10 ital, aminek az esszenciális lelke a cseresznye
Cseresznyetörténelem dióhéjban
A cseresznye a történészek szerint minden bizonnyal a mai Törökországhoz tartozó Kis-Ázsiából származik. Így nem véletlen, hogy Törökország az 1990-es évektől évente 535 000 tonnányi cseresznyét termel. A világ egyik vezető cseresznyeországa lett, amit ehhez ideális éghajlatának köszönhet.
A régészek nemcsak a történelmi személyek csontjaira kíváncsiak, hanem a cseresznyével kapcsolatos érdekességek is élénken foglalkoztatják őket! A gyümölcs legkorábbi említése Theoprasztosz görög írótól származik, aki időszámításunk előtt 300-ban írt részletesen erről a vörös finomságról A növények története című átfogó művében. Másrészt a cseresznye sztorija jóval messzebbre nyúlik vissza az időben: a régészek ugyanis megkövesedett cseresznyés gödröket fedeztek fel Európa és Ázsia őskori barlangjaiban.
A római korban a cseresznye a katonák táplálékának fontos része volt, és utazásaik során az eldobott cseresznyés gödrökből a birodalom területén rendre hatalmas cseresznyefák nőttek, további finom gyümölcsöket teremve. Közszájon forgott egy régi római mondás ebből a korból: ha a római katonák úrvonalát fürkészed, keresd a vadon termő cseresznyefákat!
Édes és fanyar: a cherry kétarcdúsága
Nyilván rengeteg apró, nüantikus ízváltozat létezik e kettő mellett, azonban e két íztartomány a két legismertebb a nyelvünkön, amikor felvillan a gondolataink között a cseresznye élénkvörösen izzó kerek finomsága. Legismertebb fajtája a Bing, ezt követi a Lambert cherry, majd az arany tónusú Rainier. A cseresznyét frissen, szórakoztató nassolnivalóként fogyasztják.
A Montmorency a legelterjedtebb fanyar árnyalatú cseresznye – elsősorban sütéshez használják, mert jobban megtartja az ízét és a formáját, mint édesebb rokonai. A fanyarabb cseresznye azért kelendőbb a pékek körében, mert segítségével könnyebben tudják egy süteményben beállítani az édesség szintjét, amíg az szándékaik szerint teljesen megfelelő nem lesz.
Az antioxidánsok kincsestára: a cseresznye jótékony hatással van az egészségünkre
Cseresznyét nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert üde és rendkívül finom! A másik jó ok erre, hogy valósággal dúskál antioxidánsokban, amelyek hatékonyan akadályozzák, lassítják az emberi test öregedését.
Ez a ragyogóan vörös gyümölcs teli van vitaminokkal– segítik a szervezetet energikus állapotban tartani, és az immunrendszer védfalát is acélosítják a baktériumokkal, vírusok fenyegetésével szemben. Egyrészt megédesíti az életünket, másrészt a kalóriatartalma is alacsony, ezért ízlelgetésekor nem kell aggódnunk a felszaladó kilók miatt. Jó ötlet becsomagolni egy kis cseresznyét az ebédlőtáskába, amit a munkahelyen bűntudatmentesen elmajszolhatunk egy kalóriáktól kirobbanó sütemény helyett. Másokkal is osszuk meg a cseresznye pozitív hatásairól szerzett tudásunkat! Mert ez akkora örömöt és értéket ad a cseresznyefogyasztásnak, mint a szemet gyönyörködtető piros gyümölcs a fagyi tetején, vagy a cseresznyés pitében.
Másrészt a cseresznye olyan egészséges gyógynövényekkel említhető egy szinten, mint a zsálya vagy a verbéna, szóval egy igazán illusztris klubbal sikerült helyet kapnia, ami a gyógyítóerőt jelenti.
Michigan megyében rendszeresen cseresznyemagköpő versenyt rendeznek
A cseresznye fogyasztásának is megvannak a maga extremitásba nyúló szélsőségei. Az amerikaiak ebben egy kicsit elvetették a sulykot, mert előszeretettel mérik össze egymással cseresznyemagköpő képességeiket Michigan államban.
A michigani Eau Claire a világ cseresznyemagköpő fővárosaként vált ismertté, és minden egyes esztendőben otthont ad a kissé bizarr bajnokságnak. A vicces köpőversenynek világrekordja is van, szóval egészen komolyan veszik a dolgot.
