Képes a maga kétarcúságában konzekvensen felvillantani a whisky virágosságát és füstösségét, ezért olyan, mintha illatolásakor egyszerre sétálnánk egy gyönyörű arborétumban és egy szelídebb vulkán krátere mellett. Ez a Janus-arcúság egy korábban sosem kóstolt isteni italt teremtett, amely nem hiányozhat a skót ízekre szomjazók bárszekrényéről. Mert amint megkóstoljuk, máris ellenállhatatlan csábításban kavarog a szánkban a whisky elementáris füstössége, az égetett tölgy előkelősége, a frenetikus fűszeresség, a földes jegyek sokasága.

 

Egy japán maláta mind fölött: az Amahagan No. 1 World Malt Whisky

Narancsos, csokis, vaníliás, egyúttal lédús almás ízekkel kering a szájban, a ropogós malátás ízrétegeken túlmenően pedig ott visszhangzik a japán gyümölcsök végtelen finomsága, a keleti ízekre fogékony whiskyvándorok legnagyobb örömére. A pohárban borostyán színben örvénylő finomság a japán whiskyipar egyik gyöngyszeme, amely tökélyre futtatta a blend whisky stílusát. Egy olyan italban, amely a világ valamennyi szórakozóhelyén megállja a helyét, kortyolgassuk önmagában vagy koktélok finomhangolójaként. Ezért is kapta a beszédes No.1 World Malt Whisky nevet.

Egy kis japán lepárlónak is lehetnek nagyratörő ambíciói! Erre az iskolapélda az Amahagan No.1 World Malt Whisky, amit egy kivételes kihívás keltett életre. A Malt széria egyik éljátékosaként olyan single malt teremtésére törekedtek, ami a jövő bártendereinek kezében is igazi Jolly Jokernek bizonyulhat. A tengerentúlról hozott malátawhiskyk blendelése egy világhódító whiskyt eredményezett, amely fürdött a díjesőben, megkaparintotta a 2020-as World Whisky Awardson a bronzérmet. Szintén ebben az évben a World Malt Whisky 91 pontot gyűjtött a 100-ból a Melbourne International Spirits Competition-ön, ahol szintén bronzzal gyarapította az éremgyűjteményt.

A párlat minden ízében a természetesség képviselője: ennek hátterében a hűtve szűrés s a mesterséges színezékek kihagyása áll.

 

Egy rejtélyes ital Islay-szigetről: a Scarabus Islay Single Malt Whisky

Az emberiség elméjét régóta a rejtélyek mozgatják. Erre épít a Scarabus címkéje – misztikus alakjai megidézik a régi kelta mítoszokat, a rúnákat és a druidák alakját, akik a régmúltban rendszeresen feltűntek a félhomályos tengerpartokon.

A hősök korában, valamikor a 13. században a norvégok agy becsben tartottak egy sziklás helyet, egy köves területet” – ezt jelenti Scarabus, pontosabban az Islay-sziget misztikus vidéke. Scarabus a részletekre és a rejtélyekre fogékony whiskylovagoknak készült, mert a címkéjén annyi szimbolikus utalás van, hogy az még a Da Vinci kódnak is a becsületére várna, és Langdon professzornak is komoly fejtörést okozna.

A Scarabus nem herdálja el a füstös whiskyk örökségét, hanem merészen folytatja a régi nagy ősök tőzegben foglalt finomságát, életre kelti az Islay-füstösség gőzmozdonyát. Illatában ott tekereg a tengeri sós tőzegfüst, olyan édes ellenpontokkal, mint a vanília, a tölgy és a fahéjjal beszórt bőr. Közben megnyilvánul a párlatban az égetett tölgy, a virágos jegyzetek, a karamella a pirosbogyós gyümölcsök vibrálóan finom jelenlétében.

A közepesen füstös whisky éteri tisztaságát John Francis Campbell becsvágyó munkássága inspirálta. Történt ugyanis, hogy Campbell hatalmas gyűjteményt létesített a misztikus és spirituális kelta mesékből (és ha hihetünk a legendának, még egy olyan gépet is teremtett, amely egy napra rögzíteni tudta és elraktározta magában a napsütéses órákat). A 46%-os ital a maga acélos erejével delejezi az ízlelőbimbókat, természetességét pedig annak köszönheti, hogy hűtve szűrés nélkül készült.

 

Az ír aromák odüsszeiája: a Kirker & Greer Shamrock Whiskey

Nemcsak a lóhere hoz szerencsét, hanem már az is óriási szerencse, ha megízlelhetjük napjaink egyik legnagyszerűbb ír nedűjét, a Kirker & Greer Shamrock Whiskey-t!

Egy ír whisky ritkán kelt csalódást a minőségre szomjazókban, és szerencsére ez a tézis maximálisa igaz a Shamrock Whiskyre! A zöld szigetország egyik kedvenc italának címkéjén felvillan a szerencsehozó lóhere, bár ez egy olyan kiegyensúlyozott ír finomság, aminek nincs szüksége szerencsére: minden ízében visszaadja Írország zamatkultúrájának kiforrottságát.

A Shamrock az ír whisky 4 stílusát ünnepli, és egyetlen whiskyben kóstolót kaphatunk Leinster, Ulster, Munster és Connacht aromabirodalmából. A bársonyos ír blendet a brand alapítói készítették Ulster tartományban. Szélesre tárják a single malt komplexitásának kapuját, megmutatva a stílus sokszínűségét, megspékelve mindezt az Oloroso sherry hordós érlelés ínyenc árnyalataival, a single pot still krémes fűszerességével.

Már a brand nevét adó Kirker és Greer duója beírta magát az örökkévalósága a 1800-as években, ami a belfasti palackozási kultúrát és a korabeli whisky blendelést illeti. A szerencsehozó lóhere mellett a palackot elárasztja a karamell, a méz, a fűszeresség, az ananász, a fás füstösség. A pikáns zamatok eredője a szegfűbors, miközben az a benyomásunk támad, mintha beleharapnánk egy cseresznyés pitébe. A rutinosabb whiskyfanok a karamellás tejcsokoládé, a mézes gyümölcs, a tölgyes vanília áramlását is érezhetik a blendben. Közben felsejlik az édes trópusi ananász áramlása, az édeskömény, a  fekete tea és az ánizs.

A Kirker & Greer Shamrockja egy nagyszerű nyitány, ha szeretnénk megismerni a zöld paradicsom további mesterműveit, kedvet csinál ahhoz, hogy megismerjük Írország mennyei whiskeyjeit!

 

Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és fedezze fel az élet vizének különleges párlatait! Kollégáink segítenek az ízléséhez legjobban illő italok megtalálásában.