Michigan a cseresznye megyéje, Traverse City a világ cseresznye fővárosa
Egy igazi cherry nagyhatalom ez a terület. Csak Traverse City régiójában 4 milló cseresznyefa 150-200 millió font cseresznyét terem évente! Szóval itt bármilyen étterembe menjen is az ember, szinte teljesen biztos, hogy az étlapon megjelenik valamilyen cherry fogás, a helyiek nagy kedvence. Traverse City minden egyes évben Nemzeti Cherry Fesztivált rendez már az 1920-as évek óta, amire a világ minden tájáról érkeznek emberek.
Itt és Wisconsinban tetemes mennyiségű cseresznyét termesztenek, mert a Michigan-tó melletti föld egyenesen tökéletes a cseresznyefák számára. A helyi klíma megakadályozza a korai fagyok kialakulását, az enyhe szellő pedig elősegíti a fák beporzását. A lúgos talaj és a mészköves lerakódások szintén eszményi környezetet teremtenek a cseresznyetermesztéshez Michiganben.
Au Premium Red Cherry Vodka: arannyal felérő cseresznyés vodkavarázs
Egy cseresznyefát a szakértők szerint nagyjából 7 másodperc alatt lehet leszüretelni, ha mechanikus farázókat vetnek be a modern technológia égisze alatt.
Így a cseresznye kézzel végzett betakarítási folyamata mára jelentősen lerövidült. A hatékonyságnak azonban mint mindig, most is megvan az ára…A gép olyan intenzíven végzi a farázást, hogy ezzel átlagosan 7 évvel megkurtítja az adott fa élettartamát.
Azonban a minőségért minden áldozatot érdemes meghozni! Hiszen a minőség oltárán olyan frenetikus cseresznyés italok látnak napvilágot a nagy gyártóknál, mint az Au Premium Red Cherry Vodka.
Egy díjnyertes vodkarecept már önmagában megváltás a minőségre szomjazók számára, ám még itt is lehet emelni a tétet: ha az eredeti aromák közé cherrys zamatot keverünk! Erre a koncepcióra épül az Au Premium Red Cherry Vodka. Minden kortyában érezhető a friss és roppanós cseresznye, és az aranyló palack már a kiszerelésében is sejteti, hogy egy nem mindennapi, egészen luxus ízeket ígérő terméket tartunk a kezünkben. Érdekes kettősség figyelhető meg a párlat karakterében. Ez a vodka képes egyszerre édes és enyhén fanyar karaktert villantani, a kicsattanó gyümölcsösség meg egészen váratlan finomságot kínál a pohárban. Mindenképp érdemes lecsapni rá az iDrinks üzleteiben, mert a palackján túlmenően a minősége is arannyal ér fel!
Riga Black Balsam Cherry: a lettek kihagyhatatlan buliitala
Egyetlen cseresznyefa a szakértők becslése szerint nagyjából 7000 cseresznyét terem. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyetlen cseresznyefa közel 28 cseresznyés pite elkészítéséhez elegendő gyümölcsöt adhat (persze más cseresznyés desszerten is gondolkodhatunk, ez csak egy példa).
Megesik, hogy az életünk kissé keserűvé válik. Kesergés és csüggedés helyett inkább kóstoljuk meg a Riga Balsam Cherrys változatát, amely az édesség és a gyümölcsösség hastárán egyensúlyozva mutatja meg, miért olyan menő ez a párlat a lett partykon!
Népszerűsége a változatos komplexitásban rejlik: összesen 24 összetevőből alakítja ki egyedülálló zamatát, alapváltozata több mint 271 éve látott napvilágot a stillekben. A 18. század közepe óta a párlat rengeteg átalakuláson ment át, és az évek alatt több mint 100 nemzetközi díjat kaparintott meg, valóságos díjesőben fürdött. Egy igazi nívós nedűről van szó, ami a csúcsra járatja a lett gyógynövények armadáját. A teljesség igény nélkül elmondhatjuk, hogy főszereplője a cseresznye, olyan komponensekhez kapcsolódva, mint a valerian, az üröm, a fekete bors, a gyömbér, a tárnics és a perui balzsamolaj. A gyömbéres és mézes hullámok még izgalmasabbá teszik ezt a cherry fúziót, és koktélokban is érdemes tesztelni, mert egészen virtuóz teljesítményt nyújt!
Ciemme Maraschino: a domonkos szerzetesek feltaláltak egy új likőrfajtát
A maraschino cherry vajon mi? Édességével valósággal megbabonáz ez az élénkvörös színű gyümölcs!
Szülőhazája Dalmácia, a mai Horvátország területe. Itt terem sokak kedvence, a marasca cseresznye. A 16. századi domonkos szerzetesek annyira kíváncsiak és kísérletező kedvűek voltak ezen a területen, hogy belevágtak, és lepárolták a vad marasca cseresznyét, így került palackozásra az első maraschino likőr. Lényege abban rejlett, hogy az édes meggyet édes likőrbe keverték. Kezdetben ezt a finom italt előkelő kortynak, a királyok és a nemesek italának tekintették, őrülten magas ára miatt. A szesztilalom idején Amerikába is eljutott, és ott is nagyon népszerű a maraschino.
A domonkos szerzetesek egykori marasca kísérletének végeredmény annyira parádés lett, hogy maraschino cherrys italok egész nemzedéke árasztotta el a piacot, és csak kapkodja a fejét az ember, melyiket kellene megkóstolni közülük! Az egyik legfinomabb a nagy maraschino seregszemlében a Ciemme Maraschino. A párlat megmutatja, miért szeretik annyira az olaszok ezt a vagány mediterrán párlatot!
Ciemméék csapata nem tegnap kezdett maraschinót desztillálni! Ez a párját ritkítóan pompás nedű immár 1948 óta jelen van az olasz piacon, és beírta magát az italkultúra arany lapjaira. Ciemméék manapság a fiatalokat célozzák meg a maraschino likőr mellett olyan remek italokkal, mint a grappa, a limoncelló vagy az amaretto.
A maraschino műfajának éljátékosa a lehető legtöbbet hozza ki az olasz likőr édes hagyományából, a maraschino műfajteremtő ízeiből. A harmonikus gyümölcsös hullámok valósággal simogatják a nyelvet, mint a tengeri környezet, amely életre hívta a maraschinót. Krisztálytiszta élmény, és ismét elmondható, hogy cherry cocktailokban tényleg kihagyhatatlan!
Heering Cherry Likőr: a dán cseresznye 19. szadi klasszikus szimfóniája
A holland Heering egy igazi nagypályás a cherrys likőrök terén. Sikertörténete 1818-ban kezdődött, amikor Peter F. Heering a koppenhágai kikötő gyarmati ügyeit kezelő irodájában ülve üzletemberként gondolt egy merészet, és megálmodta ezt a fenséges likőrt, főszerepben a cherryvel! A tudomására jutott egy régi likőr receptúra. Ráébredt, egy folyékony arany titkát tartja a kezében. A recept egykori főnöke feleségéé volt, és a kikötő határait túllépve eljutott a világ minden részére. Hamarosan a teherhajók matrózainak ez lett az új favorit szerencsehozó itala, és a cseresznyés finomságot kortyolgatták a távoli hajók fedélzetén.
Ez a likőr a dán cherry jutalomjátéka, és napjainkban, a 21. században is balzsamos ízekkel írja be magát a likőrrajongók szívébe. A dán cseresznyének elég sok idő, összesen 3 esztendő kell ahhoz, hogy kibontakoztassa ízeinek seregét. A Heering Cherry Likőrnek már az illatában elárasztja az orrot az édes likőrös jegyzetek sokasága, a ropogós cseresznye gyümölcsössége kacérkodik a szaglásunkkal.
Van a párlatnak egy eredendően brandys, krémes stílusa, amit a kóstolás során bontakozik ki a nyelven. Az érett cseresznye magasztos hömpölygése magáért beszél, és olyan klasszikus, mintha az egykori dán kikötőben ízlelgetnénk a 19. század elején, amikor a jó öreg Heering kieszelte ezt a nagyszerű nedűt!
Pravda Cherry Vodka: kristálytiszta lengyel vodka, cseresznyével finomhangolva
A vodkafanok körében rég parázs vita tárgyát képezi, hogy vajon a lengyelek vagy az oroszok készítettek először vodkát? A tökéletes megfejtés a rejtélyek ködébe vész, de nem is ez a lényeg! Számos szuper orosz vodka után ideje megismerkednünk egy lengyel párlattal, a Pravda Cherry Vodkával, amely a legmagasabb hatványra emeli az ízesített vodka kategóriáját.
Egy vodkánál mindig központi kérdés, miből meríti tisztaságát. Mert valljuk be, egy makulátlan minőségű vodkához az ember óhatatlanul hozzákapcsolja az éteri tisztaság minőségét! A Pravda Vodka esetében a tisztaság alappillére a Kárpátokban csordogáló hegyi forrásokban keresendő, ez teszi éterivé az italt. A másik lényegi elem a vodkában a Bielso-Biala kései betakarítású rozsa, ami nélkül ez a vodka nem lenne annyira ropogós. A harmadik elem meg a kiváló minőségű ropogós cseresznye, amely képes megújítani a remek ízeket és illatokat. A külső design igazi élmény a szemnek: valamennyi Pravda Vodka egy Swarowski kristállyal díszített dizájner palackban kerül a boltok polcaira, az esztétikus kisugárzása már messziről felkelti a figyelmet.
Ha egy stílusos és klasszikus vonalvezetésű cseresznyés vodkára vágyunk, akkor ez a lengyel ital ott van a legjobbak között!
Akori Cherry Blossom Gin: a japán ízek borókás cseresznyevirágzása
A japán cseresznyevirágzás eléggé megtévesztő jelenség. Hiszen az ember azt gondolná, rengeteg cseresznyével járnak, azonban más a helyzet: a Felkelő Nap Országának cseresznyefái nem minden esetben adnak gyümölcsöt. A legtöbb képviselőjük pusztán díszfa, nem gyümölcstermő fa. Ez viszont nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy igazi aromatikus cseresznyevirágzást éljünk át, amikor megkóstoljuk az Akori Cherry Blossom Gint!
Milyen lehet a távol-keleti rizspárlat találkozása a cseresznyevirág édességével, megfűszerezve az alapképletet egy kis spanyol tűzzel? Erre a komplex kérdésre ad választ az Akori párlata! A gin a cseresznyevirágzás édes ízeit helyezi a középpontba, ami a japánok legnagyobb ünnepe, a változás és az élet megújulásának szimbóluma.
Már a palack pink színe és a rajta megjelenő cseresznyefa virágai lenyűgözi az embert, és akkor még fogalmunk sincs róla, milyen meseszerű, gésák és rókadémonok kecsességét megidéző gin rejlik a palackban!
A japán inspirációjú párlatot spanyol földön desztillálják. Origója egy rizspárlat, ezt teszik még izgalmasabbá borókával, extra fűszerekkel és cseresznyefavirág kivonattal, utalván a japán tradíciók jelenlétére. Az édeskés gin a japán cseresznyevirágos árnyalatok kaparintják meg a stafétát, azonban emellett élénken izzik az ízében a sárkánygyümölcs, a kumquat, a gyömbér, tengernyi citrusfélével együtt.
Nincs is jobb belépő a keleti ízek viharzásába, mint ez a cseresznyefás ginmágia!
Stambecco Maraschino Amaro: amikor az édes marcipán eggyé válik a maraschinóval
Maraschino, marcipán és minden érzékszervet felébresztő fűszernövények. Mi kell még egy emlékezetes amaróhoz, aminek ott a helye a bárszekrényünkön?
Az amaro királynői státusz élvez az olasz likőrök között, azért szeretik olyan sokan a Stambecco Amaróját. Ezúttal a készítők még tovább árnyalták az alapképletet, és egy kis maraschinóval fokozták az aromák kifinomultságát.
Az amaro eredetileg az olasz étkezést követően kortyolgatták, mert ragyogó emésztést segítő italnak bizonyult. A napsütéses Itália lakói a régi időkben és manapság is imádja ezt a fűszeres és gyógynövényes italt, főleg maraschino cseresznyés köntösben! Kortyolgatásakor mi is úgy érezhetjük, mintha a Colosseum vagy a Vezúv árnyékában lennénk, esetleg a pisai ferde torony melletti szórakozóhelyek egyik asztalánál.
Palackja szemgyönyörködtető és luxus benyomást kelt (olyan sugárzó, akár egy radioaktív fém, mondjuk az einsteinium), és íze sem marad le élményben mögötte. Ez javarészt a 30 botanikai összetevőnek köszönhető. A maraschino cherry keserédes csábításának szinte lehetetlen ellenállni, és még egy kis lekváros marcipános Battenberg-piskótát is érezhetünk a nyelvünkön a kóstolás során.
Íze egy olasz trubadúr szerelmes ódája a napsütötte tengerparti ligetek mediterrán narancsainak életöröméhez. A keserűnarancs és a maraschino egybefonódása valóságos ünnep az ízek oltárán. Ezt gyengéd gyümölcsösség, gyógynövényes árnyalatok koronázza meg, számos botanikummal. Lecsengése a lekváros marcipánpiskóta himnusza, a fás keserű ízekkel elegyedve.
Bols Cherry Brandy /Meggy/ Likőr: meggyvörös mámor Bols likőruniverzumából
A holland Bols üzemében szemérmetlenül szuper meggylikőrt készítenek, mert a részletekbe menően ismerik a gyümölcsöt. A kissujjukban van a keserédes ízek játéka, és élnek is ezzel a pallérozott tudással a Bols Cherry Brandy megalkotásakor.
A kelet-európai meggylé teremti meg a csodás ízeket és az igézően piros árnyalatokat a palackban, ami már eleve kedvet csinál a kóstoláshoz. A meggy összezúzott magja szintén sokat ad az élményhez, egy kis amarettós árnyalattal gazdagítja a cherryt.
Ráadásul bevetik a válogatott gyógynövények tömegét, a fűszerek pedig még jobban rásimítják az italra a likőrös harmóniát. Has egy modern és dinamikus cherry brandyre vágyunk egy nagy gyártótól, ne keressünk tovább, mert Bolsék itala tényleg a cherry bravúros fiesztája a palackban.
Soplica Choco-Cherry: lengyel csokis-cherrys vodka a legnagyobbak közül
Mi lenne, ha megbolondítanánk a cseresznyés ízeket egy kis csokoládéval? Ez a kreatív kérdés vetődött fel a Soplica Choco-Cherry alapítóiban.
A lengyelek egyik nagy kedvence a kiejtés szerint a "saw-plee-tsa” nevű ital, a nemzetük legősibb vodkája, amely 1891-ben látta meg a napvilágot. A brand kerekei azonban csak 1920-ban kezdtek lendületbe jönni, és azóta a Soplica Vodka afféle nemzeti ereklye. Az eredeti soplicák Boleslaw Kasprowitzet dicsérik, azonban az idők során jöttek a modernebb változatok, köztük a csokis és cseresznyés finomság, amit nem szabad kihagyni, ha valaki egy egészen különleges lengyel vodkaélményre vágyik.
Édes szentháromságban egyesül benne a meggy, a csokoládé és a vodka, mintha világéletükben összetartoztak volna! A lédús lengyel cherry parádésan belesimul a csokiba, és a vodkás a zamatokkal is összecseng, akár egy komolyzenei alkotás.
Olyan édes és bársonyos, hogy koktélokban, fagylalttal és más édességekkel is érdemes kipróbálni, mert finomságát sosem fogjuk elfelejteni!
The Bitter Truth Black Cherry Bitter: a keserűségben rejlő szupererő
Mitévő legyen az ember, ha egy príma koktélt szeretne készíteni, azonban az édesebb cherrys zamatok mellett jobban kedveli a keserűket (amik egy kicsit csókra húzzák az ember száját)? Ebben az esetben az embernek nem is kell tovább tanakodnia, mert megvan a kulcs a koktél zárjához! A megoldás a The Bitter Truth Black Cherry Bitter.
A 44%-os alkoholtartalmú tartományba lopakodó bitter maga az életre kelt keserédes cseresznye. Az eufóriába csomagolt morello cherry diadalmenete, amely érdekes kompozícióban alkot aromatikus egységet a gyökérsor jegyzeteivel. A végeredmény egy bitter, egy csodás balansz az édesség és a savanyúság között, és ez a Janus-arcúság teszi kiemelkedő komponenssé a koktélok birodalmában. Ezer fokos izzásban játszadozik benne az ízlelőbimbókkal az encián és az édesgyökér. Minden egyes cseppje nyit egy keserédes kaput az ízek bonyolult világában, hogy teremtsen egy felejthetetlenül finom koktélt. Hozzuk ki a maximumot a koktélból, és próbáljuk ki napjaink egyik legizgalmasabb bitter alkotóelemét, a The Bitter Truth Black Cherry Bittert!
Megjött a kedve a cseresznyés italokhoz? Vagy más gyümölcsös likőröket, italokat is megízlelné? Jöjjön el az iDrinks üzleteibe, és kollégáink segítenek megtalálni az ízléséhez legjobban passzoló különlegességeket!